DUID routeru

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pety 23. 9. 2016 08:36

Ahoj, je nějaký způsob, jak zjistit DUID routeru? Nemá telnet a nejsem ISP, abych mohl lézt do logů na DHCP6 serveru...

Díky.
Pety
Junior

Odeslat příspěvekod Nargon 23. 9. 2016 09:05

Zřídit si vlastní DHCP6 server a k němu ten router připojit. Pak to vyčteš v logu.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod remet 23. 9. 2016 09:38

No, netusim sice na co potrebujes DUID routeru. Predpokladam, ze router zaroven dela i RA i DHCPv6. I na mem routeru mi chvilku trvalo nez jsem ho nasel a nikdy jsem ho na nic nepotreboval (/var/db/dhcpd6/dhcpd6.leases), ale nikde jinde se nevyskytuje a ani klienti ho nikde neuvadi (Event Log Windowsu).
Jinak pokud by ti nejak obstojne fungovalo DHCPv6 se statickymi adresami u klientu s vice sitovkami (typicky LAN+WiFi), tak bych rad videl konfiguraci...
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod soban 23. 9. 2016 15:06

DUID routeru je nesmysl k čemu ti to bude?

Pokud potřebuješ přistupovat na PC z internetu klidně ti stačí IPv6 přidělené pomocí RA ty jsou vždy stejné založené na prefixu (ten znáš) a MAC síťovky (tu taky znáš).

A aby jsi si to pamatoval klidně si to můžeš hodit do DNS serveru pod nějaké jméno.....

Asi by chtělo popsat čeho se snažíš dopátrat.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pety 23. 9. 2016 17:36

Nepotřebuju se dopátrat, potřebuju komunikovat s ISP, který tvrdí, že moje DUID má povoleno používat jeho DHCP6, a ono to nefunguje. Vyměnil jsem router a u něj se moje DUID údajně nezměnilo. Napsal mi ho, ale já nemám možnost to nijak ověřit, tak pátrám. Po výměně routeru by se ale mělo změnit.
Pety
Junior

Odeslat příspěvekod soban 23. 9. 2016 18:54

DHCP6 od ISP nepotřebuješ vetšinou se to používá pro zdělení DNS serverů které při autokonfiguraci se nezdělují (prostě PC nemá jak DNS zjistit).

S DHCP6 jsou někdy problémy, ale autokonfigurace by měla fungovat bez problémů. A DNS si můžeš zadat ručně.

Jinak to že se DUID nezměnilo bude asi tím že routery neumí nebo je vypnuté tam DHCP6 a to DUID bude z PC které se snaží získat IPv6 i přes DHCPv6.

Jseš si jist že máš router správně nastaven? Některé routery ještě neumí všechny možnosti co IPv6 umožňují i když v návodu podpora IPv6 je zmíněná.

Asi by to chtělo bavit se konkrétně co za údaje jsi dostal od ISP a co si máš na routeru nastavit, a co za router máš.

Jinak normální test pro tebe bude když připojíš PC přímo na linku od isp a použiješ nejnovější live linux tak musíš potom IPv6 bez problémů dostat.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pety 23. 9. 2016 21:39

Autokonfigurace mi nedá DNS6, přesně. Znamená to nastavovat ho ručně v klientech, což ve Windows není problém, ale v mobilech a tabletech je to holá utopie a ty pak mají na netu místy potíže. Třeba stáhnout offline mapy.cz do Androidu znamená IPv6 vypnout - kdyby šel vypnout trvale, netrápilo by mě to. Nejde.
Dokud jel ISP IPv6 pokusně a měl DHCP6 otevřený pro všechny, tak to fungovalo jedna báseň. Pak ho omezil podle DUID a jsem v riti.

Jaké jsem dostal od ISP údaje? Že mám u nich IPv6 povoleno a mělo by mi to jet přes DHCP6. A když jsem si stěžoval, že mi to nejde, tak mi napsali, jakou adresu dostávám a na jaké DUID. Ano, já ji dostávám, když to přepnu na autokonfiguraci. Kdyby v tom pitomém routeru šlo nastavit DNS6 server, tak by to bylo OK. Jenže on tam sice nastavit jde, ale klientovi ho nepřenese - klientovi dělá DNS6 sám. A v případě autokonfigurace WAN to prostě nefunguje. Když dám autokonfiguraci i do LAN, tak mi to někdy nějak funguje, ale většinou ne. Teď mám Netgear R7000, ale s Netgearem WNDR4500 to bylo némlich stejné, jen tam nešlo DNS6 zadávat vůbec.
Pety
Junior

Odeslat příspěvekod remet 23. 9. 2016 22:32

RA umi v urcite konfiguraci davat i DNS, ale jelikoz ani DHCP6 ani RA neni ve tve moci, tak s tim moc neudelas. Apropo, co to je za ISP? Muj ISP mi sice dal jen /64, ale zase to bezproblemove funguje (samosebou s tou vyjimkou, ze pridelovani statickych IP je u DHCPv6 pitome a misto MAC zavisle na DUID).
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod Pety 24. 9. 2016 06:25

GrapeSC. Jinak bezva, ale s tímhle mám dlouhodobou potíž.

No, našel jsem v routeru chybu firmwaru - když mu po startu přepnu předávání adres do LAN na SLAAC a pak vrátím na DHCP6, tak začne dávat i DNS6, které mu předem nastavím a klienti jsou v suchu. Klienti pak mají DNS4 adresu routeru a DNS6 ty, co jsem mu zadal, ideální stav. Když je nastavím později, tak je nepoužije, a stejně tak to nedělá po normálním startu routeru. Zkusím napsat do Netgearu, ale to je taky na dlouhé lokte.

Stejně si myslím, že by s tím DHCP6 měli autoři návrhu IPv6 ještě něco udělat.
Pety
Junior

Odeslat příspěvekod remet 24. 9. 2016 22:04

Pety: No ono puvodne dokonce DHCP6 vubec v IPv6 byt nemelo stejne jako NAT6, jenze proste rucne nastavena IP nebo autokonfigurace, kde je vysledkem pseudonahodna IP proste nestaci - to prvni je nepohodlne a u vice stroju nerealizovatelne a to druhe efektivne eliminuje moznost se pripojit na dane zarizeni. No a vysledkem je pak to, ze spousta zarizeni chvastajici se podporou IPv6 umi jenom SLAAC a DHCP6 ignoruje, protoze implementovali IPv6 pred tim, nez se tam dostalo i DHCP6.

Za me, na to jak dlouho trval navrh IPv6, to neni uplne povedene a aktualne neni technicky mozne byt IPv6 only.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod Pety 25. 9. 2016 06:32

WNDR4500 klienta DHCP6 umí, dokud jel můj ISP v pokusném režimu bez omezení přístupu, tak mi to fungovalo. Předpokládal bych, že novější R7000 to bude umět taky. Zakopaný pes je určitě v tom, že ISP povoluje přístup k DHCP6 serveru něčemu jinému, než mám já, a není ochoten se v tom kvůli mně hrabat. Taky proto, že IPv6 považuje u sebe za vyřešené, zapnul jej všem, kdo mají jeho routery, dalším (jako jsem já) jen na zvláštní žádost, aby ušetřil na podpoře. A má pravdu, bez IPv6 se dá klidně fungovat ještě dalších pět let. Kdybych mu pohrozil odchodem jinam, bude z toho mít leda srandu, je tady široko daleko největší a nejlevnější.

Kdybych mohl nějak zjistit to DUID a ověřit si, že je jiné, než mi napsali, měl bych páku.
Nevíš o nějakém softwaru, který nainstaluju jako DHCP6 server a on poběží, použije adresu stroje, na kterém bude, a bude přidělovat adresy ze zadaného rozsahu bez další složité konfigurace? A aby bylo možné se podívat do logů na DUID klientů? O těchto věcech nemám přehled.
Pety
Junior

Odeslat příspěvekod soban 25. 9. 2016 19:50

Co vyskoušet router do kterého vrazíš OpenWRT?
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pety 26. 9. 2016 10:48

WNDR4500 - pro ten OpenWRT není. A R7000 - jeho DUID potrebuji zjistit.
Pety
Junior

Odeslat příspěvekod soban 26. 9. 2016 14:54

No tak si na wan toho routeru něco připoj co bude poskytovat DHCP6 server a z kterého to budeš moci přečíst?

Jak jsem psal router s OpenWRT, PC do kterého vrazíš DHCP6 server atd.....

Stejně ti to bude na ........

Prostě vyměň router za router který umí pořádně IPv6 a né tu parodii do které se nedá nic nastavit....

A aby jsi nevyhodil zbytečně peníze tak si skontroluj co ti ISP vůbec posílá tím že na kabel od ISP připojíš PC s linuxem a vyskoušíš zda IPv6 funguje OK a co se kam posílá....

Jinak nějak mi uniká proč by ISP mel kontrolovat DUID přece k kabelu od ISP připojím switch a naházím tam PC a každý by měl dostat pěkně IPv6 adresu a dostat se na internet.

Mě to připadá jak ISP co kontrolují MAC připojeného PC.

A jak zjistit DUID pokud ti to zařízení nikde v logu nepíše tak budeš muset wan odpojit a dát tam nějaké zařízení co bude dělat DHCP6 server a z jeho logu si pak přečteš co za DUID ten router posílá.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pety 26. 9. 2016 17:38

"ISP, co kontrolují MAC připojeného PC" - ano, ale to je přece běžné. Jde o peníze. ISP si hlídají, aby jejich služby nemohl využívat někdo, kdo si je neobjednal a neplatí za ně.

"Parodie na router" za víc než čtyři litry - teď jsi mě dostal. 99% domácností používá nějaký šmejdík za pár stovek. Schválně, který bys vybral ty - s výkonným WiFi s velkým dosahem (tedy s anténními zesilovači), s 802.11ac, beamformingem, slušně výkonnými USB porty a schopný přenést podstatnou část z 1 Gbps? Takový, kterému nepadá za první zdí rychlost WiFi na desetinu? Takový, o kterém si to nejen myslíš, ale můžeš to doložit nějakými testy?

"Připoj si něco, co bude dělat DHCP6" - děkuju, to mě napadlo dřív, než jsem sem psal původní dotaz. Co takhle doporučit nějaký jednoduchý software - tedy kromě OpenWRT, který nemám na co dát?
Pety
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků