Elara píše:1.
Jak určit vzdálenost dvou objektů?
Kupříkladu, teď kreslím výkres foťáku, který má okénko s bleskem 3,7cm od levého okraje. Vyřešil jsem to tak, že jsem si mimo výkres udělal čárku, co má 370 jednotek, a dal jí tak, aby mi umožnila zjistit, kam mám to okénko blesku umístit.
2.
K tomu patří i to, jak určit délku a šířku obdélníku? Dělal jsem to podobně, taky pomocí přesně měřených pomocných čar, ale přijde mi to dost neprofesionální.
3.
Dá se nějak určit, zda budu u kreslení kružnice definovat poloměr anebo celou délku?
4.
Jak se pracuje s textovým polem? Našel jsem ho na konci panelu kreslení (tučné A) a když jsem s ním ťuknul do prostoru, a zobrazil se mi psací nástroj, napsal jsem text, odentroval, ale text zmizel. Zůstala tam jakási "čárka", do které, když kliknu, tak se ten text zobrazí... ale já chci, aby tam byl vidět pořád - chci napsal logo toho foťáku, a i jinde určitě bude potřeba do výkresu psát.
5.
Jak kreslit do kružnice? Když bych - například - chtěl nakreslil značku zákaz stání, tak mi to furt nutí (program automaticky) abych tu přímku (ale i úsečku) vedl od středu kružnice ven... ale já chci přetnout celou tu kružnici, na půl.
6.
Jak připsat popisek (číslo i text - "93cm") ke kótě?
Především: Koukej, co se ti píše v příkazovém řádku. nevím, kolik řádků se ti zrovna zobrazuje, pokud uchopíš spodní okraj výkresového pole a táhneš nahoru, počet řádků se zvýší, to je to, co potřebuješ. Když máš nějaký problém, ty příkazové řádky (jen ty co se toho problému týkají) zkopíruj a pošli s dotazem. Jinak: Já jsem měl Autocad co měl roletové menu a obrazovkové menu, ty máš novější verzi s ribbonem nebo jak se ten nesmysl na který jsem si ještě nezvykl jmenuje. Tak akorát dedukuji, že příkaz co jsem měl já na staré verzi je i na té tvé, ale nemohu tušit, jak (kromě příkazového řádku) ho zadáváš.
Zkontroluj, jak máš nastavený trvalý mód "Uchop", pro první pokusy ho zruš a používej jen když ho potřebuješ. Z toho co jsi napsal se domnívám, že tam máš trvale minimálně "Uchop střed" a proto ti to kreslí křivku od středu kružnice.
Kreslení kružnice - co se týká poloměru nebo průměru (případně dalších možností jak tu kružnici nakreslit) zeptá se tě to v příkazovém řádku.
Jak jsem psal, že máš zadávat počátek a konec křivky, existují i relativní souřadnice - třeba když chceš vodorovnou křivku 10cm dlouhou, aby nezačínala v nule, tak jako první bod třeba někam klikneš myší a jako druhý bod napíšeš
@ (nebo &, už si to přesně nepamatuji, vyzkoušej si to)100,0
Pardon - teď jsem si všimnul, že o relativních souřadnicích už se psalo výše.
Taky se koukni, jak máš nastavený mód Orto (snaží se kreslit a pohybovat vodorovně nebo svisle, obvykle je to užitečné) a Rastr (to zruš).
Texty - je více módů, viz Příkazový řádek.
Kóty - existuje příkaz Edit (možná Kótytedit nebo tak nějak), který umožňuje změnit popis kóty (a další vlastnosti).
Jak kreslit okénko do foťáku - nakreslíš ho na levou stranu - k zadání prvního bodu obdélníku použiješ mód Uchop (asi Vrchol) - a pak použiješ příkaz Posun (a relativní souřadnice, kam se má posunout - viz výše).
Ještě obdélník - dáš příkaz na kreslení obdélníka, klikneš (nebo napíšeš souřadnice) kde má být spodní levý vrchol, zadáš relativní souřadnici pravého horního vrcholu (samozřejmě existuje X dalších možností) a máš obdélník jako malovaný.
Svět je divadlo, které se jen proto tak špatně hraje, abych já se měl čemu smát. Ladislav Stroupežnický