Nejde aktivace digitální licence Windows 10 Pro na novém PC

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod nadoba 21. 6. 2021 19:06

Měním PC. Na starém je aktivace W10Pro digitální licencí, propojenou s účtem u MS. Aktivaci na novém dělám, jak je doporučováno. Aktivace > Odstranit potíže > Nedávno jsem změnil HW > Nejde aktivovat, nedaří se nám najít žádná zařízení...

Když znovu spustím staré PC, licence na něm je pořád aktivovaná.

V účtu MS je správná konfigurace nového PC i se správnou verzí woken. Kudy z toho wen?
nadoba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 21. 6. 2021 19:15

Pravděpodobně používáš OEM licenci OS.
Nový PC => koupit novou licenci OS.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nadoba 21. 6. 2021 19:18

Nikoliv, je to retail, vzniklá upgrade ještě z Win 8.
nadoba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šulda 21. 6. 2021 19:18

Nezadával jsi při instalaci win key? Na starým PC se už nepřihlašuj! Aktivace nemusí proběhnout hned.
šulda
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nadoba 21. 6. 2021 19:19

Nezadával, žádný nemám. k vlastní aktivaci se to vůbec nedostane. Měl bych volit PC, ale žádné to nevidí. Zkoušel jsem i podporu MS, ale po dvanácti zadáních nějaké volby a konečně třech slovech s člověkem to přerušil dotaz na zákaznickou zkušenost. Vraždil bych.
Naposledy upravil nadoba dne 21. 6. 2021 19:21, celkově upraveno 1
nadoba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 21. 6. 2021 19:20

Proč by kupoval novou licenci?

Pokud je to krabicová a né OEM stačí nainstalovat stejnou verzi na nový HW a ze starého HW ty windows smazat a na novém se přihlásit stejným microsoft účtem.

To že se to hned neaktivuje nevadí, časem by to samo mělo naskočit samozřejmě jenom tehdy pokud na tom starém HW jsi ty windows smazal (pokud nemáš koupenou licenci na více PC).

Sám jsem takto prováděl upgrade PC.

Jinak samozřejmě OEM licence nejde použít na nový HW.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nadoba 21. 6. 2021 19:22

Staré PC je odpojené. Když to smažu, MS se to nedozví. V procesu změny železa se má objevit seznam zařízení a já mám zvolit to, které chci aktivovat. Mně se ten seznam vůbec neukáže.
nadoba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šulda 21. 6. 2021 19:23

Milanr1>> I OEM licence jde takto přenést.
"Opětovná aktivace Windows 10 po změně hardwaru"
šulda
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nadoba 21. 6. 2021 19:35

To přesně dělám. Zasekne se na tom, že při řešení potíží žádný HW k aktivaci nevidí. Po "Změnil jsem hardware..." a "Zobrazit další zařízení..." to žádná zařízení nevypíše a aktivace neproběhne. Nesetkal se s tím někdo?
nadoba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šulda 21. 6. 2021 19:49

Zkus to později. Dělal sem to sobě i známýmu a u něj to taky nešlo hned. Obě OEM verze win 7 s upgradem na win 10.
šulda
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 22. 6. 2021 09:49

Já jsem si loni na podzim volal přímo do Microsoftu, měl jsem OEM digitální licenci a měnil jsem desku po upgradu BIOSu. Samozřejmě jsem si něco načetl, že měnit hardware můžu jen u krabicovky. A borec na lince mi řekl, že to bude právně v pořádku, kdyby to nešlo, tak at se normálně přihlásím Microsoft účtem a mělo by to jet, kdyby to nešlo, at mu zavolám. I přesto, že jsem mu několikrát říkal, že nemám krabicovku, ale OEM:DM. Jinak jde o legálně zakoupené Windows u CZC. Tak buď má Microsoft bordel ve svých vlastních předpisech, nebo to u W10 neřeší. Bohužel jsem si ten rozhovor nenahrál, ale samotného mě to překvapilo.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 22. 6. 2021 10:49

Protože byly problémy tak u OEM jsou teď už celkem benevolentní, pokud to nebudeš cpát na nový PC tak výměna MB projde pokud ostatní HW zůstane atd.....

Kdysi byl problém jak odešla MB....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 22. 6. 2021 11:05

Jasný, mně šlo o čistotu svědomí, protože mě ta licence stála 2 300, a představa, že s novou deskou si znelegálním Windows, se mi nelíbila, prostě že jsem těch 2 300 vyhodil zbytečně. Sám pán na lince mi tehdy říkal, že výměna desky NEZNAMENÁ výměnu počítače, ačkoliv přímo na microsoftím fóru tvrdí/tvrdili něco jiného. Sám sobě jsem to ve své hlavě zdůvodňoval tím, že jsem jen trošku pirát, protože už jsem Microsoftu jednou zaplatil, takže z pohledu mé logiky je to legálnější než si to stáhnout z Uloz.to s aktivátorem nebo koupit na Aukru za stovku.

V diskuzích na Poradně zase tvrdili, že to aktivovat půjde, ale legální to z hlediska práva nebude. Stále tady mám pod stolem původní skříň a desku (Asus A320M-R), když by ji chtěl brácha použít pro upgrade, jak to funguje? Ta licence je na ni deaktivovaná tím, že já jsem licenci přenesl na novou desku, nebo se deaktivuje tím, že by pak brácha koupil krabicovku Windows? A nebo ještě jinak - ta původní licence je uložená v BIOSu toho Asuse, nebo o licenci rozhodují servery Microsoftu?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šulda 22. 6. 2021 12:56

Neřeší to ani u výměny celýho PC.
šulda
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 22. 6. 2021 15:15

soban: jo, taky jsem o tom četl. Dokonce v nějakým případě chtěl Microsoft potvrzení ze servisu, že je ta deska nefunkční, jinak opětovnou aktivaci odmítli. I z tohohle důvodu prý desky mají tříletou záruku, pokud ti odejde během záruky, neměl by být s aktivací problém, musí však jít o stejný model základní desky. Pokud ti odejde po záruce, máš smůlu a kromě desky tě čeká i koupě nové licence Windows. Upgrade tedy není důvodem k reaktivaci, aspon to tvrdí zahraniční fóra. Častá praxe, a i se to těm lidem radilo, je prostě do Microsoftu zavolat, říct, že jste vyměnili desku, a přesně jak píšeš, většinou jsou velmi vstřícní a nepátraj po důvodech výměny.

Jinde jsem se dočetl i snad to, že se ti za výměnu hardwaru odečítají body, hodnoty už si nepamatuju, ale máš třeba 12 bodů, výměna desky 6, procesoru 2, grafiky 3 (hodnoty si vymýšlím), a když si těch 12 bodů vypotřebuješ, aktivace již není možná.

Mně ten pán na lince říkal, že deska může být libovolná, vůbec nemusí jít o stejný typ.

šulda: pokud je to tak, jak říkáš, a tím nenaznačuji, že to není pravda, důkazem, že OEM už Microsoft tolik neřeší, potvrdil i soban a pracovník Microsoftu, tak si říkám, jaký má smysl udržovat dvě licence - OEM a Retail, když v případě OEM je o dost benevolentnější? A opětovná aktivace, pokud neprojde přes plechovou hubu, spočívá v tom, že vy něco nadiktujete pracovníkovi linky, on tam na něco klepne, a tím Windows znovu aktivuje. Takže i ta legálnost opětovnou aktivací při změně hardwaru je po právní stránce asi dost volná a záleží i na libovůli, dobrovůli a konkrétní náladě každého pracovníka aneb když to dovolí a posvětí Microsoft, je to legální. Taky jsem četl případ, že při změně desky aktivaci odmítli, a dotyčnému oznámili nutnost koupě nové licence. Co jsem si tak procházel, dost lidí, i když má OEM, která je nepřenosná, tak není úplně nadšeno, že by mělo s novou deskou kupovat i nové W10.

Rozdíl mezi OEM a Retailem je prý i ten, že u OEM vám technickou podporu poskytuje prodejce, v mém případě CZC, u Retailu přímo Microsoft.

U mě aktivace proběhla tak, že jsem myslel, že se stačí přihlásit MS účtem a je to, zadání klíče jsem přeskočil, až po jeho použití vše ok.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků