Stránka 1 z 1

Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 10:19
od Gildiss
Zdravím, prosím diskutující o radu s následující chuťovkou.

V kanceláři přijímáme net od místního providera a pomocí WiFi routeru se k němu připojují počítače v kanceláři + server jede přes kabel. Klasika. Router je TP Link TL-WR941ND.

Protože však máme více místností a signál do všech nedojde, vyřešil jsem to tak, že jsem do nejvíce vzdálené místnosti natáhnul kabel od routeru a do něj jsem připojil další router a nechal jsem ho vysílat na stejném SSID jako ten první dejme tomu název sítě je "firma". Router DLink DI-524UP. Pokud si otevřu v počítači bezdrátové sítě, vidím pouze SSID "firma" i když pokud se na to člověk podívá detailně, tak ty signály ze dvou routerů jsou v systému rozlišeny "firma" a "firma" 2.

Vše jede v pohodě, počítače se v síti navzájem vidí, všechny přistupují k serveru.
Tiskárna je řešena tak, že je do ní píchnut Wifi printserver TP Link TL-WPS510U, který má přidělenu pevnou IP adresu v rámci místní sítě. A zde nastává kámen úrazu - pokud jsou počítače připojeny přes WiFi síť, tak se netiskne, pokud je připojím kabelem k routeru DLINK, pak je to vše bez problémů. Bohužel z technických důvodů nemohou být všechny počítače neustále připojeny kabelem a rovněž tiskárna je umístěna na místě, kam nemohu přivézt USB kabel z routeru ani nemůže být trvale připojena napřímo k nějakému počítači.

Ještě dodávám, že na všech počítačích je Win 7 64bit a Win 7 32bit, půl na půl.

Poraďte mi, prosím, nějaké řešení, už jsem tu z toho na palici. Dělají tu nepořádek ty dvě WiFi sítě, tvářící se jako jedna? Kdyby to nějak šlo, signál z primárního routeru bych nějakým způsobem rozšířil, ale zase když už tu mám natáhlý kabel, přijde mi škoda ho nevyužít. Díky za nápady..

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 10:53
od vanamond
Čistě obecně řečeno - ty stejné SSID nejsou podle mne dobrý nápad, pokud nejsou řízeny centrálně a to zde nejsou. Takže osobně bych udělal SSID firma1 a firma2 na kanálech co nejdál od sebe a bylo by. Tohle ale není důvod Vašeho problému, jenom poznámka.

Obecně je také přenos dat na tiskárnu přes wifi coby chybové médium problém, ale většinou to chodí, jen to neí dobrý nápad. Typ tiskárny jste neuvedl, takže uvažuji, že jde o GDI tiskárnu s USB.

Váš problém bude v tom wifi printserveru, protože - jak jsem pochopil tiskárna má jen USB a Vám přes USB jede a přes printserver ne a nejste schopen rozlišit, jestli je to tou wifi anebo printserverem. Rozlišit by se to dalo, kdyby ten printserver měl RJ konektor na kabel do sítě, ale nemá. Pokud má ten printserver fixní IP adresu a ovladače na stanicích se na ní odkazují natvrdo, tak by to fungovat mělo i přes wifi ( většina wifiAP maskuje pro wifiklienty MAC adresy do sítě za svoji, proto nejedou hledání podle MAc adres ). Ale přikláním se k tomu, že nejede ten printserver. Osobně bych to vyřadit a připojil tiskárnu přímo k serveru kabelem ( nevím jak je to daleko, ale pokud do 20m tak i za cenu, že bych tam dal usb1.0 hub abych mohl mít dlouhý kabel bych to dal na kabel.)

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 11:17
od vladimir
Gildiss píše:vyřešil jsem to tak, že jsem do nejvíce vzdálené místnosti natáhnul kabel od routeru a do něj jsem připojil další router a nechal jsem ho vysílat
Zde nemá být wifi-router, ale access point připojený kabelem k prvnímu wifi-routeru, aby byly všechny počítače na jedné síti (tím myslím jeden rozsah IP-adres).

Není na tom D-linku aktivovaná nějaká izolace wifi-klientů?

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 11:26
od Gildiss
vanamond: Děkuji za reakci, k těm SSID - pokud bych udělal wifi sítě firma1 a firma2, tak se ty počítače navzájem neuvidí, přibližně polovina počítačů je v místnosti kde je primární router, polovina je v místnosti kde je ten druhý router.. Co se týče připojení, tiskárna je HP3800, připojená je přes WiFi printserver vždy. Když počítač je připojený přes WiFi na sekundární router (DI-524UP), tak netiskne. Ale když ten samý počítač připojím k sekundárnímu routeru přes kabel, pak tiskárna tiskne. Přičemž stále je připojena pouze a jen tím WiFi routerem, který má píchnutý v USB portu..

-- 10. 9. 2013 11:29 --

vladimir: Děkuji, mohu se na access point připojit klasicky jako na wifi router? Vpodstatě bych to kabelem připojil k tomu primárnímu routeru, jen potřebuji, aby se k tomu AP dalo přistupovat přes WiFi i síťovým kabelem..

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 12:42
od vladimir
Rozdíl mezi access pointem a wifi-routerem je v NAT překladu adres.

Pokud bys chtěl ten D-link používat jako AP, tak tomu D-linku nastavíš na LAN nějakou volnou IP-adresu sítě, kterou vytváří ten TP-link, dále na D-linku vypneš DHCP server a přívodní kabel strčíš do některého z LAN-portů (WAN zůstane nezapojený).

A jak už jsem psal, zkontroluj na D-linku, jestli tam není aktivovaná izolace wifi-klientů. Nevím, jestli tuto funkci tvůj D-link má, tato funkce by bránila komunikaci jakýchkoliv dvou zařízení, pokud by byly připojené přes wifi, tedy by například nefungoval ping mezi dvěma laptopy připojenými po wifi k D-linku.

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 16:14
od Gildiss
vladimir: Díky, ono by to tak nějak nastavené mělo být, přívodní kabel je v jednom z LAN portů a WAN je neobsazený.. Takže asi koupím čistokrevný AP, pokud je to lepší..

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 18:01
od vladimir
Tímto nastavením se udělá z jakéhokoliv wifi-routeru AP, v tom problém není.

Na druhou stranu se divím, že ten starý D-link ještě funguje, kolik let je starý? Firmware má poslední dostupný?

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2013 19:14
od hunter21
Problem moze byt v malej kvalite signalu pricom ping fungovat moze.
Na otestovanie treba pichnut do toho druheho routra pocitac, nieco nazdielat a s tym pocitacom odkial sa ma tlacit cez wifi printserver skusat prenasat nazdielane data. Ak to pojde velmi pomaly alebo sa spojenie na kratku chvilu prerusi a znova nahodi, tak je velky predpoklad malej kvality signalu. S pridavanim dalsich AP sa to len zhorsi.
To preco to nejde, bude zrejme v chvilkovom odpojeni a pripojeni. Take nieco sa deje ak je malo kvalitny signal (povedzme 40%) a vplyvom pozdiavky na prenos dat s vekou sirkou pasma (velmi rychlo za sebou), klesne klesne kvalita este viac (napriklad aj pod 10%), cim dojde k odpojeniu a znovapripojeniu. To vyresetuje poziadavku na tlacenie.

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2013 09:57
od Gildiss
hunter21: Díky, to chvilkové připojení a odpojení mě nenapadlo.

Jinak je to záhada, když jsem před 3 týdny vyměnil komplet server (už byl starý) a místo WinXP tam jsou nyní Win7 64bit, tak 2 dny tu zlobila WiFi síť, než si to vše sedlo. Přičemž server by na to neměl mít žádný vliv, jen tam jede SQL pro účetní program.. Divné věci se dějí :)

Jinak zkusím koupit ten AP, D-Link je už starší kousek, nechám ho tu jako záložní pro strýčka příhodu..

Re: Problém s tiskárnou přes WiFi printserver

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2013 21:04
od Gildiss
Tak nakonec jsem koupil jinou tiskárnu se síťovým konektorem, je připojena přes kabel a už žádné problémy nejsou, všichni tisknou v pohodě. Příště se na WiFi připojení vykašlu a kam to půjde, tam dám kabel.. :-)