VŠ notebook, stabilní 4 jádro, cena do 40

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kony123 16. 12. 2016 22:33

Zdravím,

vybírám si nový notebook, protože současný už mne začíná lehce vytáčet. Hlavní problém mého ntb je, že nezvládá můj multitasking. Mám puštěnou hudbu(spotify youtube), pracuji v office(word, excel, powerpoint i outlook jedou trvale), u toho třeba otřevřené adobe reader, do toho ještě tak 20 záložek chrome a jsem namalovanej.
Současný notebook má i5-5200u, pro mě absolutně nedostačují CPU očividně a tak vybírám stabilní 4 jádrový notebook.
Parametrově by měl mít minimálně 15,6", možná i těch 17,3" (je používán doma na externím monitoru s tím, že notebook je na stojánku a používán jako druhý monitor a na současný 15,6 v téhle vzdálenosti moc nevidím při full HD rozlišení, zmenšovat windows nechci). Do školy jezdím autem, velikost a váha do 2,5kg není problém.
Ano můj problém řeší PC + ntb do školy, ale takhle to (ne)fungovalo před tím notebookem, a nemám čas spravovat dva adresáře, překopírovávat věci a řešit, abych měl zítra s sebou, co jsem dělal doma na PC. Hodněkrát jsem něco zapomněl. Z tohoto pohledu mi notebook funguje dobře, takže rady typu "Kup si PC a do školy Thinkpad za 5 tisíc" prosím ne.
Nepotrpím si na herní blikátka, ale asi to jinou cestou nepůjde. Díval jsem na XPS 15, ale přijde mi, že to prostě to čtyřjádro v takové žiletce nemůže zvládat.
Asi rozumný základ mi přijde Acer Nitro - podle swarmovi recenze co jsem kdysi četl funguje dobře a nestojí zas tak moc. Nějaké námitky?
Kony123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Shitman 16. 12. 2016 23:42

Z toho co píšeš bych problém hledal spíš v RAM než v procesoru. Ne že by 5200u byl bůh ví jak super, ale rychlý disk a dostatek paměti by ti měly při tvé práci pomoct daleko víc než čtyřjádro.
The Shitman
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kony123 17. 12. 2016 00:21

Mám upgradovaný na Adata SP920 512GB a RAM je 8GB. Tam jde spíš o to, že při tomhle použití je to na hraně. Člověk bych chtěl něco ještě zapnout a prostě řeší pořád výkon...ono to spotify a chrome jsou nenažraný programy, ale než se omezovat na jiný software kvůli výkonu, tak raději koupím nový.

Myslíš si, že 8GB RAM je na tohle málo?
Kony123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod danpro 17. 12. 2016 00:28

Shitman mě trochu předběhl, chtěl jsem napsat to stejné. Otevřené věci mají co společného s pamětí, nikoliv podstatně s procesorem i když ho samozřejmě mohou trochu zatěžovat. Nezmiňuješ nic o tom, co by skutečně kladlo velké nároky na procesor. Jako třeba střih videa, hry apod. Takže nejdůležitější budou RAM, SSD a display. A stroj do 40? To už musí být mašina jak blázen. Podle toho co, ale popisuješ by ti tak mohl stačit ntb do dvacky. Pokud si tím přímo nevyděláváš a jde to z tvé kapsy, pak jsou to jinak vyhozené peníze. Morální úpadek je značný. Já už mám VŠ dávno za sebou a vystačil jsem si s Toshibou A10 s 3/4 Gb paměti. Pravda, to ještě nebylo Spotify coby žrout SSD (možná, že už to opravili). Jinak si vybrat něco konkrétního není přece zas takový problém. Chce to jen bádat po netu. A pamatuj, když je člověk mladý tak dělá hlouposti a když je starý tak také.
danpro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 17. 12. 2016 00:41

Kony123 píše:...ono to spotify a chrome jsou nenažraný programy, ale než se omezovat na jiný software kvůli výkonu, tak raději koupím nový....


A kola ekonomiky se točí dál a vývojáři můžou zvesela dále s.rát na optimalizaci...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 17. 12. 2016 01:02

Webove prohlizece, respektive skripty na nekterych webovych stankach se kousaji naprosto na cemkoliv. Takze ani 16 jadrovy CPU nepomuze.

Kazdopadne 8GB RAM je dnes malo.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod lemming 17. 12. 2016 07:40

Tohle je hádání z vody. Podívej se do Správce úloh, záložka Výkon nebo si pusť rovnou Sledování prostředků a zjisti, co to brzdí. Každopádně noťas takových specifikací jaké máš by s kancelářskou prací neměl mít problém.
Naposledy upravil lemming dne 17. 12. 2016 09:33, celkově upraveno 1
lemming
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 17. 12. 2016 08:32

pánové, chrome už asi před rokem zmultivlákněl. Bohužel implementace se tak úplně nepovedla, takže se občas stane, že se vlákna špatně rozhodí a třebas 10 z dvaceti jich dlí nejen na jednom jádře, ale ještě k tomu virtuálním, které má časovač vázaný na hlavní jáddro, které je například v klidu a tím to frčí (včetně virtuálního jádra) na minimální frekvenci a tudíž i rychlosti. Mám odpozorovánao, že ty úsporné intelí *****.ky právě v tomto prohlížeči právě díky tomuto jevu carrizzo pohodlně rozšlape, i když v benchmarcích je to jinak.

IMHO by zde pomohlo vypnutí HT, ovšem to je u notebooků docela oříšek. Nejhorší je, že tohle se mi stává i na mobilních i7kách. A je to prostě nekompetentnost google programátorů jak naznačuje python. Fakt je, že od doby, co jsem opustil operu, tak 20 otevřených panelů nemívám protože chrome je na tohle profi chování fakt chromej.

Nicméně k tazateli

Acer aspire jsou multimediální DTR notebooky. To v překladu znamená, že jejich šasi, vnitřní upnutí komponent a panty nejsou připraveny na šasté přenášení. Budeš muset být velmi opatrný.

XPS15 se uchladí, zejména při kancl práci běží jádra hodně nad základem, i když jsou vytížena všechna 4.

Doporučil bych pro to chrome procesor bez HT, tedy čtyřjádrové i5ky.

Jinak můžeš mít i stolní PC, trochu SW pohrání s automatickou sycnhronizací (automatické spuštění PC a NTB například ve 4:00 ráno a automatická sycnhronizace) a budeš mít vždy stejná data jak na NTB tak na PC.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod worrapS 17. 12. 2016 09:40

cernakus píše:pánové, chrome už asi před rokem zmultivlákněl. Bohužel implementace se tak úplně nepovedla, takže se občas stane, že se vlákna špatně rozhodí a třebas 10 z dvaceti jich dlí nejen na jednom jádře, ale ještě k tomu virtuálním, které má časovač vázaný na hlavní jáddro, které je například v klidu a tím to frčí (včetně virtuálního jádra) na minimální frekvenci a tudíž i rychlosti. Mám odpozorovánao, že ty úsporné intelí *****.ky právě v tomto prohlížeči právě díky tomuto jevu carrizzo pohodlně rozšlape, i když v benchmarcích je to jinak.

IMHO by zde pomohlo vypnutí HT, ovšem to je u notebooků docela oříšek. Nejhorší je, že tohle se mi stává i na mobilních i7kách. A je to prostě nekompetentnost google programátorů jak naznačuje python. Fakt je, že od doby, co jsem opustil operu, tak 20 otevřených panelů nemívám protože chrome je na tohle profi chování fakt chromej.

Ježiš, to jsou nesmysly :roll: Nemám sílu takový FUD vyvracet..
Pracovat s počítači je docela otrava. Vůbec, pracovat je otrava. Možná to nakonec s těmi počítači nebude až tak zlé.
worrapS
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bespi_ 17. 12. 2016 10:52

Nevim Chrome nepouzivam s vyjimkou testovani na virtualu, ale vzhledem k tomu jak se nekdy chova bych tomu i veril.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 17. 12. 2016 11:00

Kony123: Chtělo by to vidět, co se děje v době, kdy máš pocit, že počítač nestíhá. Ideálně přes příkaz "resmon" můžeš sledovat zátěž procesoru, RAM, disku i sítě a to na úrovni jednotlivých programů a služeb.

To, co na počítači děláš, je podobné workloadu, který mám v práci*, a dělám to na HP v podpisu (tj. úsporné i5-4300U, 16GB RAM, rychlé 512GB SSD). Z hlediska workloadu nakonec vidím, že problém není počet jader, ale čistě takt, jakého je jedno jádro schopné krátkodobě dosáhnout (tj. občasná zátěž do 20 sekund). Prohlížeče se nám sice staly trochu více multithreadové, ale ne všechno jde rozdělit do více threadů, takže výkon na jedno jádro zůstal stále klíčový. Ve výsledku z moderních procesorů by mi třeba úplně v pohodě stačil vysoko taktovaný úsporný Kaby Lake i7-7500U, který v mnoha nových noteboocích drží plné takty i pod dlouhodobou zátěží na obou jádrech (vyzkoušeno na vlastní kůži v rámci recenzí), a proti němu už bych s čtyřjádrem výkon navíc nezískal.

Co mě ale třeba víc limitovalo, byla operační paměť. 8GB bylo zoufale málo a se 16GB momentálně pracuju na využitých 11-12 GB. Zkontroloval bych tedy, zda zde není hlavní omezení.

--

Pokud jde o nový notebook, Nitro by mohlo stačit a pro mě je to top notebook na trhu (když už najdu něco lepšího, tak to zas nemá moc dobré vestavěné audio, nebo má špatně udělané podsvícení klávesnice), ale celkově z hlediska mobility je to spíš "good enough". Tahám ho 2,5 roku téměř každý den a zatím stále drží a ani nevypadá, že by se měl rozpadnout, ale extra drsné zacházení by asi nezvládl.

Proti tomu XPS 15 je podstatně odolnější stroj. Byť vypadá tenký, díky tlustým hliníkovým plátům má i víko tvrdší, než většina notebooků základnu. Z hlediska chlazení na tom není o nic hůř než Nitro a můžeš tam mít i mnohem lepší výdrž na baterii. Je to tedy spíše o tom, zda jsi ochoten za to dát víc peněz a jaké jsou tvé priority.

Btw z hlediska chlazení není při kancelářské práci problém ani s hodně tenkými čtyřjádrovými notebooky, protože prakticky nikdy nedojde na dlouhodobou zátěž všech jader. Při jakékoli krátké zátěži zas je pak dost času teplo dostat pryč od procesoru.

--

*) Můj workload je nejspíš o něco drsnější. Jde o současné spuštění Firefoxu (<20 záložek, všechno možné), Chrome (<10 záložek, několik přeskriptovaných korporátních aplikací) a IE (<30 záložek, SalesForce + interní webové systémy). K tomu se ještě přidává VLC, 2-3 rozsáhlé programy špatně napsané ve visual basicu, ~3 korporátní aplikace běžící v Javě a hromada dokumentů v office (Visio, Excel, Word i PowerPoint). K tomu ještě někdy běží Autodesk TrueView a program na výpočet šíření signálu vzduchem.

Z logování všech zátěží jsem postupně identifikoval, že brzdy jsou v tomto pořadí: výkon na jedno jádro > RAM > disk (vyřešeno SSD) > rychlost připojení > počet jader.

--

cernakus: :-D :-D
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kony123 17. 12. 2016 12:44

Děkuji všem za rady a připomínky.

Tady posílám využití - vrchní dvě využití je chrome, jedno je youtube s hudbou, druhý je flash přehrávač v chromu, níže využití office

https://gyazo.com/da20d68a3dccf4b1e08a7dc7548b4c72
Kony123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swarm 17. 12. 2016 14:17

Na klidový stav Chrome by to bylo rozhodně divné. Evidentně tam máš v některé ze záložek zapnuté něco, co je špatně napsané a zatěžuje jádro naplno.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karlos00x 17. 12. 2016 14:52

Kazdopadne mam posledni dobou pocit, ze HT je spis na guvno nez k uzitku.

Co tak strasne narocneho by melo byt na pitomem prehravaci hudby? Ja teda na tyhle moderni cloudovy sracky nejsem a pouzivam stale winamp 2.9x, ale fakt nechapu proc by melo Spotify nejak zasadne zrat jakekoliv prostredky.

Jinak teda mam taky asi trochu narocnejsi vyuziti nez ty a starej dobrej mobilni sandy bridge dvoujadro i5 naprosto v pohode, co me omezuje tak je 16GB RAM(SSD mam jeden na system a programy a na druhym jsou pracovni virtualy.). Kdybych mel k dispozici 64GB RAM (nebo aspon 32 jako nouzovka) tak jsem i s timhle procakem naprosto vysmatej.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swarm 17. 12. 2016 15:38

karlos00x: HT je užitečný ve spoustě programů. Problém s ním je až v aplikacích, které naplno využívají všechny výpočetní jednotky uvnitř jádra a pracuje se s nízkýma latencema - to se většiny toho, co se dnes na x86 procesorech spouští, netýká.

S RAMkou souhlasím. Všude mi stačí, ale třeba v tom služebním notebooku bych byl rád aspoň za 24 GB.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků