problem s wifi v dome

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod h0n7a 1. 10. 2015 14:44

Ahoj, potreboval bych radu ohledne wifi v dome. Je dum ve kterem je normalni vdsl od o2. Je tam vdsl modem comtrend. Jeho signal se ale ztraci v prvnim patre hned jak vejdu do prvniho pokoje. Pred dverma plny signal za dverma nic. Dvere nejsou zavreny. Vzdalenost takova, ze kdyz vyjdu metr ze dveri tak pod schodama vidim modem. Dival jsem se na access pointy. Myslel jsem, ze fungujou tak, ze prijmou pres wifi signal a poslou ho dal, ale co jsem cetl, tak psali, ze musi bejt pripojenej pres wan s modemem. Tak se chci zeptat, jestli to fakt musi bejt spojene kabelem. A nebo jestli nekoho nenapadne nejaky lepsi zpusob jak vyresit wifi v dome, aby byla i v prvnim patre v pokojich. Diky za odpovedi.
h0n7a
Junior

Odeslat příspěvekod soban 1. 10. 2015 16:07

No a co chceš od nás.....

Určitě se to dá vyřešit.

Jednoduše přemístit modem tak aby byl všude signál.

Nátáhnout UTP kabely tam kde máš PC.

Na pokrytí signálu kde není a potřebuješ ho použít AP které připojíš kabelem k modemu.

Pak už existují řešení které NEDOPORUČUJI použít repeater ovšem pak budeš mít poloviční rychlost.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 1. 10. 2015 16:25

h0n7a píše:Jeho signal se ale ztraci v prvnim patre hned jak vejdu do prvniho pokoje. Pred dverma plny signal za dverma nic.
To je u wifi normální, tam dvacet centimetrů může být rozdíl mezi dobrým a nepoužitelným signálem. Přede dveřmi ti jde odhadem signál jenom přes strop, ale za dveřmi pod velmi špatným úhlem přes zeď.

Pokud bys použil repeater, je potřeba ho umístit tak, aby měl perfektní signál od routeru a jak psal Soban, propustnost takové sítě je poloviční. Pokud tě zajímá jenom internet a neřešíš po síti nějaké kopírování velkých objemů dat (filmy...), mělo by být i toto řešení použitelné.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Roda 1. 10. 2015 17:42

Jestli je to ten prvni modem bez anteny tak se neni cemu divit.
Roda
Junior

Odeslat příspěvekod h0n7a 2. 10. 2015 15:28

Je to modem s dvěma anténama, ale i tak je to bez signálu. Nahoře se bude připojovat jen jeden notebook a telefony. A v současné chvíli tam maj něco kolem 12mb/s, takže když tam dám repaeter tak to bude cca 6 a to na normální fungování na netu stačí. Teď se ještě zeptám úplně blbě, když dám repeater, tak budu mít jednu síť co vysílá modem, ta poběží normálně těch 12mb/s a pak bude další síť co bude vysílat ten repeater a ta už poběží polovinou. Jde mi o to, aby se to nějak netlouklo potom.
h0n7a
Junior

Odeslat příspěvekod soban 2. 10. 2015 17:17

Ne vše poběží pomaleji.

Prostě máš jeden vzduch a když se po jednom kanálu musí přenést dvojnásobek dat tak to poběží o polovinu pomaleji.

To je takový problém si po schodech natáhnout kabel a dát tam AP?
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 2. 10. 2015 17:30

h0n7a píše:Je to modem s dvěma anténama
tedy asi 300Mbit/s, reálně přenos dat až 150Mbit/s (za optimálních podmínek).

h0n7a píše: A v současné chvíli tam maj něco kolem 12mb/s
to je myslím rychlost internetu (tu omezuje vzdálenost modemu od ústředny), nikoliv maximální dosažitelná rychlost wifi. Pokud je tomu tak, tedy zařízení má dostatečnou rezervu a pokud tam nemáš nějaké hodně velké rušení od sousedů, rychlost internetu jak z modemu, tak z repeateru bude až těch 12 Mbit/s.

Pokud je hlavní wifi-modem-router 300 Mbit/s, pořiď si repeater se stejnou rychlostí, třeba TL-WA801ND.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kysa 2. 10. 2015 18:10

Vladimir: ty mě překvapuješ...
h0n7a: skusil bych si pohrát s natočením antén. Prostě pokud ji máš vertikálně, skus ji dat horizontálně. Wifi je vždy alchymie.
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod h0n7a 3. 10. 2015 07:34

Chtěl jsem to udělat elegantnějc bez tahání kabelů. Do teď jsem to měl udělaný tak, že tam byl Comtrend vr3026 bez antén a byl jen bridge a všechno se staral WR 842 ND, ale cca po třech tejdnech se pokaždý stalo, že přestal běhat internet. A po celou dobu tam byl problém, že pořád vypadával internet a museli vypnout a zapnout modemy, aby to začalo fungovat. Tak jsem tam dal svýho Comtrenda akorát ve verzi v2, takže s dvěma anténama, ale signál je prostě bída. Vzal jsem si toho jejich Comtrenda (je to dům rodičů přítelkyně) a zkouším jestli jim ten net bude pořád vypadávat na ten můj modem. Abych vůbec zjistil, kde bude problém. Zatím to vypadá na toho jejich Comtrenda, protože se dost často nenačtou nějaký stránky, ale naskočí to samo nemusí bejt restart. Dneska vezmu toho jejich Tp linka WR 842ND k našim a vyměním ho tam za jejich access point, a vyzkouší se to tam jestli to bude držet nebo bude padat.
Ještě bych měl dodat, že je tam VDSL, což dost komplikuje případný náhražky modemů. Kdyby tam měli ADSL tak to neřeším, koupím modem s odnímatelnejma anténama a dám tam silnější a hotovo. A ten WR 842ND zvládnul pokrýt celý byt z místa vedle Comtrendu.

K tý rychlosti, maj tam 12mbs podle speedtestu.
h0n7a
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 3. 10. 2015 07:54

Aby si vobec zistil kde je problem je potrebne to merat. Bohuzial wifi ma akurat tak 5 paliciek na meranie. Cez steny je velmi dolezita vzajomna poloha a naklonenie anten nielen na AP, ale aj na pocitaci. Mam odlaborovane a odmerane, ze signal je na kazdej antene rozdielny. Nikedy aj o viac ako 15dBm. To by este tak nevadilo, ale mimoriadne vadi ak signal kolise a v pripade prekazok kolise dost rapidne. Cez steny wifi nikdy nechodi idealne.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MiK 3. 10. 2015 08:41

Doporučovat nastavit rychlost 300Mb/s je naprosté hulvátství. Notebooky a wifi zařízení obecně to neumí a zabere to zbytečně pásmo 40MHz na 2,4GHz, kde není kanálů nazbyt. Navíc to hůře prochází, než 802.11g. Teď jsem se setkal s tím, že jeden uživatel si nastavil 300Mb/s, AP adjustoval na 6. kanál a aby mu to lépe procházelo, tak něčím posílil, takže byl silnější o patro výš, než místní 5m vzdálená wifi skrz jedny otevřené dveře. Široko daleko měli sousedi vymalováno.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod soban 3. 10. 2015 14:54

Comtrend není špatný modem a celkem drží aspoň u mě.

Pokud ho chceš jako bridge je vhodné pořídit si router do kterého se dá nahrát OpenWRT pak je bez problémů jak IPv4 tak i IPv6.

Pokud máš novější linku kde máš IPv6 je možné že to dělá problémy tomu starému TP-LINKu.

Jinak wifi u toho comtrendu není moc výkonná, ale u toho co nemá externí anténu se dá přidělat externí a bude lepší dosah, ono by to šlo překopat i u toho s anténama tam jsou 2db antény takže kdyby jsi koupil 5db a vyměnil.....

Další věc u toho comtrenda přepnout šířku pásma na 20Mhz (40Mhz dělá problémy i v nezarušeném prostoru v jedné místnosti) taky pokud ten modem je starý tak přehraj FW tím co je na O2 stránkách aby jsi měl nejnovější.

Dále power save u wifi dej na DISABLE taky to dělá problémy pokud je to povolené.

V nastavení DNS nastav vlastní ty od O2 někdy blbnou.

Použij třeba z nic:

IPv4
217.31.204.130
193.29.206.206

IPv6
2001:1488:800:400::130
2001:678:1::206

UPnP disablet vypnout děravé
WPS vypnout děravé

Pokud nepoužíváš IPTV tak vypnout QoS ulehčíš CPU a přepnout na 4xinternet

Nechat vypnuté logy ulehčení CPU.

Nastavení času nenastavuj víc jak 2 NTP servery jak jich nastavíš 5 co tam jde FW z nějakého důvodu čas nenastaví.

Můžeš použít CZ

0.cz.pool.ntp.org
1.cz.pool.ntp.org


Na mém je FW: A641-406TO2-C04_R01.B2pvC038r1.d24m_2014-05-21
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků