Muzu nainstalovat Linux a Windows na jeden PC?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod katix 31. 7. 2005 21:35

Mam na pc 2 HDD, kazdej je rozdelenej na 2. Na dvou mam nainstalovany 2 x windowsXP a chci na 3 nainstalovat Linux Mandrake 10.1, je to mozny? nebude se mi to nejak hadat?

Diky za odpovedi :wink:

// adamek.jan - editoval jsem nazev threadu
katix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod patrik94 31. 7. 2005 21:37

V klude nainstaluj,Pojde bez problemov,
Ale naco mas vlastne 2 windows xp???
Intel q6600 2.4@3.6GHZ
Ram paměť: 4GB A DATA VITESTA EXTREME , 4 4 3 10
Základní deska: ASUS P5K PREMIUM SLI
Grafický adaptér: EVGA 8800 GT OC
Hardisk: WD 500 GB
patrik94
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Xicht 31. 7. 2005 22:17

Melo by to jit v poho, mel jsem WXP+W98+Mandrake a jako loader XOSL a slo to v poho...
Palm Tungsten E + Motorola mpx200 + 2x128 SD
Xicht
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod double_m 31. 7. 2005 22:20

Mel jsem wokna 98 xp a suse... a v poho.. rok z5
double_m
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 1. 8. 2005 09:35

Ja to mam nejak podobne.
Mam 2 HDD (C: to ma 20GB/FAT32 a F: ma 120GB/NTFS)
Tedka mam na C Win XP pro a dalsi ruzny programy.
Na F: mam prevazne programy a hry.

S linuxem bych chtel zacit, tak se chci zeptat, jestli bude mozny nainstalovat na ten disk F distribuci Suse 9.3, tak aby se dalo pri startu PC zvolit, kterej system chci spustit.
A taky abych tou instalaci neztratil data na F (asi 30 GB)


hlavne me neukamenujte, s Linuxem chci zacit (zacinam), takze bych byl rad za vstricnou odpoved DIKY
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 1. 8. 2005 10:02

Jasne ze to jde.

Pokud budes instalovat SuSe tak tam prakticky nebudes mit co nastavovat. Ale pokud chces mit klid, tak si na tom druhem disku nejdriv vytvor prazdnou particii, ale instalace SuSe by to mela umet.
Let_Me_Be
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mobil-man 1. 8. 2005 10:16

Takze ten druhy disk (F/ system souboru NTFS) pri instalaci Suse rozdelit na vice casti? A jak potom vyberu pri spusteni PC ktery chci nabootovat system?
Ja hlavne nechci prijit o zadny data, protoze na tom F - ku mam programy jako Photoshop, office a bude chvili trvat, nez si z nich prevyknu, takze bych chtel semtam pouzivat jeste Wokna.
A jeste jedna blba otazka: Jaky je rozdil mezi Suse 9.3 pro (asi 2500Kč) a FTP verzi (na DVD asi za 120Kč bez DPH)? Na webu jsem nasel, ze to je ochuzene o nejake komercni aplikace (coz by zatim nevadilo).

edit: A jeste neco...pujde na tom TV karta a Wi-Fi karta v PCI?

omlouvam se za takovy primitivni otazky, ale je to muj prvni "prechod" na jiny system,tak si chci byt ve vsem jisty :wink:
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod StanoDV 1. 8. 2005 10:25

Pozri na tuto stranku: http://www.abclinuxu.cz/blog/suseblog/2005/7/22/95116 Myslim, ze tam najdes vela odpovedi na tvoje otazky. :) Potom odporucam tieto stranky: http://portal.suse.cz , http://www.abclinuxu.cz , http://www.root.cz , http://www.linuxzone.cz , http://www.linuxsoft.cz a http://www.linux.sk :) Urcite este nejake su. Staci pouzit Google :wink:
StanoDV
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 1. 8. 2005 10:32

Ja ho pouzival, tyhle odkazy mam projety krizem krazem :wink:
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod shrek 1. 8. 2005 10:56

Bez obav, mam vyzkousene ruzne kombinace OS, na primarnich i sekundarnich discich - jako boot loader funguje bez problemu vzpominany XOSL, linuxovy Grub (muj oblibeny), LiLo (stary dobry, ale mene pohodlne pouzivani nez Grub, protoze po update jadra potrebuje znovu zapsat do MBR) a dokonce jsem kdysi v praci jel i s NT loaderem.
shrek
Junior

Odeslat příspěvekod StanoDV 1. 8. 2005 11:03

Tak za 1. Myslim si, ze keby si mal tie odkazy poriadne prejdene, tak by si vedel, ze na vyber systemu mozes pouzit boot manager a to bud LILO, Grub alebo aj nieco ine. V SUSE je defaultny Grub. Zatial som s Grubom nemal problem.
2. Ak budes zmensovat velkost particie F cez instalator SUSE tak je dolezite ju pred tym poriadne defragmentovat. Ak mas na C nejake volne miesto tak pre istotu uplne najdolezitejsie data z F tam prekopiruj, pretoze nic nie je 100%-ne. Ak mas Partition Magic 8.0 tak zmensenie particie F urob radsej s nim.
3. Veci, ktore nie su v FTP verzii SUSE sa daju nainstalovat z internetu.
Staci si do instalacnych zdrojov pridat tieto servery:
server: ftp.suse.com adresar: pub/suse/i386/9.3/ - pre instalaciu programov, ktore su na instalacnych mediach a aj mnohych dalsich programov.
server: ftp.suse.com adresar: pub/suse/i386/supplementary/KDE/update_for_9.3/yast-source/ - ak by si chcel pouzivat najnovsiu verziu KDE :)
server: ftp.gwdg.de adresar: /pub/linux/misc/packman/suse/9.3 - pre instalaciu dalsich programov, ktore nie su v officialnych zdrojoch SUSE. Namiesto 9.3 treba napisat prislusnu verziu SUSE ktora je nainstalovana.
4. Co sa tyka TV karty a Wi-Fi tak to zalezi od ich vyrobcu a typu.
Moja TV karta Genius Video Wonder Pro III ide v SUSE Linuxe perfektne. Este lepsie nez vo Windows XP
:wink:
Wi-Fi nemam, ale myslim, ze aj na tento hardware je podpora velmi dobra.
Treba to skusit.
StanoDV
Junior

Odeslat příspěvekod shrek 1. 8. 2005 11:04

Mobil-man: O data bys nemel prijit v normalnim pripade, ale to deleni disku, na kterem uz jsou data, je vzdycky riskantni - bez toho bych to nedelal. Rozdil mezi placenou a FTP verzi by mel byt predevsim v te podpore. U tech karet zalezi na konkretnim typu - podivej se na ABC Linuxu do databaze HW a pokud tam pisou, ze chodi, melo by to byt v pohode. Pokud nikde nenajdes o karte zminku, je to otazka - ja jsem si koupil digitalni fotak a jede mi v pohode mass storage, prestoze nikde o nem ani zminka; noname TV kartu jsem rozbehal v pohode, protoze ma podporovany BT chipset, ale jistotu jsem samozrejme nemel.
shrek
Junior

Odeslat příspěvekod katix 1. 8. 2005 11:06

Cau, hele ja mam na pc 2x windows xp takze kdyz zapnu pc tak mi napred najede nabidka ktery z windowsu chci spustit. Jde mi o to jestli kdyz nainstaluju linux jestli se mi do te nabidky prida dalsi polozka na zpusteni linuxu. Nebo je k tomu dalsi nejakej programek? Jednou mi totiz nekdo rikal ze si takovejhle programek nainstaloval a zvrtalo mu to uplne celej komp, takze musel vsechno zformatovat, a to bych opravdu nechtel.
-----------
Dalsi otazecka, kdyz naistaluju linux, budu muset zmenit nejak system souboru nebo to jede i na FAT32/NTFS?
-----------
A possledni precte mi linux soubory co mam na druhym disku? myslim tim soubory mp3, avi a pod.. pokud je tam system souboru NTFS
katix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod shrek 1. 8. 2005 11:07

Oprava: Bez zalohovani bych to nedelal. Ale StanoDV odpovedel podrobneji a asi ma potrebne zkusenosti.
shrek
Junior

Odeslat příspěvekod StanoDV 1. 8. 2005 11:16

Co sa tyka toho programku na vyber systemu tak Grub v SUSE by mal byt uplne bezpecny. Este som nepocul, ze by niekto s nim mal problemy. U LILA som pocul, ze sa stavalo, ze neslo po jeho nainstalovani spustit Windows, ale to bolo iba u distribucii Mandrake (teraz Mandriva) nejake 2 verzie dozadu. Nastastie to bola testovacia verzia :) Mali by sa ti tam normalne zobrazit moznosti vyberu a to 2 Windows, Linux, botovanie z diskety a zachranny rezim.

Linux pouziva ako primarnu particiu najcastejsie ext3, alebo reiserfs. Existuju aj nejake dalsie. Da sa naistalovat aj na FAT32 ale iba s nejakymi obmedzeniami a neodporuca sa to. FAT32 vie aj citat a aj na neho zapisovat. NTFS vie iba citat. (aj zapisovat, ale to je iba v stadiu experimentov.)
StanoDV
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků