padání wifi připojení od UPC

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod davson 17. 12. 2016 16:00

Poslední dobou mně neustále padá připojení u notebooku. Router (modem) mám v jedné místnosti. Tady je rychlost velmi dobrá a připojení nepadá tak často. Horší je to v druhé místnosti. Rychlost je čtvrtinová a připojení padá častěji. Je zajímavé, že třeba připojení na notebooku nejde, ale mobil se připojí vždy normálně.
Ještě možná takový laický hloupý dotaz. Má vliv na připojení umístění modemu ? Mám ho pod stolem a kvůli kabelu ho mám natočen čelem (svítícími kontrolkami) ke zdi.
davson
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 12. 2016 16:24

Ma vliv jak umisteni vysilace, tak kvalita a umisteni anten(y) prijimace. Obrovsky vliv pak ma material zdi (armatura, 50cm kamene...). Zdaleka nejvetsi vliv typicky v panelaku pak ma ruseni signalu okolnimi wifi sitemi.

Pokud soused v mistnosti pod/nad/vedle druheho pokoje vysila svou sit na stejnem kanale, pripojeni Ti "spadne" kvuli ruseni. Laicky receno ... notebook si predstav jako obycejne, treba Tve vlastni ucho. A vysilac, tzn jak rikas "modem" ... si predstav, jako hlas sve pritelkyne.

Kdyz jte oba v jedne (tiche) mistnosti, velmi snadno (a zretelne) uslysis, co pritelkyne rika. Ovsem presuneme -li modelovou situaci napr. do hospody, Tve ucho najednou krom "zadouciho signalu" (jimz je hlas Tve pritelkyne) slysi i "ruseni" (jimz jsou hlasy ostatnich navstevniku podniku). A ted si predstav, ze Tvuj notebook stoji "venku pred hospodou" (=za zdi). Pricemz Tva pritelkyne se sice uvnitr snazi kricet, ale bohuzel nestoji treba u okna, ale v protejsim rohu celeho vycepu ... a krici do zdi. Ty jednak venku slysis spatne a jednak slysis krom jejiho hlasu i cizi hlasy, takze nerozumis, co vlastne ona krici. (=laicky v tu chvili pripojeni mezi Vami dvema "proste spadlo")

Snad jsme se pochopili. A ted k moznostem reseni ... Zkus na modemu zmenit frekvenci (= presunes se "z hospody" treba do "luxusni restaurace" ... mene ruseni). Pomoci take muze zmenit umisteni vysilace (tzn pritelkyne nebude kricet do rohu, ale treba alespon do dveri/okna.)

[vtip]Nemyslim tim, abys mezi mistnostmi budoval diru pro okno/dvere.[/vtip]

Jasne, da se poradit i "natahni kabel" ... ale to nebude ono, ne pro notebook. Da se poradit "wifi extender", ale ty snizuji celkovou propustnost site a proto bych toto reseni bral az jako uplne posledni moznost. Lze poradit i druhy vysilac, pripadne router do bridge a pridat AP s vykonnejsi antenou, ale zaklad imo bude v ruseni.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod polda 17. 12. 2016 16:38

Mít jej pod stolem na podlaze u zdi je taky jedno z nejhorších míst.
polda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hunter21 17. 12. 2016 17:15

Ak pouzivas 11n, tak v nastaveni routra si vypni volbu "Short guard interval" a malo by to byt stabilnejsie. Niekedy sa ta volba vola "Short GI", alebo SGI, albo len GI. V pripade GI to treba nastavit tak, aby to bolo na "long GI", alebo "800ns". Ak takuto volbu nenajdes, tak to iste sa da docielit aj prepnutim na 11b/g.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod davson 17. 12. 2016 17:27

Právě jsem dokončil experiment. Wifimodem jsem dal z původního nevhodného umístění pod desku stolu. Původně jsem tam měl klávesnici ke stolnímu PC, ale tu nyní stejně nepoužívám, když mám už jen notebook.
Ta rychlost se asi zlepšila. Mám rychlost 100/10. V místnosti kde mám modem dosahuji 80/10. V druhé místnosti nyní dosahuji 20/10. To je hodně málo, ale před tím jsem naměřil i třeba 5/5. Někdy byl dokonce download menší než upload !!!
Doufám, že mi to pomůže i s tím vypadáváním připojení, ale to musím teprve vypozorovat.

No a jinak mám wifimodem Technicolor 7200 a ten nemá žádné anténky. Chtěl jsem po UPC aby mně ho vyměnilo za výkonější bezdrátový modem CBN CH7465LG. Chtějí za to 400 Kč.
Podle toho jak o něm pěkně píšou :-) , tak by mi to mohlo pomoct.
http://www.upc.cz/internet/modemy/

-- 17. 12. 2016 18:39 --

hunter21 píše:Ak pouzivas 11n, tak v nastaveni routra si vypni volbu "Short guard interval" a malo by to byt stabilnejsie. Niekedy sa ta volba vola "Short GI", alebo SGI, albo len GI. V pripade GI to treba nastavit tak, aby to bolo na "long GI", alebo "800ns". Ak takuto volbu nenajdes, tak to iste sa da docielit aj prepnutim na 11b/g.

Tak v tom nastavení nic takového jak píšeš nevidím. Přepnul jsem si to do angličtiny, aby se mi to lépe hledalo, ale bohužel. Jinak ano používám smíšený režim 11b,g,n.
davson
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 12. 2016 17:50

Menit kanaly jsi zkousel? K tomu pomuze napred na notebooku (nebo telefonu) nejakym wifi analyzerem nebo podobnym SW (inSSIDer atp) zjistit, kdo kde co vysila a vybrat si kanal tam, kde je volno.

S tim, ze mereni provadis samozrejme v tom pokoji, kde chces PRIJIMAT signal. Nikoliv v mistnosti s vysilacem.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod davson 17. 12. 2016 18:50

Kanály jsem zkoušel. Na č. 5 jsem jenom já. Ten modem jsem nakonec předělal úplně nahoru na stůl. To manželka asi nebude ráda, nevypadá to esteticky a v tom pokoji i spíme. Určitě jí budou vadit blikající světýlka :-)) No uvidíme až se vrátí z práce :-D .
Když byl modem pod deskou stolu a na stole notebook tak ta pracovní deska byla hodně teplá. Bylo to jako sendvič. Bál jsem se, aby se to oboje nepřehřívalo.
davson
Junior

Odeslat příspěvekod jito 17. 12. 2016 20:00

Jednorázový poplatek 400kč je hodně?
Tak si jdi za 2 tisíce koupit svůj...ještě vyděláš....
jito
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod polda 18. 12. 2016 00:59

Žádná hitparáda ten modem není ,ještě jej můžeš zkusit postavit na stole na výšku (opřít o zeď) diody překlep páskou pokud ti vadí.
Špatný příjem signálu nemůže topit notebook.
polda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod davson 18. 12. 2016 15:52

Špatný příjem signálu nemůže topit notebook.

Této větě nějak nerozumím.

-- 18. 12. 2016 16:55 --

jito píše:Jednorázový poplatek 400kč je hodně?
Tak si jdi za 2 tisíce koupit svůj...ještě vyděláš....


400 Kč není hodně, ale četl jsem nějaké recenze a hodně lidí se po zkušenosti s Compalem vrací k Technicolor 7200. Asi ještě nemají vychytané muchy :-D
davson
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 18. 12. 2016 16:24

Su dva typy padania wifi:
1. spadne linka (wifi sa odpoji od routra)
2. nejde iba Internet, ale ping na router ide
V tvojom pripade sa jedna o ake padanie?
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod polda 18. 12. 2016 22:07

Topit - hřát
polda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod davson 19. 12. 2016 19:43

hunter21 píše:Su dva typy padania wifi:
1. spadne linka (wifi sa odpoji od routra)
2. nejde iba Internet, ale ping na router ide
V tvojom pripade sa jedna o ake padanie?


Jako laik to nedokážu posoudit.
Jak jsem dal wifirouter na jiné místo, tak se zlepšila pouze rychlost připojení, ale vypadává to stále.
Nemůže to být jen notebookem, protože když to na něm vypadne, tak se mobilem připojím.
Zkusím ještě zprovoznit druhý netbook a zkusit to i na něm.

Ovladač síťového adapteru jsem aktualizoval. Ostatní ovladače jsou aktuální.
davson
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 12. 2016 21:33

- Nemůže to být jen notebookem...
Odpajanie ma na starosti ovladac wifi karty v pocitaci a robi tak na zaklade kvality signalu. Ak router odpaja pocitace, tak vzdy vsetky naraz. Dost casto byvaju problemove ovladace. Tie musia zabezpecit spravnu funkcnot prijimaca pri velmi silnom a velmi slabom signali. Prave toto je dost problem a kazdy ovladac to ma nastavene inak. Velmi silny signal sposobuje skreslenie signalu podobne ako ked si das zosilovac naplno. Pocujes hlasity zvuk, ale ten je dost skresleny.
Ak tam mas iny ovladac ako ten s ktorym to fungovalo dobre, tak moze byt problem prave v tomto.
Vyskusaj znizit na routri vysielanu silu signalu na minimum. Ak to nepomoze, tak to iste sprav aj v ovladaci wifi karty v pocitaci. Optimalna uroven signalu pre prijimac je okolo -50dBm. Router/modem postaveny tesne pri pocitaci dava normalne velmi silny signal. Norma stanovuje minimalnu vzdialenost dvoch wifi zariadeni na 50-100cm.
hunter21
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků