Optika - rozvod po domě

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod djkubas91 16. 9. 2019 06:40

Ještě možná jeden dodatek, který tu nepadnul. Nevím, jak to má vyřešené Twistnet, ale např. brněnský Netbox, pokud je TV připojena k netu ještě před routerem (přes switch) její provoz nezahrnuje do rychlosti připojení (aspoň takto mi to říkali). Tedy - pokud budeš mít telku za routerem, pojede, ale rychlost dat bude brát z tvé rychlosti netu - u 4 současně zapnutých TV už to asi poznat bude.
Pokud doopravdy počítáš s více TV v domácnosti, tak by možná stálo za to ještě natáhnout jeden separátní UTP kabel tam, kde určitě budou, který bude připojený do switche před routerem. Tedy pokud to má Twistnet stejně.
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost
djkubas91
Junior

Odeslat příspěvekod Chipoun 16. 9. 2019 07:41

kultus píše:Pomuze mi prosim nekdo aspon nasmerovat? Co teda v te technicke, zapojit vsechny UTP kabely do nejakeho patch panelu a potom do switche nebo...? Stacilo by jednoduse popsana posloupnost co do ceho...predem dik.


Píšeš to v podstatě správně. Uvedu příklady na Unifi, ale můžeš si to zaměnit za jiné výrobce. Já bych ale vybíral takto :-)

Všechny UTP budou svedeny do technické místnosti do racku. Včetně přívodu internetu.

Všechny kabely zapojíš do Patch Panelu stejné kategorie jako máš kabely, tzn UTP cat 6.

Přívodní kabel od internetu zapojíš do WAN Routeru a LAN z něj do Switche, do kterého napojíš i kabely z Patch panelu kabely Patch Cord

Na opačné strany kabelů zapojíš buď PC, TV, kamery atd, a nebo AP WiFi
Switch sám pozná které zařízení je PoE a napájení mu dopřeje.


Z vlastní zkušenosti nechat zapojit patch panel někým kdo to umí a pěkně to vyváže. Tzn z pravidla ne elektrikářem (výjimky existují)

Mezi Switch a Patch panel je vhodné dát Vyvazovací panel
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 23. 9. 2019 16:05

Dik za pomoc, mrknu podrobneji na alternativy, protoze ta cena je dost vysoka. Ale pro predstavu urcite vic nez dostacujici popis. Clovek oceni opravdu funkcni spravne nadimenzovane zarizeni, ale peknych par let bude postacovat treba jen pulka UTPcek (ze zacatku bez kamer, delsi dobu bez detskych pokoju nebo pokoje pro hosty atd.). Ve dvou tedy nebude takovy tlak na plnou propustnost site, polovicka je zcela nenarocna a mne momentalne plne dostacuji 3-4MB/s co mame i ted pres wifi takze spis ocekavam lepsi odezvu optiky. Televiza taky pojede spis jedna. Az nas bude vic, zarizeni se koupi lepsi a verim ze v te dobe bude podobne i levnejsi. Vse je spis o priorave a to natahani kabelu.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 30. 10. 2019 07:49

Jeste bych se zeptal na nachystání pro IP kamery. Kdyz bych pozdeji koupil POE kamery a POE switch, staci pak ke kazde kamere natahnout pouze jeden UTP kabel (v pripade nonPoE kamery se prida aktivni PoE spliter)? Musi byt ten UTP kabel nejaky specialni? Diky.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 30. 10. 2019 09:01

Obycejny UTP kabel staci.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pytlík 30. 10. 2019 10:34

A vybírat takový, který má výslovně uvedeno, že je celoměděný. Obchodníci rádi dodávají kabely z poměděného hliníku, což je ... no, nebudu se v tom šťourat. Moc by to *****ělo.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 5. 11. 2019 14:10

OK diky. K tomu vyvedeni UTP kabelu. Vsude ctu vyvest do patch panelu, nekdo preferuje i vyvazovaci panel, ktery tady uz taky padl. Je nejaky FUNKCNI problem, kdyz se to vyvede naprasaka RJ45 koncovkami primo v racku a napoji do switche? :D To neni provokace, zajima mne to...vizualni stranku neresim.
Naposledy upravil kultus dne 5. 11. 2019 14:19, celkově upraveno 1
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 5. 11. 2019 14:19

Pokud s tim uz nikdy nebudes hybat, tak asi ne. Ale to je nepravdepodobne (vymena switchu, apod). Pokud je zapojis do patch panelu, je to uz pravdepodobne naposledy, co se ten kabel bude hybat. Vsechny dalsi zmeny uz budou "na druhe strane" toho patch panelu.

Taky jsem to mel doma naprimo ze zdi do routeru v racku, ale pak jsem to radsi predelal na patch panel.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 5. 11. 2019 14:26

Takze jde spis o bezpecnost-zivotnost toho kabelu resp. koncovky? Vymena switche a prehozeni kabelu snad neni takovy problem. Ale predpokladas spravne :) v budoucnu se s pribyvanim obyvatel domu resp. odchodem switche do duchodu bude switch urcite menit. Fakt mne to zajima, zatim sly tyhle veci daleko kolem mne. Elektrikar se na to vyvazovani moc netvaril, ale to si muzu nakonec udelat i sam nebo to nechat nekomu sikovnejsimu, kdyz to nepujde.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod Chipoun 5. 11. 2019 18:59

Elektrikáři vyvazovat opravdu neumí. Neumí ani nakrimpovat koncovky a už vůbec ne zapojit zásuvky. Čest výjimkám. To byste ani nevěřili co....

Např....
Přílohy
IMG-20171004-WA0016.jpg
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 7. 11. 2019 17:39

a nejaky priklad jak je to spravne by nebyl? ;) ne kazdy to pozna
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod Chipoun 7. 11. 2019 18:15

Tady jde o to že ta rozmotaná část je nesmyslně dlouhá. Ale hlavně byl UTP provrtán šroubem... a proto je v něm ta díra...
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 8. 11. 2019 10:56

A jo :D tak to jsem si vsiml take, ja se soustredil na zapojení zilek. Tak delsi je zase lepsi nez naknop. Takhle si to muze zakratit a dodelat. :-)
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 8. 11. 2019 12:11

aspoň, že je to obyčejné UTP. Být to FTP, tak je to na přesdržku - nebylo by zapojené stínění, takže by ten kabel měl horší parametry než tohle UTP.

pro inspiraci moje řešení:
mám více jak 100let starý dům, má dvě patra, vlhký sklep - tedy bylo nutné elektroniku umístit na půdu. Nic se mi zasekávat do zdí nechtělo, dlouhé husí krky nesnáším, protože se po letech rozpadají, kabely se v nich zasekávají ... a tak jsem do rohu místnosti v přízemí a v patře přistavěl falešný komín 15x30cm a jím táhnu veškerou potřebnou kabeláž. V každém patře je nahoře na "komíně" úzká větrací mřížka, aby se tam dala strčit ruka a třeba zastrkat kabel do podhledu, a vespod komína jsou inspekční dvířka, opět, aby se dal tudy kabel vytáhnout ven, nebo se provrtat dál. Uvnitř "komína" jsou provedeny průrazy jak do sklepa (pro případnou optiku, natažení datových kabelů třeba k novému kotli atp.), tak skrz přízemí, 1. patro, až na půdu. Můžu tamtudy táhnout i silový kabel v případě, že bych se rozhodl pro FVE (pro historiky/estéty - nebyla by z ulice vidět).
Když potřebuji přidat kabel, tak nemám vůbec žádný problém, dostanu se max. na jeden průraz do každé místnosti, ve které to mohu rozvést jak podhledem, tak soklovými lištami.
Teď zvažuji optický propoj server (půda) <-> PC (přízemí), protože mi 1GbE nestačí a metalický 10GbE je drahý. Taky by neměl být problém, resp. budu muset akorát upravit jeden prostup do místnosti, aby se optika nelámala.
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 10. 11. 2019 21:43

Pytlík píše:A vybírat takový, který má výslovně uvedeno, že je celoměděný. Obchodníci rádi dodávají kabely z poměděného hliníku, což je ... no, nebudu se v tom šťourat. Moc by to *****ělo.


Snad je solarix SXKD 6 UTP v pohode...
kultus
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků