sql, analytik dat, jak přejít čistě k IT?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Morn 17. 8. 2015 23:01

Dobrý den,

v současné době pracuji jako analytik dat, hodně používám tsql. Občas dělám také makra ve visual basicu pro excel. Dřív jsem se visual basic i sám učil. Trochu umím i programovat v R.

Chci se dál posouvat tak, abych měl čistě IT práci a nepřišel už s jinými lidmi moc do styku. Respektive jaký jazyk se naučit a zda to jde tak, abych se pak mohl o tu práci hned ucházet na jobs.cz. (C#, Java nebo něco jiného. nebo zda se raději nadále držet MS prostředí).

Vím že zůstanu vždy Bčko, ale i to je lepší než normální práce.
A hlavně mě to baví, vše se učím po práci sám.

IT vzdělání nemám, vš ano.

Díky za rady
Morn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 18. 8. 2015 00:22

Jako nejlepší možnost na vše se jeví javascript.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod martin1397 18. 8. 2015 02:57

Doporučujem prečítať si toto: http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2015

A ako kolega vyžšie doporučil JavaScript ani to nieje zlý nápad. Vzhľadom na to že má využitie aj vo webových aj serverových aplikáciách atď. (Node.js) je to podľa mňa veľmi dobrá a univerzálna voľba.

Ale podľa mňa by si nič nepokazil ani C++ alebo Javou.
martin1397
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 18. 8. 2015 05:54

Pokud jsi dělal delěí dobu v TSQL, doporučuji zaměřit se tímto směrem - datové sklady, business inteligence, optimalizace apod.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 18. 8. 2015 06:41

Pokud pracujes jako analytik dat zvladas makra v Excelu je pitomost aby jsi se zameroval smerem JavaScript. To dela kazdej trouba (podle toho ty skripty taky vypadaj).

Zameruj se stale na data. O to zajem je a bude dal. Neni nutne prechazet od MS technologii.

Takze MS SQL a T-SQL aspon na urovni 2008, optimalizace pomoci indexu a vhodneho navrhu DB. Pro mnohe veci je dobre znat vyuziti datoveho typu XML a dotazovani na data v nem.
Nastroj pro navrhovani DB lze pouzit Visual Studio 2015 s rozsirenim SQL Server Data Tools (je soucasti instalacky).
Tvorba ETL balicku a pripadne i vlastnich prvku.
Tvorba reportu pomoci Reporting Services.
Znalost Power Shellu.

Jako "doplnkovy" progragramovaci jazyk bych pro zacatek zvolil Visual Basic .NET . Syntaxe je podobna jako u Visual Basicu a muzes kdykoliv plynule prejit na C# (totez jen prehazene :-) ).

Samozrejme nemusis vse co jsem napsal znat a uz vubec ne hned. Jen jsem chcel ukazat ze je kam rust.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Krakatoa 18. 8. 2015 14:08

Bespi_:
"To dela kazdej trouba (podle toho ty skripty taky vypadaj)."
No jo, třeba takoví troubové z Adobe budou dělat příští photoshop v javascriptu:
http://www.zive.cz/bleskovky/nove-prost ... fault.aspx
no to teda bude vypadat.
Jde o to, že javascript má brutální záběr na všechno a uplatníš ho všude.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod Morn 18. 8. 2015 20:07

Bespi_ píše:Pokud pracujes jako analytik dat zvladas makra v Excelu je pitomost aby jsi se zameroval smerem JavaScript. To dela kazdej trouba (podle toho ty skripty taky vypadaj).

Zameruj se stale na data. O to zajem je a bude dal. Neni nutne prechazet od MS technologii.

Takze MS SQL a T-SQL aspon na urovni 2008, optimalizace pomoci indexu a vhodneho navrhu DB. Pro mnohe veci je dobre znat vyuziti datoveho typu XML a dotazovani na data v nem.
Nastroj pro navrhovani DB lze pouzit Visual Studio 2015 s rozsirenim SQL Server Data Tools (je soucasti instalacky).
Tvorba ETL balicku a pripadne i vlastnich prvku.
Tvorba reportu pomoci Reporting Services.
Znalost Power Shellu.

Jako "doplnkovy" progragramovaci jazyk bych pro zacatek zvolil Visual Basic .NET . Syntaxe je podobna jako u Visual Basicu a muzes kdykoliv plynule prejit na C# (totez jen prehazene :-) ).

Samozrejme nemusis vse co jsem napsal znat a uz vubec ne hned. Jen jsem chcel ukazat ze je kam rust.


tohle je trochu co si myslím i já. koukám směrem k BI, například navision má nějáký vlastní jazyk X++, SAP bude mít taky asi něco...... oba ty programy se stejnak týkají dat a databází tak mi to přijde jako další směr....podobný tomu co už vlastně dělám.

k návrhům datových skladů se vůbec nedostanu, mám jinou práci, tohle dělá IT oddělení. nevim jak překročit k tomu, abych začal ty DWH pro někoho připravovat já.


co se javascriptu týká, je pro mě důlěžité abych to uplatnil hned, abych se v tom mohl zlepšovat i v práci, což můžu VB, sql. v javaskriptu u nás někdo nedělá, nebo o tom nevím, máme opravdu hodně jen MS technologie, (sharepoint apod.) MDX a X++ stejně dělají externisté
Morn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cirneco 18. 8. 2015 20:53

Je uplny nesmysl se preorientovavat na nejakou "cistou IT" a po velikym usili skoncit u nejakeho "psani webovych stranek". Rozvijej se smerem k datum, BI, big data - jeden z TOP IT oboru soucasnosti s neskutecnym potencialem - tady nemuzes udelat chybu! A pokud by to neslo se posunout na IT oddeleni v soucasne firme, tak proste prejdi jinam ;-)

Co se tyce jazyku: vyber si jeden na systemove/serverove programovani (osobne bych doporucil C#, pokud chces zustat u MS platformy) + jako druhy prirozene JavaScript.

P.S. A jako samozrejmost ber praci, kde budes komunikovat v anglictine (lepe placene + zajimavejsi projekty + radove jiny potencial do budoucna)
cirneco
Junior

Odeslat příspěvekod Bespi_ 18. 8. 2015 21:23

Krakatoa:
1. Ze Adobe dela nejakou verzi pro patlaci zarizeni (cti tablety) s HTML5 ksichtem prece nic neznamena.
2. JavaScript zadny brutalni zaber nema, je to jen skriptovaci jazyk pro HTML. U vetsich reseni se ani v JavaSkriptu ten kod nepise. Pise se v jinem jazyku a nasledne se do JavaSkriptu prevadi (napriklad u MS je to TypeSkript). V budoucnu se pocita, ze by i na cilove pocitace chodil misto JavaSkriptu predkompilovany kod.

cirneco: Opet na co mu ten JavaScript bude. Pri reseni dat neni na nic potreba. A pokud je lze se naucit behem chvilky kdyz uz umi programovat v necem jinem. JavaScript je jen drobny doplnek znalosti. Nikoliv neco co by melo byt cilem.

Morn: Tak databazovych nastroju jsou mraky. Jsou i databaze zalozene na jinem systemu nez jsou ty relacni. Napriklad objektove a dokumentove. Od kazdeho typu je spousta rozdilnych implementaci. Kazdopadne kdyz clovek zna jednu technologii tak se v pripade potreby dokaze prizpusobit jine.

Microsoft Dynamic (Navision) neznam, ale koukam ze se tam pouziva nejaky skriptovaci jazyk C/AL je to takova zvlastne upravena syntaxe podobna VB s prvky z Cecka. No a k tomu samozrejme klasicke .NET komponenty. Nektere doplnky se musi delat jako COM a ActiveX, takze tam C++ nebo VB .

Sharepoint je velka vec. Lze to ut pouzivat a nebo pro to delat vlastni reseni. Pokud se dela vlastni reseni tak pak C#, JavaScript, HTML, CSS + spousta specifickych Sharepoint znalosti, ktere jsou pro kazdou verzi radikalne odlisne.

SAP bude asi dobra silenost. Pokud muzu brat jako bernou minci u nas, tak radeji nez v Sapu se resi vse vsude okolo hlavne do nej moc nevrtat ... . Na to ze mame na vyvoj v SAPu vic vyvojaru jak na MS technologie tak docela mizernej stav.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Morn 19. 8. 2015 20:19

bespi:
tak podle toho co píšeš je to podobná záležitost jako SAP. taky se do toho všichni bojí sáhnout vše potřebné se dělá okolo.

cirneco: weby souhlas
big data: není na to potřeba spíš statistika/ekonometrie, to je dodělat si ing. nebo spíše phd studium? nebo to bude jedno (stejnak bych to dělal jen kvůli titulu, nyní mám bc.)

a nebude to s big data tak, že za svhíli už budou všechny algoritmy dostupné na jedno kliknutí (classification, shopping basket apod.)
Tohle říkám kriticky do vlastníchřad.

a propo, teď mi nabízeli pozici bussiness analytik, s AJ, ale znělo to tak, že bych se programování a datům spíš vzdálil (předávání požadavků uživatelům na IT, hodnocení nabídek swf řešení, ale bylo by to v bance s AJ).
Morn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cirneco 20. 8. 2015 06:29

K tomu JavaScriptu: jakekoli UI se bude vyhledove uz resit v HTML a ten JavaScript je dnes proste vsudypritomnej. Muzeme s tim nesouhlasit (ano, take ten jazyk povazuju za prisernej), ale to je tak asi to jediny co s tim muzem delat :-) TypeScript je jen nadstavba nad JS, JS je v SharePointu, node.js, JSON, .... takze aspon trochu znat ho je IMHO dnes nutnost.

Big data: to jsem uvadel jako priklad, co se dneska hodne rozviji - ta datova oblast je siroka, tam se da rozvijet roky a roky...

Banky: tady pozor, povetsinou jsou to extremne konzervativni instituce == technologicky navrat o 10-15 let zpet. Windows XP nejsou vyjimkou ;-) A slozitejsi veci si typicky nechavaji delat externe..... cili:

Idealni by mohla byt nejaka IT firma, co ty datovy reseni pro (nejen) ty banky dela. Klidne bych sel i primym poslanim CV na firmy, kde by si jednoduse chtel pracovat. Dulezity si ujasnit nejakou svou "osobni vizi", kam se chci vyvijet a pak +/- v tom duchu se posouvat. Elementary, my dear Watson :-)
cirneco
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 27. 8. 2015 15:23

Business analytik je překladatel od businessu k IT, potkáváš se spíš s Businesákama než s IT lidma.

Pokud chceš zůstat u dat a jít víc k IT? tak se opravdu zaměř na Databáze, datovvé sklady apod. Na školu ti dneska každej prdí, to co v IT platí jsou znalosti, které máš v hlavě, ale hlavně problémy, které umíš vyřešit se všemi dostupnými zdroji. To znamená, že jsi se schopný naučit, vyhledat řešení apod. Formální vzdělání je fajn do tabulek a odbourává některé bariéry, ale v praktických znalostech a technologiích ti až tak nepomůže.

Datová analytika je nejblíž datovým skladům, business inteligence, big datům a následně využití dat třeba k machine leraningu. Tead u toho strojového učení už je to univerzitní vzdělání třeba na ČVUT na kybernetice vcelku nutný.

Pokud chceš jít dál v Datové analytice, tak i jako formální vzdělávání může posloužit tohle https://www.coursera.org/specialization ... ascience/1

Data Mining by taky mohl být pro tebe https://www.coursera.org/specialization/datamining/20

A na Courserre se dá najít mraky a mraky školení, který můžou pomoct a jsou i pěkný zářez do CVčka.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků