Stránka 2 z 3

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 3. 2009 09:56
od tata_tulen
Michal Politzer píše:Ano, jenže je to znouzectnost...


Vsak netvrdim, ze neni 8-)

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 3. 2009 10:06
od anywherehome
2007: neskutečně pomalý a zabugovaný (absolutně nedoporučuju, je to šmejd)
2003: vykoná za 3 vteřiny to, co 2007 za 20s s makry
2007: např. při ukotvení občas výběr sloupců neskutečně blbne....asi random funkce

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 3. 2009 13:33
od Milanr1
Michal Politzer píše:dílčí údaje "sesypat" do původní tabulky... Hloupý Excel!!!

Michale,
od Tebe bych tak nesmyslné příspěvky opravdu nečekal :lol:

1) Jednoduché makro řeší nastíněný problém velmi rychle a jednoduše - a nepotřebuješ k tomu ani poslední verzi Excelu.
2) Rozesílání příloh poštou je archaická zhůvěřilost BFU :-/
Stačí použít libovolný souborový server (při max. 10 uživatelích stačí i wks), umístit zde tento dokument ve sdíleném adresáři, nastavit přístupová práva a nadefinovat sdílení dokumetu v Excelu:
Revize
Sdílet sešit
Povolit uživatelům úpravy oblastí

Jak jednoduché a prosté ;-)

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 3. 2009 13:38
od edmondd
Otevření 2 souborů stejného jména:
1. Otevřu první
2. Dám ta. office, otevřít, najdo ten druhý soubor, postavím se na něho, dole vpravo vedle tlačítka otevřít je šipka, na ni kliknu a zvolím otevřít jako kopii.
Nevím jestli je to jediné řešení, ale toto jsem našel.

Danek

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 3. 2009 23:29
od Marek Lutonský
Milanr1: V Excelu 2007 se už neodvážím sdílet sešit. Před pár týdny jsme to s Michalem zkusili sami dva - a málem jsme potom tu tabulku pro rozpočet už nedali dohromady. Chovalo se to velice nepředvídatelně, úplně jinak než ve starší verzi, změny se po uložení vůbec neprojevily.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 3. 2009 16:08
od Michal Politzer
Milanr1 píše:1) Jednoduché makro řeší nastíněný problém velmi rychle a jednoduše - a nepotřebuješ k tomu ani poslední verzi Excelu.

Nenapsal jsem, že nevím, jak to udělat. Napsal jsem, že je nemilé, že to Excel ani ve verzi 2007 neumí pořádně, jednoduše, intuitivně. Jinak osobně mám makro na vkládání bez formátu přiřazeno na Ctrl+W a používám denně častěji, než vkládání přes Ctrl+V. Nicméně to má nepříjemné aspekty: nefunguje pak Zpět a navíc pokud ve schránce nejsou "kompatibilní" data, skončí to chybou VisualBasicu.

Tedy řešení existuje, ale těžkopádné.
Milanr1 píše:2) Rozesílání příloh poštou je archaická zhůvěřilost BFU :-/

Ehm, to stále narážíme na to, že všichni ve vašem okolí musí být pokročilí uživatelé. To není reálný případ. Za prvé odmítám teorii, že si mám vybírat podřízené podle toho, zda jsou mistři světa v Excelu, nebo ne. Za druhé počítače mají na to, aby lidem práci usnadňovaly. Spoustu programů je intuitivních a každý je zvládne rychle a dokáže díky nim ušetřit čas. Není to případ Excelu, protože se tým Microsoftu věnuje blbostem typu "vytváříme vlastní grafické prostředí" místo toho, aby se věnoval dávným nešvarům... Jak kolega vtipně nedávno poznamenal: my jsme si všichni mysleli, že Excel je tabulkový procesor, a on je to přitom program na zkoušku postřehu :-)

Navíc, jak píše kolega Marek Lutonský, sdílení sešitu v Excelu 2007 nedoporučujeme po našem nedávném pokusu pracovat dohromady na ne nijak velké rozpočtovací tabulce ve sdíleném režimu... Skončilo to málem infarktem nás obou.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 3. 2009 17:28
od indian5
Excel 2003 - Rozdielny pristup k schovanym bunkam pri kopirovani a vkladani. Priklad: mam tabulku 10 riadkov x 10 stlpcov, pomocou autofiltra 'schovam' riadky 3,4,5. Oznacim bunky v stlpci 3 (t.j. oznaci mi 7 buniek). Chcem ich skopirovat do viditelnych buniek do stlpca 5. Excel vsak skopiruje tychto 7 buniek do riadkov 1-7, nie do viditelnych riadkov 1-2,6-10. A nasledne ked v menu filtra vyberiem 'zobrazit vsetko', nemozem sa vratit o krok spat (akoby som subor hned aj ulozil). Nechapem, nerozumiem a budem rad, ak mi niekto vysvetli, co robim zle.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 3. 2009 18:44
od Milanr1
Michal Politzer píše: všichni ve vašem okolí musí být pokročilí uživatelé.

Sdílení tabulek v Excelu se hojně používá v praxi už od minulého tisíciletí.
Práce se sdílenými dokumenty je právě tak jednoduchá, jako s lokálními. BFU vlastně vůbec ani netuší, že pracuje na nějakém dokumentu na fileserveru. Prostě klepne na ikonku na ploše, otevře se příslušný dokument, BFU vyplní potřebné buňky, uloží dokument a je to hotovo ;.-)
Zvládla by to i stoletá hluchá prababička, která v životě neviděla počítač :-))

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 15. 3. 2009 12:10
od Marek Lutonský
Milanr1: No právě, v předchozí verzi to bylo zcela bezproblémové. S myšlenkou, že stejné to bude i v Excelu 2007, jsme začali s Michalem pracovat na sdílené rozpočtovací tabulce. Změny, které jsem udělal (a uložil), Michal potom neviděl, a obráceně.

Jedna zkušenost mi už opravdu stačila, tohle nebudu opakovat.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 3. 2009 14:37
od Michal Politzer
Milanr1 píše:Práce se sdílenými dokumenty je právě tak jednoduchá, jako s lokálními.

Což vůbec nemusí znamenat, že to řeší můj problém s rozesláním tabulek a dodáním dat. Jednak chci mít jistotu, že moji původní tabulku nikdo nijak neupraví mimo data, která mají vložit (jistě, to jde obejít zamknutím buněk). Dále nechci, aby každý viděl, co vyplňují ostatní (to už snadno řešitelné není). Sdílené sešity v Excelu2007 nefungují korektně, jak už bylo řečeno.

A hlavně: k této diskuzi jsme se dostali tím, že jsme zmínili excelový bug "nelze otevřít dva soubory jednoho jména". To, že nejsme blbci, a umíme si s tím poradit, nijak nesnižuje fakt, že toto je prostě chyba Excelu, kterou Microsoft už několik let není schopen vyřešit a ještě má tu drzost vydávat ji za vlastnost. Když vám u auta nepůjdou otevřít dveře u řidiče, tak tam vlezete přes spolujezdce a v klidu pojedete. Ale stejně v servisu budete chtít, aby to opravili; i když vám řada podobně postižených řidičů bude říkat, že přece se dá nastoupit i kufrem, nebo že je přece dneska lepší si koupit nové auto.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 3. 2009 17:46
od Skelnik
Pánové používám Excel od jeho počátku a před ním Supercalk. Není to ale program na všechno. V mnoha úlohách je vhodnější Access. Obzvlášt při sdílení a sběru dat od více uživatelů.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2009 10:43
od Michal Politzer
Skelnik píše:Pánové používám Excel od jeho počátku a před ním Supercalk. Není to ale program na všechno. V mnoha úlohách je vhodnější Access. Obzvlášt při sdílení a sběru dat od více uživatelů.

To se jistě shodneme. Nicméně tato diskuze (znovu opakuji) není o tom, jestli někdo umí toto nebo tohle, ale že Excel obsahuje chyby. Taková "pitomost", jako nemožnost otevřít dvě tabulky vedle sebe na dvou monitorech, které se jmenují stejně (a jsou v různých složkách) prostě znepříjemňuje život.
Není to vlastnost Excelu, je to chyba. U tak drahého softu bych ji prostě nečekal.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2009 11:30
od adaada
No mně zase Excel dělá to, že mi nefungují zkratky CTRL+C (nabízí posunutí buněk dolu), CTRL+V (posunutí buněk vlevo), CTRL+X, CTRL+W a pár dalších, nemáte někdo tušení čím to může být?
Win Vista 32bit Ult, Office2007 Enterprise

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2009 15:57
od Milanr1
Michal Politzer píše:Taková "pitomost", jako nemožnost otevřít dvě tabulky vedle sebe na dvou monitorech, které se jmenují stejně (a jsou v různých složkách)... Není to vlastnost Excelu, je to chyba.

Michale, jsi opět na omylu ;-)
To není chyba, ale základní vlastnost všech verzí (nejen) MS Excelu.
Proč?
Adresace názvu sešitu (např. ve vzorcích, makrech apod.) musí být jedinečná. Název sešitu ve vzorcích/makrech se uvádí relativně vzhledem k původnímu sešitu.
Pokud by ses pokusil tahat údaje (např. pomocí schránky apod.) z různých tabulek se stejným názvem, došlo by zákonitě k narušení DDE a následně k havárii programu.

Re: Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2009 17:14
od Michal Politzer
Milanr1 píše:Adresace názvu sešitu (např. ve vzorcích, makrech apod.) musí být jedinečná. Název sešitu ve vzorcích/makrech se uvádí relativně vzhledem k původnímu sešitu.

Ale tak samozřejmě že ani na disku nemohu mít dva soubory stejného názvu v jedné složce, musí být v různých složkách a tudíž se relativní cesta liší. Toto rozhodně není důvod, proč by nemělo jít otevřít dva soubory stejného názvu. To, že s tím interně nějak Excel pracuje, a dělá mu to problém, mě jako uživatele opravdu nezajímá.