Výběr SSD řešte jen zde!

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod s-l 20. 4. 2016 16:27

Mohl by mi někdo "přeložit" závěr tohoto článku.http://www.svethardware.cz/intel-uvadi- ... zich/42185
Myslím to o spolehlivosti a ochoty Intelu uznat případnou reklamaci - nějak jsem to nepochopil :-)
Tohle se mi zdá s 5ti letou zárukou už slušná cena https://www.alza.cz/intel-540s-m-2-240g ... d=18856087
Děkuji za odpověď
s-l
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zivan 20. 4. 2016 17:13

Bude to stejne jako ma treba Samsung, kdy je zaruka napr. pro 120GB a 240GB 850 EVO omezena na "5 let nebo 75 TBW". Kdyby se ti tedy povedlo zapsat 75 TB za pul roku, tak mas po zaruce.
http://www.samsung.com/global/business/ ... _Czech.pdf
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 22. 4. 2016 15:39

Petr. Zadny takovy univerzalni mysoidni SW neexistuje a s otevrenym standardem ONFI umim cist nektere modely a serie NAND pres programator s virtualni seriovou linkou. Rikam cist, zkoumat, nikoliv obnovit. Chce to dokumentaci, optimalne pristup k engineerung samples (fw) a trpelivost. Stejne jsou mrtve, tak proc si nezkusit hrat. Bez vysekani nezjistis serii, nevyhledas dokumentaci a nemuzes upravit FW, kdyz se nepovede a znovu opakuji, jedna se o hardcore operaci, tak z toho mas bricknutou zarazku pod dvere. M550 a SP920 jsou v nekterych seriich identicke, staci drobna uprava a jde to tam nacpat nasilim (pozor, musim se zmeni jeste pred flash upravit dekodovaci tabulka). It works! ... ovsem podotykam, ze se nejedna o trivialni zalezitost, opak je pravdou a ne kazdy ma pristup k nastandardnim informacim, samples a rad se v tom stoura.

sawagee vybiras funkcni disk, nebo delas konkurz na Star Wars. Pokud to ma byt konkurz, potrebujes jednoho opaleneho, jedno zluto-cerveneho, jednoho stejne orientovaneho a jednu silnou feministku. Nejlepe nestanardni, tedy takovou, u ktere si nerdi nevyskrabou oci a mela by optimalni proporce. Lightsaber muze drzet jako prase kost, ale bude to fungovat. Nebo vybirej SSD tak, aby fungoval a vrele doporucim (dokud jsou) disky postavene na Toshiba A19nm TM NAND D2 napr.: PS3110-S10 Qc 64@16 8ch PFM+ ... konkretne Kingston HyperX Savage, KC400, ale i starsi KC300 poslouzi dobre, stejne jako Vector 180 apod. Intel 535 neni Intel, nybrz referecni LSI Driven SF2281. O Toshiba NAND A19 jsem se na foru rozepisoval a opakovat se nebudu. SP920 ma svou silu v tom, ze je to vlastne preznaceny M550 s odlisnym FW, Transcend 370S neobycejne obycejny ... nakonec zalezi na pouziti. Dobre disky jsou, ale v zaplave ruzneho konzumniho smejdu se musi trochu hledat.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sawagee 22. 4. 2016 17:45

Ďakujem Matysek.

Bud zoberem Kingston HyperX Savage alebo SP920, ja len potrebujem aby mi to so základnou doskou GA-P55A-UD4 (rev. 2.0) , RAM Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP, i7 870, fungovalo ako ked som tam mal to EVO ono to slo aj rýchlo ako ja nie som dáko extra narocny uzivatel .. ja PC primárne len na WEB pouzivam .. youtube a videa v 4K rozliseni a tak tiez sledujem BluRay filmy

Ide mi o to aby bol start OS rýchly a aby sa mi bleskurychlo nacitaly karty v prehliadaci chrome ako predtým ked som tam to EVO mal .. proste klikol som a 20 kariet hned nacitanych a pekne otvorených a necakal som ako teraz ked tam mam klasicky HDD .. vtedy hned po surovom starte som dal otvorit chrome a hned ani nie 30sekund od stlacenia spustenia PC som surfoval na webe a teraz je to katastrofa tak preto dake SSD co by mi zrýchlilo OS. ked ze EVO tu nemá skoro nikto rád tak si dám povedať a budem vyberat len s vyssie spomynanych a ten Kingston Savage vyzera celkom dobre co sa rýchlosti tyka.

Mna ako lajka nezaujimaju dáke veci co ten SSD obsahuje ake technologie to ma alebo nema ja len chcem aby vsetko fungovalo ako ma a je mi jedno kto to vyrobil ake pamate su pouzite alebo nie su .. ide mi ako beznemu lajkovi o to aby vsetko fungovalo ako ma.

Takze PC mam cisto na WEB a bluray filmy .. nijaku extra narocnu pracu na PC nerobim. len chcem aby bola odozva co najrychlejsia vzhladom na parametre pocitaca . ja viem nie je to najnovsi procesor od intelu ani najnovia doska ale i7-870 mi postacuje na web a sledovanie filmov preto uz len ten HDD mi brzdí celkkovy vykon a preto som chcel len radu co by sa dajme tomu ku konkretnej doske a CPU hodilo
sawagee
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 22. 4. 2016 19:42

Pokud ti nevadí omezení dané deskou (SATA II - a ne, přes řadič Marvellu bych se na to vyprd), tak není problém, klidně vem SP920. Pokud ti to stačit nebude, tak vem dva disky do RAID 0 .. já jsem to tak na předchozí konfiguraci s GA-P55-UD3R / i5-750 měl, byť měl jsem v RAID 0 dnes již nevyrábějící se Samsung 830 series (a ty mi slouží doteď v další sestavě) a byl jsem spokojen.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sawagee 22. 4. 2016 20:21

Aha takže to moze byt aj tým že ten Marvell radic robi problem co ?.. lebo som si myslel predtym som mal klasicke HDD zapojene v 6 modrych SATA II portoch a SSD 840 EVO som dal do jedneho bieleho a v biose som zmenil radic z IDE na AHCI a aj preto leboten radic to dako dobre nevie tak mi mohlo zamrzat PC. Neskor som skusal zmenit rezim z AHCI a IDE dane SSD v SATA III ale PC uz absolutne vobec nenabehlo.

Takze milsimir chces mi povedat ze asi pri tejto doske bude lepsie ked SSD zapojim klasicky len do SATA II portu s oznacenim 0 teda do uplne prveho a necham v biose IDE mod ? .. SSD bude s nim spolupracovat viem ze rychlosti budu maximalne co podporuje SATA II ale stalke to je rychlejsie ako klasicky HDD.

Lebo ako ked to cez SATA III islo tak to bola parada aj v samsung magician ked som dal ten speedtest tak pekne 3000 MB/s zapis a to iste aj citanie . ako niekedy sa mi stalo za aj tyzden siel PC uplne v pohode a inokedy aj po par minutach zamrzol nasledoval restart a mal som problem rozbehat system.

takze koli stabilite bude asi lepsie ked to dam len cez sata II ze ?

Ako na prácu mám cisto mac book pro 13" retin ale toto PC je starsie ale nevidim vyznam koli filmom a obcasnemu prehliadaniu internetu upgreadovat celu zostavu preto to riesim len formou SSD.

Inak dakujem za radu nevedel som ze radic marvell moze robit pri tejto doske take problemy. som si myslel ze chyb bude niekde inde . ze som v biose daco zle nastavil alebo ze zdroj neutiahne 6x HDD +1x SSD + 3x externe HDD.
sawagee
Junior

Odeslat příspěvekod pointops 23. 4. 2016 00:26

KINGSTON ssdNOW 240

Rozhodl jsem se pro upgrade disku do notebooku - na SSD. Jelikož tam mám 500 GB, tak se mi 128GB zdálo málo. Nyní ne, spíš do budoucna, čeká mě delší cesta služební a nechci tam tam nic řešit. Za 1650,- ssdNOW 240 GB. No, při té ceně jsem se lekl, zdali to nemůže být ještě ten s nedobrými paměťmi. Přečtené mám tohle:
http://www.anandtech.com/show/7763/an-u ... icron-nand
http://diit.cz/clanek/pomaly-kingston-s ... sty-vykonu
http://diit.cz/blog/uz-se-kingston-ssdnow-v300-polepsil

Testovat nemám jak, než že to připojit do stolního PC, a porovnat mezi A-data SP920SS, co jsem kupoval v létě. A od vánoc, kdy jsem objevil tohle fórum, si honím, ehm, ego, jak jsem moudře vybral. :roll: Desktop není žádný trhač rekordů https://ctrlv.cz/shots/2016/04/23/601S.png

Screenshoty tady:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Snažil jsem se to nastavit podle těch článků, jak to správně interpretovat vlastně nevím. Stropy okolo 250 MB/s odhaduji na omezení systému, nikoliv disků. Zaráží mě ale hodnoty write u A-data. Nemám něco vyloženě špatně?
p\o.
pointops
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 23. 4. 2016 07:32

sawagee: Zapoj to klasicky do SATA II portu a v BIOSu zapni AHCI, nikoliv IDE. A vše by mělo být OK. Rozdíl mezi SATA II / III poznáš max. v hustokrutočíslech, ale při běžné práci by to nemělo nijak extra omezovat (a pokud ano, dokup druhej disk do RAID 0 ... ). Ty dodatečný řadiče od Marvellu ... já jsem s tím měl jen a pouze špatné zkušenosti. Na systémový disk absolutně nevhodné, na cokoliv jiného - OK.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod imorfin 23. 4. 2016 09:38

chtel jsem se zeptat, jestli je nevadi, kdyz k disku neni dodavan software od vyrobce na seldovani kolik se zapsalo, firmware a tak(konkretne myslim HyperX Savage) nebo je to jedno? Diky
imorfin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sawagee 23. 4. 2016 11:19

milsimr: dakujem dnes som objednal ADATA Premier Pro SP920 256GB, zapojím hoteda do SATA II. ako mne až tak nejde o čísla len odozva aby bola lepšia ako u klasickeho HDD. Lebo ked som mal to SSD v SATA III co ma radic od Marvellu tak mi PC zamrzalo aj pod W7, W8, W8.1 a W10. skusal som kadejake kombinacie HDD vypojene a nechat len system na SSD a vzdy to po dlhsom alebo kratsom case spravilo . takze ako hovoris asi najistejsie bude to nechat v SATA II a dobuducna to SSD sa bude hodit aj do novsej zostavy, ktora bude uz plne podporovat SATA III:

Lebo aj na stranke vyrobcu v specifikaciach je poznámka ze:
"SATA3 SSDs are not recommended for use in RAID 0 mode on Marvell SE9128 ports."

Ide mi o stabilitu a relativne rychlejsiu odozvu ako pri klasickom HDD, pride SSD nahodim ho do bedne dam tam W7 profesional 64-bit a uvidim ako to pojde
sawagee
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 23. 4. 2016 12:04

SATA III v podání Marvellu na tvé desce = čirý marketing. Interně je totiž na P55 připojen pomocí PCIe x1 s propustností 2.5 GT/s, což znamená maximální průtok dat v jednom směru 200 MB/s. Ač je Intel "jen" SATA II, bude to na něm v reálu až o třetinu rychlejší.

Zamrzání bych přičítal ovladači.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misojogi 24. 4. 2016 02:24

pozeram - precital som to dozadu po stranu 240
ze dookola sa tu radi kupit tieto SSD
Transcend 370
Adata 920
intel 530
Kingstone savageX


problem je v tom ze by ma zaujimali aj rozdiely medzi uvedenymi diskami (ktory z nich sa hodi viac pre ake pouzitie)
a tak isto aj nahrady za ne pretoze zacinaju z nich byt nedostatkove tovary

napr ktore z tychto SSD by ste este doporucili aby mali porovnatelne kvality?
https://www.alza.sk/lacne-ssd-disky-2-5 ... 852255.htm
Nekupujte Samsung SSD 850EVO, je to smejd! (Pro je dobry no drahy) Ani nove Crucialy(ziadne BX ci MX / ani 100 ani 200) len starsie (500 a 550)
Odporucane SSD su:
Kingstone Savage. Kingstone KC300 alebo KC400
Transcend 370s
Intel 530 a starsie alebo profi
misojogi
Junior

Odeslat příspěvekod imorfin 25. 4. 2016 20:40

odpovite mi prosim na moji otazku? Dekuji.
chtel jsem se zeptat, jestli nevadi, kdyz k disku neni dodavan software od vyrobce na monitoring, kontolu firmware a tak(konkretne myslim HyperX Savage) nebo je to jedno? Diky
imorfin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m.kv 25. 4. 2016 22:27

Mě osobně je nějaký SW od výrobce ukradenej. Disk buď funguje, nebo ne. SSD už dávno není ta drahá nedostupná věc. Je to spotřební zboží stejně jako HDD. Prostě používám a důležitá data zalohuji.

Edit: co se týče FW a ovladačů - řídím se heslem - co funguje neřeš, pokud ti něco schází, tak prolez change list a pak řeš.
m.kv
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod imorfin 26. 4. 2016 06:15

jo, dekuji
imorfin
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků