32" QHD monitor na grafiku

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Laco01 27. 12. 2024 23:17

Dobrý den,
sháním 32" QHD monitor na grafickou tvorbu (převážně 3D grafika a animace, ale občas i něco jiného). Rád bych se pohyboval kolem 10, max. 15 tisíc.
Našel jsem zatím tyto kandidáty:
ASUS ProArt PA328QV
Philips 326P1H
ASUS je sice přímo zamýšlen pro grafiky, ale papírově mi přijdou podobné. Oba výrobci uvádí přesnost barev ΔE < 2 a Philips dokonce větší barevné pokrytí.
Který z nich byste doporučili? Nebo máte nějaké jiný tip? Předem děkuji za rady.
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 28. 12. 2024 03:04

Z těch dvou Asus, nenechte se nalákat zdánlivě lepšími "papírovými" parametry. Philips má dlouhodobě nekonzistentní kvalitu HW a často je to o štěstí na kus.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Laco01 28. 12. 2024 11:27

Měl by smysl třeba příplatek za PA328CGV se 165 Hz? Doteď jsem jel na 60 Hz, takže nedokážu posoudit, jestli by to mělo význam. Video nestříhám a k hraní se dostanu jen výjimečně. Na Amazonu jsem ale našel dost stížností, že se na něm brzy začaly objevovat svislé pruhy, takže se trochu bojím kvality. Napadají Vás i jiné možnosti?
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 12. 2024 12:35

ProArt jednoznacne, vyborna zkusenost.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Laco01 28. 12. 2024 20:12

Nakonec jsem objednal ten PA328QV.
O PA328CGV jsem našel ještě na Redditu několik diskuzí, kde se řeší vertikální pruhy. Prý je to snad nějaký problém s firmwarem, který není stále vyřešený a nechce se mi to riskovat. Ke QV modelu jsem nic takového nenašel, tak snad bude v pohodě. Díky za pomoc.
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Laco01 3. 1. 2025 14:36

Monitor včera přišel, ale na to, že by měl být zkalibrovaný, tak se mi barevné podání moc nezdá. Když jej přepnu do režimu sRGB, tak má obraz zelený nádech a poměrně nízký jas. Ten jas se dá obejít v režimu Rec. 709, kde se dá zvýšit. V režimu DCI-P3 už je obraz zelený opravdu hodně. Tak teď nevím, jestli je to problém s mým kusem nebo je to jen zvykem na předchozí monitor, který je víc do červena.
Další věc, která mě překvapila je, že v dalších režimech (např. ve standardním, uživatelsky nastavitelných atd.) má monitor úplně jiné barvy než v režimu sRGB / Rec. 709, jsou saturovanější. Nastavení jsou přitom třeba stejná, ale hodnota 50 v jednom režimu představuje zřejmě něco jiného, než stejná hodnota v režimu jiném.
Toto jsem zatím moc řešit nemusel, takže teď nějak nevím, co s tím ...
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 1. 2025 18:28

V režimu sRGB by měl simulovat nejpřesnější podání barev v daném prostoru. Protože je sRGB relativně malý prostor, odpovídá tomu i nastavení úrovně jasu. Základní odchylka deltaE je udávána pro měření právě v tomto prostoru.
Rec. 709 je rozsahem stejný jako sRGB, ale spolu s DCI-P3 je určený primárně pro video a mohou mít ve výchozím stavu výrazně vyšší odchylku - částečně i proto, že mají jiný výchozí bílý bod, než sRGB.
Nicméně pokud jste předpokládal, že si koupíte monitor a hotovo, pak to byla mylná představa. Profesionální zařízení počítá s tím, že využijete jeho možností (za které jste si připlatil) a provedete kalibraci. Tou se dostanete na hodnoty pod 0.5 delta E.
Obecně nízká odchylka z výroby neznamená primárně dobré barvy, ale lepší výchozí stav pro úpravy. Stejně tak i nízký kontrast není vada, ale správné zpracování většího množství barev. Pro laika je to "nepěkný obraz", pro profesionála je to "konečně vidím správné přechody".

Po instalaci monitoru byste měl mít v systému i správný ICC profil (bývá součástí ovladačů). Rovněž se ujistěte, že nemáte v systému zbytky po předešlých kalibracích (pokud byly).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 1. 2025 19:11

Vyborne sesano, kolego. Podepisuji v plnem rozsahu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 3. 1. 2025 23:25

Jeste bych poznamenal, ze tak nejak implicitne predpokladame ze tazatel pracuje s grafikou v sRGB. Pro praci v Adobe RGB by bylo lepsi koupit monitor s lepsim pokrytim tohoto prostoru.

Taky nevime s cim to tazatel porovnava. Ale ano, sRGB je maly prostor a v porovnani s dnesnim typickym nastavenim vseho od telefonu po televize vypada mdle. Jablecne produkty se prevazne snazi o pokryti DCI-P3 a proto dneska lidi produkujici "konzumni" grafiku jedou v tomhle prostoru.

Jinak naprosty souhlas se vsim vyse - pro opravdovou presnost a profi pouziti to chce pravidelne kalibrovat. A ProArt je v tehle cenove vyborna volba, at uz tebou vybrany, nebo drazsi - 348CGV, 279CRV, 27JCV. Sam mam 348CGV, a kdyz ho zena videla, tak si jeden taky poridila.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 1. 2025 01:00

Drtivá většina zařízení a SW setrvává v reprodukci sRGB. Vyloženě bych tedy majitele nového monitoru nestrašil. Přičtu-li k tomu fakt, že je s nejvyšší pravděpodobností v problematice CMS nováčkem, jeho směřování na jiný barevný prostor by bylo spíše na škodu.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Laco01 4. 1. 2025 10:35

V tomto směru jsem opravdu laikem. Většinou pracuji s podklady od klientů, ze kterých si barvy v případě potřeby načtu, takže jsem věrnost podání na monitoru příliš neřešil. Nyní jsem to bral spíš jako bonus při koupi nového monitoru, ale samozřejmě bych se rád posunul dál a dělal věci lépe.
Dosud jsem používal monitor Dell U2415, který nyní bude jako sekundární.
Začnu tedy kalibrací obou monitorů. Můžete mi na to prosím doporučit vhodné zařízení? Moc děkuji.
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 5. 1. 2025 00:29

Jako první bych se podíval, zda ve Vašem okolí někdo služby kalibrace nenabízí. Pokud ne, či pokud zvažujete pořízení vlastní sondy, je nutno zvážit, co vše (monitory, mobilní zařízení, skentry, projektory, ...) a kolik zařízení chcete kalibrovat.

Základní moderní sonda pro LCD monitory je Calibrite Display 123, která podporuje opravdu jen nejzákladnější funkce a 2 současně připojené monitory.
Primárně bych se pro ni rozhodl, pokud na denní bázi nechystám data k tisku, chtěl bych spolehlivé barvy s dostatečnou přesností a nechci řešit nic dalšího kolem.

Na Allegro lze sehnat Calibrite Display Pro HL (kolem 4200 Kč). Za tu cenu je to bez debat nejlepší, co lze koupit. Podporuje pokročilé nastavení kalibrace, až 4 připojené monitory, libovolné LCD technologie a hlavně umí měřit i okolí osvětlení.
Při kalibraci je totiž zásadní i světlo, které v místnosti máte, a stejně tak i jeho barevná teplota. Kalibrovat monitor byste tak měl na podmínky, které jsou pro Vás nejčastější, případně mít více profilů (den/noc) a přepínat je - proto je ve studiích je většinou stálé světlo a omezený dopad slunce.

Váš monitor nepodporuje přímou HW kalibraci, proto není nutno připlácet za vyšší řadu sond. Také je třeba zmínit, že sondy nepodporují všechny typy displejů, které jsou na trhu. V základu podporují většinu starších technologií LCD a dnes už i široké barevné prostory. Podpora technologií typu OLED či exotických masek bodů (Apple) už není automatická.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Laco01 9. 1. 2025 14:02

Díky za rady, nakonec jsem objednal Calibrite Display Pro HL (na Amazonu je teď ještě o chlup levnější a hlavně nový). Měl bych k tomu ale jeden možná blbý dotaz, na který se mi nepodařilo najít uspokojivou odpověď. Všude se řeší, co má člověk nastavovat v obslužném programu, ale co nastavení monitoru? Musí být při kalibraci v režimu sRGB nebo v jiném s širším barevným prostorem nebo je to jedno? Předpokládám, že když chci pracovat v sRGB, tak bych jej měl při kalibraci nastavit i na monitoru, ale jistý si tím nejsem a nevím, co to pak udělá s ostatními režimy. Sonda mi zatím nepřišla, takže se snažím alespoň teoreticky připravit :-)
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Laco01 14. 1. 2025 22:14

Sonda už dorazila a druhý den si s tím hraju, ale jsem z toho docela rozpačitý.

Jednak z výroby je monitor úplně mimo, ale to bylo jasné už předtím. Nepodařilo se mi změřit ΔE před kalibrací, protože validace s původním ICC profilem vždy skončí chybou (dá se to nějak udělat?), ale když třeba zkusím rychlý test s monitorem v sRGB režimu, tak naměřím teplotu 6900 K místo deklarovaných 6500 K. Při volbě ručního nastavení RGB výrazně převládá zelená složka nad červenou a modrou.

Když v sRGB režimu provedu kalibraci (jas native, 6500 K, gamma 2,2), tak se dostanu na hodnoty:
All patches - Avg: 0,8 (97)
Of the lowest 90% - Avg: 0,7 (87)
Of the highest 10% - Avg: 2,0 (10)

All patches - Max: 2,8 (97)
Of the lowest 90% - Max: 1,7 (87)

Standard deviation results
All patches: 0,5 (97)
Of the lowest 90%: 0,4 (87)
Of the highest 10%: 0,3 (10)

Třeba ten starý Dell U2415 je po kalibraci zhruba na polovičních hodnotách.
Na certifikátu dodaném s monitorem pak bylo uvedeno avg. delta E 0,51, ale pokud to v měření odpovídá hodnotě All patches - Avg, tak na deklarované hodnotě nejsem ani po té kalibraci. Před ní pak ta hodnota musela být vzhledem k zelenému zabarvení ještě úplně někde jinde.

Co mi pořád není úplně jasné je ta kalibrace vs režimy monitoru. Vesměs jsem našel informace, že se má kalibrace provádět ve standardním režimu, ale protože ten je od sRGB barevně dost odlišný, tak mi přijde, že by to pak barvy v sRGB režimu zkreslovalo. Nejlepší se mi tedy jeví monitor zkalibrovat v sRGB režimu a smířit se s tím, že v jiných režimech barvy zkalibrované nebudou. Další cesta by byla udělat pro každý režim monitoru kalibraci zvlášť a při změně režimu monitoru změnit i ICC profil. Mohl by mi prosím někdo objasnit, zda nad tím uvažuji správně nebo jsem úplně mimo? Díky moc.
Laco01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 1. 2025 17:49

Kalibrovat byste měl opravdu ve standardním režimu. Ostatní režimy v menu monitoru jsou tovární simulace a jakési optimum bez kalibrace. Ve chvíli, kdy obraz kalibrujete, jsou všechny ostatní ovlivnění na straně monitoru na škodu.
Monitor tedy resetujte do továrního nastavení, zvolte výchozí hodnoty jasu a kontrastu a začněte kalibrovat.
Nejprve budete kalibrovat jas a kontrast, tedy sonda si změří okolí (přiklopíte rozptylku a posadíte ji na stůl před monitor směrem ke světelnému zdroji.
Následně kalibrační SW vyzve k umístění sondy na monitor (odklopíte rozptylku) a začne měřit jas. Ten budete pak upravovat na monitoru pro dosažení ideálních hodnot.
Pokud víte, že preferujete spíše nižší jas (práce v noci), můžete monitor kalibrovat lehce pod doporučené hodnoty.
Následně budete kalibrovat bílý bod. Tedy pomocí sondy a nastavení jednotlivých RGB kanálů v menu monitoru.
Po kalibraci bílého bodu pak následuje již kalibrace barevná, tu si sonda provede sama a vytvoří profil.

Pokud budete postupovat dle výše uvedeného, výsledkem by měla být funkční a zdařilá kalibrace. Zásadní je, aby sonda doléhala na monitor a neprosvítalo do ní okolí - doporučeno je monitor naklonit, aby na něm sonda více ležela. Případně ji můžete celou dobu přitláčet prstem, ale to je docela otrava :)
Emil Pastelka
Junior