Podivně se chovající síť

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod TomTAS 4. 8. 2018 06:59

Zdravím,

upgradoval jsem svůj počítač a mám takový problém se síťi.
Když kopíruji z mého domácího NASu (je to v podstatě slabší PC s 3 diskami), tak mi jede rychlost cca kolem 1 MB/s, když kopíruji na NAS, tak jede rychlost normálně přes 100 MB/s (síť je 1 Gb/s).
Další problém je, že absolutně nenačítají stránky v Chrome a Opeře. Explorer a Firefox normálně funguje.

Zkoušel jsem různě ovladače od síťovky a nic. Dosáhl jsem maximálně toho, že mi stránky v Chrome začaly načítat velmi pomalu a neúplně nebo třeba fungovalo vyhledávání. Zkoušel jsem i přeinstalovat Chrome a také bez výsledku.

Hrál jsems si i s nastavením sítě z auto na Full Duplex a také nic.

Jednoho krásného rána se mi rozjela síťovka a jelo to naplno (ta síť), Chrome stále nic. Dokonce jelo i po restartu, tak jsem si říkal, že do toho nebudu už drbat. Ovšem na druhý den rychlost zase spadla.

Ze staré sestavy jsem měl schovanou 1 Gb síťovku, tak jsem vyzkoušel a jelo to stále špatně. Až dnes jsem udělal druhý pokus a síť jede sice rychle, ale stále Chrome jede špatně.
Nejsem si jistý, zda to tak pojede rychle pořád.

Můžete mi prosím poradit, kde může být příčina této chyby? Špatný síťový kabel (to by snad nekopíroval směrem na NAS rychle a zpět pomalu)? Každopádně by to nevysvětlovalo to Chrome.

Ještě jeden poznatek - mám pocit, že při instalaci Windows 10, síť jede normálně, ale potom po updatech na dubnový update začne síť takto blbnout.

Má sestava:
CPU - AMD Ryzen 1600x, MB-Gigabyte B350M-D3V, Crucial 8GB DDR4 2666MHz, MSI Geforce GTX1050TI Aero ITX, Zdroj Corsair 450W, 120 GB Samsung SSD, 1TB Samsung Spinpoint.
TomTAS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 4. 8. 2018 07:49

Neupdatovat na dubnový update?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 4. 8. 2018 08:05

Jednoduchá věc spustit live linux a vyskoušet - pošlape OK tak chyba není v HW ale v SW.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 4. 8. 2018 10:34

TomTAS píše:Zkoušel jsem různě ovladače od síťovky
Zkoušel jsi i ty ze stránek výrobce (Realtek)? Jenom tady máš jistotu, že jsou aktuální, to značí optimalizované pro 1803, všude jinde může být starý šrot.
http://www.realtek.com/downloads/downlo ... Down=false

Nezmiňuješ se o antivirovém programu. Pokud nějaký používáš, odinstaluj ho a znovu nainstaluj. Antiviráky mají s přechodem na 1803 často problémy.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eLzyx 4. 8. 2018 13:34

co je ten "NAS" zač (HW, OS?)? Přes jaké síťové prvky to jde? Možná by byl fajn nějaký nákres celé tvé sítě včetně přívodu netu.
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod TomTAS 5. 8. 2018 09:38

Díky moc za rady. Celý včerejšek jsem laboroval.
Chybějící údaje:
- Používám pouze Microsoftí Defender.
- Poslední ovladač na síťovku mám.
- S typologií síťi je to trochu složitější. V podstatě mám PC napojené do switche (ve switchi je i AP), který je napojený na další switch do kterého je napojeny NAS, router atp.
- NAS je na win 10, s intel J3455, 4 GB ram.

Zkoušel jsem tedy zavést Live DVD s Ubuntu 18. Výsledek byl stále pomalá síť.
Vyzkoušel jsem ještě jednu věc a to eliminovat switch a zapojit PC do AP (které je také 1Gb/s). Rychlost se začala pohybovat okolo 60MB/s. Tedy stále ne přes 100MB/s jako s 1Gb/s síťovkou o které se zmiňuji výše. Tu jsem ale také vyzkoušel zapojit do toho AP a také jsou rychlosti podobné.
Z toho tak usuzuji, že "zakopaný pes" je ve switchi.

Zkoušel jsem i nahrát na jiný disk znovu systém a ukázalo se, že problém s pomalou síťi asi bude skutečně ve switchi. Zároveň jsem si i potvrdil, že nefunkčnost Chrome je skutečně v Dubnovém updatu, protože před ním jel bezvadně.

Zbývá mi tak dořešit problém s Chrome. Na dubnový update jsem zvyklý z notebooku a tak by jej rád využíval na stolním PC.
V defenderu je Chrome ve firewallu povolený. Zkoušel jsem i instalovat Norton Internet Security a výsledek stejný.
Zkoušel jsem i vypnout Firewall v Defenderu, ale výsledek stejný.

Můžete mi prosím ještě poradit s tímto?
TomTAS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TomTAS 5. 8. 2018 12:19

Tak jsem se dopátral i řešení k Chrome :-).

Trochu jsem Googlil a zjistil, že někdo na můj podobný problém použil Windows Repair Tool.
Nechal jsem to tím projet a voila - Chrome jede :-)
TomTAS
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků