Instalace W7 - zdánlivě neřešitelný problém...!?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod m.kv 16. 7. 2016 22:46

Krakatoa: Já to myslel, jako, že jsi mu s tím pomohl ;-) Proto jsem psal ať jí použije znova.
Ten tip na PCIe NVMe SSD zní zajímavě.
Přiznám se, že jsem specifikace toho notebooku nehledal, bral jsem to běžný Sata
m.kv
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Štěpy 16. 7. 2016 23:07

Ne ne kdyz tam byli puvodni w10 tak to pres uefi slo jak se secure bootem tak bez nej ale kdyz jsem je chtel spustit prez legasy tak to prave neslo a delalo to to same jako ted u tech w7....tak me napada ze kdyz jsem ten ntb koupil tak jsem to jen tak zkusil prepnou na legasy a to myslim w10 nabehli. Neni mozny ze jsem si treba neco prepnul v biosu?

Jinak ssd to nema jen obyc "hybridni" disk ... nevim v discich se moc nevyznam
Štěpy
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 16. 7. 2016 23:13

Vrať Bios do default stavu, pak přepni do legacy a vypni secure boot. Nic jiného. Zkus znova nainstalovat s odebráním všech oddílů na disku.
m.kv
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Štěpy 17. 7. 2016 09:18

To je prostě divný, teď jsem udělal znova instalaci w7 a během instalace se taky ntb několikrát restartoval a takový to nastavení kde si člověk vyplňuje název pc heslo atd už taky jede z toho nainstalovanýho na Hdd ne? Pač to pokaždý najede vpoho jen pak má dojít k prvnímu spuštění a to prostě nejde...

http://www.jpeg.cz/images/2016/07/17/Vc62.jpg
http://www.jpeg.cz/images/2016/07/17/IAxG.jpg
Štěpy
Junior

Odeslat příspěvekod Štěpy 17. 7. 2016 16:56

Tak jsem to vzdal a nahodil z5 win 10 :( potřebuju pc k práci tak nemám čas zkoušet ty w7 ale díky všem za pomoc! Zdar.
Štěpy
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 19. 7. 2016 08:30

A podporuje vůbec ten Dell Windows 7? U některých Inspironů je totiž podpora jen pro Desítky. Já žádný Dell 7550 s W10 Pro nemůžu najít teda, ale možná jsem kopejtko.. Pokud Windows 7 podporuje, nechce se mi věřit, že by jejich instalace byla takovým peklem. Mechaniku už to samozřejmě nemá, protože trendy je nyní štíhlost a výrobci usoudili, že duhové kotoučky už stejně nikdo nepoužívá. Samozřejmě můžete nadávat na tupost Sedmiček, ale je to trochu alibismus, nemyslíte? Pokud výrobce deklaroval jejich podporu, měl by taky jejich instalaci co nejvíce usnadnit. Já tady nebudu machrovat, taky nevím, v čem je problém, ale jestli to opravdu má co do činění s USB 3.0 porty, tak je od výrobce opravdu "geniální" tah osadit jen 3.0, a nutit BFU, aby je musel integrovat do instalačky. Jaký to má smysl? Jaký má smysl, že něco má podporu něčeho, ale donutit to, aby to s tím fungovalo, vyžaduje hodiny času, IQ tří Sheldonů Cooperů a nervy jak ze železa? Fakt super, být Štěpym, rozmlátil bych ten stroj na maděru.

A neberte to jako výsměch, kolegové, ale myslím, že ta instalace by dala pokouřit i vám, daleko zkušenějším. Takže je u Dellu něco špatně, myslím, že by to dalo zabrat i jim, přímo technikům. Nemůže to být tím, že to vyžaduje instalaci "dellích" Sedmiček? Neposlali by z Dellu zdarma DVD/flashku s downgradem na Sedmy? Kam se poděla intuitivnost a snadnost? Nechť je toto vlákno poučením, že ne každý pokrok (jen USB 3.0, absence DVD mechanik, i když to možná tímhle vůbec není) je ku prospěchu a skutečným pokrokem. Já za tím vidím i snahu nutit Desítky, protože než podstupovat tohle šílený martýrium, raději spousta uživatelů zůstane na W10. Nejvíc odpovídá asi tohle:

https://www.czc.cz/dell-inspiron-15-755 ... 68/produkt

Tady to taky nerozlouskli:

https://www.reddit.com/r/techsupport/co ... _new_dell/

Já osobně bych dnes stroj jen s trojkovým USB a bez mechaniky nekupoval. Ano, machruji, do doby tohoto vlákna jsem o tom, že Windows 7 potřebují ovladač USB 3.0 neměl ani páru. Ale už dříve jsem četl, že někomu nechce systém v USB 3.0 bootovat, jindy to zase byla vybíravost na flashky. Proto je dobré pamatovat na to, že nikdy nevíte, co budete chtít, co se bude hodit, a tohle vlákno by si měli přečíst i páni redaktoři z Živě, když tvrdí, jak jsou USB 2.0 zbytečné, totéž optická mechanika, vždyť každý má doma externí, že ano? Štěpy zkrátka udělal chybu - měl nejdřív pogůglit nebo koupit stroj rovnou s W7. Ale přiznávám, že mě by to taky nenapadlo a že když výrobce deklaruje jejich podporu, ovšem 95% lidí není schopno si je svépomocí nainstalovat, je asi něco špatně.

Protože mě tenhle problém dost zajímá, objevil jsem tohle:

http://dellwindowsreinstallationguide.c ... tionality/

Mrknul bych na položku "Miscellaneous devices". On je totiž problém vše chápat a udělat správně, na tohle je sice super Rufus, ale podezřívám ho, jestli nevolí souborový systém (GPT/MBR) ne podle nastavení výklopnou šipkou, ale podle toho, na jakém stroji ta flashka vzniká. Pokud bych chtěl udělat bootovatelné USB s Windows 8/10 a s GPT na stroji s Windows XP/7 a MBR, povede se mi to? Ideální by bylo, kdyby měl Štěpy ještě nějaký funkční stroj, nejlíp s Windows XP/7, na něm si nechal udělat přes Rufus instalačku Sedmiček, u Dellu následně zapnul ten USB Bug a vidělo by se. Myslím, že se zdaleka nevyčerpaly všechny možnosti, ale je to teda porod, pánové.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Štěpy 19. 7. 2016 19:18

Jako jo byl jsem naštvanej ale zase myslim že se stávaji i horší věci :D a už si začínám pomalu na W10 zvykat ;) Rozhodně to nevnímám jako chybu, alespoň jsem se něco přiučil v oblasti IT :D :D :D ... koupil jsem přesně ten ntb na kterej si dával odkaz a můžu říct že poměr cena/výkon je slušnej. Jinak problém s ovladačema USB 3.0 jsem vyřešil i s tou změnou "formátu" HDD na MBR ale pak je tam prostě nějaká zrada...
Štěpy
Junior

Odeslat příspěvekod Ceeper 19. 7. 2016 21:49

Přesně tohle jsem na jednom Dellu řešil a postup je v podstatě jednoduchej, teda pokud máš po ruce další počítač s USB 2.O ;-)
Stačí připojit HDD z notebooku místo HDD v druhým PC a na něm rozinstalovat W7. V okamžiku, kdy proběhne první restart (na disk se nakopírujou data, ale systém se nijak nepřizpůsobí HW), PC vypnout a HDD dát zpět do noťasu. Notebook normálně nabootuje a instalace doběhne bez problémů. Už jenom dodáš ovladače a vše šlape :-)
Nic neumim, v ničem se nevyznám, ale do všeho se neomylně nacpu :)
Ceeper
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků