Stránka 1 z 2

Windows Vista a zátěž pevných disků

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 08:04
od cassper
Měl bych dotaz na to swapování na disky ve Vistách. Myslím že to konkrétně u mě je problém proč je celý systém tak pomalý. Jakmile začnu něco dělat co potřebuje pracovat s diskem, vylítne zátěž procesoru na 100% a je to v kopru. Zkoušel jsem zapnout i tu druhou volbu u pevných disků v nastavení (ohledně dalšího "zvýšení výkonu disku") stejně tak je vypnout atd. DMA je samozřejmě zapnuté a navíc i podle Vista Performance Ratingu je na tom disk dobře (5,2). Nevíte co by pomohlo ? Na běžnou práci nyní Visty stačí, ale jakmile spustím nějakou hru tak sbohem a šáteček a z dříve bezproblémových 1280x1024 je nepoužitelných a cukaných 800x600. Myslel jsem že by byl problém v defragmentaci disku, že už jsem ji dlouho nedělal, ale když jsem ji chtěl spustit, tak jsem zjistil že se pouští automaticky a díky tomu že mi počítač běží 24/7 tak proběhla před pár dny, takže zde snad problém taky nebude. Podezříval jsem taky svých "slabých" 1GB RAM, ale na druhou stranu je zde dost uživatelů s 1GB RAM co si na nic podobného nestěžují. Poraďte prosím co je špatně. Jinak o víkendu instaluji zpět XP prof. SP2.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 09:04
od TheTOM_SK
Pre zistenie, ake subory pracuju s diskom, mozes pouzit Process Monitor alebo Spravcu -> Uloh.
Hry na Viste budu sekat este dlho, kym nebudu optimizovane ovladace, nemusi to mat nic s HDD.

S diskom moze suvisiet: vytvaranie hibernacneho suboru, volume shadow copy, obnovenie systemu.
Defragmentacia s tym nema nic, lebo Vista pre nu nepovoli sys. prostriedky na ukor hlavnej aplikacie.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 09:41
od cassper
No s těma ovladačema nevím. Nikdo jiný si na pokles výkonnosti ve hrách nestěžuje, pokud ano ta na "nepatrný". Kdežto u mě to padlo tak o polovinu minimálně. V ovladačích to tedy být nemůže. Navíc si nestěžují ani lidi s 1GB RAM, takže zde problém taky nebude. Vylučovací metodou mi tedy vychází, že pes musí být zakopaný někde okolo pevných disků. Jenom teď vědět kde :?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 09:49
od TheTOM_SK
cassper píše:Nikdo jiný si na pokles výkonnosti ve hrách nestěžuje, pokud ano ta na "nepatrný".r/quote]

To je zaujimave, lebo ja o tom citam skoro vsade a poznam to aj z vlastnej skusenosti.
Seka mi aj NFS 6, ktora mi naposledy sekala na WinME, Doom 3 som na XP hral na ultra.
Inak 1 GB je pre Vistu minimum aj pre desktop PC, 2 GB sa doporucuju hlavne pre hracov.
Mimochodom vetsina hier ako COD 2 mi na Viste ani spustit nejdu, takze nemam co skusat.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 10:06
od kiel.l
Nepíšeš, co je to za hru (hry), ale hrát na Vistách něco dnešního s 1GB paměti je naprostý nesmysl, 1GB je na hraní pod XP. Potom ti systém totiž začne swapovat jako o život a vše se neskutečně zbrzdí.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 10:14
od cassper
Tak co pročítám různá diskusní fóra a testy na internetu, tak pokles výkonnosti je tak o 2-3% což je samozřejmě zanedbatelné. A na zdejším fóru jste tedy první koho vidím si stěžovat. Jinak jsem měl za to že je vše OK a pouze u mě je někde problém. Každopádně "dávám bolševikovi rok, maximálně dva" a pak se vracím k XP :lol:

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 10:22
od cassper
kiel.l píše:Nepíšeš, co je to za hru (hry), ale hrát na Vistách něco dnešního s 1GB paměti je naprostý nesmysl, 1GB je na hraní pod XP. Potom ti systém totiž začne swapovat jako o život a vše se neskutečně zbrzdí.s/quote]

No to je přesně to na co se ptám. Jestli pokud si třeba pořídím další 1 - 2 GB RAM jestli myslíte že se toho swapování zbavím. Ale na druhou stranu jsem odškrtnul možnost swapování, takže by to swapovat nemělo. No ale nevím. Visty jsou pro mě plné překvapení. Např. AERO si vysloveně nerozumí s torrent klientem Azureus. Jakmile je zapnutý, tak AERO nejede. Nejdřív jsem myslel že to je tím že mám zabráno více než 50% RAM. Ale pokud Azureus vypnu a pomocí jiných spuštěných programů si klidně spotřebuju 60 - 70% RAM, tak AERO jede vesele dál. To třeba taky nechápu :shock:

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 10:41
od kiel.l
Ale na druhou stranu jsem odškrtnul možnost swapování, takže by to swapovat nemělo.m/quote]


Mít Visty s 1GB paměti a vypnout swapování...to je teda výhra :lol:

A ta paměť by ti (zvláště na hraní) pomohla zaručeně, i když na to ses původně neptal;-)

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 10:43
od RADIL
Těžko říct co to způsobuje, hledal bych i uvnitř PC jak starý je HDD
neodchází tak náhodou do kytek a jaká je jeho teplota? Otestovat !! Swapování bych s klidem nechal zaplé, raději dokup paměť.V XP se dá vypnout sledování systému a tím systém urychlit když chceš výkon.. Ve vista netuším jak to je- vypnout Aero. Jakým způsobem jsi přešel na visty? Zůstal původní OS a přes něj si navalil WinVista?
Tak tady by mohl být též problém pozůstatek původního OS.
Zkoušel jsi čistou instalaci OS Vista?
1GB paměti je pro Vistu asi skutečně málo. Prozatím bych vystačil s XP
kde Ti 1GB bohatě stačí.
Můj názor na Vista je počkat jak tvrdí odborníci až vyjde první Service pack na hry určitě ne dříve.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 11:12
od kiel.l
To RADIL: Pokud hraje s 1GB paměti hry na Vistách, tak je problém zcela jistě v tom, že to swapuje a je málo paměti. Dokud nenapíše, že tou hrou myslí tetris, tak bych jiný řešení nehledal.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 12:09
od TheTOM_SK
cassper píše:AERO si vysloveně nerozumí s torrent klientem Azureus. Jakmile je zapnutý, tak AERO nejede.d/quote]

Zaujimave, mne Aero a Azureus idu. Mas JRE 6.0? Tipujem to na problem s ovladacmi na zakladu.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 12:37
od cassper
Hraju hlavně Dungeon Siege II a Company of Heroes. Asi teda dokoupím další 1GB RAM (ten se přece kdyžtak nestratí ani ve Win XP :) ). Jinak instalace Vist proběhla přes stávající instalaci Win XP. Zkusím ještě nějaké ovladače základní desky (to sem neinstaloval vůbec) a uvidíme jestli pomůže.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 16:49
od Mobil-man
me to na 1GB RAM teda zas tak neswapuje pri hrani.
system uvolni hodne RAM pro hru samotnou a pritom potom neni temer zadna cinnost disku.
BTW COD2 zminovany mi jde.
Predpokladam, ze dalsi giga RAM ti tedy nepomuze (teda pomuze, ale problem pouze prelepis naplasti)

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 3. 2007 17:06
od vlashek
Azeurus je založený na javě a Aero si nerozumí s její starší verzí. Je dobré stáhnout si tu nejnovější. To by mělo problém vyřešit.
http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
Jinak Windows Vista jsem testoval i na počítači s 512 MB paměti (I Beta 2, která měla výrazně větší nároky) a přes pochopitelný pokles výkonu oproti XP jsem problém jaký popisuješ nezaznamenal.

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 4. 2007 20:43
od M4rtin
Musím se přidat k tomuto názoru. Koupil jsem si nový počítač, zatím jen 1GB RAM, disk má v hodnocení skóre přes 5. Čistá instalace, při naběhnutí zabírá systém cca 450 MB.

Velice mi vadí, že disk neustále hrabe, je sice rychlý, ale vadí mi, tolik přístupů, přitom když nabootuju a pustím Operu, najedu na jednoduchou stránku, začně číst/zapisovat a jede celkem pomalu několik minut. při běhu počítače často bezdůvodně, ikdyž se vůbec nic něděje. Koukal jsem do process exploreru a je to zvlaštní: hodnoty stránek swapu se hodně mění, disk hrabe, ale mění se ikdyž nehrabe, moc to nechápu.

Zcela jsem vypnul indexování, resp. vyházel všechny položky, ale zásadní změnu jsem nezjistil. Není problém si dokoupit pamět, otázkou je, zda se to nějak změní :-(