Výměna ventilátorů RTX 3060

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 1. 2022 13:14

Naprosto bez problému.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod vanhouten 6. 1. 2022 13:20

Díky. Teď jsem dohledal, že by to snad mělo utáhnout až nějakých 9-12W. Díky
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod vanhouten 11. 1. 2022 12:15

Shrnutí mého snažení o utišení a uchlazení Gigabyte RTX 3060 Eagle

Tuhle verzi jsem si nevybral dobrovolně, jinak bych sáhnul po jiné, nicméně mě nestál upgrade z GTX1660s na tuhle RTXku ani korunu, takže by byla blbost to nevzít i přes tragické chlazení.

Ventilátory z důvodu hluku a teplot jsem měnil od RX470, přes GTX 1660s, tak teď i u té RTX, kde to bylo nejnutnější. Jednak teploty byly naprosto tragické, ve hrách běžně kolem 84-86 stupňů (a to v dobře větraném Fractalu) při krásných 2200 ot :roll: Co bylo horší, že od novoty byly KO ložisko na jednom ze dvou ventilátorů, takže rachotilo a vibrovalo. Takže jsem se rozhodl, že ventilátory vyměním. Peripetie s výměnou jsou popsány na první stránce. Stock fany jsem vyhodil a nahradil je 2x Arctic F9 PWM. Teploty padly na 74-76 při nějakých 1200-1350 ot. Lepší, ale pořád to není úplně ono. Nicméně při hraní jsem už neslyšel, tak mě to tak netrápilo, mimo hry jsou ventilátory na 150 ot (nemám rád to jejich zapínání z nuly). Teploty jsem chtěl ještě trochu níže. Pokud se podíváte na druhou fotku, tak ty dva 92mm ventilátory nepokrývají celé žebra a poslední heatpipe (původní ventilátory mají údajně 100mm). Rozhodl jsem se proto přidat ještě třetí ventilátor. Nakonec jsem nedával Noctuy, ale přikoupil jsem poslední F9 pwm. Nečekal jsem, že to nějak moc pomůže, zvlášť když třetí ventilátor je ze 2/3 mimo žebra. Každopádně to pomohlo a to celkem citelně. Teploty padly o dalších zhruba 8 stupňů. Teď se podle zátěže pohybuju kolem 65-69 stupňů, při cca 950-1100 ot.

Takže když to shrnu:
Stock fan: cca 85 stupňů, 2200 ot.
2x F9: cca 75 stupňů, 1250 ot.
3x F9: cca 68 stupňů, 1050 ot.

Věřím, že s noctuama by to bylo ještě o něco lepší a tišší, ale už teď dosáhl jsem přesně toho co jsem potřeboval. Tímto děkuji Kineczkovi za rady.

Ještě poslední věc, co bych uvítal, tak by byla přímá redukce z GPU 4pinu na 3x klasický 4pin. Ale to už jsou drobnosti.

Použitý materiál:
3x Arctic F9 PWM
1x Gelid CA-PWM-02
3x Noctua NA-YC1 (v sadě jako NA-SYC1)

Na designovou stránku provedení se nedívejte, ta je pořád v progresu :-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2022 13:31

Ten levy bych posunul co mozna nejbliz k zaslepce, at ten posledni tolik nepresahuje. ;)

BTW Noctua ty NASYCy prodava bud po dvou, nebo po trech kusech. 3ks jsou v sadach Chromax, dela se i cerna. :) Vyjdou cenou za kus lepe. A pak Noctua dela i 4pinovou roztrojku. Ale to uz je detail, na efektivite chlazeni uz Ti uklizenejsi kabely nepridaji.

Celkove i ja Tebe musim pochvalit, protoze jsi naprosto uzasne zdokumentoval to, co ja rikam a delam leta letouci. A dokazal jsi pripadnym "nevericim", ze nase vira ma smysl. :)) BTW okolo tisice otacek uz muzes mluvit o nesrovnatelne tissi karte, takze to za vynalozene usili myslim stalo ... no ne?

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod plesgo 11. 1. 2022 14:10

Normalne jste me navnadili :)

Vanhoutenovi gratulace
plesgo
Junior

Odeslat příspěvekod vanhouten 11. 1. 2022 21:25

KineCZek píše:Ten levy bych posunul co mozna nejbliz k zaslepce, at ten posledni tolik nepresahuje. ;)
to jsem se snažil, ale blbě se to tam chytalo, tak jsem to nechal tak. Možná to časem zkusím ještě poladit časem.

KineCZek píše:BTW Noctua ty NASYCy prodava bud po dvou, nebo po trech kusech. 3ks jsou v sadach Chromax, dela se i cerna. :)

to jsem zjistil teď jak jsem potřeboval dokoupit tu jednu rozdvojku a objednal jsem chromaxy, protože jiné nebyly. Zapojil kabely a poslední ventilátor a čumím jak tele na nové vrata do krabičky, že tam jsou dvě rozdvojky. Docela mi trvalo, než mi došlo, že jich tam bylo více :-D

KineCZek píše:Celkove i ja Tebe musim pochvalit, protoze jsi naprosto uzasne zdokumentoval to, co ja rikam a delam leta letouci. A dokazal jsi pripadnym "nevericim", ze nase vira ma smysl. :)) BTW okolo tisice otacek uz muzes mluvit o nesrovnatelne tissi karte, takze to za vynalozene usili myslim stalo ... no ne?

Díky, ale nakopl jsi mě ty kdysi u RX470ky. Od té doby jsem si postavil fakt tichý komp a vyloženě kvičím jak mi práci začne topit noťas a řvát tak, že to i sluchátka přebije :roll: Ty teploty a otáčky mluví za své. Rozdíl to je jak prase. Utišování stojí za to, jen mě ze startu trochu odrazovala ta debilní konstrukce chlazení. Trochu jsem se bál ať ten konektor neulomím, ale drží jim to dobře :-D

Takže ještě jednou díky Maestro :tleskani
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2022 21:55

Fakt se rado stalo. Ja se vzdycky snazim nastinit, vysvetlit a motivovat. Ale ne zase uplne vodit za rucicku - posluchac musi projevit snahu a nebat se toho. Ostatne to lidove porekadlo s koutem je myslim trefne. Ale zase nemivam problem pomoct, kdyz se mne clovek zepta slusne.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mercury386 15. 1. 2025 06:34

ahoj a muzu se zeptat jak jsou presne prichycene ty ventilatory na te grafice - tam musi byt na to vytvoreny nejaky custom ramecek ne ? resime akorat neco podobneho s 2060tkou . . ale neni to tak hlucne tak to asi montovat nebudu, ventilatory jsou pripojene nejakou rozdvojkou do desky grafiky ?
ty ventilatory ofukuji grafiku, anebo foukaji na smerem od ? to by me zajimalo . . dekuji
Mercury386
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 15. 1. 2025 07:02

Podle me jsou ty plastove pasky protazene okolo pasivu a "s citem" utahnute. Zadny ramecek. Je to videt i na te prostredni fotce.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod FILIPFJ 15. 1. 2025 07:49

Je to běžně chycené normálně k pasivu a/nebo k heatpipes.
Ventilátory jsou připojeny do "vláčku" na jeden velký PWM konektor, který je redukcí změněn na malý PWM a zapojen do grafiky.
A jak ventilátory foukají je zřejmé ze všech fotek ne?

Toť třeba můj případ.
315524858_2154501088068842_241049929457610171_n.jpg

315518829_687621989326511_1285662655489938439_n.jpg
FILIPFJ
Junior

Předchozí stránka