Upgrade - Ryzen 3 2200G (domácnost)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod blmrtin 15. 8. 2020 16:00

Účel modernizace (respektive navýšení výkonu) tkví v lepším požitku, protože Ryzen 3 2200G se zadýchává a ony vzácné chvíle, které mohu strávit např.: s Anno W&R: Soviet Republic si chci náležitě užít zcela plynule. S přehledem mi stačí, když se nebude další 2 roky nic „cukat“ při otáčení, přiblížení apod. To vše s rozlišením 1920 x 1080. Slouží (domácí počítač) na běžné účely.

Současná konfigurace:
• SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black
• SilentiumPC Sigma Pro 120 (3ks)
• SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
• Be Quiet! System Power 9 400W
• WD Blue 4TB (2ks)
• Kingston A1000 240GB M.2 2280
• Kingston KC1000 960GB M.2 2280
• Asrock B450M Pro4
• Asrock TPM čip Infineon SLB 9665 TPM verze 2.0
• Adata XPG GAMMIX D10 8GB DDR4 2666MHz (2ks)
• AMD Ryzen 3 2200G
• Windows 10 Pro 64bit

Pokud možno se zachováním co nejvíce komponent. Vyměnit opotřebené ventilátory za nové není problém, ale sehnat bezpečnostní čip k základní desce představuje minimálně měsíc trvající boj s dostupností, další měsíc bombardováním podpory výrobce a maximální opatrností s každým vydáním další verze BIOS, opravující chyby. Nelze očekávat stejné funkce jako nabízí např.: Dell v pracovních počítačích Precision, ale základní funkčnost bezpečnostního čipu – přihlašování a šifrování disků používám z důvodu elegantního řešení soukromí. Při poruše disku se nemusím zabývat otázkou zachování soukromí a diskrétnosti např.: rodinných fotografií, stavební plány, schémata zabezpečení, smlouvy, bankovní údaje apod.

Nemusím mít nejžhavější a nevyzkoušenou novinku na trhu, důležité je, aby to celé fungovalo tak jak má a bylo to spolehlivé. S rozumnou cenou zcela volná ruka výběru.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 15. 8. 2020 18:11

Nevím, kdo ti při stavbě radil, ale když už stavíš PC s tím, že budeš hrát na APU, tak k tomu potřebuješ rychlé paměti - a zrovna ty ADATA XPG @2666 MHz jsou všechno, jen ne rychlé.

Takže máš několik možností.

1. Vyměnit ty ADATA za slušné, rychlejší moduly - alespoň 3200 MHz. Pár FPS navíc to dá, titul od titulu.
2. Pokud chceš čistě grafický výkon, kup si grafickou kartu. Třeba bazarovou RX 580 (Sapphire NITRO+), pokud do toho nechceš dávat moc peněz...
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blmrtin 15. 8. 2020 18:54

Nejsem si úplně jistý, že hodina dvě měsíčně se dá považovat za hraní her, ale budiž. Čas je velice vzácná komodita a rád jsem si zahrál např.: Anno 2025 i novější Anno 1800 (s veškerým dostupným obsahem).

Volba byla zcela objektivní v dané situaci. Velice snadno se kritizuje, avšak v okamžiku koupě vládla více či méně zoufalá dostupnost a problémy se základními deskami. Jediný model, který spolehlivě fungoval se základní deskou a verzí BIOS ... s rychlostí alespoň 2666MHz. Na otázku, proč právě tento model desky? Protože jako jediná fungovala s bezpečnostním čipem TPM (i tak trvalo měsíc, než přišel) a podpora výrobce poskytla správnou verzi BIOS. A už to tak zůstalo, protože u novějších verzích BIOS negarantují funkčnost bezpečnostního čipu. Pragmaticky před každou aktualizací ovladačů a systému provádím zálohu - bitovou kopii systémového disku A1000, jen aby se neopakovala situace, že se bude TPM každých 30 - 40 vteřin odpojovat a připojovat se všemi následky, včetně obsahu alokované paměti.

S radostí si "know-how", či celou "přestavbu" zaplatím s podmínkou převzetí odpovědnosti za funkcionalitu. Aby to nedopadlo jako s pracovním počítačem, kdy dodavatel zkoušel desítky kombinací a stejně nefungovala ani jedna. Letěl i s počítačem a pořídil si Dell Precision, který spolehlivě funguje od vybalení z krabice. Možná s nižším výkonem, ale alespoň nespadá přepočet např.: rozvodů každý 40 sekund. Počítač slouží byť doma, neznamená to rezignovat z elementární funkčnosti - za výrobek či službu platím penězi, proto musí fungovat.

Spíše jsem myslel např.: Ryzen 5 2600 (hlavně nesahat na plně funkční BIOS) a k tomu např.: Sapphire Pulse RX 5500XT.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 15. 8. 2020 20:23

Proč ne? :)

To zní rozumně.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blmrtin 15. 8. 2020 20:49

Během procesu utváření vlastní představy spojené s dohledáváním informací, padaly otázky na chlazení a spotřebu. Z různých zdrojů vychází maximální příkon celé sestavy v rozsahu 200 - 225W, skutečné hodnoty budou mnohem nižší. Pár set korun za pastu a nové ventilátory opravdu neřeším a jestli bude nutný i zdroj, koupím i zdroj.

Na další dva, možná tři roky s co nejnižším rizikem a co nejméně zásahů do byť pomalejší, ale bezproblémově funkčních pamětí s deskou. Raději "zastaralý" model, než obtížně až neřešitelné problémy. Nemám sílu ani vědomosti dohledávat vše, navíc nejde o běžné problémy, které se řeší všude. Taktování nepřipadá v úvahu, ty nervy a problémy za to nestojí.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 15. 8. 2020 21:26

Zdtoj bych osobně vzal SeaSonic Focus Gold. Za tu cenu je bezkonkurenčí - 10 let záruky.

CPU je Support list, tam problém nebude. A GPU, no otázkou je limit. Jestli nevzít třeba něco typu PALiT GeForce GTX 1650 KalmX, 4GB GDDR5 na to dát AC F12 Silent a vyřešené na věky věků.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 8. 2020 10:18

Jak pise kolega. Grafiku bych ja osobne chtel KalmX - po pridani jednoho Arctic P12 Silent (vykonnejsi/tissi/novejsi alternativa F12 bratranka) mas vyreseno na dloooouhou dobu.

U zdroje bych se vydal ja osobne spise cestou 550W RMx od Corsair, ale ani s Focusem neudelas chybu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blmrtin 16. 8. 2020 11:35

V tom případě asi není dále co řešit, i když nejsem úplně nadšení napájení jen ze slotu.

Děkuji.

P.S.: To je normální, že proklamované a vychvalované výhody fungují jen ve virtuální fantazii marketingu a nadšenců? Rozbil jsem si hubu v pracovním (kombinace doplněná ECC pamětí) a 2200G stálo též nemálo času, úsilí a nervů, než se to povedlo zprovoznit.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 8. 2020 11:55

Ecc je okrajová záležitost, bohužel často doprovázená problémy.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blmrtin 16. 8. 2020 13:02

TPM též, že? Přitom co jsem se dočetl, tak čip funguje i jako ochrana v operační paměti, kde chrání a šifruje nejdůležitější části jádra operačního systému, které nejsou napadnutelné různými breberkami. Bonusem zůstává šifrování a odemykání disků s elegancí a nulovými starostmi o dat v případě reklamací a prodeje. Dále jako klíčenka pro certifikáty apod.

Nerozumím důvodům, proč se nerozšířil do každého počítače.
Carpe diem
blmrtin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 8. 2020 13:19

TPM je PnP ... aspon u intel platforem proste zapojis spravnou verzi TPM chipu (vyrobce, pinout) a povolis v BIOSu. A jedes.

U AMD nekde TPM nefunguje vubec, jinde spatne ... in general, pokud chces ECC bez problemu, kup Xeon. Pokud chces TPM bez problemu, kup Core iX, nebo jeste lepe Xeon.

Odjakziva je intel pro "plug in and forget", za coz si priplacis, zatimco AMD je levnejsi, takze usetris, ale DoDo. Dodelej Doma. To plati uz minimalne patnact let.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 18. 8. 2020 08:43

Jenže to je to, u AMD to nefugnuje a vypadá to, že to moc fungovat nebude. Navíc k tomu s každou verzi BIOSu která něco opravuje, tak zase něco rozbíjí.

Ale to AMD fanatici nikdy nepřiznají, protože Intel je ble, fuj bakanej - má hromadu bezpečnostných chyb, voe! Každej druhej franta se ti tak dostane do PC ! Bacha na to! Jenže většina co to říkají ani neví jak to funguje a co to vlastně znamená.

Ale to že u AMD nefunguje na většine desek korektně základní věc jako je TPM a že s ECC RAM je to taky nahlé? Hm, ticho po pěšině, protože se to nehodí a je to pro ono 1% že?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milsimr 18. 8. 2020 12:28

Kolik a jaké TPM moduly a na kterých deskách si zkoušel? Zkoušel si moduly jiných výrobců s jinými čipy? Minimálně pro ten ASRock z prvního postu jsou k mání ještě dva další TPM moduly s úplně jinými čipy od Nuvotonu > https://www.asrock.com/mb/spec/card.asp?Model=TPM-S%20Module.

Ano, na Intelu některé věci (zjevně) fungují lépe.

A co se ECC týče ... u AMD to umí snad skoro všechny procesory, které zakoupíš. Můžeš to samé říci o Intelu? (nemůžeš) Tam když se podíváš do obchodu, zjistíš, že nejlevnější Xeon ke kterýmu bys mohl hodit ECC stojí nějakých 4600,- Kč a je to starej Haswell do platformy 2011-v3... za skoro ty samý prachy máš Ryzen 5 3600. Méně děravej, méně žravej a jako bonus ho můžeš i přetaktovat (ok, to něco málo, co z toho lze vymáčknout ... byť lepší, než-li nic).

Tak ti já nevím. Ano, ve spoustě případů je AMD "DoDo", na druhou stranu - cena. Co víc k tomu dodat?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 8. 2020 13:26

Vsak nic, Ryzeny normalne davam a u vetsiny lidi to (ted uz) je i tak plug in and forget. Jen kdo chce speciality, je upozornen dopredu, ze to muze byt orisek ... a kdyby to nefungovalo, je pro mne dulezite, ze byl predem upozornen. Nic vic a nic min v tom neni.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milsimr 18. 8. 2020 16:48

Proti tomu nic namítat nelze :)
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků