Tipy a triky pro začátečníky s Windows XP

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Iol 12. 4. 2005 15:09

Rád bych věnoval tento thread těm, kteří nemají mnoho zkušeností s tímto OS. Doporučuji vybrat si vždy jednu vychytávku a "klik po kliku" ji napsat. Pro začátek bych vybral například napevno nastavený swapáč.
Co je swapovací soubor a proč se s ním vůbec zabývat?
Swapovací soubor je zvláštní typ souboru (C:\pagefile.sys - nemažte jej, ani by to nešlo :wink: ) do kterého si windowsy ukládají části souborů rozpracovaná data atd - podobně jako do operační paměti. V podstatě by se dalo říci, že swapovací soubor (též označený ve WXP jako "virtuální paměť") může do jisté míry suplovat nedostatek operační paměti. V praxi to ale probíhá tak, že operační paměť (RAM) je mnohem rychlejší než tato virtuální paměť vytvořená na harddisku. Proto aby lidé zrychlili práci svého PC kupují větší a větší operační paměť (RAM). Téměř vždy je ale možné nějaké to procentíčko výkonu navíc dosáhnout, pokud si swapovací soubor správně nastavíme. Nejvýhodnější je toto nastavení provést hned po instalaci systému, ale nikdy není pozdě.
Klikněte pravým myšítkem na Tento počítač, vyberte vlastnosti, v kartách zvolte tu s názvem Upřesnit. Hned první oblast Výkon má u sebe tlačítko Nastavení - po stisknutí vyberte kartu Upřesnit a dole v sekci Virtuální paměť zvolte Změnit. V originálním nastavení je zaškrtnutá volba - velikost určí systém. Nad ní je zaškrtávátko - velikost určí uživatel - a tam se pustíme do práce. Do dvou políček maximální a minimální velikost souboru vyplníme stejné číslo. Udaná velikost je v MB, doporučená hodnota je 1.5 násobek vaší operační paměti. To je ale různé a u lidí s velkou RAM (512MB, 1GB a vic) bych pro běžné užívání doporučil max. cislo 1000 (odpovídá 1GB). Nic se nestane pokud zadáte větší, pouze příjdete o místo na harddisku které bude napevno sebrané. Pokud se jedná o čistou instalaci - je vaše práce u konce. A teď finta pro ostatní. Pro swapovací soubor je důležité aby nebyl fragmentovaný. A přestože na defragmentaci disků existuje celá řada nástrojů, my si poradíme i s běžným windowsím defragem. Stačí pustit defragmentaci, po úspěšném dokončení swapovací soubor vypnout úplně (volba Nepoužívat stránkovací soubor), pustit defragmentaci znovu a po jejím dokončení teprve nastavit pevnou velikost swapáče - viz výše. (upozorňuji, že defragmentace hodně dlouho trvá a v jejím průběhu byste neměli nic spouštět...) Tím, že získáme krásně spojitý stránkovací soubor můžeme získat nezanedbatelné množství výkonu navíc, což hlavně u starších strojů může být rozdíl mezi komfortem/trápením či hratelností/nehratelností...
Pokud máte jiný OS než WXP a nebo vám tento jednoduchý návod nestačí - je tady přítel google - do vyhledávacího okna zadejte jen slovo defragmentace, swap nebo podobné...
Go go, google...
Iol
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mbing 12. 4. 2005 17:37

Tyto poznamky nepatri do fora...
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack 12. 4. 2005 21:32

Jeste jina finta: proste si nejlepe na zacatku disku vytvorim samostatny oddil urceny jen pro swap. Vyhodou je ze se pri pevne velikosti nefragmentuje a muze byt jeden pro vice OS.
Jack
Junior

Odeslat příspěvekod IgorK 12. 4. 2005 21:45

dobra stranka je aj : http://www.tipyatriky.sk/
I own all your code - pay me all your money!
IgorK
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod coder 12. 4. 2005 22:56

IgorK píše:dobra stranka je aj : http://www.tipyatriky.sk/


celkom dobru stranku mas, akurat by som tam pridal zopar meta tagov ako "keywords", "robots", "revisit", aby ta niektori boti lahsie zindexovali :)
coder
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IgorK 13. 4. 2005 13:32

coder píše:
IgorK píše:dobra stranka je aj : http://www.tipyatriky.sk/


celkom dobru stranku mas, akurat by som tam pridal zopar meta tagov ako "keywords", "robots", "revisit", aby ta niektori boti lahsie zindexovali :)

Ktoru teraz myslis? Predpokladam ze myslis w3tech.sk. Tam mam dost rozsirene keywords, ale hlavne som sa orientoval na subdomeny. Skus do google.com napisat sedacky a uvidis, kto je na prvom mieste. :). Co sa tyka robots, ten som naschval nevyplnal(pouzivam robots.txt, ktory je aj tak prazdny) aby mi boti indexovali uplne vsetko. Revisit nepouzivam. :-)
I own all your code - pay me all your money!
IgorK
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Iol 13. 4. 2005 15:32

Jak upravit spouštění programů po startu WXP. Jednak bych rád osvětlil proč. Spousta lidí instaluje programy pouhým klikáním na "Další" (případně "Next"). Mnohdy přitom odsouhlasí fičurky, které by při pozorném čtení nikdy nezvolili. Mimoto existuje také řada programů které se uživatele ani nezeptají a při startu windows se pouští samy bez předchozího upozornění. Proč by nám mělo něco takového vadit? Pokud pominu touhu "vědět" co všechno mi teď "běží", stejně zůstane další nezanedbatelná položka a tou je výkon systému. Každý prográmek, každý proces si ukousne malinký díl výkonu pro sebe - a mnoho komárů umořilo i vola, takže jsem se setkal s "nabušenými" stanicemy kde se WXP sotva vleklo právě díky tuně nepotřebných spuštěných procesů.
Jak poznáme na první pohled že je něco špatně? Asi nejjednodušší indikace je Pravá strana spodní lišty - tzv. systray (to co se zobrazuje těsně před hodinama) Pokud tam máme kromě ovládání hlasitosti, antiviru, případně firewallu ještě tunu dalších ikonek, je určitě něco špatně. Samozřejmě většina těchto ikonek svou funkci má - například nero po kliknutí pravým myšítkem umožňuje zahájit vypalování, open office zas napsat dokument atd... Uvědomme si ale, že každá z těchto ikonek je zastoupena nejméně jedním stále běžícím procesem. Uznávám, že jsou programy, které potřebujeme často, ale není problém si přenést jejich spouštěcí ikonku do oblasti "snadné spuštění" (pravá strana spodní lišty - vedle tlačítka start), kde jsou k eventuelnímu spuštění připraveny, ale nestartují automaticky při startu windows.
Vraťme se ještě k ikonkám v taskbaru. Někdy byli výrobci softwaru milí a umožnili tuto ikonku/proces vypnout pouhým kliknutím na ni (a následuje dotaz zda má být program při dalším startu windows ještě spouštěn). Většina tuto funkci buďto nemá nebo se dost těžko hledá.
Jak ale zjistím co všechno se mi po startu spouští?
Stačí kliknout na Start, spustit - a do příkazového řádku vepsat msconfig. Objeví se panel s několika kartami - zajímá nás ta poslední s názvem "po spuštění". Po kliknutí na ni vyjede celý seznam programů, které jsou ihned po startu windows automaticky spouštěny. Některé podle názvu poznáte snadno, jiné ne. Každopádně je u každého vypsaná i cesta ze které můžete taky leccos poznat. Náhle zjišťujeme, že máme celou dobu spuštěné procesy o které vůbec nestojíme. Takový avgcc nebo nodkui jsou procesy které slouží antivirům, takže rozumný člověk je nevypne. Ve firemním prostředí samozřejmě manipulaci s položkami moc nedoporučuji, protože se může stát, že byste si "vykopli" nějakou důležitou. Doma máte čas i příležitost experimentovat. I pokud byste vykopli úplně vše, systém se rozjede. Teď jen zjistit co k práci a ke své bezpečnosti skutečně potřebujete a co ne. Obecně doporučuji vykopnout např. Adobe gama loader, CloneCD tray, nerocheck (pokud si nové verze občas zkontrolujete sami), Microsoft Office (word i vse ostatni vam stejne pobezi :wink: ) a spoustu dalších... Ideální je si po instalaci čistého systému poznamenat procesy které jsou žádoucí a zbytek bez milosti kopat... Mimojiné si sledováním položek po spuštění můžete ověřit půspbení některých virů (objevují se zde procesy s náhodnými názvy a po každém vykopnutí se opět objeví...)
Pokud jsem něco napsal nepřesně - určitě se tady najde někdo kdo mne doplní, případně opraví.
Go go, google...
Iol
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bigdoc 13. 4. 2005 18:06

mbing píše:Tyto poznamky nepatri do fora...


Naopak! Ve fórech se naopak vytvářejí dokumenty, ve kterých se odpovídá na důležité otázky, které zejména začátečníci, kteří přijdou na fórum poprvé, kladou, a důležité finty, které je potřeba znát. Takové "read me first, než se začneš ptát". Je to velice užitečné.
Díky IoLovi za jeho finty!
bigdoc
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Joe Black 17. 4. 2005 21:27

Pro reinstalaci Windows sem použil program nLite (ke stažení na http://nuhi.msfn.org). Tento program umí do instalačního disku Windows integrovat SP2, dále všechny hotfixy po SP2 a mnoho dalšího.

Mezi užitečné vlastnosti patří mimo jiné:
    již zmíněná schopnost integrace oprav
    odebrání MNOHA nepotřebných součástí systému (ale musíte vědět co odebíráte :) )
    možnost integrace ovladačů
    možnost nastavení bezobslužné instalace (zadání údajů včetně cd-key, které poté není potřeba zadávat při instalaci, která tak proběhne automaticky)
    nastavení MNOHA voleb dostupných jinak pouze přes registr (od možnosti přejmenovat ikonu koše po zakázání používání swap-file
    nastavení výchozího spouštění služeb
    ...a další veselé věci :twisted: f/list:u]

    Z takto vylepšeného (nebo zničeného) systému pak umí udělat iso soubor. Můj výsledek: instalační cd zbavené velkého množství nepotřebných či nebezpečných služeb s integrovaným sp2 a nVidia drivery, s velmi personalizovaným nastavením a automatickou instalací mělo velikost...256MB :lol: Celá instalace spolu se všemi dalšími opravami a drivery zabírá na disku ďábelských 666 MB.

    Pokud se alespoň částečně vyznáte ve Windows a umíte trochu anglicky (i když program je z části počeštěn!), tak rozhodně doporučuji vyzkoušet!
Joe Black
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod IgorK 17. 4. 2005 21:43

Joe Black píše: ... Tento program umí do instalačního disku Windows integrovat SP2, dále všechny hotfixy po SP2 a mnoho dalšího ...
h/quote]

dobry program je aj AutoStreamer:
http://www.simplyguides.net/guides/usin ... eamer.html
I own all your code - pay me all your money!
IgorK
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod one_half(smazano) 18. 4. 2005 12:22

Já bych pro začátečníky doporučoval klávesovou zkratku F1 která je hrubě podceňovaná a může preventovat následující otázky:

jak udělám síť mezi dvěma počítači
co je vzdálená plocha
proč po mě chtějí XP na síti heslo
zabezpečení NTFS a šifrování

a stovky dalších :wink:
press any key to continue
one_half(smazano)
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků