Stránka 1 z 1

MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 2. 2019 09:45
od pohodar23
Ahoj, potřeboval bych poradit s nastavením Mikrotiku. Mám VDSL připojení od O2 a kombo modem/router Comtrend VR-3031eu. Ten chci přepnout do bridge a nechat ho zprostředkovávat pouze spojení s linkou a vše další bude obstarávat Mikrotik.

Pořídil jsem tedy Mikrotik RB951G-2HnD, nastavil ho jako router dle tohoto návodu (https://www.techrevue.cz/zaklady-mikrot ... o-routeru/) a dále provedl nastavení na vytáčení PPPoE dle tohoto návodu (http://comtrend.michnzee.net/) a samozřejmě jsem Comtrend nastavil jako bridge.

Bohužel se mi nepodařilo docílit toho, abych z Mikrotiku dostal internet. WiFi síť vysílá, všechny zařízení se k němu připojí a dostanou IP adresu přes DHCP, Comtrend a Mikrotik spolu evidentně komunikují. Zkoušel jsem vytvořit nastavení pomocí průvodce v Mikrotiku, stejně jako udělat vše manuálně, ale bohužel vždy je to stejné. Přijde mi, jako by byl problém v překladu adres NAT a chybí mi tam nějaké pravidlo.

Nejsem takový odborník na Mikrotik, tak se tímto obracím na zkušenější uživatele o radu, jak docílit toho, aby Mikrotik začal propouštět internet jak po WiFi, tak po LAN, díky.

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 2. 2019 19:18
od soban
Prostě naváže se spojení PPPoE?

Já předpokládám že zrada bude v přepnutí modemu do bridge kdy možná používáš spatné zařízení.

Prostě jako první bych resetl modem do default stavu a mikrotiku nastavil na wan rozhraní místo PPPoE nakonfigurovat získat IP pomocí DHCP a vyskoušet zda to funguje.

A pokud ano pak bych se snažil přepnout modem do bridge. Vím že u staršího comtrendu neslo v bridge režimu modemu používat IPv6 tak zda není stejná zrada i v tvém comtrendu.

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 2. 2019 07:00
od vladimir
pohodar23 píše:Přijde mi, jako by byl problém v překladu adres NAT a chybí mi tam nějaké pravidlo.
V takovém případě by ti fungoval alespoň vnitřní ping Mikrotika na adresu v internetu, třeba na 8.8.8.8.

Pokud tento ping nefunguje, nejspíš se vůbec nenavázalo spojení přes PPPoE a Mikrotik ani nedostal od O2 přidělenou adresu. Co vidíš v menu Interface?

Pokud tento ping funguje, může být opravdu chyba v nějakém pravidlu, ale taky třeba jenom v nefunkčním DNS-serveru. Ping z připojeného počítače na adresu 8.8.8.8 funguje?

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 2. 2019 13:57
od pohodar23
Děkuji za rady - PPPoE je funkční, problém byl v DNS. Zaškrtl jsem v nastavení interface u PPPoE položku Use Peer DNS a internet začal fungovat. Teď by mě zajímalo, zdali je nutné mít v nastavení NAT dvě pravidla - jedno je aplikované na PPPoE interface a to druhé jsem dal na LAN port 1, který mám jako zdroj internetu z Comtrendu a pojmenoval jsem ho O2_WAN - viz. moje nastavení: https://imgur.com/a/A0pqSzo. Jinak v Comtrendu je poslední firmware (C11) vydaný O2, kde by měly být opravené chyby a měla by fungovat IPv6 v bridge módu.

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 2. 2019 17:14
od pohodar23
Potřeboval bych ještě zprovoznit následující: na pc, který je připojen MikroTikem v módu Client bych potřeboval získat přístup k MikroTiku (přes WinBox, abych ho mohl nastavovat od sebe z pc a nepoužívat pc, které jsou s ním ve stejné síti), který je v módu Home AP. Rozsah adres na AP je dán DHCP serverem v rozmezí 192.168.88.xxx a rozsah adres přes DHCP na Clientovi je 192.168.99.xxx. A nebo jak docílit toho, aby ten MikroTik, co je jako Client, byl ve stejné síti jako ostatní pc, které jsou připojené k AP.

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2019 08:53
od Nargon
Dvě NAT pravidla jsou zbytečná, ikdyž to první ničemu nevadí. Podle počítadla to nezpracovalo ani jediný packet. NAT na O2_WAN by měl smysl jen v případě, že ten comtrend běží jako "router" a poskytuje normální IP spojení. Ale jelikož běží v bridge modu, tak se tohle nepoužívá.

Co se týče toho Wifi Clienta, tak tam jsi udělal chybu v nastavení. Takže znova Quickset - CPE - A teď to důležité: Configuration Mode: BRIDGE! nedávat tam router, tím se vypne NAT a DHCP a bude to jedna síť a né dvě oddělené sítě.

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2019 10:37
od pohodar23
Perfektní - po přepnutí do BRIDGE jsem ve stejné síti a vidím zdrojový MikroTik, avšak nemůžu se na něj přes WinBox připojit, což je divné. K těm pravidlům - mohu tedy na AP odstranit obě maškarády, aniž bych tím něco pokazil? Stejně jako na tom klientském MikroTiku mám jednu maškarádu a když jsem ji vypl, tak vše funguje, takže tam asi také nemusí být. Omlouvám se za takovéhle dotazy, ale MikroTik se učím, tak děkuji za pochopení.

Re: MikroTik - nastavení

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 2. 2019 18:15
od pohodar23
Vracím se ještě k nastavení MikroTiku - u toho kousku, co běží jako AP/router, jsem v rychlém nastavení zaškrtl volbu Firewall Router (došlo k přidání asi 5 pravidel do firewallu) a vše funguje dobře.

Ovšem poté už se nedostanu zpět do nastavení přes Winbox, kde se daný router přestane zobrazovat, takže pak musím provést reset do továrního nastavení a nahrání konfigurace ze záložního souboru, ale to jsem zase bez aktivního firewallu.

Jak docílím toho, abych měl zapnutý firewall a zároveň se mi zobrazoval v síti daný Mikrotik a mohl na něj přistupovat přes Winbox jako vždy? Zřejmě jde o nastavení jednoho z těch vytvořených pravidel.