robin.kanjak: i sám MS přiznal, že Vista byla krok vedle a kdyby byla Vista tak obrovský pokrok, tak proč by se MS najednou chystal vydat novou verzi Windows? Ano, uvedl jsi ty základní novinky, které ve Vistě lze najít (oproti wizpalovi, kterej tady jenom plácal nesmyslný linky na google) a souhlasím s nimi. Jenže, napsal jsi:
"Aero" - je pravda, že nevím, co všechno se schovává pod tento pojem, ale myslím, že jde hlavně o akcelerované GUI. A to pomocí WindowBlinds mohu mít i na WinXP (včetně průhledného vzhledu atd.) a navíc služba WB žere pouze několik kB paměti, zatímco Visťáckej DWM několik desítek MB.
zvýšené zabezpečení systému - tohle by se dalo hodnotit spíše z osobního pohledu. Jelikož jsem neměl na XP po celých 5 let jediný problém s jakýmkoli virem atd., tak považuji i své XP za velice bezpečné

DX10 - tady bych možná souhlasil, že se jedná o hlavní novinku, ale protože hry už nehraju, tak je to pouze pro někoho.
řada nových aplikací - sice je pravda, že jsou nové, ale v podstatě se jedná pouze o to, co několik let před Vistou už nahrazovali jiné daleko lepší aplikace.
BitLocker - jelikož je obsažen pouze v některých verzích Visty, tak nelze hovořit, že se jedná o pokrok Visty.
indexované hledání - do WinXP lze doinstalovat také
"Navíc v x64 verzi s novým kernelem, shodným s WinServer 08 (od SP1) a v neposlední řadě i s vynikající správou paměti." - no tady to je taky trochu diskutabilní. Dost lidí používá fráze jakože "Vista má nový kernel" nebo "oproti XP vynikající správu paměti". Kolik z těch lidí by ale dokázalo popsat, co je na tom kernelu nového (kromě čísla verze a kromě toho, že vyšel o několik let později než XP)? A kolik lidí by dokázalo popsat tu vynikající správu paměti (kromě zvláštní služby Superfetch, která není přímo funkcí memory manageru)? Takže tady u té "novinky" bych spíš řekl to, že spousta lidí, si někde přečetlo, že Vista má nové jádro a novou správu paměti a začli to také používat bez toho, aniž by o tom vědělo něco více

Takže si stále trvám na svém, že Vista sice obsahuje novinky, a mnohdy i příjemné, ale ne takové, aby se dalo hovořit jako o přelomový operační systém. A ještě k tý kompatibilitě u AutoCADu. Někdo tady psal, že neni možné, aby Vista obsahovala všechny staré knihovny a zajišťovala tak kompatibilitu starších aplikací. To je sice pravda, ale u přelomového OS bych si to tedy představoval alespoň tak, že když budu chtít nějakou starou aplikaci pustit, tak si systém sám dohledá potřebnou knihovnu na internetu
hekrhy: sice jenom o 50% no... jak často ten tvuj testovací prográmek tu paměť potřeboval alokovat/dealkovat? a dělal ještě jinou práci než jenom práci s pamětí? A taky si uvědom, že když budeš mít algoritmus, který svůj výpočet bude provádět několik dní, tak už je rozdíl, jestli skončí za 10 nebo 20 dní
nevím, jak tvoje virtuální stroje, ale na naších PC byl rozdíl podstatně jiný a to většinou tak, že dvojnásobný. Ano, na některých počítačích to bylo přibližně stejně (a pod VM jsem to nezkoušel, vždy pouze klasické PC), ale na většině nebylo (testovány stroje od 256 MB RAM do 2 GB RAM s vypnutým Superfetchem)
wizpal: a ty bys mohl konečně místo žvatlání nesmyslů mimo téma a napadání každého, kdo nepotřebuje být IN tím že obhajuje Vistu, zapojit svůj mozek a snažit se alespoň něčím argumentovat a nebo přestat psát úplně. Protože i žák základní školy bude vědět,jaký je rozdíl mezi "novinky ve Vistě" a "novinky, které dělají z Visty pokrok" a nebude posílat nějaký nesmyslný odkaz na google, do kterého se ani sám nepodíval. Já, když bych přišel na to, že nemám pravdu a že chyba byla jinde, tak bych to bez problémů přiznal. Jenže, jestliže je výkon v XP a Vistě bez superfetch téměř stejný a ve Vistě se superfetch o několik desítek procent nižší (je pravda, že tenkrát jsem nenaměřili takový rozdíl jako hekrhy, ale jednalo se o +- asi 25%), tak mi je jasné, kde bude problém.