Ubiquiti EdgeRouter X nastavení VLAN bez DHCP

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod adam.slechta 15. 3. 2019 11:48

Zdravím všechny,
Mám problém ohledně nastavení sítě. pokusím se stručne shrnout o co jde.
Mám síť přes wifi internet kde je gateway na wifi příjmači a v síti jsou počítače a kamery. Z důvodu nastavitelnosti sítě potřebuji dát síť s PC pod router kde budu moct síť nastavovat a přiřadit jí vlastní ip adresy, ale kamery musí zůstat na původní síti pod příjmačem (nemám k nim přístup).
Zatím jsem to vyřešil tak že jsem dal od příjmače switch a do něj připojil Router, pod kterým běží počítače, a do dalšího portu kamery. Takto tam mám, ale dvě HW krabičky mož je myslím zbytečné. Router se musí koupit stejně nový, takže jsem vybral "Ubiquiti EdgeRouter X" ke kterému chci ještě připojit "Ubiquiti UniFi AP, Long Range" pro wifi interní a pro hosty.
Bohužel jsem moc do styku s takovým profi vypavením nepřišel tak nevím co vše by to mělo umět.
Moje otázka tedy zní:
Můžu do tohoto routeru připojit:
-Počítače, které budou mít svojí vlastní síť s vlastím DHCP
-Kamery, pro které bude router jen jako switch a kamery budou fungovat podle DHCP v příjmači před routerem
-Ubiquiti UniFi AP, na kterém budou 2 WIFI, jedna pro hosty s přístupem jen na internet a druhá pro uživatele s přístupem do PC sítě

Předem moc děkuji za radu, jak to udělat, předpokládám, že to router bude umět nějak nastavit přes VLAN ,ale nejsem si jistej a nechci kupovat zajíce v pytli.
adam.slechta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondřej Ondra 7. 9. 2020 13:10

Ahoj,
přidám se s povidným chváním EdgeRouter X. Nejsem shopný nastavit počáteční IP adresu DHCP serveru. Prostě pořád mi tam cpe nesmyslně .38 a výše. Nižší asresu mi to nepřiřadí nikdy i když mám nastavení start DHCP serveru od .13 ...

Nesetkal se s tím někdo ?
Děkuji za raru.
Ondřej Ondra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kysa 13. 9. 2020 14:41

Ondřej Ondra: A ten problém je kde? Jestli jsem to dobře pochopil, tak máte nastaven rozsah DHCP serveru a server přiřazuje ip od nejvyššího možného. Ano to ubnt dělá. Mikrotik zase přiřazuje od nejmenšího. Ale pokud je to ve správném rozsahu, nevidím v tom problém. Pokud chceš mít konkrétní IP, nech si ji přidělovat podle MAC adresy.
adam.slechta: UBNT router moc neznám, ale s mikrotikem by to určitě šlo. Celkem bych se divil, kdyby to UBNT router neuměl.
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondřej Ondra 14. 9. 2020 18:41

Kysa: Problém byl, že pokud jsi měl přidělenou IP adresu z UBNT ,tak nešel zmenšit start DHCP číslo z defaultu 0.38 treba na 0.10. Jinak se zdá ten UBNT EdgeRouter docela podařený.
Ondřej Ondra
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků