Linux místo win XP

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaky je vas nazor na linux?
Konec hlasování: 30. 5. 2014 05:56
Dobry 16 %  72%  [ 16 ]
spise dobry 4 %  18%  [ 4 ]
spise spatnyspatny 1 %  4%  [ 1 ]
nevim 1 %  4%  [ 1 ]
Celkem hlasů : 22

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 5. 2014 21:11

vladimir píše:Řeknu to tak: nejvymakanější klon linuxu je operační systém počítačů MAC a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows.


Unix klon Linuxu... ale jdi ty ;-)
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2014 21:28

Unix klon Linuxu: To jsem nikdy neřekl. Popletl sis vejce a slepici. Linux používá unixové jádro, ne naopak.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nerjan 20. 5. 2014 21:36

někdo tu psal že arch akorát bude problém s instalací :-) na to existuje řešení http://www.manjaro.cz/
nerjan
Junior

Odeslat příspěvekod amrtin 20. 5. 2014 22:33

Tak já mám s linuxovými systémy pramalé zkušenosti,příkazová řádka je pro mě španělská vesnice,ale na stolním pc jsem zkoušel Ubuntu,posléze s grafickou nadstavbou Kubuntu a docela se mě to líbilo a nechal bych ho,jenomže moje postarší tv karta bohužel nešla(jednoduše)rozběhat,tak jsem se vrátil k w7.Ale až bude čas,chystám se už rovnou Kubuntu nainstalovat na ntb(Asus X-51L),tak tomu nic nebrání,snad jen nevím,jak bude fungovat internet na T-Mobile - USB modem HUAWEI E3131...
amrtin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod AleshM 21. 5. 2014 11:58

Pro Vladimíra: Nechci flame a ani slovíčkaření, ale promiň, tohle slátanina je.

vladimir píše: už máš něco jiného, nebo chceš linux používat jako hlavní domácí počítač?


Linux neni počítač, ale kernel operačního systému, i když je patrné, jak's to myslel. Autoritativně nic neoznačuju, je mi to vpodstatě fuk. Jen občas je dobré si to po sobě přečíst. Na tom nic neni, dělám to taky.

vladimir píše: Účel je ale naopak alfa a omega


Ano pokud ví, že ten počítač bude používat třeba jako server, zvolí distribuci a instalaci podle toho. U tak starého počítače a když se tak ptá, nepředpokládám, že se bude učit instalovat poštovní server v textovém režimu. Ptal se, jak nahradit Win XP. Z kontextu se dá usoudit, že si chce vyzkoušet linuxový desktop nebo prodloužit život starého počítače po ukončení podpory XP nebo chce bezpečný svižný systém. To se tak dělá, že na slabší konfigurace se dává nějaký nenáročný linux, který na tom běží svižně a vypadá a slouží dobře. Nevěděl jsem, že to chce na bratrův počítač, ale to je vedlejší.

AleshM píše:Ne tak docela. Někteří si instalují Windows na Mac, když to chtějí nebo potřebují.


vladimir píše: A proč teda vlastně lidi chtějí nebo potřebují Windows, když je macos tak zázračný a super a nejlepší?


To si děláš srandu? Já jsem řekl, že je něco zázračné, super a nejlepší? Rozčiluješ a ztrapňuješ se tady zbytečně. Laskavě, než budeš zase zbrkle reagovat, si NAPŘED přečti, co píšu a co po mně sám cituješ. A nepřekrucuj, co píšu já.

Reagoval jsem na to, jak píšeš, že lidi strašně utíkají od Mac OS k Windows. To se většinou neděje. Kdo si koupí drahý Mac, obvykle ví, že ho chce, proč ho chce a někde si zkusil a ví, že mu jeho systèm bude vyhovovat. Případně ví, že může nainstalovat Windows. Ale, kdo chce jen Windows, koupí si rovnou počítač s Windows a kdo si koupí Mac, má ho protože ho většinou bude používat s Mac OS.

Prostě někdo má Windows, někdo Linux nebo jiný systém. Někdo protože zrovna potřebuje Mac OS, tak ho má nebo mu víc vyhovuje nebo se mu líbí a nevadí mu, platit za stroj od Applu 3krát víc, než by musel dát za srovnatelný stroj s Windows. Někdo to má kvůli image a machrování. Někdo má i Windows na Macu, protože chce Mac, ale potřebuje pár programů z Windows, co na Mac nejsou. Lidi jsou různí.

Hlavně víc a pořádně číst a psát s rozvahou.

Pro tazatele: Když je to bratrův počítač a pokud nejste vyloženě domluveni, že tam linux nainstaluješ, nechal bych tam Windows a zkusil nějakou live distribuci spouštěnou z USB nebo CD. Na vyzkoušení a zjištění, jestli to počítač utáhne, to stačí, a pokud byste našli využití pro linux, tak po vyzkoušení několika live dister, by ste si pak to pro vás nejlepší třeba nainstalovali.
AleshM
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 21. 5. 2014 15:27

Potrebuješ ten s největši českou komunitou,jsi li super anglicky mluvčí i v IT terminologii to českou si škrtni nebo ten ktery ma několik let tvůj velmi dobrý kamarád.Jakakoliv jina odpověd je špatně :-) Vím ,kategoricke tvrzení ale absolutně pravdivé.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mattyy1 21. 5. 2014 16:30

Lubuntu 14.04 LTS nebo Linux Mint 17 LTS. Popř. ještě Xubuntu 14.04, pokud by prostředí předchozích dvou nevyhovovalo. Nic lepšího ti nikdo neporadí.
mattyy1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 21. 5. 2014 17:00

Změna okeniho managera je zaležitost jenom znalostí, což je
Kód: Vybrat vše
pokud by prostředí předchozích dvou nevyhovovalo.
,v připadě buntuněco je to otazka chvilky,pokud je člověk znalejši tak už toto provede během instalace,hodně lidi bude přisahat na XFCE na slabejch strojich,jiní zasa na IceWM jini na něco jinyho.Takže se jde klidně vratit k tomu co jsem psal v předchozím přispěvku,ono znamkou toho že možna by bylo lepši zapatrat jestli nakej znamej neprovozuje spokojeně cokoliv je hodně hloupa anketa, a pokud člověk položí určitý typy dotazů bude pro něj určitě důležitá komunita+wikidistribuce,nebo přitel na telefonu,jestě lepe přitel kterej je ochoten přijit.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karu 27. 5. 2014 11:42

Koupil jsem mini PC s procesorem Atom 525 a windows 7 64 bit. Počítač byl pomalý a líný. Nainstaloval jsem Linux Debian, poslední verzi. Změna byla výrazná, najednou počítač ožil a fungoval jako vyměněný. Z počátku jsem instaloval linux ve verzi CD (cca 900 mb), systém však zamrzával, často se aktualizoval a musel jsem provádět tvrdý restart. Nakonec jsem stáhl Linux Debian DVD (necelých 4 GB) se zamrzáváním bylo jednou provždy konec. Z malého pomalého mini PC, které se spotřebou 20 Watt se stal normální svižný počítač. Obdobně i staršímu PC s Celeronem by mohla prospět instalace linuxu namísto Windows 7 či 8.
Karu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mh 30. 6. 2014 09:59

Je mi hloupé zakládat další vlákno, když už se tu řeší prakticky to stejné (byť nevěcně), proto bych se rád zeptal na následující:

Sešlo se mi tu 5 starých počítačů, které byly vyřazeny z důvodu ukončení podpory XP a rád bych na ně nahodil nenáročný Linux. Počítače by po instalaci měly sloužit k:
- web, tj. pár oken administrace a skladu (nic náročného) - zřejmě Chromium, komunikace přes SSL
- editace textu - Writer
- na jednom z počítačů spuštění obrazu z IP kamer přes prohlížeč (to si ale nejsem jistý, zda se mi podaří instalace IE kvůli ActiveX doplňku...).
PC budou používat BFU, kteří byli zvyklí na XP a dnes jedou na běžně na 7.


Jednotlivá PC:
1) Celeron (s.478) 2,4GHz, 1GB RAM
2) Celeron 220, 1,2GHz, 1GB RAM
3) P4 Northwood, 2,4GHz, 768MB RAM
4+5) Sempron 2500+ a 2200+ oba shodně s 1,5GB RAM

Co jsem už zkoušel:
Zkusil jsem Ubuntu a Xubuntu shodně ve verzích 14.04. Ubuntu bylo díky rychlosti neprovozuschopné a Xubuntu na tom bylo lépe, ale ne o mnoho... Zkoušel jsem na Sempronu 2500+, starý ATA 40GB disk a 1,5GB RAM. U Celeronu 220 se SiS grafikou se sypal obraz + to bylo šíleně pomalé. Předpokládám, že s tou SiS grafikou bude problém všude a ovladače se mi tam nedařily dostat, takže bude nejsnazší PC úplně odepsat...

O čem uvažuji:
- Fedora
- openSUSE
- Lubuntu

V Linux distribucích se nevyznám, proto velmi ocením, pokud mi někdo bude schopný doporučit distribuci, vč. verze + něco co je ještě podporováno. Vím, že ta PC jsou prehistorická, ale na texťák a web by to mohlo udělat ještě službu a je mi škoda to vyhodit.

Díky za každou radu a tip!
mh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dymas 30. 6. 2014 11:20

Mozna bych se mrknul jeste na Linux Mint s Mate nebo s Xfce.
Dymas
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod atilius 30. 6. 2014 11:46

mh: ideální je pokud máš nějakého kamaráda, který má s linuxem zkušenosti a nainstaluješ tu stejnou distribuci.

Pokud ne, je ta volba horší. Většinou ti každý poradí to, co používá doma. A stejně si z toho nevybereš. Navíc na první pohled, když si něco nainstaluješ stejně nepoznáš, jestli je lepší Fedora, openSuse nebo Ubuntu. Pro Tebe bude prvním a hlavním rozlišovacím znakem prostředí.

Takže já bych na Tvém místě si zkusil vygooglit, které prostředí se používá na staré počítače - tuším, že je to často xfce (ale zkušenosti s tím nemám) a distribuci bych zvolil podle kamaráda nebo nějakou takovou, která má živé forum komunitní podpory. Pak i záleží, jestli mluvíš anglicky nebo ne.

Jinak můj vlastní postup migrace na linux byl takový, že jsem si nejprve udělal dualboot a zkoušel jsem v linuxu pracovat a dělat normální věci, co jsem nevěděl a potřeboval nastavit jsem si ve volných chvílích hledal na webu. A až když jsem to měl podle svých představ, dal jsem jako primární bootování linux, seznámil rodinu a ukázal. V případě problémů vždycky mohli přebootovat do Win.
Když se časem ukázalo, že už do win nikdo nepotřebuje, tak jsem je zrušil a udělal je ve virtualu, čistě pro sichr. Ani ten jsme časem nepouštěli a momentálně jsem jen na linuxu. Naprosto spokojenej a rozhodně nemám důvod se vracet na Win.
Používám od začátku openSuse (momentálně 13.1) + KDE4 (což na ty slabé stroje nebude nejvhodnější prostředí).
atilius
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 30. 6. 2014 11:56

mh píše:PC budou používat BFU, kteří byli zvyklí na XP a dnes jedou na běžně na 7.

Jednotlivá PC:
1) Celeron (s.478) 2,4GHz, 1GB RAM
2) Celeron 220, 1,2GHz, 1GB RAM
3) P4 Northwood, 2,4GHz, 768MB RAM
4+5) Sempron 2500+ a 2200+ oba shodně s 1,5GB RAM


Linux Mint 13 Mate (je to LTS s podporou do 2017)
Je podstatne nenarocnejsi na systemove zdroje ako ubuntu a jeho derivaty i ked Mint tiez vychadza z ubuntu.
Bezi mi na doske MSI MS-7199 (miniITX) s integrovanym VIA C7 (Esther) 1GHz, 1 GB ram (berie cca 300-500MB z ram) http://redhawk75.wordpress.com/2013/06/07/stylovy-htpc/
disk mu staci 5GB + 2GB swap cize v pohode vytvorit pri instalacii manualne partitions (1x 5GB ext4 s pripojenim / a 1x 2GB s formatom SWAP) zvysok naformatovat v pohode na wondows alebo urobit dalsie ext4 partitions (/home, /tmp)

Este pridam - mint ma dost rozsirenu cz a sk komunitu takze pre zaciatocnika nie je problem
http://www.linux-mint-czech.cz/
anonymni

Odeslat příspěvekod hunter21 30. 6. 2014 12:18

Fedoru mozes rovno vylucit. Na velmi podobnych strojoch + IP800MHz pouzivam Fedoru od FC4 a obstojne rychlo funguje do v.Fedora8. Dalsie verzie do Fedora11 su uz pomale na strojoch slabsich ako Northwood 3GHz. Na tomto funguje este obstojne Fedora14. Dalsie Fedory potrebuju vykonnejsi hardware. Ak ti staci mat instalovany system a presuvat okienka, mozes instalovat menej narocny okenny manager na Fedore. Na moderne aplikacie ten vykon hardware treba. Jedine, ze budes pouzivat aplikacie, ktore boli napisane tak pred 15 rokmi.
Slusne ovsem funguje na takomto hardware CentOS4.x, zrejme aj preto, lebo to ma jadro starsie ako Fedora8.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mh 30. 6. 2014 13:57

Díky všem za tipy!

S Linuxem jsem pracoval vždy leda přes terminál ve škole, když jsme dělali základní příkazy, takže jsem neřešil nikdy grafické prostředí...

Známí a kolegové z práce, kteří jedou na Linuxu (nebo ho někdy používají) jedou na Ubuntu nebo max live starých verzích. Osobně mě Unity nenadchlo a pro starý PC je nové Ubuntu nevhodné...
Co se mi ale opravdu líbí je Mint (koukal jsem na něj už dříve ve verzi 17 a zaujal mě rozložením, kde z pohledu laika je to nejblíže Win). Jak radí redhawk, tak zkusím ten Mint 13 LTS. Pokud mu to běží i na Via, tak snad vážně nebude s ničím problém.


Dnes mi přišel do sbírky další kousek (AMD X2 4000+, 2GB RAM), takže to skoro vidím tak, že si postahuju vícero distribucí a budu zkoušet a zkoušet:)

-- 30. 6. 2014 14:30 --

Ještě úplně debilní otázka a omlouvám se za ni:
Jaký je rozdíl, pokud budu instalovat Mint ve verzi 17 nebo 13? Grafické rozhraní tam dám Xfce,, tak bych čekal, že z tohoto hlediska to bude stejně náročné, ale jak je náročné samotné jádro, pokud se porovná 13 a 17? Díky
mh
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků