DSL 20Mbit výběr

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod milansokol 8. 9. 2016 00:23

Zdravím,
vybírám DSL připojení k internetu a rozhoduji se mezi O2, Český bezdrát a nebo Air Telecom(Ufon). Rychlost mám ověřenou, že maximálně na mé tel. lince je 20MBit a proto vybírám pouze tuto maximální rychlost.
Jde mi hlavně o cenu. Moc dobře nechápu, proč každý tu službu nabízí za trochu jiné peníze, když v podstatě je to služba na chlup stejná a ničím se snad neliší ne? (vše jede na drátech od O2 a tak rychlost bude asi u všech stejná) Liší se to jen dobou úvazku a nepatrně cenou za modem. Nebo se mýlím a jsou tam i jiné parametry?
U Ufona si nejsem úplně jistý, jestli na mé adrese je možné zřídit, ale předpokládám, že jede všude, kde má O2 rozvody. Český bezdrát se mi zase zamlouvá s tím, že nabízí smlouvu bez úvazku. U O2 zase je možné snad za určitých okolností získat modem zdarma.
Koho by jste zvolili?

děkuji za rady
milansokol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 8. 9. 2016 06:34

Tomu se říká obchodní politika.

Ty služby se lišívaly agregací a upload rychlostí, taky byl rozdíl, kolik zákazníků měla daná firma v regionu, protože ta agregace nemusela být naplněna. Teď už jsou agregace a upload všude stejné?
Tradovalo se, že u O2 bývaly rychlejší reakce na reklamace, když něco nefungovalo.

(kabely už myslím nepatří přímo O2, ti si je taky pronajímají. Vlastnictví kabelů bylo hned po revoluci odděleno od (tenkrát) Telecomu, aby byl rozbit monopol a mohla vzniknout konkurence)
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milansokol 8. 9. 2016 09:01

Tak agregaci mají 1:50 a Český bezdrát 1:45 a ten má i nejlevnější měsíční paušál. Jedná se o malou vesnici, takže asi tam nemá smysl agregaci řešit že? Soused má O2 a nestěžuje si na kvalitu a rychlost. Akorát cena je zřejmě nejvyšší a dá se právě u Českýho bezdrátu nebo Air Telecomu sehnat levněji.
Pořád se snažím přijít na nějaké ty rozdíly - ještě mi napadlo možná ohledně dodávaných modemů a jejich kvalita. Potřebuji hlavně dobrou a výkonnou wifi, na kterou se bude připojovat někdy i třeba 6 lidí najednou.
milansokol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 9. 9. 2016 12:17

...ještě mi napadlo možná ohledně dodávaných modemů a jejich kvalita.
Zaujimalo by ma o aku kvalitu ti ide
...dobrou a výkonnou wifi
Co je to dobra wifi a ako sa ma chapat ta vykonna wifi?
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod polda 9. 9. 2016 12:28

Zrovna wi-fi modem tzv.zdarma bude nic moc.

Pokud to pojede na stejných drátech ,stejnou rychlostí tak vem toho nejlevnejsiho.
Na dům si stejně prikoupis lepší wi-fi router.
polda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saruman 9. 9. 2016 13:56

aDSL 20 Mb/s. Dosť záleží na vzdialenosti od ústredne (dslamu). Najlepšie bude vypnúť wifi na dodávanom zariadení (nech slúži len ako modem) a zakúpiť kvalitný wifi router.
saruman
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milansokol 14. 9. 2016 11:16

Kvalitní wifi myslím to, aby bylo dostupné po celém malém jednopatrovém baráku. Bude využívat zhruba někdy až 7 lidí najednou(vše přes mobil nebo tablet). Bohužel víc než 20Mbit mi to na té adrese neukazuje a jiná možnost na té adrese není jako třeba kabelovka. Nejlépe, pokud by se nemusel dokupovat k tomu ještě router a postačil by modem od providera.
Využítí internetu: převážně komunikace jako Skype, sociální sítě, web..
Mám možnost modemu Zyxel VMG1312 B30B. Myslíte, že to tento modem utáhne? Jinak mi vychází zatím nejlevnější Český bezdrát, ale neznám nikoho, kdo s nimi má zkušenosti. Zatím na mne svým jednáním působí lehce amatérsky.
milansokol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 14. 9. 2016 12:29

To je právě to co nepůjde. Provider ti přece nedá modem za 5t. Pokud chceš kvalitu, musíš si router při koupit nebo aspoň switche,tak to prostě je. Modem od providera v hodnotě 500,- ti nemůže udělat tu samou službu jako router od 1000 a výše kč. Že provider tvrdí že hodnota modemu je 2t je jen víra o kterou příjdeš až tu krabičku uvidíš.

Tak zrovna tenhle zázrak ma užitečný dosah tak 10-15 m v bytech, a wi-fi trpí na výpadky,kdy je připojen jen jeden a ostatní mají smůlu a tak se všechno restartuje dokola. Až to kolečko absolvujes popaty tak si půjdeš koupit samostatný router.
polda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milansokol 14. 9. 2016 20:44

A opravdu když pořídím router třeba za těch 5000 Kč, tak tam je tak znatelný rozdíl, že to pokryje celý dům? Jde mi o to, abych tam nemusel dělat nějaké složité "instalace" jako různé opakovače a já nevím, co všechno. Aby mi nevyšlo pokrytí malého domku na desetitisíce. A nebo to je prostě normální a kdo chce mít pokrytý celý domek, tak zkrátka se této investici nevyhne?
milansokol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod avalonboy 14. 9. 2016 22:21

My mame dsl cez wia. Taky to jede cez o2 kable. Je to taky bez zavazku jako predplaceny internet na mesic. Router zyxel za 1000 kc. Maji 24 hodinovou podporu cez chat a mobil a to cesky bezdrat nema. Zyxel nepokryje celej dum. Nam napriklad ani neprojde signal cez silnejsi zed na nektere mista na zahrade. Ono jeden router nikdy nepokryje celej dum. Ani nemuze router vysilat tak silnej signal kvuli zakonum. Ale k zyxelu se da lan kablem pripojit dalsi levnejsi napriklad tp link router a potahnut ho na druhou stranu stranu domu a vytvorit novou sit . nebo vypnout wifi na zyxelu a kablem pouzivat tp link router a dokupit opakovace. Vim ze opakovace se zyxelem moc nepracuji. Bohuzel zyxel je potrebny kvuli dsl mit.
.
avalonboy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radeksss 15. 9. 2016 07:47

milansokol píše:A opravdu když pořídím router třeba za těch 5000 Kč, tak tam je tak znatelný rozdíl, že to pokryje celý dům?


Nic nekupujte, vemte ten router za tísícovku (který stejně vzít musíte) a uvídíte... a teprv potom něco řešte.

Vysvětlení: To co Vám to pokreje je NEpredikovatelné a silně záleží z čeho ten dům je, ročním období (protože stěny nasávají/odpařují vodu), atp. Pokud router nepokreje kvalitně celý dům, tak kupte za nějakých 8 stovek AP, umístěte ho na vhodné místo a spojte ho s routerem pomocí UTP kabelu. Uvažovat o routeru za 5 tisíc jsou vyhozený peníze, který nevyužijete a 100% pokrytí Vám to stejně nezaručí.

7 lidí na mobilech/tabletech aDSL 20 Mb/s omezovat nijak nebude, pokud budete v dostatečně krátké vzálenosti od ústředny a pokud těch 7 lidí současně nebude pouštět něco z Youtube a podobně.
radeksss
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků