Dell Inspiron vs Latitude

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Darebak95 20. 7. 2014 17:38

Ahoj, omlouvám se, že zakládám nové téma, ale potřebuji rychle poradit.

Řeším koupi nového notebooku a chci určitě Dell, protože je to značka která provází naši rodinu již několik let a nikdy nezklamala. Cenová relace je do 40k.

Mám ale problém. Moc se mi líbí 15,6'' Inspiron řady 7000 který stojí asi 28k, může mi ale někdo vysvětlit jaktože Latitude s horšími střevy (i7xi5,1TBx500GB,Touch screen 1980x1020x nedotykový 1366x768 atd) stojí stejné peníze?

Je Inspiron v něčem špatný?
Pak ještě další otázka jak je to s Haswell vs Ivy Bridge. Nerozumím co je výkonější a tak.

Děkuji za radu :-)
Darebak95
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 20. 7. 2014 17:44

Inspiron je levná řada, která se kvalitou zpracování nemůže rovnat s Latitude. Haswell je na stejné frekvenci lehce výkonnější.
Wikan
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 7. 2014 17:47

S tvým rozpočtem bych šel do Latitude E7440 s FHD displejem.

Inspirion je lowend, takže je logicky cílený více na cena/výkon.
Latitude jsou lepší, ale i dražší.

Haswell vs Ivy bridge - nedá se říct, co je výkonnější, to bys musel porovnat přímo konkrétní procesory. A nedá se stejně ani porovnat i5 vs i7.
Jsou i7, které jsou pomalejší, než některé i3 starších generací.
Prostě například Ivy bridge i3 s 2,5 GHz roznese i7 Haswell s 1,6 GHz na kopytech. Obecně lze říci, že Ivy -> Haswell přinesl o cca 10% vyšší výkon při shodných taktech a počtu jader.
.
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 20. 7. 2014 17:50

V noteboocích jsem de facto panic, ale myslím, že je to použitím materiálu - Inspiron je multimediální plastový notebook, Latitude firemní stroj, s podstatně lepším zpracováním, možná hořčík? Takže se nelze orientovat jen čistě podle komponent, dost se připlácí i za kvalitu zpracování a pokud je limit 40k, rozhodně bych Inspiron nebral. Rozveďte, k čemu bude počítač sloužit, chybou by totiž nebyly ani Probook 6x0/Elitebook 8x0. Třeba tohle se mi jeví zajímavě:

http://www.czc.cz/hp-probook-640-w8p-w7 ... fjc1bigssd

Připlatil bych za NBD a spokojenost.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Darebak95 20. 7. 2014 18:21

Letos jsem odmaturoval a jdu na vejšku. Stojárna. Takže podmínkou je 15,6" Windows 8 (nejlíp kdyby byla dotyková obrazovka, protože si myslím že když už se do toho investují ty peníze tak proč ne) 1TB disk, a co nejlepší výkon a nejlíp když to bude opravdu Dell, budu moc vděčný za rady :-)

A hlavně si za ty peníze od stroje představuji to, že mi vydrží po dobu studia :-)
Darebak95
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 7. 2014 18:32

oh, začínají se nám sbírat první požadavky, zatím jsme jen věděli, že chceš notebook....

Strojárna a w8 s dotykovou obrazovkou? Na co?
Na strojařině (sám jsem strojař) se ntb hodí tak max. na vyplnění volných hodin, kdy si uděláš nějakou práci nebo v labině, kdy si naflákáš naměřená data přímo do excelu.
Všude jinde buď notebook nepotřebuješ, nebo máš k dispozici workstation (modelování, atd.), na přednášky tužka + papír, ntb je tam tak dobrý maximálně na zobrazení nějakého pdf (skripta/slidy) + velký ntb navíc na přednáškách, kdy si čmáráš obrázky, zapisuješ poznámky, plno vzorců, atd. kolikrát zavazí.
Osobně bych ti doporučil zatím ntb nekupovat, časem zjistíš, jaké skutečné požadavky budeš na notebook mít.

Nevím, jestli budeš doma nebo na intru (tam bych ntb ještě pochopil), ale u nás téměř všichni později přešli na běžné PC + tahali s sebou jen blok, tužku a USB flash.

Jinak celé studium = 5 let = pracovní stroj s prodlouženou zárukou.
Takže lowend jako insopirion, apod. vypustit úplně a zaměřit se primárně na korporátní segment. Latitude jsou výborné kancelářské notebooky, případně od Dellu pak Precision, což už je workstation.
Alternativou třeba HP elite/ZBook, fujitsu lifebook/celsius.
Záruka na 5let s opravou do druhého dne od nahlášení není problém.
.
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Darebak95 20. 7. 2014 18:41

k tomu snad ani nemůžu mít komentář "nekupovat notebook"... já teda nevím ale řekl bych že asi tak 99,999% lidí na vejšce potřebuje notebook. Nebojte se mám tam kamarády, kteří mě poinformovali. Vaše otázka proč w8 s dotykovou obrazovkou? odpověď: Proto. Proč mít w7 když to není nejnovější systém.. proč nemít dotykovou obrazovku když vidím že se za ty peníze sehnat dá atd.. čekal jsem rozumější radu než nekupovat notebook :tleskani
Darebak95
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 7. 2014 18:44

Precti so to jeste jednou.
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 20. 7. 2014 18:57

Darebak95 píše:k tomu snad ani nemůžu mít komentář "nekupovat notebook"... já teda nevím ale řekl bych že asi tak 99,999% lidí na vejšce potřebuje notebook. Nebojte se mám tam kamarády, kteří mě poinformovali. Vaše otázka proč w8 s dotykovou obrazovkou? odpověď: Proto. Proč mít w7 když to není nejnovější systém.. proč nemít dotykovou obrazovku když vidím že se za ty peníze sehnat dá atd.. čekal jsem rozumější radu než nekupovat notebook :tleskani


Ve vší úctě - ten chlap s autem je notebookový nestor a ví, co radí. Notebook si samozřejmě kupte, já jsem také přesvědčen, že dnes je to na vejšce v podstatě nutnost. Rozhodně si nemyslím, že je to módní doplněk pro honění trik a Vy sám musíte nejlépe vědět, co chcete a proč. Na druhou stranu, trvání na dotykovém displeji je vážně hloupost. Podstatné je rozlišení. Myslím, že Vám bylo poraděno velmi kvalitně a i přes bilionkrát větší zkušenosti Eleanor si paličatě trváte na svém. Já bych se třeba vůbec na Dell neomezoval - jinde můžete dostat podobnou výbavu a kvalitu za lepší peníze.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Darebak95 20. 7. 2014 19:15

Nejde o to na čem si trvám (mohl jste si všimnout že dotyková obrazovka byla v závorce). Jde mi o to že místo nějakých nadhozených konkrétních produktů a rad jsem se nic nedozvěděl. To že si trvám na W8 přece nemůže být takový problém, to že si trvám na 1TB disk přece taky nemůže být takový problém a to že chci výkon, to přece taky ne.. Vím co jsem od notebooku potřeboval doteď... + se snažím domyslet co budu potřebovat teď. Když budu mít kvalitní přístroj s výkonem tak mi přece moc chybět nemůže. A to že bych nejradši Dell to je pravda, jak jsem psal z vlastní zkušenosti na tuto značku nemůžu říct půl písmene a ani když si pročtu intenet. Na HP, Lenovo a jiné ostatní nadávají, třeba je to stroj za lepší peníze ale kvalita reklamace atd je příšerná.
Darebak95
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod falcons 20. 7. 2014 19:17

sam studuji strojarnu, takze se takle vyjadrim:
dotykovy display je blbost kterou nevyuzijes vzhledem k tomu co se dela na strojarne (muj nazor)
nekupuj notebook bylo mysleno tak, ze aby ses zamyslel zda nebude vyhodnejsi poridit stolni pc (zde dopln info jak casto budes prenaset a pod.)

kam nastupujes? brno, praha,..?
falcons
Junior

Odeslat příspěvekod Darebak95 20. 7. 2014 19:23

Přenášet budu potřebovat neustále, stolní PC nepřichází v uvahu. A já přece nechci jednoúčelový přístroj který bude umět pouze to co po mě chtějí na vejšce. Samozřejmě že chci přístroj který mi i ve volném čase nabídne zábavu a já si budu moci zahrát nějakou hru. To že ji nevyužijii studijně tu dotykovou obrazovku to jsem si taky myslel, ale můžu ji využít přece ve volném čase ne? Praha ;-)
Darebak95
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 7. 2014 19:26

dočky:
tos nemusel.

Jinak, Darebak:
nepsal jsem, že si notebook nemáš kupovat.
Osobně bych ti doporučil zatím ntb nekupovat, časem zjistíš, jaké skutečné požadavky budeš na notebook mít.

To je velký rozdíl.

Z exaktního požadavku na dotykový displej + w8 mi prostě nepřišlo, že víš přesně, na co ho budeš potřebovat.
Dobře, w8 budiž, na škole předpokládejme nové verze CAx programů, takže problém s W8 by nastat neměl (co vím, s w8 si nerozuměly třeba některé revize Catie V5, tam byla sázka na jistotu W7 x64 pro).

Dotykový displej ti ale omezí množinu potenciálních notebooků, a to dost zásadně. Vybíráš ntb na 5 let -> chceš firemní ntb, jelikož tyto mají standardně 3r základní záruku a není problém rozšířit na 5. Firmy u nás totiž právě po 4-5 letech nejčastěji mění svůj HW, takže ty ntb jsou i lépe stavěné. Proti tomu klasická spotřebka (multimediály na doma) se dělá na 2-3 roky.
Mno a jedním z hlavních znaků firemních notebooků je matný displej, což se vylučuje s ťapací vrstvou pro prsty, která je v 99% případů lesklá.

A proto odstavec o tom, na co se tak ntb na strojařině hodí - převážně budeš dělat kancelářskou práci, to když budeš zpracovávat projekty, úkoly, atd., pak si tam zobrazíš poklady ke studiu a občas uděláš něco jednoduchého v CAD.
Takže vlastně hledáš něco s dostatečně velkým rozlišením, ale naopak se chceš vyhnout různým displejům s extrémním rozlišením, UI některých CAD na to připraveno není. Ideál je 15' FHD, ani větší, ani menší "jemnost".

V poslední části máš tipy, na jaké ntb se vlastně dívat. Ale jestli chceš pořád dotyk (který je na MS office i CAx na dvě věci, na přednáškách se na náčrtky taky nedá moc použít, protože kaapcitní dotyky jsou nepřesné, musel bys mít něco s pořádným digitizerem a perem), koukáš spíše po multimediálních / domácích ntb.

Závěrem, hledáš firemní ntb s vyšším rozlišením a nějakou dedikovanou grafikou. Nemusí být moc výkonná, je to na školních projektech skoro jedno, pokdu nebude stíhat, workstationu se nevyhneš, protože silnější herní grafika moc nepomůže, protože v CAD se jedná o OpenGl(mimo produktů od Autodesku, které běží na Directx).

Nebo, vhodnější varianta, kterou jsem se ubral já...
menší ntb s dedikovanou grafikou + doma/na koleje externí LCD. 23'
FHD stojí dneska pakatel a dělá se na tom podstatně lépe + můžeš využít obě obrazovky. Při zpracovávání projektů k nezaplacení (jedna obr podklady, na druhé děláš....)
Mno, a přesto jsem diplomku dodělával už na PC, protože se mi nechtělo na 4 letém ntb trápit...
A ani tahat to už později nemělo smysl, každý jsme si vždy obsadili "svoje" PC ve škole...

Jinak, o hrách jsi původně nepsal... :)
.
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 20. 7. 2014 20:19

99,999% nutnost notesu. No skolu jsem koncil loni a niceho jsem si nevsiml a to jsem jedinej kdo tahal notes byl ja a to kvuli tomu ze jsem denne travil skoro 2h ve vlaku a ze jsem linej - labiny jsem psal rovnou na notesu a kvuli zaznamu mereni, zpracoval jsem je hned a hned debatoval s profesorem. (Měli jsme tam wks, ale jak jsem psal jsem linej a pohodlnej)

Notebook rozhodne na vysokou neni potreba, a za tim si stojim!

Pokud ovsem nechces aby kluci měli o něco vic expu v LoLku z prednasek tak to nechapu... Takovy vetsinou neprojdou prvnim semestrem.

Stejne nechapu proc chces vykona a zaraz 1TB disk. 240gb ssd ti udela milionkrat lepsi sluzbu.

Ale kdo chce kam...
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod falcons 20. 7. 2014 20:33

pri prohlizeni nabidky czc jsem narazil na zajimavou vec, pri +/- stejne cene se da koupit plnohodnotny wks bohuzel jen s HD (zde by nejspise pripadal ext monitor) nebo model s full HD ale jen s int grafikou a nizsi rada

wks : http://www.czc.cz/dell-precision-m4700- ... 3tfsf4tvpa

FHD : http://www.czc.cz/dell-latitude-e5540-w ... de6mhsvj5e

jen tak pro info, cemu byste dali prednost, kompromis v display, nebo vykonu a kvalite?
falcons
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků