Monitor do tmavé místnosti

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pan Kája 16. 7. 2020 19:13

Zdravím, po letech bych rád vyměnil svůj monitor BenQ BL2411PT za něco lepšího s vyšším rozlišením a především lepším obrazem při nižším jasu, abych šetřil oči. Svůj monitor používám s jasem staženým na minimum. I s rozsvícenou stolní lampou už za šera je bílá plocha dost nepříjemná... s kontrast s takovým nastavení taky dostává na zadek. Nakonec i obraz na mém notebooku (acer spin 5 s IPS) je při nižším jasu (vedle BenQ) krásně kontrastní, tak si říkám proč se mučit... u tohohle BenQ je něco špatně.

Takže - cca do 15 tis (čím nižší cena, tím lepší, nečekám zázrak), velmi nízká úroveň minimálního podsvětlení (minimálně do rezervy), oči celkově nedráždící, se slušným podáním černé a jakž takž věrohodnými barvami (úprava fotek bez ambicí na profesionální grafický monitor). Velikost ideálně 24-28 palců, rozlišení raději co největší (ideálně quad HD a vyšší). Předem díky za tipy!
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dreamer 16. 7. 2020 19:52

Nedam ti tip konkretny typ, neviem ako sa chovaju rozne modely v takych podmienkach, ale co tak silnejsiu ziarovku do stolnej lampy? Alebo pouzivat normalne izbove osvetlenie. Ja take pouzivam, neviem si predstavit pozerat sa na monitor hodiny po tme, alebo len s nejakou malou lampou, neviem preco sa ludia tak tyraju.

Inak dalsi tip - opat nie monitor, ale pouzivanie tmaveho rezimu, vsade kde je to mozne - ale nie cierne pozadie a biely text, to nie je pravy tmavy rezim.

Pre prehliadace je velmi dobre rozsirenie, aj ked pre tmavy rezim to podla mna nie je ono, pouzivam svetly rezim, ktory odstrani biele pozadie, daju sa nastavit vynimky pre stranky, ktore uz maju tmavy rezim:

Dark Reader (Firefox)
Dark Reader (Edge / Chrome)

- zmena jasu, kontrastu, rozne filtre, tmavy rezim a dalsie nastavenia, zoznam vynimiek (hlavne na stranky s bielym pozadim ako Google)
Dreamer
Dreamer
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pan Kája 16. 7. 2020 23:00

Díky, já bych to běžně až tak neřešil, ale ten BenQ je fakt v tomhle ohledu dost výjimečný. Monitory v práci mají v nastavení nerovnatelně nižší jas (pocitově mi příliš nevadilo ani osvětlení noční kanceláře jen méně svítivým vánočním řetězem). Měl jsem dokonce u sebe jeden starší vyřazený monitor stejné uhlopříčky i rozlišení. Bohužel měl trochu rozhašené barvy (nic extrémního) a já blbec se ho vzdal. Podsvětlení šlo stáhnout o dost níže. Displej u notebooku je pak úplně jinde.

Jinak já už to řešil jak jen šlo - u Opery mám noční režim s invertovanou bílou na černou, u chrome pak addon pro ztmavení bílé na šedou (i když občas dělá neplechu ve zobrazení). Lampička na stole jede na max. Ale lepší asi moc nemá cenu, protože by (buď sama nebo odrazem od zdi) oslňovala jako ten monitor. Ale svitit v celé místnosti by asi pomohlo, jen si říkám že čím méně světla v noci, tím lépe :) Paradoxně novější model od BenQ, který byl v odborné recenzi vychvalován jako horký kandidát na použití v tmavé místnosti, sklidil na CZC kritickou uživatelskou recenzi, že bílou plochou vypaluje oči i s podsvětlením na minimum. Tak možná specialita výrobce .)

No, nakonec jsem podlehl a využil akce v Mallu - zahnutý VA Samsung c27jg56 za 6 tisíc. Uvidím co předvede. Za tu cenu není moc řešit, i když to není zrovna špička a vždycky mě zajímalo jak se pracuje se zahnutým displejem. Snad nebude pískat, rušit nerovnoměrné podsvětlení... ale vrátit se dá vždycky a finančně mě úplně nezruinuje .)
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dreamer 17. 7. 2020 19:05

Ale svitit v celé místnosti by asi pomohlo, jen si říkám že čím méně světla v noci, tím lépe

Preco si to myslis? Ak v tej miestnosti niekto iny spi, tak to chapem, ale ak ti tam sam, preco je dobre mat menej svetla?

Ja som cital viackrat, ze slabe svetlo vecer je nevhodne, taktiez mobil alebo notebook v posteli sa nema pouzivat a ani pozerat telku potme z postele, skodi to zdravemu spanku, clovek by mal mat standardne osvetlenie, kym je aktivny, inak je clovek ospaly a neskor aj tazsie zaspava. - Kazdopadne sme uz OT, tak nech ti to s tym monitorom vyjde, stale mas 14 dni na vratenie.
Dreamer
Dreamer
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků