Cenu jsem bral z Alzy, tam je totiž záruka, že zboží o kterém tvrdí, že je skladem mají opravdu naskladněno. Nejlevnější obchod, který měl AC66U na skladě ho prodával za cenu 4 000. Malé obchody dělají triky, produkt nemají na skladě a tak si ho zalistují za hodně nízkou cenu. Zákazník ho reálně nekoupí, ale oni se tou nízkou cenou před ostatními propagují.
Nemám čas lozit po heurece a hledat, který nejlevnější obchod je důvěryhodný. Kromě toho 700 není u takového produktu až tak obrovský rozdíl, takže se o tom dále nehodlám bavit.
Máš pravdu, AC66U jsem neviděl ani z rychlíku. Ale už se mi dostalo do ruky několik AC68U. Jeden jsem měl doma na týden zapůjčený od kamaráda na vyzkoušení a dva jsem instaloval. Kromě toho mě rukou prošlo spoustu "nkových" Aušusů, u kterých jsem instaloval alternativní firmware, aby byly alespoň trochu použitelné, jelikož Asus (stejně jako většina) prdí na podporu.
Moc nadšený z nich nejsem. Hardwarově je to takový šedý průměr. Silný signál dá i Tenda, má-li antény s dostatečným ziskem. Ale něco zcela jiného je kvalita signálu. Potom to dopadá tak, že já na Ubiquitce jedu se stejným útlumem vyšší rychlostí a to nejen linkovou, ale i reálnou.
Kromě toho k Aušusům chybí jakákoli dokumentace. Chybí tabulka MCS Indexu v závislosti na útlumu, chybí směrové charakteristiky...
Broadcom chipset není tak úplně špatný, ale na Atheros a na jeho drivery nemá ani náhodou.
Po softwarové stránce to je tragedie. Nastavit se nedá skoro nic a menu je nelogicky členěno. Jsou zde klasické chyby, jako například, že routed port je označován jako WAN port, switchporty jsou označovány jako LAN porty. Ale to se dá ještě zkousnout, dělají to tak všchni, i když to je chybné.
Nastavení WiFi je málo podrobné. Nemůžu si vybrat na jaké frekvenci chci vysílat jakým protokolem. Ono vůbec vybrat protokoly, které chci je problém.
IGMP nefunguje korektně, podpora WLAN není vůbec, neumí fast roaming, nastavení NATu má jen jedinou možnost vypnuto/zapnuto. Bezpečnostní funkce jsou naprosto tragické.
Aušus mohl vyhrát klidně 100 testů, ale nic to nedokazuje. Vím, jak tyto testy probíhají. Obchodník nebo přímo zastoupení společnosti půjčí produkt a redakce je vděčná a aby příště také dostali něco na test, tak musí recenze vyznít pozitivně. Takové testy jsou pak krajně neprofesionální a omezují se jen na měření rychlostí a je zázrak, když autor uvede graf s rychlostmi. I nedávný test na EHW byl krajně neprofesionální.
Ten Aušus, co doporučuješ je dobrý jedině na machrování. Je to jako když si někdo koupí Ferrari, užitná hodnota je malá, ale může machrovat.
Mnohem lepší službu udělá MikroTik, který stojí polovinu.
EDIT: Teď jsem se koukal na recenze. Vestavěný switch nemá dostatečnou přepínací kapacitu na plný Gb/s. Zvládne pouze 80%. A teď si představ, že by chtělo více počítačů mezi sebou sdílet soubory. To ten přepínací čip nemá šanci zvládnout. Ani se nedivím, že chybí podrobné ACL. Pár pravidel by totiž odrovnalo celý switch.
Tyto SOHO krabičky se vůbec nedělají na náročné použití. Komponenty se tam dávají jenom aby to tak tak stačilo. Hlavně ať to moc nestojí, ať máme vysokou marži. Šetří se prosté na všem.
Vždyť tento Aušus nemá ani stíněné konektory. Pokud máš doma stíněné Ethernetové kabely, tak máš smůlu. Stínění to k ničemu nebude.