Fajn, asi tu mám nějakou anomálii a podobný systém mi naprosto bez problémů funguje s noname 300W zdrojem, který má papírově mnohem horší parametry, než Fortron 300W, který mám na stole. A nejsem sám, komu na podobné sestavy stačí 300 nebo 350 W.
Ty se oháníš praxí, ovšem závěry z tvojí praxe jaksi neodpovídají měřením, která jsem dělal já a zweistein. A dokonce i onen link na výpočet spotřeby nám dává za pravdu. A kupodivu ani velcí dodavatelé (třeba Autocont) do svých sestav s P4 běžně nedává 400W zdroje.
Koukal jsem na ten druhý link a tam se baví o MB s dvojící SLI videokaret a tam to pochopitelně smysl dává.
Ono je hrozně jednoduchý bezmyšlenkvitě poradit nějaký obludný zdroj, ale realita je taková, že i spotřeba se dá aspoň orientačně spočítat a pak se dá zvolit adekvátní zdroj. A kupodivu to funguje.
On totiž málokdo dokáže současně naplno pařit hru, která na 100 procent zatíží grafiku i CPU, rebuildovat RAID pole a ještě u toho vypalovat DVD, takže je-li zdroj PC s 20 procentní rezervou napočítán na 100 procentní zátěž jednotlivých komponent, tak je to v praxi tak akorát. Navíc pouze idiot, který má v PC 4 a více HDD, je při startu nechá rozbíhat všechny současně
V počítačích se hrabu víc jak 10 let, takže praxe se taky nějaká najde.