Stránka 1 z 2

domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 08:31
od zoro33
V byte mi pri prerabke okrem novych elektrickych kablov natahali aj ethernetove kable CAT5e. V jednotlivych miestnostiach mam spravenych 6 zasuviek, ktore budu vyuzite pre zapojenie desktopov, NASu, TV, 1-2x router, pripadne inych zariadeni.
Poskytovatel internetu v dome ma natiahnutu optiku, do bytu sa nasledne taha klasicky gigabitovy ethernetovy kabel.
Poteboval by som poradit do coho zapojit tento kabel, aby som mohol nasledne plnohodnotne vyuzit spravene zasuvky. Mozem uz na vstupe pouzit router? Alebo je lepsie zacat switchom, pripadne inym zariadenim? Zariadenie by malo byt uzatvorene v skrinke, ktora bude zavesena na stene vedla elektrickej rozvodnej skrine.
Riesil niekto podobnu situaciu?
Dakujem.

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 08:56
od BigT
Osobně si myslím, že router je správná volba, jestli ale má být v síti NAS, tak musí být vše gigabytové, protože jinak budeš trpět

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 09:15
od JirkaVejrazka
Idealni kombinace je bud nejaky rozumny Gbit router + levny Gbit switch kvuli poctu portu, nebo rovnou "vetsi" router s vetsim poctem portu. Automaticky predpokladam ze budes chtit, aby router umel i WiFi (kvuli mobilum, prip. tabletum).

Za sebe bych volil bud Mikrotik RB951 RB951G-2HnD a k nemu levny Gbit switch, nebo rovnou RB3011 - ten ti bude stacit i do budoucna.

Osobne mam doma podobnou situaci a mam RB2011 - ten je levnejsi nez RB3011 a ma pet Gbit portu a pet 100Mbit - mne to takhle staci, protoze nepotrebuju ve vsech zasuvkach Gbit.

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 09:32
od zoro33
Dakujem za tipy. Mozem potom v pripade potreby (ak nebude dostatocny signal dalej v byte) zapojit dalsi router v sieti?

Resp. da sa to spravit tak, ze na vstupe bude len switch a router bude dalej v byte?

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 09:54
od Mike.M
ne prvni stezejni bod musi byt nejaky router, tim oddelis site od poskytovatele, Mozna by stacil switch, ale dostaval bys adresy od poskytovatele a byl bys v jeho siti, kazde tve zarizeni. proto pouzij router, pripadne se zeptej poskytovatele, jestli nedodava nejake zarizweni. Pokud ne tak zminovany mikrotik je super ma i Wifi a docela silnou, timpadem nebudes potrebovat dalsi zarizeni. Pokud ale by ti nevystacovaly porty tak pak switch, pripadne ja pouzivam router, prepnuty na switch + AP, tzn mam z routeru udelam 1GBit switch s wifinou a ten mam dodany do mistnosti se slabsim pokrytim, jenze ja mam RD. v byte to asi nebudes muset resit. Ono teoreticky popis kde mas priveden ethernet od poskytovatele? a nejak nakreslit dispozice bytu. ono mit wifinu nekde na kraji blizko sousedu taky neni dobre, bud se rusi, nebo v odlehlych mistech neni signal.

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 10:27
od MrFail
zoro33 píše:Dakujem za tipy. Mozem potom v pripade potreby (ak nebude dostatocny signal dalej v byte) zapojit dalsi router v sieti?

Resp. da sa to spravit tak, ze na vstupe bude len switch a router bude dalej v byte?


Na to je AC (rozšírenie signálu +porty)

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 10:28
od zoro33
posielam nakres bytu, zltym je vyznacene miesto, kde bude dovedeny internet od poskytovatela

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2016 10:49
od Chupacabras
Tam, kde máš rozvodnú skrinku pre ethernet (nie 230V), tak tam si daj router.
Predpokladám, že všetky káble máš vyvedené v tejto rozvodnej skrinke.
Kábel, čo ti ide od vstupu, pichneš do routera (do WAN).

Keďže píšeš, že máš 6 zásuviek, a bežné routery majú iba 4 porty, tak potrebuješ dokúpiť gigabit switch (aspoň 8-portový).
Z routera pichneš kábel do switcha, a všetky miestnosti pichneš do tohoto switchu.

-- 9. 5. 2016 11:55 --

zoro33 píše:Resp. da sa to spravit tak, ze na vstupe bude len switch a router bude dalej v byte?

To je nezmysel. Router slúži na oddelenie WAN od LAN. Takže to musíš mať na vstupe.

Ďalej je možné, že si router pletieš s AP (Access Point, Wifi, anténky). Router musí byť na vstupe, AP môže byť hocikde v LAN.
Wifi router má v sebe zakomponovaný AP, takže má dvojitú úlohu: slúži ako firewall, a aj ako Wifi (tj. AP)

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 11:30
od vladimir
zoro33 píše:ze na vstupe bude len switch a router bude dalej v byte?
Ujasni si pojmy router, router s wifi (wifi-router) a access point. Evidentně se stejně jako polovina lidí v republice mylně domníváš, že "router" (česky směrovač) má něco do činění s wifi, ale to je pravda jenom do té míry, že router může být umístěn v jedné krabičce s wifi-modulem a pak se jedná o router s wifi. Pak my mluvíme o voze, ty o koze a nerozumíme si.

Router je zařízení, které provádí překlad adres (NAT).
Access point je wifi-přístupový bod (neprovádí NAT).
Pokud je router s Access pointem v jedné krabičce, ustálil se pro takové kombinované zařízení obchodní název wifi-router.

V tvém případě na vstupu do bytu může být router (bez wifi) + případně switch, dále v bytě pak jeden nebo několik wifi-access pointů (bez funkce překladu adres) nebo wifi-routerů s deaktivovanou funkcí router.

Jakou rychlost internetu si budeš platit? Více, než 100 Mbit/s, nebo méně? (To, že ti provider do bytu dovede gigabitový kabel nutně neznamená, že potřebuješ gigabitový router.)

Na vstup třeba gigabitový router: http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... se-L4.html

Pokud bys neměl internet přes 100 Mbit/s, stačil by ti 100Mbit/s router (třeba http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... -n-L4.html s vypnutým wifi + gigabitový switch.

Access pointy - zatím nevíme, jestli ti stačí 2,4GHz, nebo jestli chceš i 5GHz, jaké rychlosti (300N wifi? Nebo stačí 150N? Nebo AC?) Od toho se bude odvíjet i cena.

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 11:43
od zoro33
dakujem za objasnenie, uz mi je to jasnejsie

Deaktivovanie funkcie router - znamena to vypnutie DHCP servra (pod takymto nazvom je to u niektorych vyrobcov)?

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 11:51
od vladimir
Router = WAN port. Tedy WAN port je nutno deaktivovat, nebo zůstane nezapojený.

DHCP server je nutno vypnout nebo správně nastavit (ale v malých sítích se DHCP server na access pointech vypíná, protože stačí jeden na hlavním routeru).

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 11:59
od JirkaVejrazka
vladimir píše:Router je zařízení, které provádí překlad adres (NAT).


Budu trochu hnidopich - router je zarizeni, ktere smeruje sitovy provoz (routuje pakety) do spravnych siti. Muze taky pakety menit (NAT, masquerade) nebo filtrovat (firewall).

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 12:02
od vladimir
...v Soho routerech a domáchích aplikacích se ovšem využívá obvykle pouze NAT, více sítí, kam by se něco dalo směrovat, nebývá obvykle k dispozici a když pomineme naše oblíbené Mikrotiky, málokterý jiný wifi-router umí něco jiného, než NAT.

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 15:24
od MrFail
Skrátka AC je predĺženou rukou routra. Tiež sa mi to sprva miešalo ale to asi každému. Btw. ja mám priamo v nastaveniach použiť ako AC. Nič iné som neriešil.

Re: domaca siet - ako vyriesit zaciatocny bod

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2016 15:30
od Chupacabras
AC? Predpokladám, že máš na mysli AP. tj. Access Point