CAD (Cinema 4d a After Effects), 72 000Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod koubelka 5. 8. 2017 21:24

Dobrý den

pomáhám kámošovi postavit PC sestavu a tak jsem si řekl že si nechám poradit od lidí co se v tom pohybují častěji než já.

Účel pořízení sestavy:
    Především práce v programech:
  • Cinema 4D (v tomhle programu tak 75% času)
  • Adobe After Effects (a zbylých 25% času)
    Člověk pro kterého je ta sestava určena se živí jako grafik a tyhle dva programy jsou jeho denním chlebem.
    Dá se říct že kromě práce se na kompu nic dalšího dělat nebude - tedy sestava není a skoro jistě ani nikdy nebude (a to ani okrajově) zaměřena na hry.
Hlučnost:
    Podle definice od uživatele KineCZek bych tuhle sestavu co se hlučnosti týče viděl na typ Classic sestava, tedy hlučnost nějak zásadně neřeším a je sice pravda že to nemusí řvát jak přejetý, ale jinak je to v podstatě jedno.
Finanční limit:
    Není to úplně superpevně daná hranice, ale v podstatě se dá mluvit o tom že cana by se měla pohybovat kolem 72 000Kč s DPH. Další navýšení pěněz musí mít opravdu svůj důvod ale i tak se dá říct že o moc více peněz není zrovna úplně k mání.
Operační systém:
    Nabízí se sice Windows 10 ale i po těch letech to prostě není ideální a pak především prostě ve Windows 7 (64bit) se prostě lépe dělá. Je mi jasný že ta podpora Windows 7 tady není nadosrmti, ale i tak chci jít do Windows 7 Ultimate 64bit CZ /Licenci mám/
Sestavení počítače:
    Buďto to nechám sestavit CZC.cz nebo se tady s někým domluvím - v tomhle ještě nemám úplně jasno :-)
Taktování:
    Spíše asi ne - respektive na prvním místě je stabilita celého kompu a s tím související bezproblémový chod a díky tomu že s taktováním nemáme moc zkušeností, tak to zatím nevypadá že by se uvažovalo o taktování.
Monitor:
    Monitory mám a tudíž není třeba řešit. Tedy hlavní monitor na práci má 32" a rozlišení kolem 2,5k a vedle toho mám pomocný 24" FullHD monitor.
Periferie:
    Není třeba vůbec řešit - všechny ostatní jako myš, klávesnice, repráky atd mám a není důvod se o to starat.

    SAMOTNÁ SESTAVA:
Komponenty na CZC:

Jednotlivé komponenty:

Základní deska:

Procesor:
    Intel Core i7-6850K
    - tenhle procesor jsem vybral jednoduše proto protože má podporu: PCI Express Lanes: 40, kdeže procesort Core i7-6800K má jen PCI Express Lanes: 28, a to by byl problém ve chvíli kdy budu chtít využít U.2 port k připojení NVMe storage maximální rychlostí, tedy PCIe 3.0 x4. Tak proto jsem vybral "40 lanes" i7-6850K
    (vycházím ze specifikace výrobce základní desky)

Chladič na procesor:
    Noctua NH-D15S
    -zvažoval jsem ještě použití chladiče Noctua NH-D15, ale protože se mi zdá že jeden větrák udělá tutově méně hluku než větráky dva a přitom průtok vzduchu a tedy i účinost zůstane téměř úplně stejná, tak nevidím proč použít dvou větrákový chladič...)

Pevný disk (pro systém a aplikace)

Grafická karta:
    Zotac GeForce GTX 1080 Ti Blower, 11GB GDDR5X
    -sestava není určeně pro hry, ale pro práci v programu Cinema 4D, takže grafického výkonu není nikdy dost. Jestli existuje nějaký důvod proč bych měl vybrat grafickou kartou osazenou čipem GeForce GTX 1080 Ti od jiného výrobce tak si rád nechám poradit.

Operační paměti:
    mám vybrané zatím tyto paměti:
    Kingston HyperX Predator 32GB (4x8GB) DDR4 3200 (cena: 8 811 Kč s DPH)
    ale zvažuji i tyhle:
    Kingston HyperX Fury Black 32GB (4x8GB) DDR4 2666 (cena: 7 250 Kč s DPH)
    -zde se chci zeptat někoho kdo tomu rozumí: Stojí nárůst taktu pamětí za ty prachy? Skutečně to vyžuji a nebo není tam nějaký jiný konflikt? (jako jestli to využije procesor atd..) Pořád nevím jestli koupit ty DDR4 na 3200Mhz nebo na 2666Mhz
    - Jináč Cinema 4D sice dokáže schroupat i více RAMMek než je 32GB, ale zase tak často se to nestává abych se do toho teď investovalo...v nejhorším případě bych dokoupil dalších 32GB, ale zatím to není na pořadu dne.
    - V rozdílech výrobců jednotlivých pamětí se moc nevyznám, takže jestli jsou k mání výkonnější operační paměti, tak se za radu zlobit nebudu.

Case:
    Fractal Design Define R5 Blackout Edition, černá
    -tahle bedna se zadavateli zakázky prostě líbí, tak doufám že je dobrá i co se týče průtoku vzduchu, uložení jednotlivých komponent atd... Kdyby s ní byl nějaký velký problém, tak v tomhle případě bych musel řešit vzhled nového kejsu, tak doufám že k bedně žádný výtky nebudou ;-)

Zdroj:
    Corsair RMx Series RM650x 650W
    - Dle svého laického odhadu hádám že by 650W mělo stačit, tak doufám že se nemýlím. Druhou grafiku neplánuji dokupovat, takže snad 650W by mělo stačit, nebo se pletu?

Pevný disk pro data:
    WD RE WD2004FBYZ - 2TB
    - Tady v tom případě jsem vybral jen spíše namátkou než nějakým dlouhým hledáním. Co se kapacity týče tak soudám že 2TB mi bude na data stačit.

Další pomocné chlazení:
    Noctua NF-S12A ULN
    -tyhle Noctuy bych nechal dát místo těch větráků co jsou v kejsu teď. Ze své staré sestavy vím že Noctua je tichá a v podstatě se mi nikdy nestalo že by začala po letech zlobit a to mi ke stačí bohatě stačí.


Poznámka: čekat na to až vyjde nějaký nový typ něčeho nebo tak něco, tak to opravdu nemůžu, protože co nejdřív už bydu potřebovat začít pracovat na nové mašině. Jinak ale jak můžete vidět nemám ve všem ještě úplně jasno a budu rád za radu i názor.

Děkuji.

PS: jestli jsem zapoměl ještě něco důležitého dopsat,tak se omouvám a zkusím to hned napravit.
koubelka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 7. 8. 2017 16:42

Nestačilo by jenom překlikat do eshopu, ze kterého se bude kupovat, KineCZkovo DS classic za 70k? viewtopic.php?p=7951984#p7951984

Samozřejmě s tím, že se prohodí case za tu FD R5 a pokud to bude cenově vycházet, tak prohodit i7-6800K za i7-6850K.

Btw, možná bych zapřemýšlel nad Ryzen 7 1700? 8C/16T za ne zrovna menší náklady, které by se mohly investovat ... např. od odhlučnění .. nebo je prostě ušetřit.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod koubelka 8. 8. 2017 11:17

hmmm... tak že bych si tedy sestavu upravil? - ok, tak jo, tady malý nástřel:


Procesor: Chladič - na procesor Základní deska Pevný disk (systém) Pevný disk (data) Grafická karta Operační paměti Zdroj Case Wi-fi karta
      (chlazení bedny v těhle horkách se mi ukazuje jako důležitý faktor, takže by se všechno nechalo na produktech firmy Noctua)
Ventilátor - do bočnice Ventilátory - do bedny
      (co se týče dalšího chlazení grafiky, tak jsem se nechal inspirovat uživatelem KineCZek a jeho způsobem chlazení... )
Náhradní pasivní chladič ke grafické kartě Ventilátory - na přídavný chladič grafické karty

    Verze 2
      - všechny komponenty stejné, jen se použije jiná grafika a nechá se na ní původní chladič:
      - sestava na CZC: CAD (Cinema 4D) - V2 - varianta B (cana s DPH: 73 316 Kč)
Grafická karta:
----------------------------------------
Co se týče Ryzenů - nechávám si to projít hlavou...
koubelka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sasar 8. 8. 2017 18:12

Doslova na dveře klepe potencionální král Cinema 4D a renderů (MentalRay, Thea, iRay, Octane, ...) Threadripper 1950X, nebo levnější 1920X a amibicemi nastoupit na trůn pro krále renderů. Doposud každá ohlášená deska podporuje ECC a základní takt pamětí 2666MHz. Rychlé paměti (L3 - RAM) nemají sice pro rendering velký význam, ale odpadají problémy a hodí se pro AAE.

Nedoporučujte Ryzen 7 1700. Rendery a jejich knihovny jsou programovány pro lineární zpracování s maximálním využitím paralelizace. Výhradně Ryzen 7 1800X udrží takty všech jader a nedochází k propadům, které se negativně podílejí na výsledném výkonu. Přetaktování nemůže zasahovat do nadřazeného řízení tepelné ochrany, správy, přidělování a priorit zpracovávaných vláken, unitř procesoru. ThreadRipper 1920X s přijatelnou cenou přináší vyšší frekvence pro 1 - 2. jádro a vyšší boost pro 1 - 6. jádro. V obou případech se jedná o lepší procesor s efektivnejším využitím nejen pro modelování (C4D), ale také pro AAE (6jader s navýšenou udržitelnou frekvencí a dalším navýšením 1 - 2. jádra).

Možná v Octane (render) 1080Ti kralovala, ale po ohlášení softwarového refreshe Titanu, opět přebírá vládu a kombinuje vlastnosti Quadro a GTX do jedné karty. Nikdo ještě nezakázal dvě karty - Quadro pro modelování a gtx pro render.

--------
K zamyšlení. Dovolené dlouhodobě upadající aktivitu nevylepší. Stačí se ohlédnout několik let zpátky. Dotazu by se dostalo zvýšené pozornosti, připomínek, kritiky i vysvětlení. "Rebelové, nevymáchané huby, hulváti" = lidé, kteří dovedli rozebrat myšlenky do hloubky jsou u konkurence. Zbyl hodně tichý Heřmánek.
Sasar
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 17. 8. 2017 06:58

Dovolená, je dovolená :)

A jinak s tím co psal Sasar se nedá než souhlasit.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 18. 8. 2017 04:51

O víkendu bude chvilka, tak možná budu vědět jak je na tom threadripper. Je to ještě aktuální?
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cypjakhřib 24. 8. 2017 20:41

Shodou okolností jsem taky grafik a používám SketchUp a 3DsMax. V obou rendruji pomocí Vray 3. A mám cca tři měsíce starou mašinu. Je postavená na Ryzenu 1800X , 64 Giga ram a Quadro M4000. Chladím to tou Noctuou NH15 a skříň je Zalman Z1. Větráky jsou jejich. Komp je píchlý ve stole a hlučný není ani při zatížení všech jader na 100%. Zdroj taky 650W. Celé to vyšlo na 67000 Kč. Původně jsem to chtěl postavit na Intelu, ovšem procesor konkurující Ryzenu by mě stál dobrých 15 000 Kč navrch. Jsem s tím naprosto spokojený a mohl bych to doporučit. Jediné co mě mrzí je výkon toho quadra. To byl přešlap a měl jsem vzít už quadro s Keplerem.
Čest Práci a rukám klid!
Cypjakhřib
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 8. 2017 05:26

Souhlasím téměř v plném rozsahu... Jen nechápu krabičku od cocacoly v PC za 67 000kč... A to že je to tiché - ano D15 jistě, ale M4000 a Zalman fany? Prosímtě ...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cypjakhřib 25. 8. 2017 10:21

:-D Ta krabička to vystihuje. Oproti původnímu co jsem měl je to tiché. Nemohu posoudit jak moc. Nikdy jsem neměl ultra tichý stroj. Ta bedna byl čistý cenový kompromis s tím, že není problém v budoucnu koupit něco lepšího. Rozpočet byl ultra napjatý. Kupoval jsem i grafický soft. a to nejsou ceny pro českého člověka. SketchUp + Vray cca 40000. Komp měl být výkonný a na tom jsem nešetřil. Jenom kabát má jak od bezdomovce 8-) .
Čest Práci a rukám klid!
Cypjakhřib
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků