Lenovo G780 - neustálé zamrzávání

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 17. 7. 2017 20:41

Ahoj všem, profíkům i nadšencům.

Trvalo mi zhruba 10 minut od zapnutí prohlížeče, než jsem se prokliknul k napsání příspěvku. A teď k věci...

Mám notebook Lenovo G780 (rok nákupu 2012)
CPU: Intel Core i5-3230M 2.6GHz @ 2.60 GHz Ivy Bridge
RAM: Hynix 8 GB DDR3 (2x4 GB) PC-12300 (800 MHz)
GPU: NVidia GeForce GT635M
HDD: SEAGATE Momentus SpinPoint M8 1TB 5400rpm
Windows 7 x64 SP1

Notebook je přes 5 let starý, šasi rozpadlé, baterka mrtvá, takže už je téměř na hraně. Do nedávna fungoval ještě ale naprosto v pohodě, než...

Můj problém
Zhruba tak 3 měsíce zpátky začal notebook neustále zamrzat. Ale není to zamrzání tak 1-2 denně. Děje se to nepravidelně, téměř po každém kliknutí myši. Třeba 100x denně.. Notebook už jsem nechal čistě jen na internet a office. Nic jiného v něm není, protože už je téměř nepoužitelný, díky zamrzání. Denně mám sto chutí s ním švihnout o zeď.

Naběhnutí počítače z vypnutého stavu trvá třeba i 10-15 minut, než si můžu dovolit byť i otevřít třeba Tento počítač, nebo internetový prohlížeč. To znamená, že do té doby, i když už je naběhnutá plocha, se nedá vůbec nic dělat, kurzor je v podobě točícího se kolečka.

Po těchto peripetiích začíná peklíčko. Otevřu prohlížeč. Než naběhne domovská stránka trvá to někdy 30-60 vteřin (všechny hodnoty budou odhady). Zamrzá když chci scrollovat, zamrzá když otevřu novou záložku, zamrzá, když chci otevřít oblíbenou položku, zamrzá nabíhání videa. Vždy se prohlížeč sekne třeba na 10-30 vteřin (někdy i víc a doba je náhodná). Vždy to zbledne a program neodpovídá. Když vydržím vše naskočí a jede se dál, než udělám další kliknutí, nebo další akci....... Děje se to ovšem nejen ve Firefoxu, ale i v Chrome... Ne, není to prohlížečem, dělá to i v Office programech... Ne nejsou to jen aplikace.. Děje se to když otvírám složky v pc, když potřebuju správce zařízení, nastavení. Kdykoliv a kdekoliv náhodně v systému. Kolikrát je to ve stavu, že nefunguje ani správce úloh, systém zkrátka nereaguje. Kolikrát musím dělat denně 3-5x tvrdý off přes tlačítko power!

test RAM
Asi před měsícem jsem použil win nástroj "Diagnostika pamětí Windows". Tento test neodhalil žádný problém, i když je mi jasné, že by to chtělo Memtest, či podobný nástroj. Každopádně, na to se ještě chystám a je to otázka?!

test GPU
Jak testovat grafiku úplně nevím. Stáhnul jsem FurMark, ale je to asi jen benchmark, než nějaká diagnostika. Každopádně grafika (Nvidia) vykazuje občas zvláštní chování. V tuhle chvíli ji mám natvrdo zakázanou, protože tak hoďku zpátky šel ntb 2x do BSOD (hned po naběhnutí systému)

Obrázek

NVLDDMKM.SYS bych tipoval na něco ohledně grafiky. Ovladačů jsem zkoušel několik. Ofiko staré od Lenova (které vždy fungovaly), nebo nejnovější přímo od NVidia. Zkoušel jsem instalovat ručně, nebo i přes aplikaci Driver Easy. Prostě BSOD sem tam vyskočí, někdy displej problikne a hodí to dole v liště hlášku, že grafika byla vypnuta, nějakej takovej error, určitě budete vědět.

Bohužel v Minidump složce, nemám poslední dva BSODy o kterých se tu zmiňuji, takže vám tu nemůžu dát ani nějaký log, ze kterého by se dalo něco vyčíst.

test HDD
dnes jsem dělal test hdd (HDD Tune Pro) a čekalo mě velké překvapení.

Obrázek

293 vadných sektorů. Ty se mi podařilo přes HDD regenerátor obnovit/opravit. Myslel jsem si po dnešku, že to by mohl být ten problém. Ale nakonec se nic nezměnilo a problém stále přetrvává. Napadlo mě, že by mohl být problém třeba s vyrovnávací pamětí, že se moje aktivita nějak nestíhá ukládat do mezipaměti a proto vždy dojde ke krátkému zaseknutí.

+ ve S.M.A.R.T. (HDD Tune Pro) mám žlutý warning u
0B - Calibration Retry Count
C5 - Current Pending Sector

Občas se taky hned po zapnutí pc objeví hláška (ještě před bootem) "A disk read error occurred. Pres ctrl+alt+del to restart"

Co s tím
Jak říkám, jakákoliv práce s ntb už možná není a už i to surfování je o nervy, protože zasekávání je snad každou minutu. Pořád mi vrtá hlavou kde by mohl být problém, nenapadá mě, čeho by to mohla být přičina, jestli to opravdu způsobuje nějaká komponenta, která už je v háji a pokud tak jaká a jak to zjistit. Sám o sobě funguje jinak asi v pohodě, provozní teploty jsou v pohodě. Jinak se to děje i po čistém formátu, bez ovladačů, viry nemám.

Nenapadá prosím někoho o co by mohlo jít? Chtěl jsem natočit krátké video, ale není to úplně možné, nedokázal bych se asi přes toto dostat ani k uploadu. Jsem vůbec rád, že jsem dopsal toto. Pokud bude potřeba nějaké další info tak se ptejte a já zodpovím co budu vědět, případně dozjistím.

Děkuji moc za každou radu.
RoMeiRo
Junior

Odeslat příspěvekod saruman 17. 7. 2017 20:47

Začať môžeš s výmenou HDD.
saruman
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 17. 7. 2017 21:04

Jestli je to takhle jednoduché, tak děkuji :-). Výměna určitě nebude, ale pokud se to jeví jako problém HDD tak se s tím smířím. Jasně, mohl bych ho vzít a hodit s balkónu, ale to se mi ještě nechce (upgrady ani výměny tak nepřipadají v úvahu).

Zajímalo mě, jestli lze tušit zdali to pochází opravdu z nějakého HW a jestli to tedy konečná..
RoMeiRo
Junior

Odeslat příspěvekod Bumerang 17. 7. 2017 21:32

Je to na tebe ale bude to stale horsie, lebo vadnych sektorov bude pribudat kazdym dnom a komplet opravit sa to neda, osobne by som tam dal nejake lacne 80-120GB SSD a pouzival ako stroj na office/internet, tieto starsie stroje po vymene HDD za SSD este vedia obcas prijemne prekvapit. Je to na tebe ci mu este doprajes a ci ho naozaj k niecomu potrebujes.
Bumerang
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 17. 7. 2017 21:44

Děkuji za tip - v tom případě se to zdá jako velmi dobrý nápad. Tohle řešení mě ani nenapadlo. Je fakt, že celé ty roky fungoval fakt bezvadně a i na rok 2012 má slušné parametry, takže by byla škoda ho zahodit.

O tomhle budu přemýšlet. Jsem rád, že jste mi dokázali tak rychle říct, že je to jasná vada disku, protože jsem myslel spíš na paměti než na disk - nenapadlo mě, jak by v tom mohl mít hdd prsty!

Ještě musím popřemýšlet s tou grafikou, ta sem tam blbne a už nevím jaké drivery bych tam narval. Mám jí teď vypnutou, tak ntb dost hučí a topí když jede na integrovanou.. ale to je oproti zamrzávání nulový problém..

Prosba a doporučení
Mohl bych tedy rovnou poprosit o doporučení nějakého ssd disku? Ten co je v ntb je připojený na SATA 3gb/s, tak nevím jak to je s kompatibilitou uvnitř? Nikdy jsem disk v ntb neměnil, tak úplně nevím, abych nevybral blbě. Nechci nic drahého. Stačí aby se tam vešel systém, office a pár dalších kancl programů. Děkuji moc
RoMeiRo
Junior

Odeslat příspěvekod josa 18. 7. 2017 07:03

Tento notebook vlastnim aj ja (trocha v inej konfiguracii).
Ram som hodil na 16GB a nahodil SSD, vybral DVD a nahradil este normalnym diskom.
Jedine co mi na NB odislo bola klavesnica.
Denne sa na nom renderuju videa(kedysi sa na nom aj hravali hry) a sice uz ventilator chrci a huci, ale notebook to zatial zvlada.
Takze urcite odporucam nahodit SSD (ak to mas len na net tak staci aj 120GB) aj ked su ceny SSD teraz take ake su.
Myslim, ze tento notebook ti este dlho moze posluzit.
Co sa tyka tej grafiky tak k NB bolo aj DVD s ovladacmi. Pouzi najskor uninstaller na ovladace grafiky a potom nahod tie z DVD (mam W10 a tam pouzivam priamo z webu nVidie).
CPU: Intel Core i5 9600k
GPU: EVGA GeForce GTX 1070 SC GAMING ACX 3.0
RAM: 16GB
Zdroj: ENERMAX MaxPro EMP700AGT 700W
josa
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jjfb 18. 7. 2017 08:12

Nevím proč jsi myslel, že je to RAM apod., tam se chyby vyznačují spíše pády progrsmů či systému. Neustálé zatuhávání má v 99 % dvě různé příčiny, 1) chyby vkomunikaci s diskem, tedy vadný disk, řadič, kabel apod, či jednou se mi stalo že nové SSD mělo problémy se starým řadičem kvůli šetřícím režimům, musel jsem použít starší typ SSD, anebo 2) se něco velmi přehřïvá. U tebe je závada jasná, HDD.
Tobě bude klidně stačit nějaké levné SSD, např UV400.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 21. 7. 2017 15:34

Chtěl bych vám všem moc poděkovat za zapojení do diskuze a za rady.

Dnes jsem koupil SSD Patriot Flare 60GB, nainstaloval systém a všechno a můžu říct, že všechno funguje jak z praku!!! Navíc nechápu, jak jsem mohl žít dodnes bez SSD, start systému za 17 sekund na 5 let starém ntb, ta svižnost. Neuvěřitelné!

Takže ještě jednou díky moc!!
RoMeiRo
Junior

Odeslat příspěvekod Bumerang 21. 7. 2017 19:10

vpohode, k tomu SSD, snaz sa dbat aby tam vzdy bolo okolo 20%(okolo 10 GB) volneho miesta, pre SSD je to dolezite.
Bumerang
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků