Jaký vybrat jazyk?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod H4CK1 11. 2. 2016 18:44

Zdravím,
Pro mou bakalářskou práci mám napsat program.
Mým úkolem je převést soubory s informacemi o součástkách na DPS (gerber soubory) do jiného formátu, upravený formát uložit do txt souborů a zobrazit je v grafu. Do tohoto grafu bych měl ještě přidat možnost sloučit pár pájecích plošek (bodů v grafu) a přiřadit k nim nějakou textovou poznámku.
Doufám že je to trochu srozumitelné.
Zde je ukázka zadání:
Kód: Vybrat vše
Vytvořte aplikaci pro PC, která dokáže převést Gerber formát na data pro rentgen plošných spojů Phoenix X-ray Micromex 180 DXR-HD. Aplikace musí umět zdrojová Gerber zobrazit uživateli a pokud možno by měla umožnit některé plošky sloučit do pojmenovaných skupin.

Chtěl bych se zeptat, jaký jazyk by jste mi pro tento program doporučili. Mám základy Cčka, Pascalu a hodně okrajově Javu.

Děkuji za rady.
H4CK1
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 11. 2. 2016 18:48

Jakýkoliv který ovládáš.
Wikan
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 11. 2. 2016 19:34

Vzhledem k tomu že máš i zobrazovat nějaké GUI tak asi pascal ne. Nevím o tom že by uměl GUI, to snad umí až Delphi. A pak je otázka zda umíš v Cečku pracovat s GUI. Pokud ano tak bych šel do Céčka. Pokud ne tak ti asi zbývá jen ta Java.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod powlcz 12. 2. 2016 12:48

Turbo Pascal také umí grafický výstup a DOS gui, akorát už je poněkud obstaróžní a jako bakalářskou práci bych to teda nedělal :D

Pokud máš jen základy C, šel bych do té Javy. Je mnohem jednodušší (syntakticky) a bude mít i lepší a jednodušší prostředí/vývoj/návody.

Zároveň Java je vysokoúrovňový prog. jazyk, zatímco C je nízkoúrovňový. Jak jsi to popsal hned na začátku, viděl bych to v Javě na 2-3 večery. Nic složitého
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 12. 2. 2016 15:54

Pokud chceš dělat GUI, pak se Javě vyhni.
Jestli máš základy C, na VC případně C#.
Jestli preferuješ Pascal, pak Delphi.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod powlcz 12. 2. 2016 16:08

Styděl bych se bakalářskou práci dělat v Delphi.

Co se týče Java GUI na itnetwork.cz je pěkný tutoriál pro Java Swing http://www.itnetwork.cz/java/swing/swin ... ace-swing/

Zkrátka, Java a C# je to dost easy
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 12. 2. 2016 19:25

powlcz píše:Styděl bych se bakalářskou práci dělat v Delphi.

Proč? Protože výsledkem Delphi je malý samostatný EXE, který není závislý na žádném runtime, vnášejícím do systému pouze bezpečnostní díry? Já jsem zase alergický na cokoliv, co má něco společného s JavaRuntime. Přeju ti, abys nemusel udržovat síť s aplikacemi, které jsou na tom paskvilu závislé. Jedna aplikace potřebuje určitou verzi a novou dát nesmíš, jiná aplikace ti nepoběží, protože nemáš nejnovější verzi. Java Runtime installer a jeho automatický deployment a aktualizace v síti je kapitola sama o sobě.

powlcz píše:Co se týče Java GUI na itnetwork.cz je pěkný tutoriál pro Java Swing http://www.itnetwork.cz/java/swing/swin ... ace-swing/

Zkrátka, Java a C# je to dost easy


Tutoriály existují na cokoliv. Klidně to může napsat v C a WinAPI, v PowerShellu, Javascriptu. Důležité jsou aktuální znalosti, aby dostal výsledek za cenu co nejmenší námahy.
Já bych se styděl zase dělat cokoliv s uživatelským rozhraním v Javě. Java na klienta nepatří, její síla je úplně jinde.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Krakatoa 12. 2. 2016 19:39

Přesně jak psal Wikan, udělej to v tom, co ovládáš a co to svede.
Já umím jen autoit a php (+html5), takže bych to dělal buď v autoitu nebo v php (+html5).
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod powlcz 15. 2. 2016 14:49

S tím co psal p. Fiala v zásadě souhlasím, takže tak.

K té delphi jsem to totiž myslel jako tak, že člověk bude prezentovat i zdrojové kódy a z delphi se nikdo na zadek asi neposadí. Ale v zásadě ano, je to jedno, hlavně to co Vám jde, když je to alespoň něco (jakmile ale člověk zvládne základy OOP atd. tak je schopen se lehce překonvertovat na libovolný vysokoúrovňový jazyk - to měla být hlavní myšlenka)
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior

Odeslat příspěvekod worrapS 16. 2. 2016 19:35

JanFiala píše:Pokud chceš dělat GUI, pak se Javě vyhni.
Jestli máš základy C, na VC případně C#.
Hovadina. Cčko nemá s C# nic společného. Procedurální vs OO, přenositelný(s trochou snahy) vs problémy s .NET verzemi.. Principielně C# vychází z Javy a i dnes, po 15 letech odděleného vývoje obou jazyků, jsou si podobné jako vejce vejci.

JanFiala píše:..runtime, vnášejícím do systému pouze bezpečnostní díry.
Tvoje banka má na 99% backend v Javě. Tolik k bezpečnosti.

JanFiala píše:Já jsem zase alergický na cokoliv, co má něco společného s JavaRuntime. Přeju ti, abys nemusel udržovat síť s aplikacemi, které jsou na tom paskvilu závislé.
Oraclí updater Javy ti nikdo nenutí. JRE je binárka jako každá jiná a tazateli bude stačit aby byla ve stejném adresáři s jeho programem. Případně to napíše jako požadavek pro spuštění a nazdar.

Javou nic nezkazíš. Parser/konvertor čehokoliv se dá samozřejmě napsat i v Cčku, ale v Javě to budeš mít desetkrát rychleji. GUI si nataháš myší, pro tvoje účely je úplně jedno jestli to bude JavaFX, Swing nebo něco jiného. Odpadnou problémy s přenositelností.

Ale jestli je ti přes 50 let, použij Delphi :D
Pracovat s počítači je docela otrava. Vůbec, pracovat je otrava. Možná to nakonec s těmi počítači nebude až tak zlé.
worrapS
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 16. 2. 2016 21:12

worrapS píše:Tvoje banka má na 99% backend v Javě. Tolik k bezpečnosti.

Stačí umět číst. Já jsem nepsal nic proti backendu, psal jsem o tom, že Java na klienta nepatří. A k tou backendu, spravoval nebo nastavoval jsi někdy to, na čem ten backend běží? Tomcat, GlashFish?

worrapS píše:Oraclí updater Javy ti nikdo nenutí. JRE je binárka jako každá jiná a tazateli bude stačit aby byla ve stejném adresáři s jeho programem. Případně to napíše jako požadavek pro spuštění a nazdar.


Je vidět, že jsi se o žádnou síť nestaral. Jinak bys takovou hloupost z pusy nevypustil. Tím jen obcházíš to, že runtime je z bezpečnostního katastrofa a Oracle není schopný dodat verzi, která by se dala přes active directory rozumně aktualizovat. Zřejmě se vyžíváš v tom, že si na síti uměle a vědomě vytváříš bezpečnostní díry a centrální správu sítě nahrazuješ flekováním jednotlivých stanic.

worrapS píše:Ale jestli je ti přes 50 let, použij Delphi :D

Tvé předchozí reakce pouze svědčí o tom, že ti chybí ještě hodně zkušeností. Ale k tomu se možná časem dostaneš...

Tohle je můj poslední příspěvek zde. Tazatel ať si vybere jazyk, ve kterém se cítí co nejsilnější v kramflecích a bude schopný v něm seminárku zpracovat.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod worrapS 17. 2. 2016 18:07

Tos napsal po pěti pivech? :shock:

Copak tazatel potřebuje něco instalovat či spouštět po síti, používat aplikáč, AD, aktualizovat..? NE. Potřebuje lokálně spouštěný program, který výše uvedené vůbec nepotřebuje. Samotné JRE po síti nekomunikuje, pokud není spuštěno a není mu řečeno.

Takových starších inženýrů, kteří si myslí, že spolkli veškerou moudrost světa, znám hodně. Svoji úzkou specializaci mají zvládnutou a jejich zkušenosti jsou k nezaplacení, ale jinak technologicky zamrzli v devadesátých letech. Pak vykládají takové kraviny, jakože C je příbuzné C#.
Pracovat s počítači je docela otrava. Vůbec, pracovat je otrava. Možná to nakonec s těmi počítači nebude až tak zlé.
worrapS
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod silenyJohn 17. 2. 2016 18:33

powlcz píše:K té delphi jsem to totiž myslel jako tak, že člověk bude prezentovat i zdrojové kódy a z delphi se nikdo na zadek asi neposadí.

Som nevedel, ze podstatne je, ako vyzeraju zdrojaky a nie samotna funkcnost programu. Vo vsetkych vyssich programovacich jazykoch to vyzera +- rovnako, ked ma ohurit zdrojakmi, tak nech to pise v asembleri, z toho zarucene padnu na zadok.
silenyJohn
Junior

Odeslat příspěvekod powlcz 18. 2. 2016 10:50

silenyJohn píše:Som nevedel, ze podstatne je, ako vyzeraju zdrojaky a nie samotna funkcnost programu.


Jo jasně, pro mě za mě ať to udělá jako student vysoké školy třeba v mrtvym Flashi nebo v už od začátku pohřbeném Silverlightu
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 18. 2. 2016 11:47

Pouzity jazyk nema nic spolecneho s kvalitou algoritmu/kodu. Dokazu si predstavit opravdu dost argumentu proc to prave v tom Delphi klidne napsat, stejne jako spoustu proc to tak nedelat. Ani jedno bych, nevyrkl bez detailnich znalosti situace.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků