Optika - rozvod po domě

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kultus 1. 9. 2019 17:58

Zdravím, stavíme nový dům, kde chystáme rozvody elektroinštalácie a internetu. Na hranici pozemku už máme nataženou chráničku pro optiku (internet + TV), která bude dovedena do technické místnosti (TM). S optikou nemám žádné zkušenosti, tak chci poprosit o objasnění problému. Co vím, tak (později) natažený opt.kabel bude končit v optické zásuvce, která bude optickým kabelem propojená s optickým modemem. A teď co dál? V několika místnostech bych chtěl mít nejen internet, ale i přípravu pro TV přes optiku. Satelit už nechci a DVB-T budu mít jako zálohu, tolik na tu televizi nekoukám, ale chci mít do budoucna natahané alespoň ty kabely.

Představuji si to tak, že se do TM dá router, který rozvede po jednom FTP kabelu do každé místnosti. Stačí pak do místnosti dát např. WIFI router (po drátový i bezdrátový internet) a z nej vyvést FTPčko do TV (která podporuje televizi přes internet) anebo settoboxu? Anebo je nutné tahat pro internet i TV zvlášť FTP kabel už z TM, to mi přijde trochu ujeté tolik kabeláže? :-) Jedná se o Twistnet (Brno + okolí). Teď potřebuji jen promyslet jak to bude fungovat a nechat natahat kabely, koncová zařízení budu řešit později. Předem děkuji.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 9. 2019 00:02

Optická síť ve vašem případě bude končit v technické místnosti (pokud ji tam poskytovatel dovede). Dále už budete pokračovat klasickými metalickými vodiči.
Stačí po jednom kabelu do každé místnosti, ale pokud to není velká komplikace, raději rozveďte kabelů více. Ideální stav je zapojení co nejmenšího počtu dalších aktivních prvků (router, switch) - zjednodušíte si budoucí konfiguraci. V technické místnosti pak bude router + například 24 port switch. Případný další router někde uvnitř pro šíření WiFi nastavte do režimu bridge.
Emil Pastelka
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 2. 9. 2019 06:26

Diky za reakci, ono tech aktivnich prvku bude potreba stejne. Samozrejme jde jen o penize navic (kabel) a o potrebnost/zbytecnost. Typicky detsky pokoj bude mit (nekdy v budoucnu) urcite wifi, ale take to bude chtit pripojeni pevne na PC + TV (pokud tam bude telka a ne jen notebook/PC). V obyvaku bude taky WIFI router plus ktery pokryje min. kuchyn mozna i pokoj pro hosty pres jednu zed a ta televize...zatim jsme sami, takze uzivat se bude obyvak, loznice max. pokoj pro hosty. Takze pokud jde jen o to slozitejsi nastavovani a ne o nefunkcni technicke reseni, tak ten jeden kabel snad staci. Nastavi se to potom postupne. Je neco na co si dat pozor... chceme dat FTP cat. 6 vic pry pro domacnost nema moc smysl...
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 2. 9. 2019 06:51

FTP domu? Proc? UTP je mnohem jednodussi a uplne staci...

Jinak jsem si tim stejnym prosel taky a take bych se primluvil za vice kabelu do kazde mistnosti. Minimalne tam, kde bude televize a podobna zarizeni. Je mnohem lepsi resit routery a switche v technicke mistnosti, aby nemusely byt nevzhledne routery a jejich napajeni nekde za televizi nebo na skrini. WiFi v obytnych mistnostech resit nejlepe nejakymi AP (UniFi, Mikrotik cAP) napajenymi pres PoE. Ty umistit nejlepe pod stropem nebo primo na strop (adekvatne k tomu natahat kabely nebo pripravu pro ne).
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 2. 9. 2019 07:24

Pokud je to možné do každého pokoje aspoň dvojzásuvku (natáhnout dva kabely).

Pokud se to nechce tahat hned tak dej husí krk do kterého se vlezou minimálně dva kabely, a pak tam bez problémů natáhneš co budeš potřebovat.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 2. 9. 2019 08:12

Omlouvam se za ignoranstvi :D ano jedna se o UTP kabel cat6, FTP jsem mel v jine nabidce, se kterou uz nepocitame a nejak mi to uvizlo v hlave. Jinak urcite diky za postrehy a chapu jak je to mysleno ;-) , nevzhlednost v detskych pokojich neresim, tam bude stejne binec :D a v obyvaku/loznici se teda podivam na ty Unifi a pod. ty se montuji normalne na strop jako treba pozarni hlasice :D Priznam se, ze to vubec neznam, nemam cas to ted vse dopodrobna studovat (poptam se jeste elektrikare jestli s tim nema zkusenosti), je ted toho moc vybirame dodavatele na elektro, vodu, topeni vzduchotechniku...kdo nestavel na klic vi... :)
Naposledy upravil kultus dne 2. 9. 2019 12:59, celkově upraveno 1
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 9. 2019 09:17

Pokud se tím nechcete zabývat podrobněji, doporučuji to řešit tím husím krkem, jak psal Petr Šobáň. Až se situace uklidní, hoďte sem rozkres domu a obnovte dotaz.
Emil Pastelka
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 2. 9. 2019 17:53

K té volbě průměru husího krku, co píše kolega Soban: Vol vždy větší průměr, než co se vejde předpokládaný počet kabelů. On je totiž rozdíl zavléknout do toho krku všechny kabely naráz a mezi tím když tam nějaké kabely provlékáš dodatečně (osobní zkušenost - pár let jsem to dělal profesionálně). Kromě toho, trasu husím krkem dělit na úseky s jedním, max. dvěma ohyby (což už je na pováženou), potom musí následovat krabice, která umožní kabely vytáhnout ven a pokračovat dál.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 3. 9. 2019 09:40

Jasně husí krk vždy větší pokud to jde, co nejméně prudkých ohybů, pokud to jde rozdělit na úseky (dát krabice třeba na chodbách kde nebudou rušit).

Prostě chce to zapojit hlavu a trochu přemýšlet.......

PS. Jsem teď měnil kabely na baráku a musel jsem dva ohyby rozbít protože jsem tama neprotáhl kabely.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod blmrtin 3. 9. 2019 10:51

U novostavby, nebo hloubkové rekonstrukce, bych se poohlédl po praktičtějším řešením vedení elektroinstalace a sítí. Sekání do zdí a husí krky patří mezi desetiletí osvědčené metody, se všemi nevýhodami, ale poslední roky je nabídka pro rozvody podstatně pestřejší a praktičtější. Za kvalitní vedení se musí zaplatit, jenže jde o trvalé řešení (snadno se ukryje a barvy si vyberete podle chuti) s modulárním řešením. Změny se odehrávají ve znamení "přetřu roh", aniž by bylo potřeba sekat zdi, nebo přidávat krabice.

https://www.hager.cz/e-katalog/systemy- ... ni/432.htm

Pracuje se s tím opravdu dobře.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 9. 2019 13:33

Po rekonstrukci bytu mám vše v podlahových lištách. Nicméně moc praktické to není. V novostavbě bych už řešil nějakým systémem rozebíratelných kanálů s předimenzovanými parametry :-)
Emil Pastelka
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blmrtin 3. 9. 2019 19:55

Většina majitelů bytů a domů není ochotna investovat ani do kvalitních jističů, natož do zásuvek, vodičů, zápustných svorek a dalších součástí elektroinstalce. Většina domů nepoužívá ani venkovní zásuvky s IP44. Nakoupí se nejlevnější šmejd, který nejde prakticky ani zpojit bez deformace, zářivkové/led osvětlení s plechem nápadně podobný alobalu a vrtačku lze nechat v autě, stačí šroubovák. Krabice KU68 se nastrkávací svorkovnicí (k vytažení stačí fouknout a jdou ven) ... natož investovat do kvalitního vedení. Když se zavedlo povinné používání proudových chráničů, tak se masově objevovali proudové chrániče, do kterého bylo potřeba dát pořádnou ránu, aby začal vyhazovat.

Supermarkety zase vytasí akci dvě zásuvky + vypínač za sto padesát a bude minimálně rok na co nadávat. Deklarovaných 16A s průřezem 2.5mm² opravdu jen na letáku. Porézní alobal, upínání k ničemu a byty/domy jsou toho plné. Pokaždé smekám před těmi, kteří se s tím musí připojovat.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 4. 9. 2019 05:34

soban píše:Pokud je to možné do každého pokoje aspoň dvojzásuvku (natáhnout dva kabely).

Tato slova vytesat do kamene a pozlatit. A zdůrazňuji slovo "Alespoň". A do obýváku za TV raději dvě dvojzásuvky (například TV, settopbox, wifi-AP, audiověž s IP-rádiem).

kultus píše:Samozrejme jde jen o penize navic (kabel) a o potrebnost/zbytecnost.
Typický přístup stylu "Nechci slevu zadarmo".
Proboha, o kolik pokojů / zásuvek "navíc" se jedná?
Kolik stojí metr UTP kabelu? 8 korun? Když bude v bytě o 6 zásuvek více a vzdálenost od technické místnosti v průměru 10m, bavíme se o 500 korunách.
Jaký je rozdíl v ceně datové zásuvky/dvojzásuvky? Žádný. Paradoxně je dokonce jednozásuvka často o něco málo dražší než dvojzásuvka :)
Zasekání do zdi je stejné.
A kolik budou stát v budoucnosti switche do každé místnosti? Nejspíš více, než tech 500 Kč, které "ušetříš" za kabel.

kultus píše:Typicky detsky pokoj bude mit (nekdy v budoucnu) urcite wifi, ale take to bude chtit pripojeni pevne na PC + TV (pokud tam bude telka a ne jen notebook/PC).
Tedy alespoň dvě dvojzásuvky, optimálně na různé zdi, abys pak v budoucnu neměl místnost zbytečně obkrouženou kabely.

Přišel sis sem pro radu, tak tady je: nešetři na počtu datových zásuvek (ani elektrických :)) ).
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 5. 9. 2019 18:36

Diky za podnety, budu tedy tahat dva kabely cat6. Viditelny router mi nejak extra nevadi, hlavne v detskych pokojich mi to nedela problem. Ani vedeni kabelaze v podlahovych listach kdyz to bude prip. za nabytkem. Kazdopadne natahnout cca do stredu plochy obyvak+kuchyn jedno UTPcko navic na nejake to APcko urcite muzu, schova se kdyztak do podhledu a snad by mohlo pokryt i pokoj pro hosty. Nejsem az tak narocny, ale trochu vetsi narocnosti na tech.reseni od Vas urcite pomuze se pohnout spravnym smerem, ale zase to nechci nijak hrotit. Prikladam pudorysy pokoju, takze kdyby mel nekdo chut nastinit alespon zakladni reseni s prikladmi koncovych zarizeni, ako rozumne (i financne) pokryt obe patra + terasu za barakem prip.garaz internetem tak budu jen rad. V tech.mistnosti bude za dverma nejaky rack s tema kramama pro optiky a nejaky ten switch. Predem dik.
Přílohy
Výstřižek2.JPG
Výstřižek1.JPG
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 15. 9. 2019 14:36

Pomuze mi prosim nekdo aspon nasmerovat? Umisteni-pocet zasuvek a podobne veci jsou samozrejme na mne. Spis by mne zajimalo jak to konkretne zapojit v te technicke mistnosti a jake zarizeni (aspon typove) pouzit, k pripojeni toho bude celkem dost. V mistnostech budou dvouzasuvky, nekde i zdvojene. Krome bezne site planuji do budoucna pripojit 3-4 venkovni kamery (ted jen priprava) a premyslim i o PoE odkdy jsem si o tom neco malo precetl. Plus nejake to nerusive APcko do obyvaku neco jako ten Microtik prip.jina znacka. Co teda v te technicke, zapojit vsechny UTP kabely do nejakeho patch panelu a potom do switche nebo...? Stacilo by jednoduse popsana posloupnost co do ceho...predem dik.
kultus
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků