Práce v IT pro *ne-zrovna-IT*

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod velmi_usaty_osel 12. 11. 2014 14:46

Ahoj.
Mám pár dotazů a doufám, že zde najdu alespoň pár lidí, kteří mi budou umět alespoň trochu poradit (Nechci vyvolávat flamewar :pozor ). Už mám dost toho, jak se všude v médiích mluví o tom, že chybí IT odborníci, programátoři atd… Nedávno jsem se dočetl v diskuzi na jednom webu, že na jednu pozici v administrativě je až 100 uchazečů, ale pokud jde o IT, tak se skoro nikdo nehlásí.
Dokonce pár příspěvků na toto téma bylo ve stylu: „Pokud umíte programovat, tak vás vezmeme klidně i se základkou“, „Hledáme už přes půl roku člověka na místo, na které by potřeboval se akorát naučit během pár měsíců znalosti z několika knih, co si může vypůjčit v knihovně a stejně se nikdo nehlásí“. První otázka: Opravdu je až taková situace?
Můj případ:
25 let, gymnázium, 6 semestrů nedostudované VŠ (Eko) :tleskani 8-S , relativně se domluvím anglicky, na matiku jsem nikdy nebyl úplně hloupej, takže inteligenčně bych na to snad možná měl. Praxe samozřejmě veskrze žádná… Programování mne nikdy moc nebavilo, jediné s čím jsem se významněji dostal do styku, je pascal, ale pokud bych to měl srovnat se vším, s čím jsem přišel zatím do styku anebo se vším kde by mne byli ochotni přijmout – práce v call centru – židle s sebou >:-( , tak bych to snad zvládnul.
(Ne)znalosti z IT (pár perliček) – kromě takových těch věcí co všichni píšou do CV a nikdo je pořádně neumí jako Word + excel atd…, dokážu se sám pohrabat v routeru, dokážu si zformátovat disk a nainstalovat si na PC nainstalovat win+ubuntu zároveň, dokážu si *fyzicky* rozmontovat bednu a odnést harddisk ke kamarádovi na zkopírování několika desítek GB (No teď už to nedělám, ale před zhruba deseti lety, v době bez internetu to bylo dobrý ;-) ). Takže zkrátka nic, s čím by si 90% uživatelů tohoto fóra hravě neporadilo.
Tak a teď pár otázek ještě: Který „dovednosti/znalosti“ na trhu práce v IT asi tak chybí?
Co bych se měl začít učit a čím pak na to navázat abych měl nějakou šanci dostat alespoň velmi podprůměrně placenou práci v IT? Webové stránky? Programování? Které jazyky?
Pokud se najde alespoň pár lidí, co mi poradí, budu rád. :'(
Díky moc.
velmi_usaty_osel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eLzyx 12. 11. 2014 14:50

rozhodně programování. V čem, to ti moc neporadím. Dělat weby na vlastní pěst se už imho taky moc nevyplatí. To bys musel být designer, grafik, programátor, obchodník v jedné osobě. A to v tvém příspěvku nevidím ... ani šancí.

Imho trhu je dost testerů či údržbářů HW i SW systémů. V tomhle směru bych se tedy nevydával (já se tím směrem vydal a stojí to za pendrek).
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod velmi_usaty_osel 12. 11. 2014 14:55

Ok, díky moc ;) Myslel jsem si to, že to nebude tak růžový v celým IT... tak teď ještě vědět v čem programovat, a čím třeba začít, pokud mám jenom opravdu ty největší základy pascalu.
velmi_usaty_osel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 12. 11. 2014 15:30

Na jazyku zas tolik nezalezi. Potrebujes se ale naucit poradne zaklady.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod davkol 13. 11. 2014 10:09

Už dávno není dot-com bubble.

Tvrzení, že „v IT nejsou lidi“ je asi na podobné úrovni jako „ve zdravotnictví nejsou lidi“. Co to znamená? Že chybí praktičtí lékaři, chirurgové, sestry, nebo dermatologové?

Je tu další podobnost. V IT dost lidí dělá „od nevidím do nevidím“, práci si tahá domů (příp. drží pohotovost) a hlavně se musí samovzdělávat – furt. Riziko vyhoření veliké a flejmů Jde být programátorem po 50? je po internetech fpysk.

Oproti zdravotnictví se ale do IT hrne pomalu každý, kdo má v dolní zadní části těla díru, a to bez formálního vzdělání, atestace,… Na pozice sysadminů se tak hlásí kdejaký trouba, který někdy přeinstaloval desktopový systém, což je v medicíně tak na úrovni univerzální léčby klystýrem, populární pár století zpět. Kruger-Duningův efekt jak vyšitý.

Z vysokých škol každoročně odpadnou stovky lidí se znalostmi jako ty. Ten trh práce pak není žádný Klondike. Kdo chybí, jsou odborníci. Jenže třeba programovat se nenaučíš ze dne na den. To je věc na dlouhá léta bušení kódu, studování dokumentace – a pokud možno teorie (algebra a diskrétní matematika se zatraceně hodí). Zato se hodí specializovat se na nějakou specifickou oblast jako, co já vím, třeba GIS nebo nějaké modelování, prostě potenciálně mezioborové věci.

Jestli chceš fakt něco dělat s IT, vymysli si třeba nějakou aplikaci pro mobily, která bude řešit reálný problém. To je jednak nějaký cíl, příp. zdroj motivace, jednak se s tím dá dál pracovat, jednak je to potenciální reference.
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 11. 2014 10:29

25 let, gympl + 6 semsetrů. To mi vychází tak +/- na 22let někde se ti ztratily 3 roky života :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alfah4ns 13. 11. 2014 10:44

Python:
Mohl nedostudoval vš, pak porůznu pracoval, stejně tak mohl nějaký ročník opakovat, u mě to hraje.

Jinak plný souhlas s davkolem.

velmi_usaty_osel
Můj názor je, že pokud chceš být fakt dobrej v nějaké vyloženě tvůrčí práci, bavit tě to musí.
A je jedno, jestli jde o programování, konstrukteřinu, HW-engineering, atd. Jinak dříve či později vyhoříš.
Bavíme se o profesích, o které se musíš sám zajímat, dodatečně se neustále sebevzdělávat, přizpůsobovat se novým trendům a kde slovíčka typu urgent, asap, timing, critical timing, yesterday, money, saving, cutting-cost, atd jsou v komunikaci s tebou docela běžné a kde je běžné i tu a tam nějaký přesčas, apod., kde pokud něco neumíš nebo něco nejde, každý bere za samozřejmost, že se to doučíě nebo najdeš jinou alternativu (jak jinak, než lepší a levnější :D )

S tím, co jsi napsal, že zatím umíš, bys mohl dělat tak technika v PC prodejně, atd.
Naposledy upravil alfah4ns dne 13. 11. 2014 10:46, celkově upraveno 1
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 11. 2014 10:46

Jako jo sedí to, ale pokud něco takového dělal, mohl nám to prozradit :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alfah4ns 13. 11. 2014 10:47

dyť tam psal, že porůznu pracoval všude možně, vč. callcentra.
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 11. 2014 11:08

Jsem slepej :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod velmi_usaty_osel 13. 11. 2014 14:44

Díky moc za odpovědi ;)
Jako porůznu stále pracuju, ale není to ono, velká část věcí jsou pouze brigády nebo "na dohodu" à la bouchání dat do excelu.
Python: Rok jsem ztratil už na základce; o důvodech mluvit nechci.

No takže jestli je zdravotnictví a IT podobný v mnoha věcech, tak asi budou chybět *odborníci*, že? Nižšího zdravotnickýho personálu je celkem dost, praktických lékařů už včera bylo několikrát tolik než je vlastně potřeba.... Jaké znalosti tedy potřebuje "IT neurochirurg"?? :D Ještě stále mám dost času na to obětovat veškerý svůj čas a jít si za svým *americkým snem* uprostřed terabytů kódu ;)
A ohledně toho, že z vysokých škol každoročně odpadne stovky studentů se znalostmi jako já... No ještě mám pár týdnů - měsíců se rozmyslet, třeba zkusím studovat dálkově. Buďto ty znalosti získám a nebo taky odpadnu..
velmi_usaty_osel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 11. 2014 14:59

Nemluvit, konat... Téměř cokoliv, ale jít do toho po hlavě :)
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod velmi_usaty_osel 13. 11. 2014 16:14

ptal jsem se hlavně na to v čem začít konat :D I jehla v kupce sena se občas hledá lépe pinzetou než tankem :D Ale tak zatím prolízám různý diskuze a články, a vyšlo mi, že nejlepší bude začít kde jsem přestal - packal ;)
velmi_usaty_osel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davkol 13. 11. 2014 18:16

Stručná odpověď: Pokud řešíš, jestli Pascal jo, nebo ne, vybodni se na to. Přes internety se na základě několika komentářů blbě odhaduje, jakou má kdo ve skutečnosti povahu, takže to ber se špetkou soli, _ale_ tohle fakt nemá cenu, pokud nemáš nějaký… dejme tomu byznysplán.

Příp. se ještě můžeš mrknout, na Rootu se teď holka ptala na testing, je tam docela slušná diskuze.
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod velmi_usaty_osel 14. 11. 2014 00:52

Jak už bylo řečeno výše - potřebuju základy :) Pascal mi přijde asi nejlepší... na tu diskuzi se právě dívám.
velmi_usaty_osel
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků