Zálohování HDD : Externí Boxy vs. Dokovací stanice?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod nody.nody 11. 9. 2019 15:19

Plánuji koupi dalšího "externího" disku na zalohy. Disk mi bude měsíce až roky ležet ve skřínce (kterou moc neotevírám ani). Zatím mám interní 3,5 palce SATA disk, který mám vražený do "rámečku" (boxu) který s PC propojuju přes USB konektor. Něco takového:
https://vymenne-kity-boxy.heureka.cz/ex ... ee35-xa3/#

Ted plánuji koupi dalšího disku na zálohy, zase vezmu "interní" disk (3,5 palce SATA) který budu používat jako "externí" ale místo kupování dalšího boxu/rámečku mě napadlo koupit "jen" "Dokovací stanici", něco podobného:
https://www.czc.cz/i-tec-usb-3-0-dokova ... 20/produkt

Cena je skoro stejná/podobná jako HDD rámeček s tím rozdílem, že pokud budu v budoucnu kupovat další disk na zálohy (což asi budu) nebudu muset kupovat další a další boxy, ale vždy bude stačit koupit jen disk (a ne disk+box) a vrazit ho do této dokovací stanice...

Chci se zeptat, je toto dobré řešení? Není dokovací stanice v něčem "nevýhodná" a podřadná v porovnání s externím boxem (na interní diky)? Nemám s tím zkušenosti tak nevím... Jediné co mě napadá je že by se mohly disky (vkládají se vertikálně) v dokovací stanici trochu "kývat" (nemám zkušenost) tak budu muset být zvýšeně opatrný v době kopírování (minule to trvalo hodiny myslím) abych do toho nevrazil... Jinak předpokládám že disky nemají problém fungovat ve vertikální poloze...? O žádných nevýhodách dokovacích stanicí nevím, uniká mi něco? Nebude se nemusím místo externích boxů koupit jen jednu dokovací stanici a interní disky potom "jen tak" skladovat ve skřínce (v nějakém tom antistatickém obalu co se v něm disky dodávají). Nevidím žádnou nevýhodu dokovací stanice v porování s externím boxem na disk. Uniká mi něco?
Díky

(A případně můžete rovnou doporučit nějakou tu dokovací stanici na HDD 3,5 palce interní disky).
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 11. 9. 2019 17:56

Docking station = profi řešení.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zivan 11. 9. 2019 19:59

Nebude problem s prachem?
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod nody.nody 11. 9. 2019 22:35

No to já nevím... právě proto se ptám tady... :-)...? Podle mě by neměl být... Myslíte když budu disky skladovat v té skrínce? Budou zabaleny v tom antistatickém sacku takže by snad problémy být neměly...? A ta dokovací stanice to samé...

+i kdyby disky byli jen tak, tak se do nich snad prach nedostane, měli by být hermeticky uzavřené ne?

Spíše se bojím nějakých vibrací atd... ty dokovací stanice co jsem se díval na mě nepůsobí moc robustním dojmem a to že budou vertikálně v tom strčené se mi taky moc nelíbí... Nebude Problém v tomto...?
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 11. 9. 2019 23:00

Jo ty to planujes mit nekde mimo a obcas pripojit? Pak bych rekl, ze nejvetsi riziko v tom, ze ti to pri vyndavani ze skrinky nevypadne z ruky :)
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod kuba12345678 12. 9. 2019 00:02

a budes mit ty data jeste nekde jinde?
protoze jak je das na disk a ten schovas, tak to neni zadna zaloha.
musel bys mit takove disky aspon 2.
pro tento pripad je lepsi pouzit vzdy 2x keramicke medium nebo NAS v RAID1 a za tim jeste externi disk na zalohu NAS.
event jeste magneticka paska
kuba12345678
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 9. 2019 07:12

Magnetická páska je archivace né záloha.... zbytek komentovat nebudu, napsalo se tady toho už velmi na tohle téma.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MildaX 13. 9. 2019 10:40

Python.p: Ne tak docela. Páska může být obojí (archiv i záloha). A nerozhoduje o tom ani tak médium, ale počet výskytů ukládáných dat.
Na domácí zálohování se beztak nehodí.
MildaX
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 9. 2019 10:51

Vypadlo mi tam slovíčko spíš, ale jinak jak píšeš.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Chipoun 13. 9. 2019 13:35

Chápal jsem to jako vy a přijde mi to logičtější, ale včera mi borec z TechData na prezentaci Data storage DELL EMC říkal, že

Záloha - backup - kopie produkčních dat
Archivace - Přesun produkčních dat - stále to jsou produkční data co se můžou používat ( převážně číst)

:hm


Tak asi co člověk to názor :-)
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MildaX 13. 9. 2019 21:42

To se vůbec nevylučuje. A když se "produkční data" vymění za např "domácí fotky" tak je princip srozumitelný i běžnému uživateli.
MildaX
Junior

Odeslat příspěvekod Doggg 14. 9. 2019 07:37

Chipoun píše:Chápal jsem to jako vy a přijde mi to logičtější, ale včera mi borec z TechData na prezentaci Data storage DELL EMC říkal, že

Záloha - backup - kopie produkčních dat
Archivace - Přesun produkčních dat - stále to jsou produkční data co se můžou používat ( převážně číst)

:hm


Tak asi co člověk to názor :-)


Spíš mi to přijde že borec z techdata na svém půl denním školení, aby to pak mohl přednášet dál, moc nedával pozor...
Doggg
Junior

Odeslat příspěvekod MildaX 14. 9. 2019 08:48

Doggg: Jen domněnka. Jeho popis je správný.

-- 14. 9. 2019 10:33 --

nody.nody: Docking station bych v tvém případě nevolil. Ta má smysl spíše pro toho kdo velmi často používá více disků, mění je a nechce nebo nemůže je furt dávat do bedny (kopíruje, nahrává image apod.). Ty naopak plánuješ mít ten disk převážně někde zavřený ve skříňce (tedy nezapojený?) a vyndavat ho budeš jen kvůli nové záloze a až se zaplní tak vyměníš za nový. Je to tak? Na to je vhodnější externí disk. Pokud by ti vadilo mít víc externích disků jako takových, tak kup samostatně externí box a do toho dej disk, a až se zaplní, tak disk vyndej (vlož do plastového ochraného obalu) a místo něj dej nový. Nebude to sice tak rychlá manipulace jako s docking station, ale tu snad nepotřebuješ, když to nebudeš dělat každý týden.
Složitější řešení záloh jako jsou různé NASy, RAIDy, cloudy pomíjím.
MildaX
Junior

Odeslat příspěvekod Dreamer 14. 9. 2019 16:33

Ked zalohujes tak raz za rok, tak to nemusis kupovat nic, otvoris komp, pripojis disk, spravis zalohu, odlozis disk a vycistis komp zvnutra, aspon raz za rok to treba tak ci tak a este usetris.

Inak ta dokovacia stanica je zrejme lepsie riesenie, ak mas viac diskov, co sa tyka moznych problemov, tak prach moze vadit prave tej dokovacej stanici, aj ked su tam krytky, tak je tam vidiet pomerne velke medzery a mozno by som tu stanicu tiez odpajal a zalozil spolu s diskom.
Dreamer
Dreamer
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nody.nody 15. 9. 2019 21:48

Ano samozřejmě i tu dokovací stanici budu ukládat do skříně. Zálohy budu dělat asi tak jednou za 3 měsíce (budu přidávat data případně prepisovat na koupených discích). Chtěl bych to dělat ale tak 1x za měsíc ane nevím jestli se k tomu donutím...

Disk dávat a vždy vyndávat z jedno externího rámečku (boxu) se mi fakt nechce. Minimálně s tím jedním co mám to byla celkem práce a piplačka. Nebránil bych se ale "quick and easy to use" externímu boxu na disk ale pochybuju že takový je...(?).

Proto bych preferoval tu dokovací stanici...

Jak tu někdo psal tak vždy ten interní disk prostě vytáhnout ven, položit na stůl vedle PC a interními kabely (SATA a napájení ho docasne připojit) by asi šlo ale přijde mi to jako prasácké řešení :-)...? Musel bych dokoupit delší SATA a hlavně napájecí kabely a potom mám taky strach když disk budu jen tak ležet na stole, nijak na ničem a ničím neuchycen že se třeba i vlastní vibracemi poškodí nebo spíše že prostě do stolu nebo přímo disku omylem vrazím... Jako je to řešení ale fakt mi to přijde prasácké...

Je tu někdo kdo tu dokovací stanici používá často a s různými disky už delší dobu? Nevšimli jste si že by nějaký disk odešel...? (nešetrnějším i když "nevědomým" zacházením s diskem nebo dokovací stanicí )?
nody.nody
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků