Komponenty pro upgrade domácí sítě

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod srato 31. 12. 2015 12:52

Dobrý den, rád bych poprosil o rady ohledně vyřešení upgrade domácí sítě v rodinném domě.
V současné situaci mám v domku pět datových zásuvek (cat 5e) s wifi routerem (TPLink WR340G) umístěným na půdě. Rychlost přijímaného internetu je (aktuálně změřeno) 24/16 Mbit/s.
Na kabelu v datových zásuvkách jsou umístěny - počítač, NAS, 2x multimediální přehrávače, jedna zásuvka je neobsazena (a není ani zapojena jelikož router na půdě má jen čtyři 100 Mbps LAN výstupy a switch jsem zatím nepořizoval protože ještě nenastala potřeba tu poslední zásuvku používat). Na wifi jedou PS3, mobily, notebook, ... Opět mně štve pouze B/G specifikace wifi routeru. Při stavbě domu jsem tuhle oblast podcenil a poskytovatel mně dal asi ten nejzákladnější (nejlevnější) model routeru co se dal sehnat, řešil jsem ale bohužel spoustu jiných problémů.
Můj požadavek do budoucna:
router s minimálně pěti 1000Mbps LAN porty
wifi b/g/n (o potřebě a či a/c se klidně nechám přesvědčit)
chtěl bych instalovat na podbití střechy IP kameru a jelikož tomuhle už vůbec nerozumím chtěl bych poradit nějaký typ s pokud možno PoE napájením (ať omezím počet nutných průchodů na kabely) aby ukládala na NAS server zapojený v síti v časové smyčce (přepisováním nejstarších záznamů - jestli to tak jde). Pokud se kamera zapojuje přímo do routeru tak potřeba LAN portů narůstá na šest.
Byl bych vděčný za rady týkající se výběru hardware pro můj zámysl. Pokud by byly nutné jakékoliv jiné informace pro správný výběr dejte vědět určitě doplním. Pokud je moje rámcová představa úplně mimo klidně napište co a jak změnit jinak.
Děkuji moc.
srato
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 31. 12. 2015 14:11

5 GB portů (+ nějaký WAN na připojení interetu) výběr silně omezuje. Napadá mne Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... oE-L5.html , WAN by šel udělat z jednoho 100 Mbitového portu a do 100 Mbit bys připojil i tu kameru. Teoreticky by dokonce šla kamera napájet z PoE výstupu na portu č. 10 Mikrotika, pokud by jí stačilo 500 mA, pasivní PoE a akceptovala by stejné napájecí napětí, jaké bude mít zdroj Mikrotika.

Jakmile bys akceptoval router se 4 gigabitovými LAN porty + switch, výběr by se velmi rozšířil. Pětiportový gigabitový switch za pár stokurun by stačil a wifi-routerů s čtyřmi gigabitovými LAN porty je na trhu velký výběr.

Jaký typ NAS máš? Některé mají přímo software pro připojení IP-kamer, například u Synology připojení jedné kamery nevyžaduje nákup licence. https://www.synology.com/cs-cz/compatibility/camera
Naposledy upravil vladimir dne 31. 12. 2015 14:41, celkově upraveno 1
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod srato 31. 12. 2015 14:37

pokud by to nezpůsobovalo nějaké nežádoucí jevy (zamrzání, omezování rychlosti, ...) tak s kombinací router + switch problém nemám
srato
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 31. 12. 2015 14:43

Je tam jediný "problém": jsou to dvě krabičky, dva zdroje, propojovací kablík - prostě větší "guláš" v rozvaděči.
Rychlost ani stabilitu to neovlivní.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 1. 1. 2016 09:27

Koukám nikdo se nehrne do radění. Chybu bys myslím neudělal třeba s Archer C2 + pětiportový switch D-Link DGS-105/E (s výhledem na případné budoucí rozšíření sítě bych možná vzal osmiportový TP-LINK TL-SG1008D).

(Switche v kovu navrhuji proto, že nesnáším, když kabely stahují lehké plastové switche ze stolu.)

Až sdělíš typ NAS, někdo ti možná dá nějaký návrh na kameru.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod srato 1. 1. 2016 13:47

Děkuji za tipy.
NAS který používám je WD My Cloud - 4TB WDBCTL0040HWT-EESN.
PS: teď jsem na https://www.katalogrouteru.cz/review/tp-link-archer-c2-rev-1-firmware-09107-2015-06-22/ četl ve specifikacích, že Archer C2 neumí napájet PoE zařízení. Jak je to vlastně s oním PoE? Musí router splňovat nějaké specifikace nebo je to běžně implementovaná funkcionalita jako např u USB? V tomhle hodně plavu a je to jeden z důvodů proč se nechci unáhlit s nákupem.
srato
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mike.M 1. 1. 2016 17:00

Router bych nechal jak je ak tomu bych koupil 5port switch a do patra k tv a mmc poridil nejaky tplink a na nej wrt. Tim se pak da udelat 5port switch + AP navic to pokryje i suteren. Tam potom staci za tv jeden kablik do toho ap a z ap pripojit mmc, tv, sat a jine. Tak to mam ja.

Poe vyresis injektorem co se vetsinou dodava ke kameram. To zapojis do sitoveho kabeu meziclanek, co to do vetvi prida eletriku. Switch s PoE se vyuziva ve firemni svere na vice kamer, na ap, nebo na voip telefony atd.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 1. 1. 2016 18:18

Když to router / switch umožňuje (jako například ten Mikrotik z mého prvního návrhu), dá se toho s výhodou využít. Jinak se použije ten injektor.

Ten NAS od HP WD kamery nepodporuje, tedy se bude muset řešit nějakým způsobem mazání starých videí, aby se na serveru nehromadily.

Kamera: asi venkovní, že? Jaký úhel záběru? Noční vidění? Detekce pohybu?
Naposledy upravil vladimir dne 1. 1. 2016 18:33, celkově upraveno 1
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mike.M 1. 1. 2016 18:29

Ne hp ale western Vladimire oprav si to.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 1. 1. 2016 18:34

Opraveno, díky za upozornění.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mike.M 1. 1. 2016 19:57

Mozna se najde nejaky doplnek na kamery pro ten nas. Ale urcite to nepojede se vsemi druhy kamer.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod srato 30. 1. 2016 12:23

Po konzultaci s naším firemním ajťákem bude upgrade vypadat pravděpodobně takto:
přidám osmiportový gigový switch (http://www.czc.cz/cisco-sg110d-08hp-eu/179713/produkt) s možností PoE - ať už bude v budoucnu pro napájení IP kamery použit či ne. Tento switch bude sdružovat veškeré LANové kabely (všech pět) z místností.
Výměna wifi routeru v blízké budoucnosti (typ ještě pořeším zda ac nebo pouze n podle potřeb zařízení které budu připojovat). Router bude tvořit pouze "bránu" ven a vysílač wifi. Vnitřní síť plně obslouží switch
IP kameru musím ještě nějak extra pořešit protože se to ukázalo složitější než jsem myslel :D
srato
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků