Aky je rozdiel mat verejnu a internu IP?

Freemaily, internetové služby a jiná témata

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rajqo 6. 6. 2005 20:09

Aky je rozdiel medzi externou a internou IP ? Co mate naviac ked mate externu oproti internej a naopak ? :? V com spociva hlavna vyhoda externej ? Ake vyhody je mat internu ? :D Dakujem za rozumne odpovede :lol: Prosim nechajte si poznamky typu lama a pod :!:
rajqo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod x-father 6. 6. 2005 20:25

Treba tady sem to vysvetloval...

http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=2112&start=all

To ze to nevis neni nic tak hroznyho, ale spis si moh zkisit hledat - po zadani hledani verejna IP to najde tak 6 diskuzi.....
x-father
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ludek.stepan 6. 6. 2005 20:29

Predpokladam ze externi IP adresou myslite verejnou (public) ip adresu.
Verejna IP je naprosto jedinecna v celem internetu, zatimco interni (10.X.X.X, 168.X.X.X, 127.X.X.X - a dalsi, neznam presne) plati pouze v lokalni siti. V praxi to znamena ze kdyz zna nekdo vasi verejnou ip a je na druhem konci sveta tak s jeji pomoci muze primo adresovat vas konkretni pocitac. Pokud mate pridelenu pouze interni adresu tak zvenci nejste "videt".

Mozna se ptate jak je mozne ze kdyz mate pouze interni adresu, jak kvam tedy mohou smerovat pakety z internetu? Odpoved zni NAT. NAT je system pro preklad internich adres na verejne. Funguje tak ze mate rekneme malou domaci sit a kazdy pocitac ma pouze interni IP adresu ktera je platna pouze v ramci site, ktomu navic mate nejaky napr. adsl modem (nebo jinou branu do internetu) ktery ma na svem adsl rozhrani verejnou IP, na sitovem rozhrani ma samozrejme lokalni adresu. No a kdyz chce pocitac zevnitr site pristupovat do internetu tak ten modem jeho lokalni adresu prelozi pomoci NAT na verejnou a pro prichozi paket zase opacne. (Spojeni musi iniciovat pocitac uvnitr site). Tenhle spusob je mnohem bezpecnejsi nez verejna IP adresa. Ale neumozni vam na pocitaci spoustet sluzby na ktere by se pripojovali klienti z internetu. (ktomu by bylo zapotrebi uspusobit nastaveni NAT)
ludek.stepan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod a 6. 6. 2005 21:31

obrovsky. bez verejnej ip nemozes pouzivat polovicu sluzieb internetu, alebo len s velkymi obmedzeniami
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Blaster(smazano) 6. 6. 2005 22:20

Lepsie je mat verejnu IP, aspon ja by som radsej mal verejnu, ako byt za NAT-om ... v praxi je to, ako sa to uz pisalo, bez VIP-verejnej IP adresy si niektoy veci proste neuzijes ...
Blaster(smazano)
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tc 6. 6. 2005 22:32

kdyz se takto ptas tak zadny
jinak zkus provozovat napr. FTP server z neverejne IP :)
reknu to takhle, pokud chces na netu jenom brouzdat po www a stahovat postu, tak ti neverejna IP staci. Pokud budes vsechno vyuzivat na 100% a mas vyssi naroky na net nez 95% ceske populace, porid si verejnou
tc
Junior

Odeslat příspěvekod Quiark 7. 6. 2005 21:58

Kromě ludka.stepana jsou všechny odpovědi docela mlhavé...

Hlavní rozdíl je v tom, že k počítači s veřejnou IP adresou se může připojit kdokoliv zvenčí, s privátní IP adresou se můžete připojovat pouze vy ven (což na HTTP, FTP, email, hry, P2P a další) stačí.

K P2P a hrám... jelikož se s privátní IP nemůže nikdo připojit k vám, když založíte hru, nikdo se k vám nepřipojí. Můžete se ale bez problémů připojit ke hře, kterou založil někdo s veřejnou IP. Podobně je to u P2P.

S veřejnou IP se tedy dá provozovat webový server, FTP server, no a v podstatě jakýkoliv jiný server (resp. ten server si můžete spustit i na počítači s privátní IP, ale k ničemu to nebude, páč se k vám nikdo nepřipojí)

Privátní IP je bezpečnější už z principu, že se k vám nikdo nemůže připojit. Ale ještě pořád to můžou zařídit viry, které si už stáhnete sami:)
Ha!
Quiark
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Howard 7. 6. 2005 22:24

presun do sekce "Ostatni"
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gofry 8. 6. 2005 00:05

ludek.stepan píše:Verejna IP je naprosto jedinecna v celem internetu, zatimco interni (10.X.X.X, 168.X.X.X, 127.X.X.X - a dalsi, neznam presne)

Mala oprava - nie je to 168.x.x.x, ale 192.168.x.x a 127.x.x.x nie je privatna adresa ale loopback-(adresa sameho seba), takze na lokalnej sieti nie je pouzitelna.
gofry
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ludek.stepan 10. 6. 2005 16:06

dik za opravu
ludek.stepan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod a 10. 6. 2005 16:23

Quiark píše: připojovat pouze vy ven (což na HTTP, FTP, email, hry, P2P a další) stačí.
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod furious 10. 6. 2005 17:05

a píše:
Quiark píše: připojovat pouze vy ven (což na HTTP, FTP, email, hry, P2P a další) stačí.
furious
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod a 10. 6. 2005 17:22

furious píše:Forwardovanie portov dokaze robit divy aj na privatnej IP ;-)


skoda ze to ziadny mne dostupny isp nerobi
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LEADER(smazano) 12. 7. 2005 19:38

Já bych měl trošku jiný dotaz. Jsem na městské síti a mám neveřejnou IP. Nicméně můj provider k mé radosti udělal jednu šikovnou věc. Vzal veřejnou IP a nasměroval její provoz na mou privátní. Tzn. pro provoz na síti ( posílání a přijímání dat) mi zůstala privátní IP, ale pro připojení k Internetu mám veřejnou IP, což mi umožňuje být např na DC aktiv. U DC nebyl problém, ale jak mám docílit toho, abych byl "aktiv" i při používání bittorrentu? Potřeboval bych konkrétní návod, jak v tomto případě postupovat při nastavení kteréhokoliv bittorrent klienta, abych byl i zde "aktiv" a využil tedy kapacitu linky co nejlépe. Napsal jsem to asi trochu krkolomě, ale věřím, že ti zkušenější z vás pochopili, o co mi jde, a že mi dokážou dobře poradit. Za odpovědi předem dík.
LEADER(smazano)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Coden 12. 7. 2005 20:00

Nainštaluj si DC++ alebo StrongDC++, případně eMule a zjistiš to bleskově.
Coden
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků