Shrnutí mého snažení o utišení a uchlazení Gigabyte RTX 3060 EagleTuhle verzi jsem si nevybral dobrovolně, jinak bych sáhnul po jiné, nicméně mě nestál upgrade z GTX1660s na tuhle RTXku ani korunu, takže by byla blbost to nevzít i přes tragické chlazení.
Ventilátory z důvodu hluku a teplot jsem měnil od RX470, přes GTX 1660s, tak teď i u té RTX, kde to bylo nejnutnější. Jednak teploty byly naprosto tragické, ve hrách běžně kolem 84-86 stupňů (a to v dobře větraném Fractalu) při krásných 2200 ot

Co bylo horší, že od novoty byly KO ložisko na jednom ze dvou ventilátorů, takže rachotilo a vibrovalo. Takže jsem se rozhodl, že ventilátory vyměním. Peripetie s výměnou jsou popsány na první stránce. Stock fany jsem vyhodil a nahradil je 2x Arctic F9 PWM. Teploty padly na 74-76 při nějakých 1200-1350 ot. Lepší, ale pořád to není úplně ono. Nicméně při hraní jsem už neslyšel, tak mě to tak netrápilo, mimo hry jsou ventilátory na 150 ot (nemám rád to jejich zapínání z nuly). Teploty jsem chtěl ještě trochu níže. Pokud se podíváte na druhou fotku, tak ty dva 92mm ventilátory nepokrývají celé žebra a poslední heatpipe (původní ventilátory mají údajně 100mm). Rozhodl jsem se proto přidat ještě třetí ventilátor. Nakonec jsem nedával Noctuy, ale přikoupil jsem poslední F9 pwm. Nečekal jsem, že to nějak moc pomůže, zvlášť když třetí ventilátor je ze 2/3 mimo žebra. Každopádně to pomohlo a to celkem citelně. Teploty padly o dalších zhruba 8 stupňů. Teď se podle zátěže pohybuju kolem 65-69 stupňů, při cca 950-1100 ot.
Takže když to shrnu:
Stock fan: cca 85 stupňů, 2200 ot.
2x F9: cca 75 stupňů, 1250 ot.
3x F9: cca 68 stupňů, 1050 ot.
Věřím, že s noctuama by to bylo ještě o něco lepší a tišší, ale už teď dosáhl jsem přesně toho co jsem potřeboval.
Tímto děkuji Kineczkovi za rady.Ještě poslední věc, co bych uvítal, tak by byla přímá redukce z GPU 4pinu na 3x klasický 4pin. Ale to už jsou drobnosti.
Použitý materiál:
3x Arctic F9 PWM
1x Gelid CA-PWM-02
3x Noctua NA-YC1 (v sadě jako NA-SYC1)
Na designovou stránku provedení se nedívejte, ta je pořád v progresu

Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2