Náhrada za myš Logitech MX Revolution

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Rajce 15. 11. 2017 13:57

Zdravím přátelé
Mám na vás prosbu o pomoc. Používám pro práci skvělou Logitech MX Revolution. Obzvláště jsem si zvykl naprogramovat si kolečko s naklápěním do stran. Bohužel ač myšítko vydrželo řadu let, tak začíná dosluhovat. Poohlížím se tedy po nějakém nástupci. Jenže bohužel u současného modelu Logitech MX Master zdá se kolečko s naklápěním naprosto opustil a nahradil jej dalším bočním kolečkem. Pod něj lze ale zdá se naprogramovat jen specifické funkce a nikoliv jakoukoliv klávesovou zkratku.
Máte někdo z vás současný Logitech MX Master (2S) s bočním rolovátkem a můžete si jej naprogramovat zcela libovolně? Nebo máte někdo
Nebo mi můžete doporučit nějakou jinou kvalitní myš?
Požadavky - bezdrátová, velikost Large, typ snímání Laser, min 7 tlačítek, kolečko s naklápěním, boční "palcová" tlačítka pro Undo a Redo

Díky za tipy a odpovědi
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RossiD 16. 11. 2017 10:52

MX Master mám, sic boční "rolovátko" moc nepoužívám, ale nějaké to nastavení u něj je (mrkni sem):

CONFIGURE THE MX MASTER MOUSE WITH LOGITECH OPTIONS
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rajce 16. 11. 2017 12:11

@RossiD - To jsem také našel, ježe podle obrázku to vypadá že v Logitech Option lze pro boční kolečko definovat jen specifické funkce. Já bych potřeboval naopak navolit tzv. Keystroke Assignment, tedy konkrétní klávesovou zkratku.
Jenže to mám asi smůlu, protože boční kolečko je prostě KOLEČKO nikoliv tlačítko. Takže přemítám, kdybych šel do této myši, pod jaká dvě tlačítka si navolit funkce (kl.zkratky), které používám na MX Revolution u naklápěcího kolečka.
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davkol 16. 11. 2017 12:22

Specifikace USB HID pro polohovací zařízení podporuje tuším až 12 „tlačítek“. Typicky jsou to levé, prostřední, pravé, „dopředu“, „dozadu“, pohyb kolečka o krok v každém ze čtyř směrů (ano, pootočení kolečka je de facto stisk tlačítka, není to jako u analogové páčky na gamepadu) a několik dalších akcí, které třeba MS Windows nepodporují out of the box.

Pokud firmware/ovladače umožňují nastavit akci „posun do strany“, mělo by pak jít přemapovat si příslušnou unikátní akci podle svého gusta softwarově (např. AutoHotKey).
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod Rajce 16. 11. 2017 12:44

@ davkol - to znamená přemapovat to jedině SW třetí strany, mě šlo spíše o přemapování přímo v Logitech Option, ale nebude-li jiné zbytí, zkusím to třeba i s AutoHotKey

@RossiD - ještě se Vás jako uživatele zeptám. Je boční kolečko krokové nebo volné? nevím jestli to popisuji správně
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davkol 16. 11. 2017 13:42

Netuším, zda současný software od Logitechu přímo komunikuje s myší a využívá nějaké rozšíření komunikačního protokolu [USB] – alternativa je, že dělá na softwarové úrovni v podstatě to samé, co třeba AutoHotKey, protože tohle je velmi časté (Logitech SetPoint to dělal u řady myší a např. Kensington TrackballWorks je to samé v bleděmodrém).
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod Rajce 16. 11. 2017 14:27

@davkol: Tak s Logitech Setpoint mám zkušenosti právě ze MX Revolution a z mého pohledu je to dobře udělané ovládací prostředí. Hlavně mi u toho vyhovuje možnost definování chování myši pro různé programy. Co jsem četl nějaké recenze, tak Setpoint a Option jsou si dost v tomto podobné.
Ale jak říkáte, všechno je to řešeno na softwarové úrovni, Setpoint a Option musí běžet v tasku.
Ještě mám zkušenost z jiného domácího PC s Gigabyte GHOST a ti bohužel nerozlišují softy, takže jednou naprogramované tlačítko se chová všude stejně. Ale tam zase není nutné mít GHOST spuštěný.
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davkol 16. 11. 2017 15:10

Tož tak spousta „herních“ myší má interní paměť, kde se to nastavení uloží (duh). Ale pochopitelně myš neví o hostitelském systému, na to musí být nějaké rozšíření protokolu a speciální ovladač.

U těchto „kancelářských“ myší jsem interní paměť ještě asi neviděl. Logitech má nějaké rozšíření protokolu pro komunikaci (viz řešení párování/přemapování na GNU/Linuxu), ale jinak je to fakt věc softwaru – pak je to ± analogické právě AHK, HID Macros aj. Osobně bych zvolil právě takové systémové řešení, na MS Windows nejradši X-Mouse Button Control (fantastický nástroj!).

BTW jako alternativní myš bych zvážil např. Roccat Leadr. Je to výrazný upgrade (bezdrát, dobrý senzor) z Roccat Tyon, o kterém se příp. dá najít moje recenze s popisem možností konfigurace. Roccat má jeden z nejlepších firmwarů.
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod Rajce 16. 11. 2017 15:58

Ten ROCCAT vypadá brutálně :) Ale pro mne je to už zase až moc překombinovaná, 14 tlačítek ? To bych nevěděl o si s nimi počít :) A cenově je také trochu jinde .... ač pochopitelně, podle toho co vše nabízí.
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davkol 16. 11. 2017 23:49

Taky jsem brouzdal po webu a našel jsem novou variantu Roccat Kone: AIMO.

Vypadá sice odporně, ale zřejmě to bude opět výborná myš, podobná Kone EMP, ale mj. s tím extra tlačítkem pod palcem (ve výchozím stavu pro EasyShift).

Tady to nevyhovuje požadavku na bezdrát, ale… stejně mi přijde lepší drát a příp. bungee. Nebo když to nejde, tak rovnou trackball (např. Elecom HUGE).
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod Rajce 17. 11. 2017 13:45

@davkol: Trochu offtopic .... zkusil jsem ten X-Mouse Button Control a jeho prostředí mi nereagují tlačítka 4-5 a také Tilt Wheel , tedy kolečko do stran. Takže je nemohu nakonfigurovat. Napadá vás co s tím? Já hádám že to může být ovladačem ve Windows, kdy samotná okna "nevědí", že má myš vícero tlačítek. Ale ať už v práci (MX Revolution + SetPoint) tak doma (GB M8000X + GHOST) to nefunguje a přitom mám originální ovladače.
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RossiD 17. 11. 2017 17:02

K tomu bočnímu kolečku - posun je "volný" ne krokový - tedy pokud myslíme oba totéž.
Horní kolečko lze pomocí tlačítka přepnout z kroku na volný/hladký posun - je to ono ?
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rajce 17. 11. 2017 18:46

Hmm. Tak to MX Master padá, protože boční kolečko by šlo těžko používat jako tlačítka do stran. U volného kolečka by bylo riziko, že by daný "stisk" vzal několikrát po sobě.
Takže buď sehnat starší MX Performance a nebo myš od jiného výrobce :/ Ale kteří se řadí mezi ty kvalitní? Logitech, Razer, Roccat..... můžete doporučit některé další?
Rajce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davkol 19. 11. 2017 11:24

Tak Razer asi ne…

Jinak viz tohle.

Na XMBC se podívám, akorát MS Windows mi tady většinou neběží. Ten problém se mi zdá divný a neměl by nastávat.
davkol
Junior

Odeslat příspěvekod Rajce 19. 11. 2017 16:33

@davkol: Díky za názor ... pravda, ve značkách myší se vůbec nevyznám ... pro mne vždycky kvalitní byl jen Logitech a s tím jsem si vystačil. Za mě měl hlavně u bezdrátovek nejspolehlivější příjem signálu. Jenže ten momentálně nemá evidentně myš pro mne vyhovujících parametrů.
Jedině jít do zastaralého typu Performance MX (předchůdce Master MX), kterou ještě občas někdo prodává.

Co říkáte na Gigabyte nebo A4tech ?
Rajce
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků