Wedos - Již dvakrát spadlé služby u Balíček Debian 6.0 ISP

Hardware, web hosting, server hosting a housing, peering

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod WilliF 16. 4. 2014 20:49

Mám problémy s Wedos virtuálním serverem. Dotaz na jejich komunitním fóru (http://kb.wedos.com/forum/topic/903/jiz-dvakrat-spadle-sluzby-u-balicek-debian-6-0-isp.html) byl nezodpovězen. Zkusím to tedy zde:

Používáme VPS "Balíček Debian 6.0 ISP."

Dnes se podruhé stalo, že na serveru náhle najednou přestaly fungovat některé služby. Minimálně tyto:
SSH přístup
FTP
PostFix

Databáze a Apache běžely v pořádku. Podpora od toho dala ruce pryč (na což, abych nekřivdil, v podmínkách viditelně upozorňují) a řekla ať server restartujeme. Restart pomohl.

Upozorňuji že nastavení serveru nebylo vůbec změněno až na pár Apache a PHP konfigurací.

Pro nás polozběhlé v administraci Linuxu - Jak nejlépe zjistím co se přihodilo, že tolik služeb najednou spadlo?

A pro Wedos otázka - Předpokládali jsme že onen balíček služeb připravený od vás bude korektně nastaven a funkční. Je zde skutečně na místě nechat zákazníky ať si poradí sami, nebylo by záhodno zjistit co se stalo a zabezpečit aby se to nemohlo přihodit jiným zákazníkům? Přecijenom to byl jeden z produktů který nám pomohl vybrat si vás.
WilliF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 16. 4. 2014 21:04

Předpokládám, že jde o VPS ve svém skutečném slova smyslu - bez administrace.

Co popisujete bývá nejčastěji následkem přeplněné paměti RAM. Zajistěte si její přidání, anebo optimalizujte své webové aplikace, které jsou zkrátka příliš náročné, anebo jednoduše nezabezpečené. Balíček od hostingu bude patrně funkční a ano, je zde skutečně na místě, že si zákazník poradí v případě bezobslužného VPS sám. Pokud potřebujete technickou podporu, bude potřeba přejít na VMS, webhosting (resp. multihosting), anebo takový hosting, jaký ji má v ceně, eventuálně si připlatit. V hostingové firmě pravděpodobně problém nebude. Nechápu proč nenapíšete na email technické podpory a spoléháte se na odpověď v diskusním fóru. A už vůbec nechápu, jak můžete očekávat reakci podpory ve fóru cizím... :roll:
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod WilliF 16. 4. 2014 21:26

"Co popisujete bývá nejčastěji následkem přeplněné paměti RAM. Zajistěte si její přidání, anebo optimalizujte své webové aplikace, které jsou zkrátka příliš náročné, anebo jednoduše nezabezpečené."

Na serveru běží 2 instalace PrestaShopu. Pokud je server nastaven tak, že po dojití volné paměti (které by měl mít na dvě standardní aplikace snad dost) shodí všech služby kromě Apache tak je to asi skutečně nad moje chápání.

"Nechápu proč nenapíšete na email technické podpory a spoléháte se na odpověď v diskusním fóru. A to i v oficiálním."

Technická podpora se nechce o problému bavit (což má korektně napsáno v podmínkách, to respektuji). Možná jsem naivní, ale doufám, že komunita poradí. Dalším důvodem je, že řešení můžou jednoduše nalézt další tímto problémem postižení.

A ano, očekávám že balíček který má být "plug and play" utáhne 2 standardní aplikace.
WilliF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 16. 4. 2014 21:50

Nějak nechápu na co si stěžujete?

Pronajal jste si pouze železo které funguje správně (kdyby bylo vadné železo podpora to určitě bude řešit).

No a co si tam nainstalujete je vaše věc a co si tam jak nastavíte, pokud po železu chcete větší výkon než může poskytnout je to vaše volba, každý linux jak mu dojde ram začne zabíjet procesy. (hosting s tím nemá nic společného)

Takže si správně nastavte váš OS, případně pokud potřebujete víc ram dokupte si další moduly které hosting nabízí - samotný hosting těžko může řešit za vás kolik potřebujete ram a jak výkonný hw potřebujete.

To že u vps jsou nějaké iso soubory z kterých se dá nainstalovat OS je pouze pro vás ulehčení že nemusíte shánět obrazy příslušných DVD, a to jak ty obrazy vypadají za to taky hosting nemůže - jsou to normální obrazy dvd jednotlivých distribucí a hosting do nich nezasahuje.

Pokud potřebujete podporu musíte si sehnat jiný hosting a příslušně za podporu zaplatit....

Jinak vše je popsáno na jejich stránkách....

U VPS nabízíme předinstalovaný operační systém Linux s balíčkem Debian 6.0 ISP. Na serveru je předinstalován Apache, PHP, MySQL, mailserver, DNS server a další software s ovládacím panelem ISPConfig.

Při zvolení této varianty získá zákazník server pro kompletní provoz webových stránek. Slouží jako alternativa k našemu webhostingu pro náročnější - na VPS lze umístit libovolný počet domén, zákazník není nijak omezován, vše si může nastavit jak potřebuje.

Na server lze umístit neomezený počet domén, subdomén, databází i e-mailových účtů. Omezeni jste pouze výkonem VPS, pamětí a prostorem na disku.

.........


UPOZORNĚNÍ! Balíček je s předinstalovaným software předán zákazníkovi tak jak je. To, že je software námi předinstalovaný, nemění nic na tom, že zákazník musí rozumět správě Linuxového serveru. K předinstalovanému software nenabízíme žádnou záruku ani bezplatnou podporu. Veškeré náležitosti s provozem VPS (instalace, konfigurace, řešení poruch, aktualizace, zabezpečení, zálohování, ...) si musí řešit zákazník sám, např. využívat dokumentaci a diskuzní fóra k příslušným produktům. Alternativně je možné si u nás domluvit placenou technickou podporu.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod WilliF 16. 4. 2014 22:15

Má otázka je tato:
"Jak nejlépe zjistím co se přihodilo, že tolik služeb najednou spadlo?"

Poznámka na Wedos pod tím směřuje na to, že si nemyslím že by server s daným výkonem měl mít problémy rozjet 2 ne extra moc navštěvované stránky. Jestli tomu tak skutečně je, pokládám za chybu že Wedos něco takového vůbec nabízí.

Nicméně pravou příčinu stále ještě neznám.
WilliF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rumlik 16. 4. 2014 22:41

mel jsem na wedosu eshop s prestashopem. doba nacitani webu 90s atd atd. defakto i to co popisuješ... a to byl jen na hostingu a ne virtualnim serveru...

jejich support: vse je ok. problém u vas.

když jsem se ptal, za by VPS pomohl, rekli, ze ne. ze je problém v mem eshopu... nedalo mi to a konkurence mi zdarma pronajala na mesic server... jede tam KOPIE toho samého webu bez problémů- tedy pro mne wedos nikdy uz
Rumlik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bobrnautus 16. 4. 2014 23:18

Určitě mrkněte na http://www.mysqlcalculator.com a trochu si pohrajte s nastavením MySQL. Prestashop je někdy pěkný prevít a dokáže databázi dost potrápit, někdy si databáze vezme dost paměti. Proto doporučuji MySQL trochu přiškrtit, nebo přejít na variantu VPS s větší pamětí. Do detailů zacházet nebudu, konkrétní informace by měli dodat Wedosáci. Jinak uvažoval jste např. o instalaci Monitu, který dokáže zdechlé služby, nebo služby, které žerou hodně paměti, pohlídat?
Bobrnautus
Junior

Odeslat příspěvekod WilliF 17. 4. 2014 00:22

Děkuji za rady. Určitě vyzkouším.
WilliF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gotzinger 17. 4. 2014 06:33

Co příkaz?: df -h
Je na všech volumech dostatek místa?

Co příkaz?: free
Je dostatek paměti?

Co příkaz? top
Co zátěž CPU?
gotzinger
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 17. 4. 2014 08:16

Můžeš se s podporou WEDOS zkusit domluvit, aby ti dočasně na nějaké otestování daly vyšší variantu s víc RAM a uvidíš, jestli to pomůže nebo ne.

Ale s největší pravděpodobností je to opravdu problém u tebe, tedy nesprávně nastavené VPS nebo neoptimalizovaný eshop.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod remet 17. 4. 2014 08:24

Za me si dovolim rict, ze Prestashop je na podobne urovni jako Joomla nebo Wordpress (pochopitelne v negativnim smyslu slova).
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 17. 4. 2014 08:36

V podstatě nemusím dále odpovídat, vše bylo řečeno. Prestashop je v základu vlastně totéž, co Joomla, Wordpress atd., takže nemusí řádně fungovat ani jedna doména, pokud není web dostatečně optimalizován. Trvám na tom, co jsem napsal výše.
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 17. 4. 2014 08:36

A když už je v tom ještě nám nezdělil kolik ram má vlastně koupeno, pokud se to pokouší rozběhnout na tom základu za 100,-kč s 1G ram tak i dle selského rozumu je 1G na e-shop který je rozumně zatížen je málo to je tak na nějaké www s malým přístupem a né na databázi a podobné věci.

I wedos uvádí že pokud na vps chceš instalovat windows server potřebuješ minimálně dva moduly jako minimum (2G ram) a pokud tam chceš dát ten debian ISP je taky jako minimum doporučeno dva moduly viz:

* vzhledem k systémovým nárokům operačních systémů Windows Server 2008/2012 a Debian ISP je nutné tyto systémy objednat min. 2 moduly, jinak by systém nebyl provozuschopný. Od 9.3.2012 do odvolání je mimořádná akce - Licence ...............
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod WilliF 17. 4. 2014 09:33

Používám balíček:
30 GB HDD, 2 GB RAM, 1 proc., Debian 6.0 ISP

Jde mi čistě o to vypátrat příčinu než začnu vymýšlet řešení.

gotzinger píše:Co příkaz?: df -h
Je na všech volumech dostatek místa?

Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/vda2 30G 4.3G 24G 16% /
tmpfs 1007M 0 1007M 0% /lib/init/rw
udev 1002M 100K 1002M 1% /dev
tmpfs 1007M 0 1007M 0% /dev/shm
/dev/vda1 276M 25M 238M 10% /boot


gotzinger píše:Co příkaz?: free
Je dostatek paměti?


total used free shared buffers cached
Mem: 2061228 1578380 482848 0 159020 720448
-/+ buffers/cache: 698912 1362316
Swap: 0 0 0


gotzinger píše:Co příkaz? top
Co zátěž CPU?


PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
22380 root 20 0 19072 1316 988 R 0.4 0.1 0:00.01 top
1 root 20 0 8356 184 56 S 0.0 0.0 0:03.51 init
2 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kthreadd
3 root RT 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 migration/0
4 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.13 ksoftirqd/0
5 root RT 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 watchdog/0
6 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:07.72 events/0
7 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 cpuset
8 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 khelper
9 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 netns
10 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 async/mgr
11 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 pm
12 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.42 sync_supers
13 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.48 bdi-default
14 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kintegrityd/0
15 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:01.02 kblockd/0
16 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kacpid
17 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kacpi_notify
18 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kacpi_hotplug
19 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kseriod
21 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kondemand/0
22 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.08 khungtaskd
23 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:01.91 kswapd0
WilliF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 17. 4. 2014 22:58

Proc ISP kdyz tam mate dva weby?
Doporucim jedine: cisty Debian7 / Ubuntu 12.04 a misto MySQL (s jeho dementnim default nastavenim optimalůizovanym pro 32MB nebo kolik RAM pro celou masinu) tam dejte Mariu z PPA.

Kdyz se zeptam konkretne na podstatne veci:
- APC ci jinou PHP opcode tam mate? Pokud ne tak staci jedna navsteva od google a jde to do kolen.
- ma Presta nejakou interni cache? pokud ano, co pouzivate jako datovy uloziste pro tu cache?

-- 17. 4. 2014 23:02 --

soban píše:To že u vps jsou nějaké iso soubory z kterých se dá nainstalovat OS je pouze pro vás ulehčení že nemusíte shánět obrazy příslušných DVD, a to jak ty obrazy vypadají za to taky hosting nemůže - jsou to normální obrazy dvd jednotlivých distribucí a hosting do nich nezasahuje.

Petře já si dovolím nesouhlasit. Předpokládám, že právě varianta ISP znamená, že udělali instalaci OS + potřebných balíků, základní konfiguraci toho ISP a pak z toho udelali image který při "instalaci" rozbalí. Někdy jo to i upravený instalační medium s dodatecnymi skripty.
Vyhoda opensource sveta - mas jen to co opravdu chces.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků