Classic sestava do 25000 - hry/škola

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PetrPribramsky 28. 12. 2024 20:25

Zdravím místní,

jelikož před lety mi bylo pro kamarádku velice dobře poraděno ohledně prvního počítače pro školáka, i při řešení dalšího se na vás s prosbou obracím. Jedná se o školně-herní počítač pro holku (aktuálně 12 let). Rozpočet včetně 24" monitoru je zadaný na 25000 (plus mínus, pokud by někde mělo smysl přitlačit, nějaká částka navrch by asi nebyla problém). Prošel jsem i nějaká starší vlákna, ale kvůli aktuálnosti asi bude lepší nové.

Rozpočet - 25000 (včetně nějakého doporučení na 24" palcový monitor)
Účel pořízení - primárně škola a zábava, hry typu Minecraft (aktuálně, co bude za pár let je vždycky otázka)
Požadavek na nehlučnost - classic sestava, bude v pokoji s druhým starším počítačem s druhým sourozencem. Hlučnost co možná nejnižší v rámci skládání v TS Bohemia na základě vybraných komponent.
Licence - řeší si uživatelka samostatně v rámci možností školy (WIN11 i Office)
Monitor - jak jsem psal, nechám si poradit 24" vhodnou variantu
Periferie - není třeba
Overclocking - určitě ne, požadavek je na bezproblémový provoz v domácnosti, kde není nikdo IT zdatný
Složení - nejlépe u TS Bohemia (i kvůli případné záruce). Minule bylo řešeno u CZC na základě zde doporučovaných komponent a počítač roky slouží naprosto bez problému.

Požadavek je snad tak pouze co nejelegantněj vyřešená wifi (minule bylo řešeno USB wifi externím modulem), jelikož není možné do pokoje natáhnout kabel. Ty RGB podsvícení nejsou požadavek, předpokládám, že to jen zbytečně navyšuje rozpočet.

Snad jsem to sepsal jasně, nejasnosti případně doplním. Ideální výstup pro mě je link na košík na TS Bohemia podobně, jako jsem se setkal v jiných vláknech.

Předem všem mockrát díky za rady a doporučení vhodného/výhodného/kvalitního :-)
PetrPribramsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 12. 2024 19:23

Zadání dává možnost k sestavě pro hry s nižšími detaily a FPS. Škoda by bylo nepoužít dnes AM5 platformu. Sice jen mATX základovka; a skříň možná pro děvče i bílá, kde jen doplňuji 3 ventilátory vpředu (původní nahoru).
Přijde možná geniálnější sestava, procvičil jsem si ceny Alza kolem 25k Kč.

Monitor 23.8" ASUS TUF Gaming VG249QL3A (3450,-)
Case ADATA XPG Starker Air Black/White 2xFan (1400,-)
PSU Be Quiet PurePower 11 600W (2290,-)
VGA SAPPHIRE Pulse Radeon RX 7600 8G (7300,-)
CPU AMD Ryzen 5 8400F (3500,-)
MB AsRock A620M Pro RS WiFi (3100,-)
RAM Patriot Uper Venom 32GB KIT DDR5 6000 CL30 (2500,-)
SSD M.2 WD SN580 1TB (1600,-)
FAN 3x Arctic P12 PWM PST (450,-)
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 12. 2024 20:21

Budgetovy build bez kompromisu neexistuje, ale svou vizi sem urcite pridam. Za mne by byl ideal AM4, nebot nam umozni pouziti levnejsich DDR4 pameti. Upgradovat to beztak nikdo nebude. Smysluplny AM5 build by se do rozpoctu vesel leda s 8700G, nebot s dGPU mi to s monitorem vychazi 30k a vic. Pulse je napr. Boeing-class GPU.

Pro doplneni kontextu by se mozna hodilo znat konfiguraci ze ktere prechazeji, abychom si dovedli predstavit pripadny vykonnostni posun.

AM4 classic:
26.398,- Kc

27" fullHD 100Hz IPS panel s FreeSync
+
6C/12T R5 5600 je solidni zaklad. Nenadchne, ale neurazi.
RX7600 s tissim 3fan chladicem je na svou cenu vyborna karta.
32GB RAM s dostatecnou rychlosti (pohlidejte si FCLK=1800) i kapacitou.
2TB SSD je bohuzel jeden jediny na OS i na data. Oddelit to budget nepustil.
Kvalitni zdroj o dostatecnem vykonu, kvalitni chlazeni a skrin, ktera sice designove nejspis nenadchne, nicmene vse spolehlive uchladi, o coz jde predevsim. Puvodni vestaveny ventilator vyhodit.

AM5 LowNoise:
24.999,- Kc

Tentyz 27" IPS fullHD panel se 100Hz s FreeSync
+
8700G, alias vyrazne vykonnejsi, modernejsi procesor novejsi architektury.
780M - nejvykonnejsi dnesni desktop iGPU. Vykonove cca na urovni GTX1060.
32GB RAM, z nichz ovsem neco ukousne grafika.
1TB SSD na OS a aplikace
2TB SSD na data
Kvalitni zdroj o dostatecnem vykonu, kvalitni chlazeni a skrin, ktera sice designove nejspis nenadchne, nicmene vse spolehlive uchladi, o coz jde predevsim. Puvodni vestaveny ventilator opet vyhodit, 2x 140mm patri dopredu jako saci a 120mm vyfuk v konfiguraci 1x strop a 1x vzad.

LowNoise urovne hlucnosti tato sestava dosahne hlavne diky absenci dGPU. Pokud planujete grafiku nekdy v budoucnu pridat, urcite uz ted priplat za 600W variantu tehoz modelu napajeciho zdroje, aby sestava byla na pripadne dokoupeni dedikovane grafiky pripravena.

Dokonale to asi neni ani v jednom pripade, ale s prihlednutim ke skromnemu 25k budgetu jsou oba navrhy uchazejici. Zalezi hlavne na tazatelove preferenci.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PetrPribramsky 29. 12. 2024 21:42

Díky oběma za reakci a svůj čas :-)

To KineCZek: Předešlá řešená sestava viz níže (cca 4,5 roku zpět).

Arctic Fan F12 Silent 4x 516 Kč
Arctic Freezer 34 1x 699 Kč
ASRock B450M PRO4 - AMD B450 1x 2 099 Kč
HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666 1x 1 710 Kč
WD SSD Blue 3D NAND, 2,5" - 500GB 1x 1 624 Kč
WD Blue (SPZX), 2,5" - 1TB 1x 1 375 Kč
Zalman S2, černá 1x 923 Kč
AMD Ryzen 5 2600 1x 3 599 Kč
PALiT GeForce GTX 1660 Super GamingPro OC, 6GB GDDR6 1x 6 399 Kč
Be quiet! System Power 9 - 500W 1x 1 399 Kč

Monitor se tehdy řešil Monitor Acer SA240YAbmi - 24"

K navrhovaným sestavám tedy chápu správně, že varianta AM4 je starší architektura, ale se samostatnou grafikou a celkově výkonnější stroj, než varianta druhá s modernější AM5, ale s využitím integrované grafiky - tedy slabší, ale modernější? Rozšiřovat se podobně jako u prvního stroje neplánuje, cíl je koupit a bezproblémově používat pro daný účel několik let (podobě jako tomu je o toho prvního řešeného).

Doporučovaný větší monitor 27" ASRock CL27FF se dá koukám aktuálně koupit například v Datartu o 500 Kč níž, tak tam bych něco málo ušetřil a přiblížil se tak původnímu rozpočtu.

https://www.datart.cz/monitor-asrock-cl27ff-90lxa090-a0e0a0n-cerny.html

Pochopil jsem tak tedy správně, že osobní volba by při určení pro školu a nějaké to momentálně nenáročné hraní s otázkou do budoucna volil variantu AM4?
PetrPribramsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 12. 2024 22:02

Zadrz jeste. Ten puvodni stroj je toho druheho skolaka a budeme druhy stroj k nemu doplnovat, nebo ten stroj ted vlastni tato konkretni ratolest a tento vybirany sroj ma byti jeho nahradou?

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PetrPribramsky 29. 12. 2024 22:08

Ten první stroj aktuálně sdílejí dva školáci 14 (kluk) a 12 (holka), ale i z hlediska potřeb ve škole a samozřejmě hraní je požadavek na druhý stroj pro holku. Takže se nejedná o náhradu za ten první, ale druhou stanici pro mladšího sourozence, aby se netlačili u jednoho - jak na školu, tak na hraní.
PetrPribramsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 12. 2024 22:21

Jasne, jasne. Ptam se, protoze ekonomictejsi by bylo ten prvni stroj upgradovat. Pokud chteji oba neco hrat, tento novy AM4 stroj bude oproti puvodnimu herne o dost vykonnejsi, vic nez o pulku, resp. nekde i dvojnasobne. Asi bych tudiz volil cestu slecne posunout stroj puvodni a klucinovi dat to nove - predpokladam, ze synator bude vetsi hrac.

AM5 stroj by byl herne naopak o cca 1/3 slabsi, nez to co tam maji doposud. Bez debat vykonnejsi je vypocetne, ale troufn si tvrdit, ze vypocetne zatim ani ten stavajici stroj nikterak nepokulhava.

-
TL;DR: Kupte AM4, dceri dejte puvodni stroj a synovi tento novy.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dede 31. 12. 2024 10:05

Ahoj,
chlapi potřeboval bych podobnou sestavu, ale zdroj (Corsair RM650), disky, monitor, grafiku mám. Možná by se dala použít i moje stará Cooler Master Sileo 500 bedna.
Hraji minimálně, spíš bych potřeboval výpočetní výkon, kvůli databázím a jiným pracovním věcem. Navíc deska musí umět Raid 1 z ssd, tak minimum jsou dva sloty na MB.

Co koupit za těch cca 20tis., aby to mělo výkon a hlavně potichu?

Díky
dede
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 31. 12. 2024 12:05

Jen se zeptam: K cemu probuh dnes RAID1? Dulezita data mas zalohovana, z BOOTovaciho disku mas RECOVERY, z niz s jinym kusem disku zprovoznis system do puvodniho stavu do deseti minut ... nevim, za mne to smysl nedava.

Co to mas za tajemne disky? A proc proboha plevelis cizi dotaz uplne jinym pozadavkem?

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dede 31. 12. 2024 12:54

Už se mi to za těch 10let 2x vyplatilo. Zálohu sice mám, ale není úplně aktuální a ztráta byť jen několika hodin záznamů v db je pro mě práce navíc. Raid je pohodlný, spolehlivý a osvědčený.
dede
Junior

Odeslat příspěvekod PetrPribramsky 1. 1. 2025 22:07

KineCZek píše:Jasne, jasne. Ptam se, protoze ekonomictejsi by bylo ten prvni stroj upgradovat. Pokud chteji oba neco hrat, tento novy AM4 stroj bude oproti puvodnimu herne o dost vykonnejsi, vic nez o pulku, resp. nekde i dvojnasobne. Asi bych tudiz volil cestu slecne posunout stroj puvodni a klucinovi dat to nove - predpokladam, ze synator bude vetsi hrac.

AM5 stroj by byl herne naopak o cca 1/3 slabsi, nez to co tam maji doposud. Bez debat vykonnejsi je vypocetne, ale troufn si tvrdit, ze vypocetne zatim ani ten stavajici stroj nikterak nepokulhava.

-
TL;DR: Kupte AM4, dceri dejte puvodni stroj a synovi tento novy.

To KiN - všechny informace předané a schválená cesta AM4 - monitor jsem vzal odjinud, takže link na košík na TSB viz níže

https://www.tsbohemia.cz/nakupni-kosik#h=Wux2D7cnZIhP1dwetccoyngdtMThjpk%2f8l4o3CKAjnXLhg7j1c6gziZfEK9137VuS4j7LaUV5w3uZMc44%2fLBNr1HHjXDjmtrbU6jNujV9%2f2Zcdhom8hw9EpCg2bS7Lme67SV4be%2fG37R11B36fP2mYEMNYTuSwfUCbn4EnUj1r79Uvpa0zajTKmt7VKyf5eMjwqqgaQn6r6bWdPaVx3a%2bNaH74Axo%2f8vNvfgU3RtImiKpoos000QXTDLlEvznONDlcSuM6XTUkjHdhzKPQd%2blp3IqLJdAs8%2bMl%2fGfCnq6habHJtQ3J5QYA3ow%2bH%2bXuyKD%2fhkrBuOT5fcDN60gO9l6K7RIsDNYV4VCHXw0Uib6tSkOCer3g97jcnRurjqM38A

Jen poprosím ještě nasměrovat, jak je zamýšlených 6 kusů větráku 120mm - bedna co jsem koukal do specifikace jich umí až 7, předpokládám 3x dopředu, 2x nahoru a ten zbývající jeden dokupovaný kam? Případně ten jeden osazený v bedně úplně vyhodit nebo nechat?

Taky jsem tady na fóru viděl zmínku o tom, že TSB se vyplatí o víkendu, že je zboží o něco levnější, to je fakt nebo spíš nějaký pocit a na tohle se nemá smysl vůbec koukat?

Ještě jednou díky za čas...
PetrPribramsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 1. 1. 2025 23:03

ten jeden osazený v bedně úplně vyhodit a osadit tam Arctic.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 1. 2025 23:39

Víkend párkrát do roka pravda. Ventilátory nahradit.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PetrPribramsky 2. 1. 2025 22:19

Zkusím to objednat o víkendu, nedělám si iluze, že tam bude nějaká výrazná změna.

Ad větráky - ten jeden osazený v bedně ven, celkem tedy řešit 6 120mm Arcticů jak dával KiN do košíku? Nechat tak osadit v bedně 3x předek, 1x zadek (namísto původního v bedně) a 2x nahoru? Takže tu spodní poslední pozici neřešit?

Oběma díky za čas a rady.
PetrPribramsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 1. 2025 22:41

Přesně tak.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN