Windows 7 vs Windows 8.1

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Big Muscle 14. 7. 2014 12:38

Těžko odhadnu, kdy se na Win7 spouští nějakej Boot manager, jakmile zmizí obrazovka BIOSu, tak se hned rozsvěcí logo Windows.
Big Muscle
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bespi_ 14. 7. 2014 12:39

doctorx: Asi tak. Linuxove distribuce s co nestartuji sekvencne, tak nabehnou stejne jako Win8 hned jak se podari nacist potrebna data z HDD. Nevim kolik toho potrebuje nacist Mint17, ale u ciste instalace Win8 je to neco lehce pres 1GB, coz odpovida na rychlem SSD cca 2s, takze pod ty dve sekundy to nabehnout nemuze. UEFI si vezme cca od dvou sekund vic.

Win7 toho nacita o neco vice a nema tak pokrocile odladeni na vicejadrova CPU, taky to je 5 let stary system. Je tedy trochu nefer ho porovnavat s aktualnimi. Vetsine lidi je stejne jedno za jak dlouho system nabehne, tedy az na NB na cestach :-) .

O GUI se nebudu prit, to je vec specifickeho citeni kazdeho. Kazdopadne davam prednost unifikovanemu GUI pro normalni uzivatele, protoze reseni potizi, kdyz kazdy ma neco jineho to se fakt neda. Zvlast kdyz lidi ani nedokazou rict co vidi. Klidne budou prisahat ze na obrazovce je otaznik, kdyz je tam vykricnik ... . Naprosto bezny stav a to i u lidi s VS.

-- 14. 7. 2014 12:40 --

Big Muscle: Ty nevis co je Boot Manager? ... aha, tak to uz mam pocit ze nema cenu se ani bavit. Prave jsi se degradoval na BFU.
Taktez jsem nikde nepsal ze Win8/8.1 nemuze startovat 2 minuty. Muze. Muze i 10 minut. Tohle zalezi na mnoha okolnostech. Kazdopadne je Win8 optimalizovano pro rychlejsi start i rychlejsi spousteni aplikaci, je to zpusobeno hromadou uprav v systemu, kdy kazda prida trosku.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 14. 7. 2014 13:15

Proc by me melo zajimat, za jak dlouho Windows nabehne? Notebook restartuji max. jednou do mesice kvuli aktualizacim, jinak ho pouze uspavam a to paknabehne do 2 vterin. Cas startu operacniho systemu je pro me naprosto irelevantni udaj, ktery me nezajima.
Katikakus
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 14. 7. 2014 13:20

Katikakus: Neboj taky netusim proc se to tu porad resi, ac uspavani nepouzivam. Nekteri zadny jiny rozdil u Win8 neznaji. Proto se vzdy soustredi na tehle ne zrovna podstatne vlastnosti.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Big Muscle 14. 7. 2014 13:47

Bespi_ píše:Big Muscle: Ty nevis co je Boot Manager? ... aha, tak to uz mam pocit ze nema cenu se ani bavit. Prave jsi se degradoval na BFU.
Taktez jsem nikde nepsal ze Win8/8.1 nemuze startovat 2 minuty. Muze. Muze i 10 minut. Tohle zalezi na mnoha okolnostech. Kazdopadne je Win8 optimalizovano pro rychlejsi start i rychlejsi spousteni aplikaci, je to zpusobeno hromadou uprav v systemu, kdy kazda prida trosku.

Kde jsem psal, že nevím? Pouze jsem reagoval na to, že na Win je kravina řešit nějakej bootmanager, když po BIOSu se zobrazuje rovnou logo Windows. Pro zajímavost jsem to ještě na rychlo změřil - v práci HDD bootování po restartu 15 sekund přesně, doma SSD bootování 10 sekund.

Absolutně nechápu tvůj způsob argumentace. Nejdřív tady vyzdvihuješ Win8 a haníš Win7, protože strašně dlouho startujou. Když ostatní začnou psát, že rychlost startu je nepodstatná, tak najednou píšeš, že "taky netusim proc se to tu porad resi" (a přitom jsi byl ty, kdo to začal vyzdvihovat). Když ti dojde argumentace, tak začneš strhávat diskuzi jinam, to co jsi vyzdvihoval najednou podle tebe nejde porovnávat, chytáš za slovíčka, označuješ ostatní za BFU. No, jen pokračuj :-D

Taktez jsem nikde nepsal ze Win8/8.1 nemuze startovat 2 minuty.

Ano, máš pravdu, nepsal jsi to. Ale už od začátku tu vyzdvihuješ, že pomalý start Win7 je jejich vlastnost, která se na Win8 neděje. Takže si ujasni, čím vlastně argumentuješ.

pokud bych to pocital stejne jako ty , minit17 mi nabiha 1-2s , a nebo klidne i 0s

Takže chceš říct, že po BIOSu se ti zobrazí rovnou plocha? aha

Proc by me melo zajimat, za jak dlouho Windows nabehne?

Jenže to je ono. Normálního člověka to nezajímá. Jenže, když si pročteš diskuze na zive, tak ve většině případů je hlavním argumentem pro Win8 rychlost startu.
Big Muscle
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 14. 7. 2014 13:52

Big Muscle píše:Těžko odhadnu, kdy se na Win7 spouští nějakej Boot manager, jakmile zmizí obrazovka BIOSu, tak se hned rozsvěcí logo Windows.

Nepotřebuješ nic odhadovat. Na měření existují SW nástroje. Např. Windows Performace Toolkit, který je součástí SDK.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Big Muscle 14. 7. 2014 13:58

r34ktor: jo, to sice máš pravdu, jenže normálního člověka nebude nikdy zajímat číslo, které ukáže nějaký benchmark, ale tak jak se to chová v reálu - prostě zmízí BIOS zapnu stopky, můžu pracovat na ploše, stopky vypnu. Nezajímá mě, že benchmark ukáže o 1,357 sekundy jinou hodnotu.

Příkladem můžou být i jiné benchmarky. Např. hodně vychvalovačů Win8 argumentuje tím, jak jsou oproti Win7 krásně optimalizované pro SSD. Ale přitom existuje spousta benchmarků, které dokazují pravý opak.
Big Muscle
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 14. 7. 2014 14:09

WPT není benchmark, ale komplexní nástroj na odhalování výkonnostních problémů systému.

Uvedl jsem ho proto, že když už se tu oháníme čísly, měla by být exaktní. Ne nějaké dojmy, či pochybná měření.

// opraven překlep
Naposledy upravil r34ktor dne 14. 7. 2014 14:43, celkově upraveno 1
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Katikakus 14. 7. 2014 14:21

Bespi_ píše:Katikakus: Neboj taky netusim proc se to tu porad resi, ac uspavani nepouzivam. Nekteri zadny jiny rozdil u Win8 neznaji. Proto se vzdy soustredi na tehle ne zrovna podstatne vlastnosti.


No ale tim rychlym startem tady argumentujes hlavne ty, chlapce.

-- 14. 7. 2014 14:25 --

Big Muscle píše:
Proc by me melo zajimat, za jak dlouho Windows nabehne?

Jenže to je ono. Normálního člověka to nezajímá. Jenže, když si pročteš diskuze na zive, tak ve většině případů je hlavním argumentem pro Win8 rychlost startu.


Presne tak a taky povazuji tento argument za naprosto stupidni a bezpredmetny. W8 jdou v klasickem MS obgeneracnim cyklu, kdy jedna generace je dobra, dalsi k nicemu. Ze jsou W8 nepovedene vedi uz davno i v MS - proto taky byl odejit sef jejich vyvoje, proto vyrobci pocitacu bojkotovali W8 a vynutili si prodlouzeni moznosti dodavat W7.
Naposledy upravil Katikakus dne 14. 7. 2014 14:25, celkově upraveno 1
Katikakus
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jakub213 14. 7. 2014 14:25

Pokud bych kupoval nové Windows na nový stroj, jednoznačně bych bral w8.1. Nevidím důvod kupovat starší OS. Naopak taky nevidím smysl přecházet z w7 na w8. Podle mě jsou to skoro totožné systémy, pominuli metro a pár odlišností ve vzhledu a ovládání.

Postřehy:
- s vypnutým fast bootem jsem na mém NB (Lenovo IP Y580 s SSD) schopen pracovat do 20ti sekund, u windows 7 to bylo cca 30 sekund = zanedbatelný rozdíl
- na HDD (přesné časy nevím) mi dokonce rychleji bootovaly w7
- obrazovka start u w8 mi příjde na vyskládání všech apps mnohem přehlednější než nabídka start z w7
- všechny legální hry (včt. např. Return to castle Wolfenstein z r. 2001) mi fungovali jak na w7 tak na w8
- průzkumník ve w8 se naučil pozastavit kopírovaní souborů, což je rozhodně +
- co se týče desktopu, tam opravdu žádný rozdíl mezi w7 a 8 nevidím (kromě riboonu v průzkumníku a nastavení sítí, které je ve stylu metro)
- žádné výrazné zpomalování systému sem nezaznamenal ani u w7 ani u w8
- nějak mi nejde do hlavy, jak někdo může napsat, že je w8.1 nepoužitelný systém - v čem? je naprosto stejně použitelný jako w7

Zkrátka jsem chtěl napsat, že tahle diskuze je opravdu o ničem, ikdyž má w8 metro, pořád tam je starý dobrý desktop, který prakticky vypadá a funguje stejně jako v sedmičkách. Když nechci, metro ani jeho aplikace používat nemusím. Až se vrátí nabídka start do w9, to už snad budou spokojený všichni. Takže asi tak.
Jakub213
Junior

Odeslat příspěvekod Bespi_ 14. 7. 2014 14:34

Katikakus: Ja tu jen rikam, ze Win8 ma o neco rychlejsi start nez Win7. Ale od zacatku rikam, ze to neni podstatne. A rozhodne to nepouzivam jako argument ze Win8 je lepsi. Tomu se jen rika evoluce nic vic.


Big Muscle: Me se u Win8.1 zobrazi hned po BIOSu plocha. Obcas tam stihne logo Windows probliknou, ale ne vzdy. Takze nevim proc by to nemohla zlvadnout i nejaka distribuce Linuxu.
Psal jsem ze Win7 ma pomalejsi start nez Win8, to je fakt. Duvodu proc to tak je je cela rada. Take jsem psal ze to vetsinu lidi netrapi, takze neni treba to resit.

Me se na Win8/8.1 libi, ze se o ne neni potreba tolik starat. Tento trend zacal u Visty. Nerikam ze na Win8/8.1 je vse dokonale, to rozhodne ne, nelibi se mi na nich dost veci, ale pri porovnani Win7 vs Win 8.1 je vitez jasny. Stejne tak je jasne, ze drtive vetsine lidi se nevyplati prechazet z Win7 na Win8, ale to platilo o predchozich OS take. Tedy kdyz nova licence tak Win 8.1. Upgrade resit jen kdyz k tomu je nejaky rozumny duvod jinak to nema smysl.

-- 14. 7. 2014 14:37 --

Jakub213 píše:Až se vrátí nabídka start do w9, to už snad budou spokojený všichni. Takže asi tak.


Neboj nebudou, uz jen proto ze to zas nepujde vypnout jako ta ikonka Windows v 8.1 . Navic si zas nekdo najde dalsi vec na co nadavat.

Katikakus píše:Presne tak a taky povazuji tento argument za naprosto stupidni a bezpredmetny. W8 jdou v klasickem MS obgeneracnim cyklu, kdy jedna generace je dobra, dalsi k nicemu. Ze jsou W8 nepovedene vedi uz davno i v MS - proto taky byl odejit sef jejich vyvoje, proto vyrobci pocitacu bojkotovali W8 a vynutili si prodlouzeni moznosti dodavat W7.

Realita je trochu jina, ale ano hodne lidi to tvrdi.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 14. 7. 2014 15:00

Bespi_ Jaka? Tyto informace pochazeji primo z MS. Pokud mas jine, rozepis se. Nestyd se.
Katikakus
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 14. 7. 2014 15:11

1. "jedna generace je dobra, dalsi k nicemu" - je nesmyslne tvrzeni, pro ktere neexistuje zadna opora
2. Win7 by byl pro firmy system na ktery by prechazely i kdyby byl Win8 uspesny system. Dovodu je cela rada.
3. Ze nekdo odejde z nejakeho postu (jedno jak vysokeho) je jedna vec a druha vec jsou duvody. Verejne se malokdy uvadi skutecny duvod. Duvody proc to tak je snad netreba rozebirat.

-- 14. 7. 2014 15:49 --

Bespi_ píše:
Jakub213 píše:Až se vrátí nabídka start do w9, to už snad budou spokojený všichni. Takže asi tak.


Neboj nebudou, uz jen proto ze to zas nepujde vypnout jako ta ikonka Windows v 8.1 . Navic si zas nekdo najde dalsi vec na co nadavat.


No jako bych to nerikal, staci si precist diskuzi pod novym clankem
http://www.zive.cz/bleskovky/podivejte- ... fault.aspx . Proste at dojde k jakekoliv zmene tak je to spatne ;-) . To jeste bude "zabava" az bude RTM ... .
Bespi_
Junior


Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků