FTP siet (rozvod) po byte - uzemnenie?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Martynko 26. 2. 2019 22:57

Zdravim,

v ramci rekonstrukcie bytu som si nechal natahat FTP CAT 5e kable 2x kabel do obyvacky a 1x kabel do ostatnych 2 izieb, ukoncene su v komunikacnych (LAN) zasuvkach urcenych pre FTP kable cat 5e. Vsetky kably maju spolocny zaciatok na vstupnej chodbe - vid. priloha (je tam 5 kablov, 1 je privodny lan kabel zo stupacky).

Ako mam tieto FTP kably uzemnit? Je ich naozaj nutne uzemnit - cital som, ze ak sa neuzemni, tak sa dany kabel bude spravat ako antena a prijimat ine rusenia? Jedinu moznost vidim uzemnit ju o PE v zasuvke ale ako to spravit?
Teraz uz viem, ze existuju patch panely aj na stenu, ale uz je to asi neskoro, kedze uz je rekonstrukcia hotova alebo sa to da nejako upravit bez velkych zasahov?
Do bytu bude spravena pripojka optickeho internetu od Orange a do ich zariadenia budu napojene jednotlive FTP kably.

Mozte mi prosim poradit ako vyriesit danu situaciu ... pripadne pre ostatnych uzivatelov napisat ako by mal vyzerat idealny stav, napr. s patch panelom?

Vdaka.
Martin
Přílohy
IMG_20190226_182831.jpg
Aktualny stav - FTP kable vstup
Martynko
Junior

Odeslat příspěvekod martinbb 27. 2. 2019 09:18

Tohle je dost složitá problematika. Navíc hodně lidí si VF rušivé proudy představuje jako proud stejnosměrný anebo jako proud s malou frekvencí (50Hz) při kterém je stejný potenciál na začátku i na konci vedení... to bohužel pro VF proudy neplatí... každá anténa má určité proudové a napěťové obložení a i když se jedná o jeden a ten stejný drát, tak je v něm jiný potenciál na začátku a na konci "antény". Navíc, rozvody (nejen PE, ale i NN jako takové) jsou díky spínaným zdrojům, předřadníkům pro svítidla apod velice zarušené už sami o sobě.
Pokud by měla být opravdu "čistá zem", tak by to musel být opravdu samostatný zemnič s jenom kouskem přívodu.
Dále existují dva druhy rušení ve vedení - symetrické (které je mezi vodiči a rušivé proudy jedním vodičem tečou na jednu stranu a druhým se vracejí) a nesymetrické rušení (kdy rušivé proudy tečou oběma vodiči stejným směrem a uzavírají se zpátky někde zemí, NN rozvody apod.). Symetrické rušení se odstraňuje obtížně, protože je stejně orientované jako užitečný signál a měla by tedy být snaha, aby ve vedení vůbec nevznikalo. Nesymetrické rušení se odstraňuje např. proudově kompenzovanými tlumivkami (nacvakávacími ferity), tlumivka působí na stejně orientované VF rušivé proudy jako odpor, ale nepůsobí na signálové proudy které tečou v jednotlivých vodičích obráceně. Pokud se toto zkombinuje ještě se zkroucením vodičů - kdy se rušení indukuje ve stejné intenzitě do obou dvou vodičů souhlasně a na konci vedení se potom odečte, měla by to být ve většině případů dostatečná ochrana...stínění je potom už mnohdy (u kroucené dvojlinky, ne u koaxu) jenom ochranou doplňkovou a někdy celou situaci naopak ještě zkomplikuje. To je i důvod, proč se důrazně pro běžné bytové rozvody doporučuje používat pouze UTP.
Co se týče feritů, je nutné si uvědomit, že pokud se káblík jednou nebo dvakrát protáhne feritem, nemusí to někdy stačit... Odpor který tlumivka bude rušivému proudu klást je = indukčnost x frekvence x 2xpí. Z toho vztahu je vidět, že čím vyšší frekvence, tím bude tlumivka klást větší odpor a některé feritové materiály při malém počtu závitů nemusí na frekvence v řádu jednotek / desítek MHz někdy stačit.

Tady bude největší problém právě s nesymetrickým rušením, které se indukuje (uzavírá) právě tím stíněním.
Zásada, určitě bych to uzemnil jenom v JEDNOM bodě... mnohdy se příliš řeší, jestli na začátku, konci, nebo středu vedení..to je pro většinu běžných případů ale téměř lhostejné, daleko důležitější je to uzemnit co nejblíže k čistému zemniči a co nejkratším, nejlépe samostatným přívodem! Pokud se kabely sbíhají do jednoho místa a pokud je zde čistý zemnič, uzemnil bych to právě v tomhle bodě. Pokud by byly dílčí čisté zemniče na druhých stranách, uzemnil bych to tam, s tím, že v tom bodě, kde se kabely sbíhají už bych stínění mezi kabely samozřejmě nepropojoval!
Pozor na stíněné zásuvky, stíněné propojovací kabely a počítače (notebooky), které mají třívodičovou napájecí šňůru a stínění konektoru LAN propojené s PE! Pokud to potom celé podle výše uvedeného propojíte, vytvoříte si velikou zemní smyčku a rušivé proudy se budou uzavírat od routeru (kde je bod uzemnění) přes vedení k počítači, přes počítač, který do toho ještě dost rušení přidá, dále přes PE kolík v zásuvce a přes všechny PE rozvody zase zpátky k rozvaděči... bude z toho ohromná rušící smyčka! Pokud v tomto případě trváte na propojení zásuvky a počítače také stíněným FTP patch kabelem, tak bych to uzemnil až u zásuvky na PE, odkud se bude připojovat i napájení počítače...tím se rušivá smyčka značně zmenší pouze na počítač samotný. Předpokládám, že elektroinstalaci už máte novou a nemáte nikde PEN? Pak by se totiž ještě mohlo stát, že při závadě na elektroinstalaci se budou FTP vedením uzavírat nejen rušivé, ale i silové proudy a dokud se káblík nepřepálí, nemusíte o tom ani vědět!
Ohledně neuzemnění nikde - pokud kabel nevede ve zdi ve dlouhých trasách hned vedle silových rozvodů a pokud to neprochází místy s vysokými úrovněmi elmag.pole, tak skutečnost, že stínění funguje jako anténa není tak kritická.... je nutné si uvědomit, že proud teče vždy odněkud někam... samozřejmě, je zde kapacitní vazba mezi stíněním (anténou) a vnitřními kroucenými vodiči, ale pokud router i počítače mají na vstupech oddělovací linková trafa, tak tomu proudu, který se ze stínění do vnitřních vodičů dostává moc hladkou cestu do země neumožníme a navíc, díky efektu zkroucené dvojlinky se na trafech stejně tekoucí rušivé proudy od sebe odečtou.
Ze všeho výše uvedeného vyplývá, že s FTP to opravdu není tak jednoduché a mnohdy to celou situaci velmi zkomplikuje. A vhodné řešení se liší případ od případu! Jako první bych tedy zkusil na PE nepropojovat nic, provést měření / zkoušku a potom případně postupovat podle výše uvedeného.
martinbb
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eLzyx 27. 2. 2019 09:20

FTP kabel se uzemní přes daný síťový prvek mající STP RJ45 zásuvku (oplechovaná)
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir 27. 2. 2019 10:04

Doplním Elzyxe: platí to samozřejmě za předpokladu, že je na konci kabelu použitý stíněný konektor.
Profi sítě se ovšem nedělají takhle humpolácky, na kabel trčící ze zdi se nenacvakává přímo konektor, ale používají se patch panely a v těch se konce kabelů v rozvaděči navzájem propojí/uzemní.
SoHo krabičky (wifi-routery, modemy...) oplechované zásuvky většinou ani nemívají, takže oplechovaný konektor nepomůže.

Řešit stínění v bytě mi připadá zbytečné. Nacvakal bych obyčejné nestíněné koncovky a dále řešil jenom v případě problémů, které ale na 99.9 procent nenastanou.
Naposledy upravil vladimir dne 27. 2. 2019 10:18, celkově upraveno 1
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kaulik 27. 2. 2019 10:15

Pokud jsi použil FTP a ne UTP tak ano, je vhodné uzemnit stínění. Protože neuzemněné stínění může (ale nemusí) dělat daleko větší nepořádek, než tam to stínění nemít.

Zapojit přes patchpanel by to šlo, ale v globálu nedoporučuji dělat lidem práci na kterou nejsou kvalifikovaní. Prosím nebrat jako urážku, ale buď vím od počátku do konce, jak to vše udělám / vyřeším nebo na to mám člověka, který to vyřeší za mě.. Udělat půlku a pak hledat řešení není vhodný postup

Jinak za mě? ještě pořád si myslím, že na klasický byt UTP bohatě stačí..

Obrázek
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martynko 27. 2. 2019 21:32

Dakujem vsetkym za reakcie. Moja chyba, ze som danu problematiku neriesil pred rekonstrukciou - ale teraz to je uz jedno.
OK, takze z vyssie popisaneho vyplyva:
1. Vyskusam ako to cele bude fungovat bez uzemnenia - ak mam na oboch koncoch kovove koncovky, mam ich aspon na jednom konci vymenit za plastove alebo to nebude mat na vysledok vplyv, ak kable neuzemnim?
2. Ak bude problem, budem musiet zacat riesit uzemnenie - v mojom konkretnom pripade vas napada ako vykonat uzemnenie kablov tak, aby to malo zmysel a aby to nevyzeralo tak, ze to bolo dorabane? ... Mne ako laikovi napadlo, ze v tej hornej zasuvke by som odizoloval kable a prepojil ich nejakym mostikom (podobny princip ako maju patch panely) a uzemnil ich o PE v zasuvke pod nimi, hoci pochybujem, ze taky mostik vlozim do vnutra zasuvky?

Inac, uplne chapem, ze profi riesenia a soho riesenia sa odlisuju. Ale ako by mala vyzerat idealna siet v klasickom byte? Patch panel vedla rozvadzaca? Alebo len klasicke zasuvky, aby kable na vstupe netrcali zo steny tak ako mne? Patch panely su X-portove, co ak v byte budem mat len napr. 4 izby - 4 kable (berte to ako priklad)? Inac samozrejme treba zohladnit, aby aj nase druhe polovicky boli spokojne s designom :) a to je v mnohych pripadoch problem.

Vdaka za odpoved.
Martynko
Junior

Odeslat příspěvekod soban 28. 2. 2019 01:21

I v bytě je dobré mít nějakou skříň s patch panelem a případně routerem či switchem.

Do patch panelu svedu všechny kabely a je po problému a pak propojím co potřebuji.

A že zůstane pár konektorů nevyužito - je to rezerva jak budeš tahat třeba další kabel někam.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kysa 17. 3. 2019 10:42

Pokud nebude žádná skříň (rack) tak co třeba použít https://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1674
No a k tomu vhodný keystone
Kysa
Mírně pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků