1 ipcko a domaci sit

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod lasken 10. 6. 2005 14:00

pomoci routrem se pripojuju s 2 pc k netu a jeste bych si chtel doma udelat sit mezi pc ale jak ji mohu vytvořit když mam 1 ip adresu ???
lasken
Junior

Odeslat příspěvekod rezna 10. 6. 2005 14:36

router (ma tu jednu IP ktera te pripojuje do netu) - z neho dva kabely k PC1 a PC2 - kazde ma vlastni IP v jinem adresnim rozsahu - v pripade hardwaroveho routeru.

pokud routujes softwarove tak mas na PC1 dve IP - jedna je pro internet a druha pro LAN - takze uz to je poresene
rezna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lasken 10. 6. 2005 20:33

to sem zistil ze kazdymu pc se dalo automaticky ipcko ale kdyz chci neco prave zkopirovat na druhou stanici napise mi to e nemam dosatecna opraveni a pritom jsem administrator stanici druhou vidim ale nemuzu do ni :(
lasken
Junior

Odeslat příspěvekod alfa111 10. 6. 2005 20:53

no na te druhe stanici musis nasdilet nejake adresare a taky tam musis vytvorit takovy ucet (uziv. jmeno a heslo), jakym jsi prihlaseny na te prvni stanici.
Da se samozrejme prihlasit i explicitne jinym jmenem, ale to je trosicku slozitejsi (viz administratorske sdileni).
alfa111
Junior

Odeslat příspěvekod Seahawk 10. 6. 2005 21:21

Mám router ale je tam jenom jeden vstup pro síťový kabel, musím si koupit hub nebo existuje nějaká rozdvojka pro síťové kabely. V zakládání domácích sítí jsem laik tak prosím poradit. Abych zbytečně nevyhodil peníze za věc, kterou nepotřebuji.
Mám doma 2 pc. 1pc je připojeno pomocí routeru k netu a druhé potřebuji připojit taky. Jak to mám teda udělat?
Seahawk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alfa111 10. 6. 2005 21:47

no patrne pujde o omyl, to urcite neni router, ale typoval bych to spise na modem, ten router (smerovac - smeruje z jednoho sitoveho rozhrani na jine/a -> musi mit vice rozhrani) budete potrebovat koupit, nebo je mozne routovat pres PC, tzn. dokoupit druhou sitovou kartu do PC, ktere je pripojeno k modemu
alfa111
Junior

Odeslat příspěvekod Seahawk 10. 6. 2005 23:17

alfa111 píše:no patrne pujde o omyl, to urcite neni router, ale typoval bych to spise na modem, ten router (smerovac - smeruje z jednoho sitoveho rozhrani na jine/a -> musi mit vice rozhrani) budete potrebovat koupit, nebo je mozne routovat pres PC, tzn. dokoupit druhou sitovou kartu do PC, ktere je pripojeno k modemu

Takže to znamená v počítači, který je připojen k netu budu mít 2 síťové karty. Z jedné půjde kabel do modemu(tiscali ho nazývá adsl router, nevím proč) a z té druhé síťovky kabel do síťovky v druhém počítači?Musím teda dokoupit ještě jednu síťovku, protože mám jenom 2. Ale vyplatí se to za ten hub bych dal něco kolem 600,-
Seahawk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misapu 11. 6. 2005 00:54

Napiš, jaký používáš router, jestli hardwarový, tak napiš typ, a jestli je softwarový, tak běží na té jedné mašině?
misapu
Junior

Odeslat příspěvekod Seahawk 11. 6. 2005 12:19

misapu píše:Napiš, jaký používáš router, jestli hardwarový, tak napiš typ, a jestli je softwarový, tak běží na té jedné mašině?j/quote]

Hardwarový ZyXEL - Prestige 650R-33
Seahawk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alfa111 11. 6. 2005 21:07

No jestli se vyplati hub (ale doporucil bych spise switch) nebo dalsi sitovka je na vasem zvazeni. Pokud by jste chtel nekdy v budoucnu pridat dalsi PC, urcite by nebylo fajn kupovat dalsi sitovku:-). Mel by jste switch, do ktereho by se pripojil proste dalsi pc a bylo by. Taky by jste nemusel mit zaple oba PC najednou, pokud by jste chtel surfovat jen na druhem PC. A mozna i nastavovani by bylo o trosinku mene.
alfa111
Junior

Odeslat příspěvekod Seahawk 11. 6. 2005 21:16

Mohl by ste mi prosím upřesnit co je to ten switch? A kolik přibližně stojí.
Seahawk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondra11 (novy) 11. 6. 2005 21:54

Doporucuju ti koupit si jeste jednu 100Mbit sitovku za cca 120kc. Usetris si tim komplikace s nastavovanim routeru. Switch by pro tvuj pripad nejspis nebyl pouzitelny: jedna se o zarizeni, ktery v ramci jedne site posila pakety. Ty potrebujes mit site 2: jednu, kde jsou oba tvoje pocitace a druhou, ktera jede ven. Tu druhou uz mas.. :) Nezapomen ze na propojeni pocitacu je potreba krizeny kabel ... no ale to uz asi vis.. :)
ondra11 (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod alfa111 11. 6. 2005 22:35

Nejzakladnejsi rozdil mezi switchem a hubem je ten, ze hub posila zpravy do vsech svych portu, kdezto switch jen tomu portu, kteremu to opravdu patri (jestli vas to zajima doporucuji si najit neco o koliznich domenach a ethernet protokolu), tim se dosahuje vetsi rychlosti v siti (jednoduse receno).
Taky moc nedoporucuju se ridit prispevkem Ondry11, protoze si zrejme neprecetl cely thread. Ten vas modem (router) jenom napojite do switche/hubu a mate druhou sit hotovou. Pridelovani IP adres v te vasi LAN zajistuje prave ten modem s NATem a DHCP. Je vlastne jedno kolik k nemu mate napojenych PC, ten hub/switch je vlastne jen takova rozdvojka, ktera bohuzel neni na tom routeru.
alfa111
Junior

Odeslat příspěvekod Seahawk 12. 6. 2005 07:02

Díky. Asi o tom switch budu uvažovat.
Seahawk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daton 15. 6. 2005 09:52

No řeším úplně stejný nebo spíše podobný problém ale se softem. máme dva počítače, které byly spojeny do domácí sítě klientem microsoftu. Potom jsem do jednoho počítače přidal síťovku a připojil wifi internet v okamžiku jsem začal vidět další domácí sítě a dokonce i obsahy cizích počítačů a napadlo mne že oni vidí i mne. Po poradě s jedním odborníkem jsem na kartě co jde na wifi zrušil sdílení souborů a tiskáren je asi problém vyřešen a v domácí síti mohu disky opět nasdílet. Zajímal by mne však Váš názor na to zda je to opravdu bezpečné a nikdo mne neuvidí a nebo existuje ještě bezpečnější řešení??? Zaheslování disků jsem zatím nezkoušel resp jednou jsem to zkusil ale nějak se mi to nezdařilo na obou počítačích jsou XP.
Daton
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků