Stránka 1 z 2

DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 09:36
od Pety
Ahoj, je nějaký způsob, jak zjistit DUID routeru? Nemá telnet a nejsem ISP, abych mohl lézt do logů na DHCP6 serveru...

Díky.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 10:05
od Nargon
Zřídit si vlastní DHCP6 server a k němu ten router připojit. Pak to vyčteš v logu.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 10:38
od remet
No, netusim sice na co potrebujes DUID routeru. Predpokladam, ze router zaroven dela i RA i DHCPv6. I na mem routeru mi chvilku trvalo nez jsem ho nasel a nikdy jsem ho na nic nepotreboval (/var/db/dhcpd6/dhcpd6.leases), ale nikde jinde se nevyskytuje a ani klienti ho nikde neuvadi (Event Log Windowsu).
Jinak pokud by ti nejak obstojne fungovalo DHCPv6 se statickymi adresami u klientu s vice sitovkami (typicky LAN+WiFi), tak bych rad videl konfiguraci...

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 16:06
od soban
DUID routeru je nesmysl k čemu ti to bude?

Pokud potřebuješ přistupovat na PC z internetu klidně ti stačí IPv6 přidělené pomocí RA ty jsou vždy stejné založené na prefixu (ten znáš) a MAC síťovky (tu taky znáš).

A aby jsi si to pamatoval klidně si to můžeš hodit do DNS serveru pod nějaké jméno.....

Asi by chtělo popsat čeho se snažíš dopátrat.....

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 18:36
od Pety
Nepotřebuju se dopátrat, potřebuju komunikovat s ISP, který tvrdí, že moje DUID má povoleno používat jeho DHCP6, a ono to nefunguje. Vyměnil jsem router a u něj se moje DUID údajně nezměnilo. Napsal mi ho, ale já nemám možnost to nijak ověřit, tak pátrám. Po výměně routeru by se ale mělo změnit.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 19:54
od soban
DHCP6 od ISP nepotřebuješ vetšinou se to používá pro zdělení DNS serverů které při autokonfiguraci se nezdělují (prostě PC nemá jak DNS zjistit).

S DHCP6 jsou někdy problémy, ale autokonfigurace by měla fungovat bez problémů. A DNS si můžeš zadat ručně.

Jinak to že se DUID nezměnilo bude asi tím že routery neumí nebo je vypnuté tam DHCP6 a to DUID bude z PC které se snaží získat IPv6 i přes DHCPv6.

Jseš si jist že máš router správně nastaven? Některé routery ještě neumí všechny možnosti co IPv6 umožňují i když v návodu podpora IPv6 je zmíněná.

Asi by to chtělo bavit se konkrétně co za údaje jsi dostal od ISP a co si máš na routeru nastavit, a co za router máš.

Jinak normální test pro tebe bude když připojíš PC přímo na linku od isp a použiješ nejnovější live linux tak musíš potom IPv6 bez problémů dostat.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 22:39
od Pety
Autokonfigurace mi nedá DNS6, přesně. Znamená to nastavovat ho ručně v klientech, což ve Windows není problém, ale v mobilech a tabletech je to holá utopie a ty pak mají na netu místy potíže. Třeba stáhnout offline mapy.cz do Androidu znamená IPv6 vypnout - kdyby šel vypnout trvale, netrápilo by mě to. Nejde.
Dokud jel ISP IPv6 pokusně a měl DHCP6 otevřený pro všechny, tak to fungovalo jedna báseň. Pak ho omezil podle DUID a jsem v riti.

Jaké jsem dostal od ISP údaje? Že mám u nich IPv6 povoleno a mělo by mi to jet přes DHCP6. A když jsem si stěžoval, že mi to nejde, tak mi napsali, jakou adresu dostávám a na jaké DUID. Ano, já ji dostávám, když to přepnu na autokonfiguraci. Kdyby v tom pitomém routeru šlo nastavit DNS6 server, tak by to bylo OK. Jenže on tam sice nastavit jde, ale klientovi ho nepřenese - klientovi dělá DNS6 sám. A v případě autokonfigurace WAN to prostě nefunguje. Když dám autokonfiguraci i do LAN, tak mi to někdy nějak funguje, ale většinou ne. Teď mám Netgear R7000, ale s Netgearem WNDR4500 to bylo némlich stejné, jen tam nešlo DNS6 zadávat vůbec.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 9. 2016 23:32
od remet
RA umi v urcite konfiguraci davat i DNS, ale jelikoz ani DHCP6 ani RA neni ve tve moci, tak s tim moc neudelas. Apropo, co to je za ISP? Muj ISP mi sice dal jen /64, ale zase to bezproblemove funguje (samosebou s tou vyjimkou, ze pridelovani statickych IP je u DHCPv6 pitome a misto MAC zavisle na DUID).

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 9. 2016 07:25
od Pety
GrapeSC. Jinak bezva, ale s tímhle mám dlouhodobou potíž.

No, našel jsem v routeru chybu firmwaru - když mu po startu přepnu předávání adres do LAN na SLAAC a pak vrátím na DHCP6, tak začne dávat i DNS6, které mu předem nastavím a klienti jsou v suchu. Klienti pak mají DNS4 adresu routeru a DNS6 ty, co jsem mu zadal, ideální stav. Když je nastavím později, tak je nepoužije, a stejně tak to nedělá po normálním startu routeru. Zkusím napsat do Netgearu, ale to je taky na dlouhé lokte.

Stejně si myslím, že by s tím DHCP6 měli autoři návrhu IPv6 ještě něco udělat.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 9. 2016 23:04
od remet
Pety: No ono puvodne dokonce DHCP6 vubec v IPv6 byt nemelo stejne jako NAT6, jenze proste rucne nastavena IP nebo autokonfigurace, kde je vysledkem pseudonahodna IP proste nestaci - to prvni je nepohodlne a u vice stroju nerealizovatelne a to druhe efektivne eliminuje moznost se pripojit na dane zarizeni. No a vysledkem je pak to, ze spousta zarizeni chvastajici se podporou IPv6 umi jenom SLAAC a DHCP6 ignoruje, protoze implementovali IPv6 pred tim, nez se tam dostalo i DHCP6.

Za me, na to jak dlouho trval navrh IPv6, to neni uplne povedene a aktualne neni technicky mozne byt IPv6 only.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 9. 2016 07:32
od Pety
WNDR4500 klienta DHCP6 umí, dokud jel můj ISP v pokusném režimu bez omezení přístupu, tak mi to fungovalo. Předpokládal bych, že novější R7000 to bude umět taky. Zakopaný pes je určitě v tom, že ISP povoluje přístup k DHCP6 serveru něčemu jinému, než mám já, a není ochoten se v tom kvůli mně hrabat. Taky proto, že IPv6 považuje u sebe za vyřešené, zapnul jej všem, kdo mají jeho routery, dalším (jako jsem já) jen na zvláštní žádost, aby ušetřil na podpoře. A má pravdu, bez IPv6 se dá klidně fungovat ještě dalších pět let. Kdybych mu pohrozil odchodem jinam, bude z toho mít leda srandu, je tady široko daleko největší a nejlevnější.

Kdybych mohl nějak zjistit to DUID a ověřit si, že je jiné, než mi napsali, měl bych páku.
Nevíš o nějakém softwaru, který nainstaluju jako DHCP6 server a on poběží, použije adresu stroje, na kterém bude, a bude přidělovat adresy ze zadaného rozsahu bez další složité konfigurace? A aby bylo možné se podívat do logů na DUID klientů? O těchto věcech nemám přehled.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 9. 2016 20:50
od soban
Co vyskoušet router do kterého vrazíš OpenWRT?

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 9. 2016 11:48
od Pety
WNDR4500 - pro ten OpenWRT není. A R7000 - jeho DUID potrebuji zjistit.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 9. 2016 15:54
od soban
No tak si na wan toho routeru něco připoj co bude poskytovat DHCP6 server a z kterého to budeš moci přečíst?

Jak jsem psal router s OpenWRT, PC do kterého vrazíš DHCP6 server atd.....

Stejně ti to bude na ........

Prostě vyměň router za router který umí pořádně IPv6 a né tu parodii do které se nedá nic nastavit....

A aby jsi nevyhodil zbytečně peníze tak si skontroluj co ti ISP vůbec posílá tím že na kabel od ISP připojíš PC s linuxem a vyskoušíš zda IPv6 funguje OK a co se kam posílá....

Jinak nějak mi uniká proč by ISP mel kontrolovat DUID přece k kabelu od ISP připojím switch a naházím tam PC a každý by měl dostat pěkně IPv6 adresu a dostat se na internet.

Mě to připadá jak ISP co kontrolují MAC připojeného PC.

A jak zjistit DUID pokud ti to zařízení nikde v logu nepíše tak budeš muset wan odpojit a dát tam nějaké zařízení co bude dělat DHCP6 server a z jeho logu si pak přečteš co za DUID ten router posílá.

Re: DUID routeru

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 9. 2016 18:38
od Pety
"ISP, co kontrolují MAC připojeného PC" - ano, ale to je přece běžné. Jde o peníze. ISP si hlídají, aby jejich služby nemohl využívat někdo, kdo si je neobjednal a neplatí za ně.

"Parodie na router" za víc než čtyři litry - teď jsi mě dostal. 99% domácností používá nějaký šmejdík za pár stovek. Schválně, který bys vybral ty - s výkonným WiFi s velkým dosahem (tedy s anténními zesilovači), s 802.11ac, beamformingem, slušně výkonnými USB porty a schopný přenést podstatnou část z 1 Gbps? Takový, kterému nepadá za první zdí rychlost WiFi na desetinu? Takový, o kterém si to nejen myslíš, ale můžeš to doložit nějakými testy?

"Připoj si něco, co bude dělat DHCP6" - děkuju, to mě napadlo dřív, než jsem sem psal původní dotaz. Co takhle doporučit nějaký jednoduchý software - tedy kromě OpenWRT, který nemám na co dát?