Měnič napětí 230/12V vs. napájecí zdroj Asus A6

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MichalŠ 9. 9. 2006 09:34

Hezký den všem! Pořídil jsem si měnič HQ 12/230V/300W, tento:
http://shop.mulac.cz/store/goodsdetail. ... D=hq300/12
Připojený originální napájecí zdroj Asus od NB A6M vydává bručivý zvuk. Při napájení ze sítě 230 V je zcela tichý. Domnívám se, že je to tvarem výstupního napětí měniče - modifikovaná sinusoida. Na zdroji Asus svítí zelená indikační kontrolka a po připojení k NB funguje napájení normálně. To vrčení zdroje mě ale znepokojuje. Může to způsobit poškození zdroje případně i notebooku, nebo můžu být klidný? Jaký je váš názor? Díky!
MichalŠ
Junior

Odeslat příspěvekod WarCZ 9. 9. 2006 11:14

jak pišeš sinusoida a plechy... ja to na měniči nepoznam a to mam 150W takže by měl byt ještě nepřesnější. zkus připojit vice spotřebiču jestli se schvalně zvuk změní.
WarCZ
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zbyněk Mulač 9. 9. 2006 11:25

Dobrý den,
bzučivý zvuk je dán tvarem výstupního napětí z měniče. Do jaké míry může mít tento tvar nepříznivý vliv na zdroj nedokáži posoudit. Zcela optimální to pravděpodobně nebude, ale např. běžné UPS napájí počítače také obdélníkovým napětím. Dosud jsem nezaznamenal žádnou odezvu na sníženou životnost čehokoli, co bylo měniči s tímto tvarem napětí napájeno. (To se možná změní následnou diskusí nad tímto tématem.) Je to nutné zlo, které provází nízkou cenu tohoto konstrukčního řešení. Sínusové měniče jsou podstatně dražší, podobné problémy však při použití sínusového měniče neexistují.
Zbyněk Mulač (***, ***)

//edit C.: Odstranene linky z dovodu reklamy.
Zbyněk Mulač
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MichalŠ 9. 9. 2006 17:03

Připojení více spotřebičů jsem vyzkoušel (60W žárovky), nemá to na bzučivý zvuk, který vydává notebookový zdroj žádný vliv. Ten způsobuje ta modif. sinusoida. Teď je otázka, jestli to zdroji škodí nebo ne a jestli neproniká nějaké zvlnění až do notebooku. Jinak děkuji za rychlou odpověď panu Mulačovi. Zkusím alespoň sehnat nějaký použitelný teploměr a zapsat několik teplot síť/měnič, jestli bude v průměru nějaký významnější rozdíl v teplotě zdroje. Více nejsem schopný proměřit, nejsem odborník. Napájecí zdroje k NB jsou spínané? U nich zřejmě nehrozí, že by se při poškození objevilo střídavé napětí na výstupu, že? Prosím všechny, co mají k tomuto tématu co říci, aby se připojili. Jinak ten měnič pracuje velice dobře, líbí se mi jeho kovové provedení, ochrany atd.
MichalŠ
Junior

Odeslat příspěvekod MichalŠ 12. 9. 2006 12:01

Požádal jsem o názor odborníka pana Ing. Michala Černého, autora článku Měnič 12/230V, který vyšel v čas. RCRevue 07/2005. Otestoval v něm měnič od stejného výrobce, pouze to byl slabší model 150W. S jeho souhlasem vkládám odpověď:

"Bzučení nepochybně souvisí s průběhem napětí a hranami na něm, jak vypadá ta "modifikovaná sinusoida" v článku myslím bylo dostatečně ukázáno. Nemohu posoudit intenzitu toho bzučení, ale pokud jde o spínaný zdroj (jiné snad k NB nejsou) tak by průběh neměl mít na činnost zdroje a jeho životnost znatelný vliv. To co dělá ten zvuk je pravděpodobně vstupní tlumivka, té by to mohlo dlouhodobě škodit jen pokud by šlo o intenzivní zvuk a současně zjevné vibrace (třeba jako vibrující holicí strojek). Pro NB bych riziko neviděl. Určité větší rušení může skutečně zdrojem v některých případech projít, ale jednak většina NB s napájením z různých měničů počítá a má velkou rezervu v odolnosti, jednak by se to na 99% v první řadě projevilo "padáním" programů, pokud toto nenastává, o HW bych se nebál. Nemohu Vám zaručit, že to tak je v daném případě, ale toto je můj názor."



Zvuk je jasně slyšitelný, ale zas tak intenzivní není, bručí jako to dělala některá starší trafa. Vibrace žádné. NB pracuje normálně. Budu tedy měnič nadále používat, později zde uvedu praktické zkušenosti s ním.
MichalŠ
Junior

Odeslat příspěvekod WarCZ 12. 9. 2006 17:28

ja mam tenhle pěkny měnič a neni s ním jedny problem :o) http://www.mulac.cz/menic.php?typ=HQ%20150 vlastně jeden je když připojim NB (Asus M6A) nabiječku mobilu ( Nokia 5140i s rychlonabijenim ) a nabiječku tužkových baterii. tak ne že by měnič nestihal 150W stačí ale nestiha chlazení a je nutne ho dát k vyduchu vzduchu na nohy v autě :o) to mi udělal ale jenom jednou za dovolenou takže spokojenost :o)
WarCZ
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MichalŠ 12. 9. 2006 19:04

Šikovná věcička, že? Ten silnější HQ 300W má integrovaný ventilátor, který se roztočí, pokud příkon připojených spotřebičů přesáhne 100 W anebo teplota měniče stoupne nad 45 stupňů. Otestoval jsem to, funguje velice spolehlivě.
MichalŠ
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků