Odskoky mezi řádky v Outlooku

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 25. 1. 2019 11:06

Mám problém s Outlookem 2016 ohledně nepravidelně vznikajících odskoků mezi řádky. Dříve jsem používal Live Mail z roku 2012 a ten toto nedělal, ale po přechodu na Outlook mi to dělá od úplného začátku a doposud jsem nepřišel na to, zda a jak to jde odstranit.
Když někomu pošlu email, zobrazuje se mi korektně. Když však dotyčný na tento email odpoví, vrátí se to s tím, že v původním textu jsou mezi jednotlivými řádky mnohem větší odskoky, než tam byly při odesílání. Týká se to pouze těch řádků, které byly původně prázdné - jednořádkový odskok. Tuším, že to bude asi nějak souviset s formátováním textu, ale nevím, co kde přenastavit, aby to nedělalo. Zajímavé je, že to dělá jen v určitých případech (ne vždy). Tipuji, že je to závislé asi na tom, jakým programem to adresát zpracovává - řekl bych, že kdo má Outlook, tam problém není, ale kdo to prohlíží něčím jiným, tam se ten problém zřejmě vyskytne.
Máte s tím někdo zkušenost? Dá se to nějak odstranit?
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod robikbedrunka 5. 2. 2019 03:15

Ahoj,
Když budeš chtít odřádkovávat, tak místo klasického enteru použij kombinaci kláves Shift + Enter. Samotným enterem vytvoříš pomyslně nový odstavec.
robikbedrunka
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 15. 2. 2019 19:15

Můžu to zkusit, díky za radu. Zrovna teď se mi vrátil zase jeden email, kde původně byly odskoky s 1 prázdným řádkem a vrátilo se to se 6 prázdnými řádky na stejné pozici.
Docela by mě zajímalo, zda tyto problémy mají i ostatní emailoví klienti nebo zda je to zase specialita Microsoftu.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod robikbedrunka 16. 2. 2019 15:02

Myslím si, že záleží na formátování emailu, jak ho odešleš.
Pokud necháš formátování HTML a zmáčkneš standardně Enter, vytvoří se nový odstavec, který se má tendenci "odsazovat" mezerami před ním a za ním.
Jak už jsem psal, tvůj problém by mohlo vyřešit mačkání Shift+Enter namísto pouze Enteru. Jako druhá možnost mě napadlo odesílat email jako prostý text. S RTF zkušenosti nemám.

Jen tak na okraj: Netuším, zda máš nějaké znalosti HTML, ale lze to přirovnat běžnému formátování odstavce v tomto jazyce. Pro odstavec je značka <p> & </p> - prohlížeč standardně přidá mezeru před něj a za něj, aby byl odstavec lépe odlišitelný. Namísto toho pro běžný nový řádek (na který jsme zvyklý třeba z poznámkového bloku) slouží v HTML značka <br> - ta vytvoří nový řádek bez jakéhokoliv "odsazení".

//Slovíčko odsazení v uvozovkách, protože odsazení je vlastně mezera "z boku" odstavce, kdežto já mám na mysli mezery před a za odstavcem.
Přílohy
2019-02-16 14_52_06-Bez názvu - Zpráva (HTML).jpg
2019-02-16 14_52_06-Bez názvu - Zpráva (HTML).jpg (6.71 ) Zobrazeno 3766 krát
robikbedrunka
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 3. 3. 2019 11:45

Tak jsem to zkusil s tou kombinací Shift + Enter a zdá se, že to ten problém řeší. Ještě by mě zajímalo, zda existuje nějaká možnost toto nastavit v Outlooku natvrdo (nějakým zatržítkem nebo úpravou v registrech), aby při stisku Enteru Outlook automaticky jakoby odeslal kombinaci Shift+Enter.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod robikbedrunka 30. 3. 2019 11:29

Myslím si, že to bychom už chtěli po Microsoftu hodně. Osobně jsem na jinou možnost nepřišel, než že si do hlavy vštípit, že pokud nechci odstavce, ale nové řádky, tak musím mačkat Enter se Shiftem. Ve Wordu má člověk možnost upravit si šablonu Normal.dotm a v ní mezery před a za blokem odstavce. Zda je něco takového i tady, netuším.

Edit:
Snad jen tady:
C:\Users\%username%\AppData\Roaming\Microsoft\Templates\NormalEmail.dotm
robikbedrunka
Junior

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 30. 3. 2019 12:20

To jsem ani netušil, že by podobná šablona jako ve Wordu existovala i v Outlooku, ale je pravda, že logiku to má. Stačilo zkopírovat kus kódu, něco pozměnit a z Wordu je Outlook.
Když jsem se na to díval, byly tam odstavce (ve stylu "Normální") nastavené bez odskoku - 0 bodů před i za odstavcem.
radek.kovacik
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků