LN, 60 000Kc, 80% QHD Gaming, 20% kancl a editace videa

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Lukrativec 28. 3. 2024 17:11

Zdravím,

byl jsem obdarován zánovní 7950x3d a chladičem NH-D15. Do teď jsem používal na hraní jen firemní ntb a rád bych si kolem toho postavil svojí sestavu pro příští roky, aby v budoucnu umožňovala swap GPU a povýšení z QHD na 4k.

Jelikož se mi líbí a hodí se mi na stůl, tak bych rád zároveň koupil skříň Fractal Design North XL Chalk White TG Clear. Pokud ale má nějaká flaws, která nevidím, tak se rád nechám poučit.

Pozadavek nehlucnosti: LN
Ucel porizeni: 80% QHD Gaming (WoW, dota, CS, obcas nove AAA), 20% kancl a editace videa z gopro
Budget: okolo 60 000 CZK s tím, že CPU a chladič již mám
OS: mimo budget ale chci pořídit Win 11 Pro, OS řeším po 15 letech poprvé a krom ofiko distribuce vidím, že existuje poměrně čilý trh s přeprodejem klíčů, uvítám tedy radu i v tomto ohledu
Sestaveni: Sestavovat plánuji sám
Taktovani: Taktovat neplánuji
Monitor: Vlastním 27" MSI Optix MAG272CQR - QHD
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN: Potrebuji jeste nejake reproduktory, tady bych se rad drzel nizsi ceny, na pripadny kvalitni poslech mam dobra sluchátka
Pozn: Vzhledem k problematické kabeláži u mě doma, budu téměr jistě používat jen WiFi

Něco jsem nakoukal, prolezl forum a sestavu zkusil nastřelit: https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... E70687D656

Děkuji moc za každou radu.

EDIT: Nastrel na TS Bohemia: https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=218287
Naposledy upravil Lukrativec dne 28. 3. 2024 18:01, celkově upraveno 1
Lukrativec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 3. 2024 17:41

Nechci Ti kazit iluze, ale 4k a LN ... to mas budget tak na grafickou kartu ... ona totiz i 4090 ma misty 15fps (CP2077 all ultra s poslednim RT patchem), 25fps (Hogwarts Legacy), 35fps (nektera mista Starfield) ... coz pisu nikoliv jako "nekde jsem cetl", nybrz jako "vlastnim, hral jsem, videl jsem".

Uvazim -li, ze ticha umi byt ze 4090 maloktera ... LN nastesti zvladnes i bez vody, ale bez vymeny ci upravy chladice se stejne neobejdes.

Alzu bohuzel nevidim, zkus to prosim jinde. Diky moc.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Lukrativec 28. 3. 2024 18:01

Diky za odpoved, to jsem se asi spatne vyjadril. Ja ted neocekavam 4k, pro pristi minimalne 3 roky planuji stale jet QHD. Ale rad bych mel nejakou pravdepodobnost, ze tam za ty 3-4 roky jen swapnu GPU a to uz doufam, ze bude 4k hratelne. Zminoval jsem to proto, ze nevim jaky to ma vliv na dimenzovani komponent. Pokud je to nesmysl a nikdo nevi, co bude za 3-4 roky, tak klidne ignorujte.

Preklikal jsem na bohemku: https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=218287
Lukrativec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 3. 2024 18:15

QHD? Ušetřil bych nemalou částku za grafiku a vzal např. Radeon 7900 GRE https://www.czc.cz/sapphire-nitro-radeon-rx-7900-gre-gaming-oc-16gb-gddr6/394966/produkt.

Nebude to mít všechny marketingový gimmicks co má Nvidia, ale cena / výkon / požadované rozlišení mi ta karta přijde ideální.

A zbytek peněz lze nacpat jinam / ušetřit.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod ja-cz 28. 3. 2024 19:01

Pokud chceme ticho, osobne bych zustal spise u NVIDIA.

North je skvela skrin, XL verze urcite taky bude fajn.

Jinak ten nastrel neni vubec spatny.

Zvazil bych jestli nevzit rovnou 2x2TB KC3000 (kdyz chceme strihat video a hrat hry) a pripadne rovnou 2x32GB RAM. Ale chapu, ze rozpocet by to vystrelilo nad limit.

Ventilatory, sam mam Noctua, ale pokud nechces ladit na ULN, tak by mohlo postacit 6x Arctic Freezer P14 PWM PST - jsou i v bile nebo A-RGB variante (svetylka). Neber me spatne, s Noctuou chybu neudelas, jen ty fany nejsou zadarmo a esteticky v te bile skrini, no... vkus je subjektivni.

Deska by mela stacit B650 Aorus Elite nebo Tomahawk.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 3. 2024 19:26

Sestava se 7950X3D si zaslouzi 64GB RAM. Ano, navysi to rozpocet, ale nechces ctyri moduly jen pro mrzkych 64RAM. Chces 2x 32 - zvlast jestli to ma nejakou chvilku vydrzet. A 1oo% chces EXPO moduly.

Pebble je takovy ... produkt pro produkt. Tzn za mne ani na podcasty. Gigaworks T20 by byly byvaly skvele lowend repracky, ale uz je nedelaji. T40 je dustojne zastoupi co do kvality, mene uz ovsem svou cenou. T10 jsou zakladni "inspire" ... ne o moc lepsi, nez Pebble.
=> Z313? Asi jedine okolo tisicovky, co prilezitostne nouzove ozvuci YT, nebo pusti podcast.

Zdroj ... pro 4080S je ten GX-1000 do ticheho PC uz dost na hrane, zvlaste mas -li Noctuy. A chces li pomyslet nad cimkoliv vykonnejsim, nemine Te poradny zdroj budto ted hned a pak uz poresis jen kartu, nebo ted koupis GX-1000, ale s vymrnou karty budes vykopavat i zdroj. Ja bych si to sam ulehcil a bral SSR-1600PD. VELKY pozor na to, ze nizsi vykonove verze Prime jsou ultra-hlucne. Ticha je pouze sestnactistovka. (!) Nejeden clovek uz mi do PM brecel, co to radim za zgarby a jak tomu pry vubec nerozumim. A ono to pritom je cele trosicku jinak. :))

Datove SSD staci bohate dramless QLC, napriklad Kingston NV2 - u her rozdil nepoznas, tam jsou to realne jednotky procent. A pokud z toho 2TB disku budes pri strihu to video jen cist, v klidu to zvladne. Na system, appky a zapis hotoveho videa samozrejme 1TB rychly disk, o tom zadna. Dal jsem Lexar NM790.

Proti desce ani proti GPU nemam namitek, pouze k te 4080 jsem pridal 3ks NF-A12x25 PWM, kvuli odhlucneni. Vyse uvedena B650 za mne ne. Nejde o to, ze by nestacila. Jde o nizsi pocet PCIe linek, levnejsi napajeci kaskadu (coilwhine!) ... k nejvykonnejsimu procesoru platformy bych volil adekvatni podvozek. (ideal za mne X670 Master, ale do kosiku jsem ji nedal z financnich duvodu ... protoze ...)

- - -

Celkove to vypada takhle:

73.953,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Tak, jak mam komponenty v kosiku, jde o zaklad na ULN sestavu. Procesor bude mit velmi vysoke teploty - jde o fyzikalne a fyzicky neodbouratelny dusledek jeho vzduchoveho chlazeni. (Odbourat pujde pouze pouzitim ALF360.) Jde o to, ze i kdyby pod toui D15 zadny procesor nebyl, v graficke zatezi bude ta D15 mit cca 60°C, protoze se ohreje horkym vzduchem. A ze 4080S se svou 400W spotrebou toho horkeho vzduchu "vyplivne" celkem dost, asi netreba dodavat. Tzn procesor BUDE presahovat >90°C i kdybys nechal jet D15 trvale na 1oo%. Cloveku se az chce rict, ze prave pro tyto pripady kdysi kdosi vynalezl radiator vodniho chlazeni.

A maly dovetek: Noctua dela i Chromax.black (a letos na vanoce uz konecne snad vydaji i tu radu white).

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 28. 3. 2024 20:07

Pro info - pracoval jste někdo už s touhle AMD levnější i slabší o třetinu od v košíku uvedené AORUS GeForce RTX 4080 SUPER MASTER 16GB?
https://www.czc.cz/sapphire-amd-radeont ... 63/produkt
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 3. 2024 21:01

Ja pracoval s XT GB Gaming / XTX GB Gaming i Aorus Master. Hotspot teplota je vseobecne u 79xx udesna a coilwhine taktez neni zanedbatelny. Vykon ty karty maji, to jsem nerozporoval nikdy. Ale vykon, nebo pomer cena/vykon, je pouze jedna z casti pribehu. 20GB VRAM (u XTX dokonce 24GB) muze byt lakavych pro nekoho, kdo vi, ze tolik vyuzije. Ovsem hraci to, na rovinu receno, nejsou. Pro QHD je uz i 20GB zbytecnych a pro 4k ani XTX proste nema potrebny vykon.

TL;DR: Nic moc oc (do ticheho PC) stat.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 28. 3. 2024 21:09

Mel jsem 7900 XTX Sapphire Nitro necely mesic nez jsem ho vratil, stejne tak GB Gaming 7900 XTX (nestezoval sis nahodou na delku mych eseji? :mrgreen: ).

U obou karet - OC/undervolt minimalni, nemaly vliv power limitu na vykon, vysoke teploty hotspotu. Hruby vykon nad 4080 (4080S bude asi podobne), ale vykoupeno mnozstvim vyrobeneho tepla. Chlazeni bylo OK, ale kdyz to clovek tlacil na max tak proste foukat musel. Hlavni problem ale pro me byl coil whine, a obcasne padani her i pri stock nastaveni.

Ano je to jeste vyzsi rada, zakladni 7900XT muze byt trochu civilnejsi, ale pokud chceme ticho, zustal bych u zelenych.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 3. 2024 22:22

Nic proti, ale za ty prachy, co přitlačíš za kartu z tábora zelených si to ticho můžeš zbastlit i na kartě táboru červených a ještě ušetřit nemalý peníz.

Coil whine je pak zjevně kusová záležitost; karty které prošly rukama u mne v tomto směru problém neměly.

Ale to je ve finále rozhodnutí tazatele; moje peníze to nejsou.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod meda2016 28. 3. 2024 22:34

Zajímavé. Doporučený zdroj je pro ten Radeon o 100W slabší, než pro GeForce.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lukrativec 2. 4. 2024 16:05

Diky vsem, kdo si udelali cas a dali nejake podnety. Zda se mi, ze 7950x3d je spise dar danajsky a ze je potreba, aby si tady clovek pripravil hluboky kapsy :-D .

GPU: Do diskuze asi uz nic vice neprispeji, kazdopadne zustanu u nvidie.

Chlazeni: Zvazil jsem zminene a vzhledem k tomu, ze jsem nebyl uplne komfortni s vysokymi templotami, rozhodl jsem se tedy poslat D15 dale a nahradime ALF III 360, v linii s tim pouziju P14+P12 PWM PST ventilatory od arcticu, cimz alespon trochu snizim naklad. Planuji umistit nahoru. Jen bych se jeste zeptal na spolehlivost alf, vidim 6 let zaruku a pomerne malo reportu na fatalni leaky kapaliny, to, ze nekdy odejde mechanicky pumpa s tim pocitam ale jak je to s efektivitou, je treba pocitat s vymenou rekneme do 4-5 let?

Zdroj: Na CZC maji ted Seasonic PRIME PX 1600 za 8k, takze nebylo o cem, tech 10 let by to mohlo vydrzet :D. Uz je na ceste.

MB: Cenovka x670e Aorus Master je fakt desna ale konkurence o neco lepe, upgradnul jsem i tu, treba se dozije i vyuziti PCIe 5.0 na gpu.

Reproduktory: Komentar na pebble zdrcujici a vzhledem k ruznym reviews prekvapivy, ale verim. Moje otazka tady je, pokud bychom se bavili o cenove relaci kolem 3 tis., bez toho aby reproduktory zabiraly polovinu stolu. Jsou ty T40 stale nejlepsi volba?

Updatnuty kosik: https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=367623 (alf nemaji v bile ale koupim jinde)

Cele me to posila asi 15k nad zamysleny budget ale vice nez penize je pro me smysluplnost a alespon teoreticka futureproof.
Lukrativec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 4. 2024 17:31

Ono jinak. Na repraky za par Kacek jsou ty Pebbly asi ok. Akorat ja jsem co se tyce -cehokoliv- ohledem usi "(s)proste rozezranej". :)) Repro za 3k bych asi vytahnul nejake R1700BT: https://www.alza.cz/edifier-r1700bt-cerna-d6436633.htm

Pokud penize mas a muzes vydat, myslim, ze takhle je utratis smysluplne.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 4. 2024 21:48

Pebble V3 mají dobré recenze s ohledem na cenu. R1700BT jsou solidní a zahrají slyšitelně lépe, ale také to není výhra. Obecně u produkce zvuku hraje roli poměr velikosti a vzdálenosti. Pokud má být repro malinké, musí zbytek výkonu dodělat nějaká dunivá potvora pod stolem. Zajímavou alternativou k R1700BT jsou ještě Presonus Eris E4.5, případně menší E3.5 (ty už mají nízké pásmo ale hodně omezené). A stále lze sehnat Logitech Z407, což je na tu cenu velmi solidní 2.1 sestava, navíc s vlastním USB/DAC.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 3. 4. 2024 08:49

Za dvojku jsou R1280T, mensi braskove R1700. Neni to samozrejme srovnatelne s velkymi repro, ale za ty penize hodne muziky. Pro kvalitni zvuk za malo penez by to chtelo aktivni studio monitory, a nebo lepe kvalitni stereo repro, analogovy stereo zesilovac a USB DAC. Ale to jsme spise 15-20k .

Osobne bych tu desku netlacil asi tak moc, obzvlaste pokud se bude hlavne hrat hry. D15 by to taky utahla, ale ALF bude taky fajn. Pokud chces srazit budget, muzes vzit taky 4070Ti Super Aorus. Oproti 4080S je to ~15% herniho vykonu dolu (zadna tragedie), cenove to vychazi o 7k mene (30% dolu na grafice).
ja-cz
Junior

Další stránka