Flash OpenWRT nebo koupit Mikrotik - co je lepší?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vit20 4. 11. 2018 19:50

Zdravím,
aktuálně mám SOHO router TP-Link TL-WR841N HW verze 9, u kterého mě vadí některé nedostatky: naprosto nulová podpora IPv6 (v nastavení o tom není ani zmínka; o to je to větší problém, protože mně by se hodil tunel od tunnelbroker.net, což mě nenabídne prakticky žádný router mimo právě Mikrotiku nebo OpenWRT) a chybějící možnost přístupu do nastavení přes SSH a HTTPS.
Zde se nabízí přeflashování tohoto routeru na OpenWRT, ale podle toho, co jsem zjišťoval, mám pocit, že by to malinkatá 4MB flash nemusela pojmout a musel bych se smířit s nějakými dalšími ústupky, které by byly ještě větší, než v případě "stock" firmwaru (nemožnost instalace LuCI apod.).

Tak jsem se vydal hledat na e-shopy po nějaké náhradě, která by tyto nedostatky odstraňovala už sama o sobě, bez nějakých skopičin jako flashování atp. První krabička, která se mi tak nějak zalíbila, byla od Mikrotiku, a to sice RouterBOARD RB941-2nD-TC (https://www.czc.cz/mikrotik-routerboard ... 74/produkt). Co se týče specifikací, tak pro mě tam žádné nedostatky nejsou - 100Mb/s Ethernet porty stačí (ačkoliv jsou zas jen 4 - další důvod k rozhodování, jestli to má cenu), protože rychlost internetu je zde 15Mb/s a na nějaké zrychlení to nevypadá (a ono to popravdě ani není potřeba), můj telefon ani RPi Zero 5GHz WiFi neumí, takže ji nemusí umět ani ten router (naopak se spíše cení vyšší dosah). Cena je příjemná, ale jde o to, že je zde právě nejistá možnost dostat se do podobného stavu zdarma, což je pro mě výhoda.

Co byste v této situaci dělali vy? Myslíte, že se vyplatí flashovat TP-Link s určitým riskem a dostáním ještě do horšího stavu, než je teď nebo investovat 500 Kč do Mikrotiku? Budu rád za zkušenosti někoho, kdo používá OpenWRT na podobném/stejném routeru.

Děkuji za odpovědi.
Naposledy upravil vit20 dne 4. 11. 2018 20:51, celkově upraveno 1
vit20
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 4. 11. 2018 20:23

Podívej nejlevnější routery nejsou vhodné a ten tp-link není vhodný pro OpenWRT. (A usb port to nemá a flash je malá.)

Takže jednoznačně mikrotik.... pokud ti parametrama vyhovuje, ovšem asi by bylo vhodné k tomu později koupit switch s 1G portama aby přenosy mezi PC nic nebrzdilo..... a nebo model co má 1G porty.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vit20 4. 11. 2018 20:32

Když musím nutně řešit přenos mezi dvěma PC, tak je propojím přímo bez switche/routeru mezi nimi, nakonfiguruji staticky IP a funguje to :-)
Ale ještě se uvidí, jestli se vůbec něco bude dít - ono nastavení routeru jde řešit i přes SSH forwarding na RPi a následně přes web interface (tak to dělám teď).
Každopádně děkuji za odpověď a za tip :-)
vit20
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 4. 11. 2018 23:43

Pokud máš veřejnou IPv4 a máš v síti pořád zapojený RPI mohl by tunel dělat ten RPI akorát nevím zda by to stíhalo....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 23. 11. 2018 14:22

soban píše:Podívej nejlevnější routery nejsou vhodné a ten tp-link není vhodný pro OpenWRT. (A usb port to nemá a flash je malá.)

Sice je to trochu OT. Ale potřeboval jsem nějaký způsob jak rozvést wi-fi do počítačů a "náhodou" mi tu ležel DIR-600. A na to co to umí nebo neumí, nyní využívám router jako client-a pro příjem wi-fi a zadarmo. OpenWRT prostě slouží svému účelu. Velikost flash-a opravdu neřeším, protože jsem to jednou nastavil a nechť si to žije svým životem. :-P
"Ať budeš tvrdit cokoliv, vždycky budeš mít pravdu" (autor??)
xmarek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 24. 11. 2018 11:31

Vždy se musí zvážit k čemu to potřebuji, jakou požaduji rychlost, jakou mám přípojku atd......

A pokud do routeru chci alternativní FW tak většinou pak chci aby to dělalo víc věcí a to ty levné krabičky nemusí stíhat.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků