Technologie rámců a tabulek

Webdesign, HTML, CSS, Flash, PHP, ASP, .NET, JavaScript. Kritika www stránek na Smetišti.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zive.cz 8. 4. 2005 10:10

Rámce jsou zastaralá technologie, kterou není radno používat při návrzích webů - s tím souhlasím. Podobně zastaralou se prý stává už i technologie tabulek - čím ji při tvorbě webů nahradit?
Zive.cz
Junior

Odeslat příspěvekod Skaaaj 10. 4. 2005 10:11

CSS :D viz. Google
Skaaaj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cache 10. 4. 2005 13:42

tak tak, css+div
ale tabulky este zastarale nie su. robit vsetko cisto div+css je narocne, dokial nebude unifikovana interpretacia css (napr width sa niekde interpretuje ako sirka vratane padding a margin, inde ako sirka bez)
idealne je spravit zaklad stranky ako tabulku a dalsie delenia ako div.
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Skaaaj 10. 4. 2005 15:41

Tabulky jsou zastarale uz dlouho, neni duvod proc nedelat vse pomoci css. Pokud udelate zaklad stranky tabulkou, muzete uz mit stranku pomoci tabulek resenou celou - tohle neni cesta. Pokud si netroufate na kostru stranky v css, neni problem ji na netu nekde stahnout, bude validni a navic jeste odzkousena pod ruznymi prohlizeci.
Skaaaj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cache 10. 4. 2005 16:43

Skaaaj píše:Tabulky jsou zastarale uz dlouho, neni duvod proc nedelat vse pomoci css. Pokud udelate zaklad stranky tabulkou, muzete uz mit stranku pomoci tabulek resenou celou - tohle neni cesta. Pokud si netroufate na kostru stranky v css, neni problem ji na netu nekde stahnout, bude validni a navic jeste odzkousena pod ruznymi prohlizeci.


A skusal si robit nieco strukturou skutocne zlozite, nieco co ma rozne vnorene boxy, pozadia, odsadenia a podobne? A skusal si to na vsetkych prehliadacoch?
Tie rozne interpretacie ktore som popisal su kruta realita a tak ak robis nieco skutocne zlozite, nie len rozdelenie stranky na dva stlpce, tak ti casto ostava len detekcia prehliadaca na urovni serverskriptu a pouzitie css urceneho specialne pre prahliadac.
Alebo si jeden z tych "webdizajnerov" co vsetko optimalizuje len pre explorer?
Preto aj tvrdim, ze rozdelenie stranky napriklad na dva stlpce (vlavo menu, vpravo content) je jednoduchsie spravit pomocou tabuliek a dalsie delenie (jednotlive polozky v menu a podobne) je lepsie cez div.


Dam priklad, sprav si div, ktoremu nastavis width 100px, a nastav padding a margin na nejaku nenulovu hodnotu. Niekde ma vysledny div sirku 100px (tusim gecko), niekde 100px+sirka marginov a paddingov (tusim ie).

No a teraz mi vrav ze zlozity dizajn spravis bez problemov jednym css.. Stranku ako moju domovsku (klutz.sk) bez problemov, to uznavam.
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Skaaaj 10. 4. 2005 21:53

Ano zkusil jsem hodne sloyite veci. zivi me to :D Ladim IE, Opera, gecko(naprosta vetsina "trhu"). A znovu tvrdim, pokud u toho myslis a pouzijes znamy IE hack, neni jedinny duvod delat layout pomoci tabulek.

Vzdyt si uplne protirecis :D . Nejdrive tvrdis ze slozite veci nejdou pomoci css udelat, a potom napises "rozdelenie stranky napriklad na dva stlpce (vlavo menu, vpravo content) je jednoduchsie spravit pomocou tabuliek" Sorry ale tohle je prece trivialita, to neni slozity layout tak proc tam dat tabulku?

Tvrdim ze neexistuje design, ktery nejde pomoci css udelat a s tabulkami ho vytvorit lze. Ukaz mi stranku, ktera by treba podle tebe nesla?.

Prehled solzitejsich layoutu nez sou dva sloupce:
http://www.cssbeauty.com/
http://www.csszengarden.com/
Skaaaj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ruda_Pruda 11. 4. 2005 22:42

Tabulky nejsou zastarale. Jen je zacali webdesigneri pouzivat na neco jineho nez na to, na co byly primarne urcene. Tabulky v layoutu stranek se snaz nepouzivat a davej misto nich DIVy. A na tabulku fotbalovych vysledku pouzij tabuku. Na to tu jsou ;)
Tot muj nazor 8)
Ruda_Pruda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Svobi 24. 4. 2005 23:15

Nevím co je lepší, u div snad lepší již předem rozhodnout o struktůře, hůře se podle mne opravuje, ale souhlasím, i velmi složité stránky není problém udělat :roll:
Svobi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nupix 25. 4. 2005 05:45

Jsem taktéž pro tvorbu struktury webu pomocí CSS, ovšem zatím to tak dělají pouze zkušení tvurci webů. Osobně zatím jen pomalu přicházím na možnosti CSS, ale už teď je mi jasné, že stránky se načítají mnohem rychleji, když jsou tvořené CSS+div, než když je tvoří několik složitě rozvětvených tabulek.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz ve výslužbě
nupix
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fanks(smazano) 29. 4. 2005 21:16

vsetko treba robit vo flasi je to dokonale a nadherne
...a to by blo asi tak všetko. Ak máš s touto odpoveďou nejaký problém tak ŽKM ;)
fanks(smazano)
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod HáRoš 29. 4. 2005 21:33

Ještě lepší než flash je napsat to ve wordu a uložit jako html
:mrgreen:
HáRoš
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lemur 29. 4. 2005 22:02

fanks píše:vsetko treba robit vo flasi je to dokonale a nadherne


Dokonale? A proc mi nefunguji v Linksu? Nadherne? Na web nechodim kvuli koukani na nadherne veci (od tho jsou galerie, vystavi, nebo treba modni prehlidky :-) ), ale kvuli informacim, prevazne v textove podobe. Zkuste udelat ve FLASHi forum jako tohle :-). Dokazete si predstavit treba Wikipedii ve FLASHy? Ja ne. To bych radeji snedl svou mys (Genius Netscroll+ Optical) .

FLASH je sqela vec na veci jako Happy Tree Friends nebo Zaba v mixeru. Ale neni to technologie na kompletni tvorbu webovych stranek. FLASH je cosi, na co pri prohlizec pri nacitani stranky kokne a rekne: Tohle neznam, ale zobrazim to timatim pluginem na tuatu pozici. Stejne by nekdo mohl chtit delat stranky v Java apletech. Navic, FLASH plugin kasle na DOM, neumi z-index, a blbe se se pozicuje a udelat validni XHTML strasnku se slozitejsim FLASHem je netrivialni zalezitos.

Ja osobne mam rad jako upir cesnek a cert svecenou vodu. Mam ho v Mozille blokovanej a samotny plugin mam jen kvuli silenym webum, kde je FLASHEe delasna i navigace a neni v dispozici alternativni.

Kdyz nekdo dela web, kde je jen FLASH, polezu na nej jen pokud budu muset. Ale kdyz se to nekomu libi - proti gustu zadny disputat. Ale proboha, delejte alternativni textovou navigaci. Co pak maji delat treba slepci?
Lemur
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 29. 4. 2005 22:31

cache: podivej se na http://www.televize.cz/program/ , co jde v CSS udelat. Delam vsechny stranky v CSS a odlisnosti prohlizecu jsou v praxi drobnosti.
I still trust Half-blood Prince.
Lukáš Mach
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 29. 4. 2005 22:35

cache >> Niekde ma vysledny div sirku 100px (tusim gecko),
>> niekde 100px+sirka marginov a paddingov (tusim ie).

vetsinou je to naopak (a nekdy to zobrazi identicky), res to pres podtrzitkovy hack nebo podminene komentare
I still trust Half-blood Prince.
Lukáš Mach
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zorg 29. 4. 2005 23:02

Tabulky nejsou zastaralé, jenom je hloupý přes ně dělat layout webu. Ale pokud chctete udělat tabulku, tak <table></table> je ta nejlepší věc :-))
Zorg
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků