Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dami3300 28. 7. 2009 01:14

adaada píše:No mně zase Excel dělá to, že mi nefungují zkratky CTRL+C (nabízí posunutí buněk dolu), CTRL+V (posunutí buněk vlevo), CTRL+X, CTRL+W a pár dalších, nemáte někdo tušení čím to může být?
Win Vista 32bit Ult, Office2007 Enterprise

Taky se mi to stávalo. Tato chyba byla podle mých informací odstraněna aktualizací Office2007 SP1.

Co považuju za celkem podpásovku je skrytí příkazu násobné oblasti sloučení - používám to ve složitějších kontingenčních tabulkách, které čerpají data z více samostatných tabulek. Nakonec jsem to našel až v seznamu všech přikazů. Mimochodem, dejte si čas všechny ty příkazy projít, stojí to za to, najdete tam mraky příkazů, které do ribbonů vývojáři nepřidali. V Excelu 2010 (Technical Preview) je problém i řešení stejné.

ad sdílení sešitu: zaznamenal jsem s tím problémy i ve verzi 2003. Pokud se sdíleným sešitem pracovali 4 a více lidí najednou, skoro pokaždé to padalo.
dami3300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mem_ 28. 7. 2009 08:00

Michal Politzer, David P.: Co se týče práce na více monitorech, pokud máte vertikální rozlišení podobné, můžete okno Excelu maximalizovat přes všechny monitory (umí to třeba utilita UltraMon) nebo si jej roztáhnout přes větší plochu ručně a pak už se dá využít to zobrazení více dokumentů v rámci hlavního okna. Já toto používám např. i pro Outlook, kdy mám hlavní okno roztažené přes dva monitory, v levém vidím strom složek a seznam e-mailů, v pravém pak náhled.

Pokud jde o řešení se spuštěním více samostatných procesů Excelu, teoreticky by šla napsat i utilita, která by měla asociovánu příponu *.xls* a pouštěla vždy nový proces Excelu a v něm soubor otevřela
Mem_
Junior

Odeslat příspěvekod Michal Politzer 28. 7. 2009 09:40

Jo, to jsou fajn řešení, díky za tipy. Nicméně stejně pořád vidím chybu u Microsoftu ;) Toto by prostě měl mít vychytáno už dávno...

Jinak spustit dva Excely vedle sebe tím, že se druhý Excel pustí ručně, to běžně dělám - ale má to spoustu nevýhod -- tak třeba hned při startu to řve, že osobní soubor maker nelze otevřít... Schránka mezi Excely se chová divně... No prostě, Microsoft :-(
Michal Politzer, elektronické časopisy (PDF a iPad)
Michal Politzer
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod X 1. 8. 2009 03:29

Tak to je spíš chyba uživatele, že má 2 rozdílné soubory pojmenované stejně. Umíte si představit ten bordel (ve stejné složce to samozřejmě ani nejde), mít všechny soubory na počítači pojmenované zcela totožně?

Používám VBA kód na tlačítko - nyní už na UserFormu, který vyvolám dvojklikem pravým myšítkem - a to mi uloží sešit a automaticky přidá k názvu datum a čas, jak prosté a přehledné ...

P.S.: Existuje taková vymoženost jako přejmenování.
X
Junior

Odeslat příspěvekod Mem_ 2. 8. 2009 12:35

X: To není chyba uživatele, ale spíš tvého omezeného rozhledu. Umím si představit např. automatizované importy a exporty do nějaké aplikace třetí strany, která pojmenovává soubor vždy stejně, a dávky člověk udržuje v různých adresářích (s datem importu apod.). Přejmenovávat kvůli tomu strojově nagenerované soubory jen proto, že MS Excel se snaží myslet za uživatele a nedovolí mi rychle si zobrazit obsah 2 souborů v různých adresářích, je skutečně opruz
Mem_
Junior

Odeslat příspěvekod X 2. 8. 2009 14:24

Mem_: Je to tvůj nedostatečný rozhled a zkušenosti (i historické), proč tomu tak je. To vychází už z OS, a nejen Win, ale třeba i CP/M.

Strojové ukládání může také ukládat s datem a časem uložení, stejně tak automatické načítání (cesta + jméno + *).

Když bude bordelizovat uživatel, jen si zadělává na problémy. Vsadím se, že si stahuješ instalačky z Netu a nepřejmenuješ si ten bordel v názvu, co tam dávají autoři. Pak za nějaký čas hledáš instalačku a přebíráš se v názvech jako: abc123-setup.exe :) Lidi jsou líný a kašlou na pořádek.
X
Junior

Odeslat příspěvekod Mem_ 2. 8. 2009 16:59

X píše:Strojové ukládání může také ukládat s datem a časem uložení, stejně tak automatické načítání (cesta + jméno + *).

No vidíš, kdybys napsal rovnou, že jsi pouze teoretik, nemuseli jsme se pokoušet o diskuzi. Je hezké, že by něco mohlo nějak fungovat, já se ale bavím o realitě, kdy systém třetí strany sype např. dumpy přesně tak jako jsem uvedl v příkladu - řada složek a v nich identicky pojmenované soubory. Takže jakékoliv umělé omezování v Excelu, protože to někdo podobně jako ty určitě "myslel dobře" pro uživatele, je skutečně nemístné. A snaha to obhajovat tím, že jen tvůj systém udržování pořádku je pro uživatele nejlepší, je skutečně úsměvný. Ale očividně jsi naladěný na stejné vlně jako někteří programátoři v MS, mohl by ses u nich zapsat jako evangelist a dodat tím důraz svým argumentům v diskuzích, proč je něco feature a ne bug ;)

X píše:Vsadím se, že si stahuješ instalačky z Netu a nepřejmenuješ si ten bordel v názvu, co tam dávají autoři. Pak za nějaký čas hledáš instalačku a přebíráš se v názvech jako: abc123-setup.exe

Pokud ty vše přejmenováváš, tak super, je dobré trpět nějakou obsesí (taky jsem pedant, takže mám pro tebe pochopení ;)), ale moc efektivní to opravdu není a třeba jako zaměstnance bych tě asi nechtěl. Jinak k otázce - programy stažitelné z netu hlavně nemám potřebu ukládat, pouštím instalaci přímo a download složku promažu. Komerční programy, ke kterým mám licence, mám zase zařazené ve slušně pojmenovaných složkách, kde jsou i další informace (čísla klíčů, podmínky aktivace apod.). Navíc přejmenovávat zrovna instalačku nemusí být dobrý nápad, pokud byl programátor prase a otevírá si např. resourcy dle jména souboru natvrdo...
Mem_
Junior

Odeslat příspěvekod X 2. 8. 2009 23:49

Mem_: Teoretik? Sám si spíchávám kód, i ten VBA v Excelu. Za bordel ostatních nemůžu, ale ty mezi ně taky patříš, tak si nestěžuj! Pouč se abys nemlel nesmysly, podívej se jestli CP/M programoval MS :)

Jasně že vše přejmenovávám, rozhlídni se tu na fóru, jak lidi využívají mých několik tisíc příspěvků, především s tipy na software co potřebují a hledají. Myslíš, že přejmenování dá tolik práce? Asi ty to moc nemyslí, když nedovedeš používat ani schránku OS (kopírovat, vložit).
X
Junior

Odeslat příspěvekod Mem_ 3. 8. 2009 07:29

X: Pokud jsou všechny tvé tipy odtržené takhle od reality, tak je to spíš medvědí služba těm uživatelům ;) Takže ještě jednou pro ty pomalejší - těžko ovlivníš všechny systémy třetích stran, a na příkladu z praxe jsem ti jasně ukázal, že potřeba otevírat stejně pojmenovaný soubor na různé cestě je úplně legitimní. Proto jsi jen pouhý teoretik, když i nadále píšeš, jak by něco mělo fungovat, zatímco v praxi je realita často úplně jiná, a to je tak vše, co s tím můžeš dělat. A to, že umíš "píchat" VBA kód nebo znáš CP/M nebo píšeš tisíce příspěvků do fóra těžko něco na tomto konkrétním případu změní, kromě toho, že pak působíš jako by ses ani nedokázal držet tématu a tím se jen dál shazoval. Z mého pohledu a dalších diskutujících, kteří to tu uvedli, se tedy jedná o bug. Ty tvrdíš, že je to feature, a že obsesivní přejmenovávání všeho je jediná správná cesta, budiž ti to přáno :-]
Mem_
Junior

Odeslat příspěvekod X 3. 8. 2009 12:20

Mem_: Když jsi sám nepořádný, nevyčítej to ostatním, například MS ... Osobně mi tento "bug" zrovna nevadí. Spíš bych přivítal od MS více invence v nových věcech (v Office), v možnosti přebudovat si aplikace k svému pohodlí, zvolit si vzhled, mít na výběr z několika uspořádání menu a nástrojů, možnosti plug-inů a uživatelském překopání ... 3D struktury tabulek Excelu ... hranový multidocking, rozklikávací a animované ikony, ...

Mem_ píše:Umím si představit např. automatizované importy a exporty do nějaké aplikace třetí strany, která pojmenovává soubor vždy stejně, a dávky člověk udržuje v různých adresářích (s datem importu apod.).


Ty jsi nějaký odtržený od reality! Umíš si představit ... a za chvíli s tím operuješ jako se skutečností! :lol:
X
Junior

Odeslat příspěvekod Mem_ 3. 8. 2009 13:09

X: Bohužel ty jen špatně chápeš - uvedený případ systému, který vytváří dumpy do adresářů, je reálný (a navíc si rozhodně narozdíl od tebe nenamlouvám, že znám všechny systémy na světě a jsem tak schopen předem rozhodnout, co je pro uživatele nejlepší a tím omlouvat návrhovou chybu MS), a já si jej umím představit právě jako vhodný příklad pro tento bug Excelu. Rozumný čtenář z tohoto příkladu pochopí, že může toto omezení uživateli skutečně komplikovat život a přitom se nejedná o nepořádek v dokumentech, jako ses snažil (s omezeným rozhledem) naznačit. Pokud to i nadále nechápeš, tak se nemusíme dál namáhat ;)
Mem_
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 3. 8. 2009 13:36

Z historických důvodů chápu kořeny té chyby v Excelu (pokud vim, tak v prvních verzích DOSu nešlo mít dva stejně pojmenované soubory ani v rámci disku). Tehdy šlo spíše o technické omezení, než že by to mělo uživatele nějak tlačit k lepšímu pojmenování souborů. Že tohle Excel neumí ještě o tolik let později, tak to je z mého pohledu jednoznačně bug (navíc docela trapný). Pokud tohle někdo obhajuje jako feature, tak opravdu neví, jak nepříjemné to umí být v praxi. Navíc ani nevidím prospěšnost takového omezení v libovolné situaci.

Mem_: Nemá smysl se o tomhle hádat. Hádky na podobná témata většinou nemají smysl, pokud druhá strana má jako argument "při mém stylu používání mi to nevadí".
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod X 3. 8. 2009 14:13

Já teda nevidím smysl mít 2 různé soubory stejně pojmenované. Když někdo dělá nebo využívá podobnou prasečinu, jeho věc.
X
Junior

Odeslat příspěvekod Petlahev 6. 10. 2009 14:23

Ja vim ze uz je to stare tema, ale tady je MS vysvetleni proc nemuzou byt dva stejne pojmenovane soubory

http://blogs.msdn.com/excel/archive/200 ... -name.aspx

Doporucuji procist komentare
Premek
Petlahev
Junior

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků